Tratament pentru "rasfat" ?
Raspunsuri - Pagina 3
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
gabriella1 spune:
nu sunt in masura sa dau sfaturi, dar de postarile voastre consider ca ar trebui sa tin si eu cont.
Multumesc ,mamici !
Gabriela
24 + viitoare mami de
Tudor Andrei
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
delsim spune:
Probabil ca au mai fost subiecte pe tema asta.
Insa subiectul e atat de vast incat probabil tot o sa fie dezbatut.
Don a venit aici cu niste intrebari la situatii practice.Eu pun intrebari "in avans", ca nu vreau sa gresesc, vreau sa incerc sa fac cat pot eu de bine totul.
Sincer nu inteleg posturile taioase si arogante.
Eu sunt pacifista si prefer discutiile constructive.Daca se pot purta.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mcoca/mcoca.jpg)
mcoca spune:
Delsim, stai sa-ti explic eu cum sta faza : daca atingi subiecte sensibile gen alaptat si rasfatz, wow sunt fete care iau foc, pentru ca ele STIU ce si cum, si asa trebuie facut. Exista numai alb si negru, si cine nu-i cu noi e impotriva noastra.
Vive l'enfant roi!
Vicky si Printzesone
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/DarkBendis/DarkBendis.jpg)
DarkBendis spune:
Delia, iti spun ce mi-a zis si mie o moasa la maternitate, cand, la fel ca si tine, ma intrebam cum voi sti eu sa-mi cresc copilul, ca nu am nici un pic de experienta, ca sunt atatea carti care se bat cap in cap, ca fiecare iti spune altceva... ce sa fac sa fie bine. Ei bine, femeia asta mi-a zis cam asa: "Cartea in care scrie cum sa-ti cresti copilul TAU nu s-a scris inca." La fel, noi doar putem sa-ti spunem cum procedam noi in situtiile X, Y sau Z...nu inseamna ca ce facem noi se aplica cu succes la cazul tau.
DAR, pe bune, ascult-o pe Sabina cand spune sa-ti asculti copilul. Incepe de aici. Asculta-l si intelege-l. Nu-i cere sa fie ceea ce nu e. Trateaza-l constant cu respect si dragoste, asa cum vrei tu sa fi tratata,si vei vedea ca va fi bine
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Jasmin012/Jasmin012.jpg)
Jasmin012 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui delsim Insa am experienta unui frate mult mai mic , copil facut la batranete de ai mei, care a fost crescut cu dragoste, fara limite, constrangeri , lasat sa faca cam ce vrea.Ce-a rezultat ca adult? Un tip incapatanat, egoist pana in panzele albe, convins ca toate ii se cuvin,un tip care nu tine cont de cei din jur, care nu stie decat sa tipe si acum etc Un "rasfatat" Unde au gresit ai mei si cand? La 10 luni? Pe parcurs?In copilarie ? In adolescenta? sau asa e el si gata si ai mei nu au gresit... Delia "Ceea ce suntem contribuie mai mult la fericirea noastra decat ceea ce avem." Schopenhauer |
Eu te inteleg perfect. Pe fratele meu cel mai mic (ca suntem 5, eu fiind cea mai mare) l-am "crescut" eu, adica eu aveam sarcina de a-l cara cu mine peste tot, chiar si la joaca. Intre noi e diferenta de 11 ani. Daca maica-mea a fost foarte exigenta si rea cu mine, cu trecerea timpului si cu ceilalti frati a fost din ce in ce mai delasatoare. Practic pe cel mic l-a rasfatat din plin. Dar chiar a fost un rasfart, exact ce inteleg eu prin rasfat: nu din cel ce inseamna tratarea copilului cu dragoste, afectiune si respect, ci din cel urat, adica nici limite, nici responsabilitati, nimic. A fost lasat in voia lui, nu i s-a cerut niciodata socoteala si nici explicatii. Nu l-au pus nici sa-si stranga jucariile, nici sa-si faca temele, nici sa-si puna mancare in farefurie, cand a fost mai mare. Rezultatul: e cam cum spui tu ca este fratele tau. Desi nu e baiat rau, are un suflet bun, dar e cam iresponsabil si se gandeste mult sa-i fie lui bine.
Cam asta inteleg eu prin rasfat.
scuze de greseli, ca nu pot nici sa editez din cauza unui pui care trage de mine si nu ma lasa la calculator.
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/DarkBendis/DarkBendis.jpg)
DarkBendis spune:
Jasmin, mie fratele tau nu mi se pare atat rasfatat, cat neglijat, din pacate. Vorba ta, a fost lasat "in voia lui", parintii nu s-au ocupat de el, nu l-a crescut mama ci tu, o fetita de 11-12-13 ani...
Imi cer scuze anticipat daca ma insel, dar din ceea ce ai scris mie asa mi se pare...
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
delsim spune:
Exact asa este cum ai spus si tu, Jasmin!Parca suntem frati cu totii!Si tot 11 ani diferenta sunt intre noi!
Exact de asta intreb care e limita, sau mai exact cum ii invatam si curajosi, exploratori, increzatori in forte proprii etc si in acelasi timp responsabili, sensibili, buni , calzi, cu respect fata de aproape, intelegatori, rabdatori etc
Si eu inteleg cam acelasi lucru prin rasfat.
Deci cand si cum in copilarie invata un copil ce i se cuvine si ce nu,cand trebuie sa "punem limite" si cum?
Ca sincer nu cred ca imi doresc ca fiica mea sa se tavaleasca pe jos prin hipermarket (era si o reclama la prezervative pe faza asta; sloganul era "use condoms!") , sa bata din picior si sa racneasca ca nu stiu ce vrea indiferent ca vrea atentie sau nu stiu ce jucarie.
Darkbendis iti multumesc de mesaj! Da, o sa o ascult pe Sabina,o citesc demult si-mi place ce citesc.
Asa e ...nu exista reteta aplicabila tuturor copiilor, insa experientele si cum au procedat alti parinti inaintea ta ajuta mult. Cred ca asta a vrut de altfel si autorul subiectului.
Mcoca, stiu, tocmai de asta ma si feresc sa pun intrebari pe forum.
delsim spune:
Fratele meu n-a fost neglijat, i s-a dat chiar multa atentie, avea voie orice, nu i s-a reprosat nimic niciodata, erau foarte duri , pretentiosi si reci cu mine si cu totul altfel au fost cu el.
A nu se intelege de aici ca nu-l iubesc, ca nu e asa, nu concep viata fara el si ne intelegem bine, insa cred ca se putea mai bine.Si-mi pare rau ca e asa.
Mi-a si frica sa le-o las in grija alor mei pe fiica mea, daca acum 20 de ani au procedat atat de aiurea, acum ca bunici , cand oricum li se pare ca alt scop in viata nu mai au decat nepoata...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/szivarvany/szivarvany.jpg)
szivarvany spune:
Eu ma "supar" cand citesc in aceeasi fraza iubire = rasfat.
Nu oameni buni, a iubi nu inseamna a rasfata !
Eu imi ador copila, efectiv o ador.
Asta nu inseamna ca n-am invatat zi de zi ce inseamna sa o cresc.
Si noi avem limite cand e vorba de siguranta fizica. Aici nu exista compromisuri, aici lucrurile sunt si au fost mereu clare.
Dinainte sa nasc am pus capacele in toate prizele libere, am montat incuietori cu cheite la debara - unde tin substantele de curatat, am mutat obiectele periculoase in varf de dulap
Si da, toata lumea care intra in casa se mira. Nu se mirau cei care aveau copii.
Fi`mea a avut acces la tot ce nu era periculos. Sa si satisfaca , curiozitatea, sa aiba teren pt explorat.
Alea au fost vremuri usoare, cand mergea in 4 labe, controla fiecare obiect in cale
Si in ciuda faptului ca eu m-am intors la servici cand ea avea 7 luni !!! i-am fost alaturi in restul timpului, am ajutat-o sa exploreze, sa cunoasca si am oprit-o cand era vreun pericol.
Stiti care e avantajul unui copil de 1 m ? Il poti lua sub brat cand vrei tu !
Asta nu o mai poti face cu un copil de 20 de kg si 130 cm de 6 ani
Nimeni nu spune ca e usor, nimeni nu cred ca nu-si pierde rabdarea, insa important e ca al tau copil sa simta 24 de ore / zi ca il iubesti. Il iubesti si ii esti alaturi la nevoie.
Si fi`mea s-a dat cu fundul de pamant si s-a tavalit pe jos in plin hypermarket. Si numai cine n-a avut acasa o fiara de 2 ani se uita crucis Era dreptul ei sa si descarce frustrarea si am lasat o sa si termine nervii. A fost un episod unic ! Am luat o in brate si i am spus ca e absolut normal sa fim suparati, insa se pot gasi si rezolvari mai placute. Ca a inteles sau pur si simplu asa e firea ei, insa episodul nu s a repetat.
Mereu ii cer parerea daca e vorba despre ceva ce noi alegem sa facem.
La lucrurile care trebuiesc facute - gen luat siropelele - gasesti alternative sa convingi cumva copilul.
Fiecare ajunge sa si cunoasca prorpriul copil.
Dupa ce nascusem eu aceasta felina urlatoare, moama cat a putut urla , toate mamicile ma intrebau daca inteleg dc urla. Cica ar fi trebuit sa stiu daca urla de foame / sete / nervi / somn, etc.
Am plans zile n sir ca sunt o mama rea care nu si intelege copila de 10 zile
Aiurea, lucurile se invata zi de zi
Si mai vreau sa scriu inca o data si inca o data, imi pare rau ca nu stiu cine a scris ideea pe DC, ca majoritatea parintilor isi iubesc copiii. Insa nu intotdeauna ii si plac Este o idee care mi-a ramas in minte. Ascunde mult adevar
M-am lungit
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu
Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"