Plecarea medicilor si solutii

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lum0880 spune:

Mihaela - da, fiecare tara cu sistemul ei, peste tot platesti, sub o forma sau alta. De ce crezi, ca sistemul romanesc de sanatate a ajuns in halul in care este, pentru ca este inca foarte gratuit. In SUA, asa cum scris, plateam 500 usd/luna pentru doi adulti si un copil, plus 20 de usd la fiecare consulatie. Cu banii astia, in romania, ma tratam regeste in cele mai bune clinici particulare. Intr-un an, am platit la sanatate 6000 usd..si am beneficiat toti de 4 consultatii..Cu asa sistem cred si eu ca merge treaba.

Ari - corect, scoala se plateste si la voi..sub forma de imprumut, pe care-l returnezi. In, Romania, n-am facut niciun imprumut, am fost scolita gratuit, si nu mi se pare normal. Eu nu am vorbit de bursa, asta este un merit al studentui silitor si nu ti-l poate lua nimeni. Cei, care obtin bursa, bravo lor, este cu totul altceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ari spune:

Pai ba nu, aici bursa este un drept, nu un merit! Si primul si ultimul din clasa/an are dreptul la bursa, daca corespunde conditiilor si daca o cere. Si nu-i chiar adevarat ca aici se plateste scoala, doar am scris! Se plateste o particica mica, mica, din pretul scolii! Si eu as putea sa nu fiu de acord ca din impozitele mele sa aiba acces la facilitati imigrantii care apoi decid sa se intoarca in tarile lor, sau sa plece aiurea!

Da' eu nu zic nimic, ca stiu ca as fi absurda dac-as zice...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui ab5174

Citat:
Inca ceva: faptul ca sunt tari unde se cauta medici si romanii nostri pleaca pe capete ar trebui sa-ti indice si tie ce spun eu .



Exemplu din UK:

Au lipsa mare de medici, profesori , etc...universitatea aici e foarte scumpa (burse sint putine) asa ca si numarul specialistilor pe care 'il produc' este mic.
De aceea prefera sa aduca personal gata calificat din afara - mai ales din tarile sarace, care nu au prea mari pretenti (macar la inceput).

Orice profesor ( nu stiu de medic) in primii ani cistiga foarte putin - nu isi permite nici macar sa locuiasca singur intr-o casa.
Majoritatea absolventilor locuiesc in 'house share', masina nici gind (mai ales asigurarea e mare)......iar vacante dupa citiva ani buni .


Din domeniul medical se cauta medic specialist sau medic rezident cu cel putin 2 ani experienta. Pt. rezidenti se ofera posibilitatea de a lucra in spital si de a locui efectiv acolo, o saptamana. Schimbat pansamente, scos tuburi de dren, injectii , resuscitare si prim ajutor. 2000 de lire pe saptamana.

Alte exemple mai sunt : Franta, unde un specialist ia 6000 euro in mana, unii iti dau si casa. Germania si Elvetia, unde te duci cu CV-ul si atat, nu conteaza experienta. Spaania,. unde dai rezidentiat, Franta unde dai rezidentiatul (evident daca nu esti specialist sau primar). Si mai sunt.
Deci din moment ce toate aceste tari angajeaza frenetic, putem spune ca medicii produsi in Romania sunt buni. Ca nu-mi imaginez ca ar angaja aia niste habarnisti.

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Astea cu medicii care vb engleza si angajat translator sunt povesti sau vise.
Adica nu sunt bani la noi nici macar pt. a acoperi minimul de personal si se presupune ca cineva va angaja translator? Sa fim seriosi.


***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com




Fa-ma sa inteleg: un medic care merge la congrese/conferinte, care trebuie mereu sa-si updateze informatia, cursuri, etc, nu vorbeste engleza? in scoala noastra cea mai cea?

se tot vehiculeaza ca diplomele romanesti sunt recunoscute in toata lumea; nu sunt, mai ales in afara Europei.



http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Xio, 2000 de lire/saptamana nu primeste un medic rezident/junior in Marea Britanie. Salariile sunt bune, dar nici chiar asa! No way! O prietena buna, in primul an de lucru (Foundation 1) in spital avea salariul de vreo 22000 lire/an, in mana lua lunar cam 1400. Asta daca nu facea garzi, care ii erau platite in plus. Acum, 3 ani mai tarziu, rezidenta fiind, ia in mana cam 2000 pe luna (salariu fara garzi). Un prieten, cu dubla specializare (urgente si GP) si vreo 10 ani experienta de UK aduce acasa in jur de 5-6000/luna. Unchiul sotului meu, care e consultant are salariu foarte mare - dar asta dupa 25+ de ani de experienta dintre care aproape 20 ca specialist.

Uite aici salariile medicilor in UK:
http://www.nhscareers.nhs.uk/details/Default.aspx?Id=553

Deci as fi tare circumspecta la salarii de 2000 lire/saptamana. Pentru ca nu se prea potriveste cu ce se intampla de fapt aici.






Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)


"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonia Antonia spune:

Si salariul de medic specialist in Franta de 6000 euros IN MANA e o poveste...
Edit : link pt salariile BRUTE /an in Franta in sistemul de stat, la privat se negociaza deci nu exista grila :
http://www.cgtlaborit.fr/UserFiles/File/Tableau%20salaire%20PH%202009.pdf

Salariul creste cu vechimea. Din asta se scade cam 30% impozit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Voi incercati s-o convingeti pe xio & al ca sistemul de sanatate din tarile dezvoltate este superior sau am inteles gresit??

Mai e una care ma face sa ma rad amar: care-i diferenta intre banii (ca$h) incasati de medic inainte si dupa. Atata energie, dom'le, demna de Caragiale. Un cos cu fructe sau branza nu merge?

Oh, si sa nu uit! Iranul cere returnati banii de studii superioare celor care emigreaza legal. Ca sa vezi ce gandire liberala au unii...


pepit
Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui lum0880

Eu sunt de acord sa vina in Romania medici de alte nationalitati, mai ales chinezi si indieni( pe care ii respect foarte mult ). I-as alege oricand in schimbul medicilor romani, si stim cu totii de ce. Am avut ocazia sa lucuiesc pana acum pe 3 continente, si sa fiu tratata de chinezi, coreeni, indieni, americani etc. Limba, chiar nu este o problema, cred ca toti vorbim engleza, se poate anagaja un translator, solutii sunt fara probleme. Am intalnit medici, a caror engleza nu era foarte buna, insa mi-au deschis cartea si mi-au spus, "asta ai", ia loc, citeste si apoi vorbim...si nu m-au lasat sa plec de acolo pana n-am fost lamurita 100%. Nu am intlalnit niciodata un medic care sa nu vorbeasca engleza deloc, macar la nivel de conversatie, cei care nu vorbesc deloc engleza.nu vor veni, insa nu prea sunt astfel de cazuri. Cred ca doar in romania, gasesti medici care nu vorbesc engleza, din vechea generatie, dovada sistemul comunist din trecut.
Nu uitati, ca in india, engleza este o limba comuna. Indienii din zone diferite ale indiei, vorbesc in engleza, pentru ca cei din sud nu se inteleg cu cei din nord si asa mai departe.

Referitor la decizia de a profesa in romania un numar de ani dupa ce ai absolvit o scoala la buget, mi se pare foarte inteleapta. Nu stiu, in cate tari, mai ai acces gratuit la educatie, exceptandu-i pe cei cu bursa. Sa luam ca ex. America, daca nu esti geniu, sau caz social, ramai fara studii, totul se plateste, nimic nu este gratuit. In Asia la fel....poate nu va dati seama, cat de norocosi sunteti in romania, avand aceasta facilitate. Noi, multumim Romaniei, ca ne-a scolit gratis, si acum cu diploma din romania, profesam peste tot in lume. Studiile tehnice sunt recunoscute peste tot in lume, nu trebuie sa mai faci nimic in plus. Trebuie doar sa aplici pentru job si atat. Cu diploma gratuita din romania, ne castigam existenta, si da, daca ar fi sa ma puna sa dau niste bani inapoi pentru asta, ca am plecat din tara, ii vom da, fara regrete. Nicaieri in lume, nu primesti scoala gratuit, ma refer la studii universitare.



Eu nu stiu ce experienta ai tu vis a vis de US, dar dai niste informatii luate parca din echivalentul sovietic al Star Trek-ului.

In sistemul comunist se faceau limbi straine. Doua la numar, ca sa fiu exacta. Pt mai multe invatau cei interesati pe cont propriu. La inceput a fost limba rusa obligatorie, dupa ceva ani s-au domolit, aveai de ales intre limbile de circulatie, iar de voiai rusa, o faceai de buna voie. Asa ca multi din vechile generatii vorbesc engleza, thank very much.
Iar cei ce nu o vorbesc, fie au ales alte limbi, fie nu au invat-o la ore (din diverse motive). Asta valabil si pentru generatiile vechi, si mai putin vechi, si cele prezente si cele viitoare

Iar cei care profeseaza in US, veniti de oriunde in lume, normal ca vorbesc egleza din moment ce toate examenele de echivalare si apoi rezidentiatul se dau si respectiv se fac in limba engleza. In afara testului auto ori al celui de cetatenie, eu nu am auzit aici de examene cu translator

[Si tot legat de limbi, colegii mei indieni mi-au explicat ca limba engleza nu este comuna in tara lor (limba oficiala e hindi), si ca un procent mic de populatie vorbeste engleza, in viziunea lor cam 5-10%].

In US scoala publica este gratuita, asta s-a mai discutat. Pt cei buni si interesati de carte, dar cu posibilitati financiare reduse, exista burse. Nu trebuie sa fii nici geniu si nici caz social ca sa ai acces la scoala publica aici. Pt invatamintul superior, in afara burselor amintite, marea majoritate isi face imprumut la banca, rambursabil dupa terminare. Daca nu ma insel, multe au o clauza de sase luni, adica incepi sa returnezi sase luni de la angajare. Si sunt anumite domenii pt care, daca optezi sa profesezi, termenul e mai mare de sase luni (invatamint, de ex).

Asta ca sa nu mai aduc in discutie ca foarte multi studenti, atit de liceu, cit si de invatamint superior, muncesc.

Scoala din Ro, din ceea ce am mai citit pe aici, nu imi pare asa de gratuita (cel putin primii 12 ani), avind in vedere "obligativitatea" meditatiilor instituita de anumiti profesori. E gratuita pe hirtie, in realitate vad ca se cotizeaza (meditatii, cadouri, etc).

Si legat de inginerie, cel putin prin tara asta, nu e de ajuns diploma din Ro, asta de pune intr-o pozitie nestabila si de nespecialist.Trebuie sa treci examenul pt a fi licensed professional engineer.
Si in general, daca vii in US cu diploma de la scoala gratuita din Ro, trebuie pus osul la munca si trecut teste.

Eu am sa plusez la ce a scris edip: urmasii celor ce au au lucrat la Canal (ori prin restul locurilor "acordate" detinutilor politci) nu au ce plati despagubiri pt scoala. Au platit inaintasii destul. La fel pt urmasii celor carora li s-au luat proprietatile de catre stat dup '45, si carora nu li s-a returnat nimic (ori un procent minim din valoarea initiala). Scoala a fost platita si ras-platita, inca statul le datoreaza ceva rest.
Asta daca ajungeti la balansarea de conturi legat de scoala gratuita din Ro .

Citat:


Eu vreau sa-ti dau ca ex. America, o tara din care am plecat, pentru ca mi se oprea din salariu aproape 500 usd pentru social security, aspect care m-a deranjat foarte tare. Daca acesti bani, mi i-ar fi cerut Romania inapoi pentru studii, nu m-ar fi deranjat. Pe langa asta, am avut de platit bani grei, pentru gradinita copilului, care in America pana la 5 ani, nu este gratuita. Pe langa, toate astea, aveam de platit impozit pe profit, si taxe de tot felul. La asigurarile de sanatate, nu-ti mai spun, alti 500 usd/familie, si de fiecare data cand aveam o problema, mai dadeam inca 20 usd la fiecare consulatie. Am avut mereu senzatia, ca trebuia sa platesc si pentru aerul care-l respir. Apoi, am analizat situatia scolii pentru mai tarziu, universitatile se platesc..si cu bani grei, daca as fi ales sa raman aici, sigur n-as fi avut bani de o universitate buna pentru copil..si probabail avea sanse mari sa ramana doar cu liceul, lucru pe care iarasi nu l-am putut accepta.



Eu nu pot sa inteleg cum la un salar la care corespund $500/luna taxe de social security platirea gradinitei, ori stabilirea unui fond pt college la copii (inclusiv la cele mai bune scoli) reprezinta o asa problema uriasa, aproape imposibil de infaptuit . Cele doua afirmatii se cam bat cap in cap. Sorry, eu nu cred. In plus, deduc ca tu nu ai idee ce inseamna SS (ce legatura vezi intre SS si rambursarea studiilor in RO?!?), ori de ceea ce se intimpla dupa ce iesi la pensie aici.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Citind ultimele mesaje despre Suedia si sistemul medical mi-am adus aminte aici de`o cearta intr`un talk show ,invitati din multe tari (amricani,francezi,romani,nemti...si africani erau,in fine si suedezi)
Cind au ajuns la sistemul din suedia si au aflat ce taxe se practica pe acolo si faptul ca astepti n luni pina ai ocazia sa te vada un dr.,faptul ca lumea isi renoveaza casele pe bucati,ca nu`si permit iesiri la restaurante pt. ca totul e f. scum si mai ales ca n-au Disneyland (la asta am ris de m-am prapadit) s-au certat ca la usa cortului.Japonezii isi pusesera mainile in cap,suedezii cu gura mare aparau sistemul(mai ales taxele imense) pina la urma japonezii le-au sugerat sa plece inapoi acasa daca`i asa de bine.Moama ce s-au suparat ailalti!Circ de mai mare frumusetea.

Si ca ironie,pe noi nu ne pomenira aia deloc ,ca sistem,ca nika.Suntem cantitate neglijabila si cred ca invitata romanca(o doamna pe nume Mirela)era acolo doar ca figuratie.Trist!

************************************
Whatever happens don`t let go of my hand!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caro spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Astea cu medicii care vb engleza si angajat translator sunt povesti sau vise.
Adica nu sunt bani la noi nici macar pt. a acoperi minimul de personal si se presupune ca cineva va angaja translator? Sa fim seriosi.


***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com




Fa-ma sa inteleg: un medic care merge la congrese/conferinte, care trebuie mereu sa-si updateze informatia, cursuri, etc, nu vorbeste engleza? in scoala noastra cea mai cea?

se tot vehiculeaza ca diplomele romanesti sunt recunoscute in toata lumea; nu sunt, mai ales in afara Europei.



http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759


cineva spunea ca s-a inteles cu medicul ca amandoi vorbeau engleza. Deci ma gandesc ca transaltorul era angajat pentru pacientul care nu stie engleza.... sau engleza este a doua limba oficiala a Romaniei?

Mergi la inceput