ne intoarcem in Romania sau nu?
Raspunsuri - Pagina 19
elaga spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui valen [quote]citat din mesajul lui XIO Deci suntem cu totii de acord ca in Canada,America, nu se pun bazele unei culturi generale ca aici, dar totodata nu se admite ca invatamantul din Ro e mai ...sa zicem mult/greu. Nu, eu cel putin nu sunt de acord cu asta, pentru ca am alta perceptie. Intre invatamantul din Romania (experimentat pe proprie piele) si cel de aici din Canada (pe care ma pregatesc sa-l experimentez din postura de mama) diferenta este ca: in Romania i se baga copilului informatie multa pe gat, iar el, copilu' trebuie s-o inghita chiar de-i place, chiar de nu, chiar de-l intereseaza chiar de nu, pentru ca asa trebuie si asa este si asa a fost mereu si asa se invata carte, ca trebuie sa aiba cultura si cum altfel sa aiba cultura generala, daca nu memoreaza zeci si sute de pagini. Aici, (cel putin asta este senzatia mea) se pune accent pe dezvoltatea autonomiei copilului si a increderii in sine. Si cand copilul e sigur de capacitatile sale si e convins ca poate, abia atunci incepi sa lucrezi cu el. Eu imi amintesc asa bine cate mii de pagini am memorat in generala si liceu si cum toate informatiile alea au zburat din mintea mea imediat dupa teza/examen. Am ramas cu foarte putin, pentru ca n-am invatat logic ci am tocit si a trebuit sa recuperez mult mai tarziu, cand chiar am vrut sa-mi insusesc bine anumite informatii. Eu vreau sa va felicit pe toate cele care scrieti la topicul asta si puteti declara ca aveti o vasta cultura generala datorita sistemului de invatamant romanesc. Bravo! |
Am invata numai de 10 in generala, ca in liceu m-am desteptat un piculet. N-am tocit, le invatam logic sau asa credeam eu la vremea respectiva. Nu mai stiu nimic din geografie, istorie, muzica, botanica, zoologie si toate tampeniile care le ami predau ei acolo. Ma lovesc de ele acum si mi-e ciuda ca daca ar fi fost mai putine informatii probabil ca n-ar fi asa varza in capul meu. Invatamantul romanesc e o rusine, incepand cu clasele mici unde se preada matematica la 25 de copii intr-o clasa din care inteleg doar vreo 7, restul se mediteaza, va spun din experienta ca eu ii meditez pe unii dintre ei. De cel superior nu mai zic ca se copie si la stat si la privat de ies toti genii in copiat. Sunt binenteles si exceptii dar eu vorbesc de cei mai multi. Nu mai zic de scandalul cu Universitatea Spiru Haret, ba-i acreditata, ba nu, ba aveti diploma de licenta, ba nu aveti.
elaga spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui eeda2008 Multumesc mult pentru toate raspunsurile.... Imi pare totusi rau ca nu m-am facut destul de inteleasa....Imi cer scuze celor de aici din Canada daca i-am ofensat cu ceva, nu a fost nici pe departe intentia mea, cum am mai spus am toata admiratia pentru cei ce reusesc sa se acomodeze aici si sa considere Canada casa lor, tocmai pentru faptul ca stiu ca nu e putin lucru. Citeodata vrei sa spui multe intr-un timp scurt si spatiu restrins si din diferite motive vorbele tale nu suna asa cum ti-ai fi dorit...partea mai "sufleteasca" a istoriei nu se poate insira pe hirtie....Nu incerc sa ma scuz, am vrut doar sa elaborez subiectul intr-un fel, sa ma fac mai inteleasa... Cum zicea cineva odata, acasa e locul unde te simti tu bine inconjurat de persoanele care reprezinta cel mai mult in viata ta. Inca odata multumesc...intr-un fel m-ati ajutat enorm, nici nu realizati....si nu sunt mai "in ceata" decit eram cind am inceput acest topic, ba dimpotriva, incet incet mi se intaresc niste convingeri pe care le aveam de mult... Numai bine tuturor! ![]() |
Pana la urma ce faci, ramai sau pleci?
CriPOD spune:
In primul rand, eu stau foarte linistita. Avertismentele pe dc chiar nu-s in lista mea de worries.![]()
In al doilea, desi am senzatia ca in afara de nickul meu, ce scrii nu are de-a face cu ce am scris eu, iti raspund asa: daca in romania toti sunt obligati sa "invete" tot, desi hai sa fim de acord ca nici unii nu stiu de toate, chiar mai mult, in afara de cativa la varf marea masa habar n-are de materia... studiata, aici macar nu se chinuie degeaba. Nu te intereseaza? Studiaza de ce ai nevoie. Este un minimum de materii la un minimum de nivel, chiar si alea sunt faultate de cei care n-au interes in scoala. Chiar n-are nici un sens discutia despre scoli. Discutam de cei care merg la scoala sa fie? ok, atunci discutam despre asta. Vrei sa etalam elitele olimpice? Supradotatii? Ok, o facem pe-aia. Dar sa stiu despre ce discutam, eu am exepmle pe ambele parti. Si sa definim si ce inseamna cultura, sa avem aceeasi referinta.
E foarte amuzant, daca vorbesti cu indieni, chinezi, egipteni, nu mai vorbim de rusi
, etc, tot cam aia reiese, ce superiori sunt ei, ce educati, ce civilizatii, ce brainiacs. Asta pana vine vorba de copiii lor, care sunt in totalitate educati aici. Daca perform as expected, cool, daca se lasa pe tanjala, e vina educatiei din canada, ca nu le-a varat pe gat, ca e prea lax, ca nu le da peste degete cu indicatorul.![]()
Intr-o tara in care 75% din populatie urmeaza un program post liceal, iti dai seama ca nu compari mere cu mere. Doctoratul si masterul a ajuns noul etalon pentru elita, nu orice bachelor. Tocmai pentru ca liceul nu are profil. Unde in romania, majoritatea raman fara facultate.
O alta nota: inginerii nu-s cei mai educati oameni, crede-ma, stiu ce vorbesc.![]()
Dar eu vreau s-o intreb pe edeea, ca sunt curioasa, de unde a auzit ea ca suntem mortii vii, e prima data ca aud asta. Doar curioasa si amuzata.![]()
pepit
maru spune:
xio, din nefericire am atins un nerv, nu? imi pare rau...pe de alta parte, amara pilula propriului tratament...
cand ajungi in Germania, si daca alegi pediatrie, da-mi un pm sa te invit la ceva conferinte aici.
ari spune:
Pai nu e singura perluta, ea s-a mai plans si de aglomeratia pe autostrazi (ca si cand ar fi specifica, Canadei) si ca in plin Toronto, nu vede stelele (asta-i chiar amuzant, ca nu stinge primaria luminile orasului ca sa vedem noi stelele...)
Eu cred sincer ca initiatoarea topicului e atat de amarata si de revoltata pentru faptul ca nu se poate adapta, incat nu mai vede decat negru peste tot. Si asta nu e neaparat de condamnat, e normal sa fie si oameni care nu se adapteaza intr-un loc anume, ca doar nu suntem toti croiti pe acelasi calapod (din fericire!).
Eu m-am suparat un pic (dar mi-a trecut...) doar cand am citit ca sigur sunt multi nefericiti, dar nu vor sa recunoasca. Cu tot ce inseamna aceasta fraza.
Dar de fapt, ai tu dreptate mQQm, uite ca sunt si eu curioasa unde a gasit Medeea calificarea aceea de *morti vii*, aplicata canadienilor. ca nici eu n-am auzit-o niciodata, nici macar spusa in gluma.
alina023 spune:
Medeea, eu am sa fac putin nota discordanta cu ceea ce te-au sfatuit ceilalti participanti la subiect (anume sa iei decizia pe care o simti tu) si am sa-ti spun sa NU te intorci in Romania (decat poate pentru perioade scurte de timp). Asta daca ii vrei binele copilului tau! Indiferent de posibilitatile financiare pe care le ai, vei ajunge tot pe mana sistemului medical de aici, copilul tau va ajunge tot in sistemul educational de aici, va trai tot in mijlocul atator oameni "culti" pe care ii intalnesti oriunde aici.
Te inteleg vav de parinti! Te inteleg foarte bine! Cu inima franta eu am facut alegerea intre binele copiilor mei si cel al parintilor mei. :(( Cu inima franta, da, am ales binele copiilor. Sper din suflet sa ajung acolo de unde tu vrei sa pleci...si asta cat mai repede. Si poate Dumnezeu ne ajuta si ne aducem si parintii...poate.
Gandeste-te si gandeste-te si gandeste-te la copilul tau! La sanatatea lui, la viitorul lui! NU Romania! NU acum! Daca cineva mai are o speranta pentru tara asta,in mod sigur nu poate fi pentru viitorul apropiat...din pacate! :(
PS. Este opinia mea si mi-am exprimat-o la modul cel mai sincer si mai lipsit de orice interes posibil.
Alina, mami de Ana Antonia
(06 Dec 2007) si Luca nazdravanul
(14 Feb 2003)
Ana, minunea mea iubita
Luca, iubitul mamei drag! 
Povestea nasterii Anei 
Siluan, randunel de pe DC, are nevoie de ajutorul nostru pentru a trai! Nu-l refuzati!!
maru spune:
ok, ma iau si eu de mortii vii si vin si zic:
pai canadianu de macar o generatie are o amarata de cottage (cabana cu toate dotarile) undeva pe un lac, in mijlocul padurii. Si la sf de saptamana, acolo isi petrece vara, in mijlocul naturii.
cei care nu au cottage, calatoresc. Colegele mele fac 2 calatorii in fiecare an, si nu Caraibe, ca noi, proaspetii sositi pi acilea, ci in Alaska, ori in provinciile nordice, ori in est, ori in Europa.
Eu sunt cea mai amarata care nu am avut inca parte de asa minunatii de cruise-uri. Una din colege e acum in Labrador, un coleg abia a venit din Europa, a batut Italia cu rucsacul in spate, alta colega face in fiecare an o tara din Asia...
poate de aia le-o zice morti vii (prima data cand aud, dar de...), ca le place sa calatoreasca peste tot?
ari spune:
Pai nu cred, Maru, ca de aia. Ca asta denota doar ca sunt ai naibii de vii...da'stii ceva? Eu cred ca sintagma aia e doar o inventie a nemultumitei noastre. Ca nu prea cred ca un om sanatos la cap ar putea vorbi asa de un popor intreg, indiferent care ar fi ala.
robotzica cucului spune:
...eu ma gandeam ca le-o zice morti vii (desi tot prima oara aud) pentru ca isi mind their own business! Nu zic ca aici nu se barfeste, dar barfa are alta nuanta decat aia romaneasca. E mai mult un fel de luare/aducere la cunostinta
a ceea ce fac altii. Nu e sub forma de judecata, de punere la colt, de aratat cu degetul. Ca sa nu te bagi in viata altuia trebuie sa fii... mort.
columbiana spune:
eu am gugalit la greu dupa nickurile canadienilor si am gasit (inclusiv pe forumuri americane sau quebs): canuck, oamenii padurii, al 51-lea stat, plicticosi; nicaieri prostia asta cu mortii vii;
Alina, sa-ti spun ceva apropo de parinti:
cind am plecat din Romania, am mintit-o pe mama ca mergem la munte (doar tata stia), la cabana, doar cind am ajuns aici am sunat-o sa-i spun ca suntem in Montreal, si a facut o criza de tensiune de-a ajuns la medic in urgenta; (de cind a stiut ca avem vizele a tot tinut-o intr-o criza de tensiune, plinsete, ne-a interzis sa vindem apartamentul la care platisera si ei,etc) sa fi stiut cind plecat era mai rau, ne-a "amenintat" cu de toate; asta pentru ca ai mei s-au impotrivit cu toate puterile si in toate formele plecarii noastre;
apoi vreo opt ani nici n-a vrut sa auda de venit incoace, desi tata a tot trimis-o, a bocit la greu, fiecare vizita a noastra in Romania se termina ca la mormintare (le-am facut anual din cauza ei si a sanatatii tatei, un sfert din ipoteca s-a dus pe avionul de Romania
); n-a crezut-o nici pe sora-mea, dupa doua vizite, cind le-a tot spus ca suntem ok aici;
anul asta a murit tata, si a fost de acord in sfirsit sa-si petreaca vara in Canada;
acum ne spune ca si daca am dori sa ne intoarcem, ea nu ar vrea si nu ne-ar sfatui, si ca regreta ca nu-i mai tinara s-o parenam, sa vina de tot incoace, sa invete limba, etc.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759