ne intoarcem in Romania sau nu?

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Mianna, eu generalizam despre facultatile din Suedia. Nu mai stiu despre cele romanesti de mai bine de 15 ani...nici nu stiam ca exista facultati in care materiile sa se faca ccc consecutiv, asa ca aici.
Eu spuneam ca nu stiu daca e la fel la toate facultatile suedeze...

poi la nivelu' national al Suediei ma refeream si io , ca se sublinia ca diferenta intre Danemarca si Suedia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:

Chiar ca interesant louisea! Acuma nu stiu daca asa sunt toate facultatile aici...am povestit cu colegi mai in varsta care au facut facultatea acum vreo 15-20 de ani aici in Suedia si era asa cum stiam si eu din Ro si cum povestesti si tu din DK...cu materii mai multe, examene in sesiuni...ei spun ca e mai usor asa cu cate o materie, o inveti si treci la alta. Voi vedea! E mai condensat, ca in 4 saptamani termini o materie si nu e putina ca volum, avem o carte groasa, plus discutii si alte chestii obligatorii, pe langa invatat materia de curs.

nu stiu daca poti generaliza la nivel national, intrucat si cand am terminat eu facultatea (aci, pe plaiurile noastre, in urma cu vreo 14 ani), medicina la Cluj se facea in sistem clasic, cu examenele in sesiune, pe cand la Bucuresti adoptasera sistemul modulelor, asa cum il descrii tu. cum e azi habar n-am.

(ca si opinie personala, bazata pe cunostintele pe care le aveau colegii din Bucuresti comparativ cu noi la diverse materii, mi s-a parut mai eficient sistemul clasic).

si daca tot se vehiculeaza topurile universitatilor, stie cineva sa-mi spuna in functie de ce criterii se alcatuiesc ele? chiar nu stiu, si as fi interesata sa aflu.

edit ca am gasit ceva - cel putin referitor la un anume top, cel al chinezilor:

"Topul realizat de chinezi este realizat pe baza activitatii stiintifice si nu pune in lumina criteriile de performanta. Mai precis, topul ia in calcul numarul de premii Nobel obtinute de profesori sau absolventi, medalii obtinute, numarul de citari in lucrarile stiintifice, precum si numarul de articole de cercetare publicate. Criteriile dupa care se realizeaza acest top au fost deseori contestate ca nu reflecta realitatea, iar europenii sustin ca este realizat impotriva universitatilor din Europa."

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

de unde sa inteleg ca clasamentele universitatilor europene sunt realizate impotriva universitatilor romanesti care lipsesc si de aici ; alfel nu vad rostul citatului expus.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe

de unde sa inteleg ca clasamentele universitatilor europene sunt realizate impotriva universitatilor romanesti care lipsesc si de aici ; alfel nu vad rostul citatului expus.

de unde sa-ntelegi ce doresti, ca nu stabilesc eu asta eu una inteleg ca acest in acest clasament se pune mult mai mult accent pe research, si aproape deloc pe teaching. oricum mai logic, pentru mine, decat clasamentele care au drept principal criteriu vizibilitatea pe motoarele de cautare. insa nu suficient de relevant din punct de vedere practic. in cercetare e evident ca nu ne putem compara cu cei de peste ocean.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Nici in teaching nu ne putem compara. Sorry, priviti realitatea in fatza,asa cum e, dincolo se sefu' tatalui lu' Xio.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Pai universitatile romanesti lipsesc cu desavarsire din orice tip de top, univ romanesti sunt retele familiale la nivelul catedrelor -mama,tata,copil,nepot etc,au n-au inclinatie li se pastreaza postu'.
Anul asta au stat un pic cu mascatii la Bac si,ce sa vezi,gradul de promovabilitate a scazut brusc ....Mediile la fel,ca,na,examenele orale nu mai sunt cu note-toata suflarea Ro avea de la 9 in sus la romana ,engleza la oral,dar cati stiau sa scrie corect???
La nivel de primara,din experienta,parintii alearga cu cadouri la intrarea in scoala,apoi de toate sarbatorile posibile si imposibile,cum poate sa ramana o invatatoare obiectivain aceste conditii?Rezultattul :copiii sunt tratati la gramada,primesc aceleasi calificative desi multe dintre ele sunt nemeritate.
Rezultatele copiilor romani la testele internationale sunt catastrofale,este un mit asa-zisa cultura generala a elevilor romani.
Exista varfuri,iar acelea,tratate mizerabil aici,pleaca,o optiune absolut normala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Citat:

Citat:

Mianna, eu generalizam despre facultatile din Suedia. Nu mai stiu despre cele romanesti de mai bine de 15 ani...nici nu stiam ca exista facultati in care materiile sa se faca ccc consecutiv, asa ca aici.
Eu spuneam ca nu stiu daca e la fel la toate facultatile suedeze...

poi la nivelu' national al Suediei ma refeream si io , ca se sublinia ca diferenta intre Danemarca si Suedia.

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

Ok, acum am inteles la ce faceai referire. Asa e, nici eu nu stiu daca pot generaliza. E foarte posibil ca la alte facultati sa fie diferit.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby
www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Glicina spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Citat:
citat din mesajul lui Glicina

Citat:

EU prefer o scoala din care ies cu o baza larga. De aceea EU consider ca sistemul de invatamant de aici e mai ok.
Daca ALTII au ALTE pareri pe mine nu ma deranjeaza.

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Adica am participat cu totii la discutii, dar tu oricum ai parerile tale si de restul interlocutorilor chiar nu-ti pasa? Vezi tu, Xio, cultura generala (cea obtinuta prin ore si ore de lectura serioasa, printr-o viata culturala intensa, prin educatie si autoeducatie, nu cea pe care ti-o da scoala pe tava, gen "cititi cutare si cutare carte ca sa le dati clasa incultilor de americani"), adevarata cultura generala nu se impaca deloc nici cu lipsa de politete catre semen, nici cu aerele de superioritate, nici cu dezinvoltura fluturarilor de gene!
Eu iti doresc integrare usoara si lina in Germania, te astept peste 2-3 ani cu impresii despre cultura sau incultura nemtilor.

Glicina, daca ar trebui sa imi placa un barbat care spune nonsalant ca in afara de IT pe el nu-l intereseaza sa stie cum arata o harta sau ce e Turul Frantei, da, inseamna ca sunt o inculta (bineinteles ca ai alta definitie pt. incultura), ori o nesimtita.
E chiar umoristic sa imi tii mie ore de morala cand pe forum s-au desfasurat niste mesaje de la doamne pe care pare-se mutarea in alte tari nu le-au ajutat, asa cum imi doresti tu mie.
Deci sper ca nici pe mine nu ma va ajuta, ca n-as vrea sa ajung sa jignesc in halul asta doar pt. ca traiesc in alta tara si nu suport o opinie diferita.
Bun simt eu am si ma mandresc cu asta, nu tine de gradul de cultura, de IQ sau EQ.

***Fur is for petting**

Mi-e greu sa te urmaresc :) Pt ca nu vad unde-i legatura dintre IT, geografie si preferintele tale in materie de barbati. O paranteza mica: nu toti cei care lucreaza in IT sunt cum insinuezi tu; cred ca ai avut ghinion.
Eu nu-ti tin ore de morala, eu incerc sa-ti demonstrez ca suntem diferiti si ca avem dreptul sa avem opinii diferite. Ca tie ti se pare distractiv e problema ta si numai a ta. Ti-am mai spus, eu nu cred ca cineva are ceva personal cu tine. Fetele despre care spui ca te-au jignit (asta-n viziunea ta, fiindca pt tine cineva cu o opinie diferita de-a ta are acea opinie numai si numai ca sa te jigneasca pe tine) au reactionat, poate, dupa principiul bumerangului. Te-ai gandit la asta? Tie chiar nu ti se pare ciudat ca tu ai intotdeauna dreptate? Chiar nu te-ntrebi de ce ajungi la discutii ca cele de pe topicul asta, aproape periodic?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:

si daca tot se vehiculeaza topurile universitatilor, stie cineva sa-mi spuna in functie de ce criterii se alcatuiesc ele? chiar nu stiu, si as fi interesata sa aflu.

Mianna, sunt clasamente si...clasamente. Pt un clasament axat pe teaching, cauta sub "undergraduate", pt ca acolo conteza cel mai mult.

So...clasamentele publicate de US News

http://colleges.usnews.rankingsandreviews.com/best-colleges

si criterii (pt 2009 World’s Best Universities):

http://www.usnews.com/articles/education/worlds-best-universities/2010/02/25/worlds-best-universities-the-methodology.html

Astea dupa US News. O alta lista a fost publicata de Forbes, alta de Princeton Review, samd.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

draga Xio (si cand draga zic cu toata inima), e tare amara pastila, nu? Am incercat sa iti ofer propriul tratament pe care ni-l aplici noua de ani de zile si vad ca nu iti place....

vezi tu, sa faci medicina aici nu e o chestie nici simpla, nici gratis, ca in Ro: din cate stiu eu te lasa cu un gol de cel putin 300 de mii in cont, datorie pe care urmeaza sa o platesti dupa vreo 11 ani de invatare: intai faci Bsc-4 ani (3 daca te tii de carte), apoi pre med (asta o potis ari daca in undergrad ai avut timp sa faci voluntariat la maxim sa poti fi admis la medicina), apoi vine medicina propriu-zisa si aia vreo 5 ani, unde esti tratat ca student si medic in acelasi timp (eu ii aud pe cei in ani mari ca n-au dormit de zile bune). Rezidentiatul..si ala vreo 3 ani, am pierdut socoteala.
Ca la urma, postul sa il iei unde te trimite statul canadian, nu unde vrei tu, asta daca nu o iei la vale spre state, ca aia cam au obiceiul sa ne fure medicii... Am avut un dr la Er cand a terminat a fost trimis in Alberta. Alt dr a fost trimis in Est si s-au dus ca asta e soarta medicinistilor aici....

A, banul e tare bine strans in punga, cum spuneam, traiesc din burse si cand avem conferinte, nu de putine ori am avut dr coborand pentru un free breakfast ori un sandvish ramas la sf de lunch....

Si sa stii ca nu e lipsa de iubire, ci uite, noi avem in familie un caz asemanator: tata si-a refacut viata in Canada, si cand fata din prima casnicie a vrut sa vina sa faca facultatea in Canada, i-a zis vino, dar vei face ce fac si ceilalti copii canadieni: adica si-a luat job in anul pregatitor, si-a facut loan ca sa faca scoala, tata nu a platit nimic, pentru ca omul nu a putut sa ii faca fond de studii in advance, copilul nefiind in Canada. A terminat fata 2 majors in 5 ani, are un job super bun in Toronto, si e multumita. In primul an, insa, a fost aproape in depresie, ea imaginandu-si viata de studentie din Romania...

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui ari

Valen, eu am facut scoala in Romania, e drept, inainte de 1989. Nu pot sa spun ca am iesit din scoala *culta*. Cultura generala mi-am format-o eu singura, cu limitele date de natura intereselor mele. N-am fost niciodata curioasa, spre exemplu, sa stiu mai multa fizica sau chimie sau economie si multe, multe altele. M-am *cultivat* asadar in domeniile care m-au interesat, care mi-au placut. Si n-as vrea sa indrazneasca cineva sa ma catalogheze de inculta pentru ca nu stiu care e formula spirtului medicinal.

Si *cultivarea* mea va continua atata timp cat voi trai, pentru ca mereu si mereu voi fi curioasa sa stiu mai multe despre cele care ma intereseaza.

Inca ceva: eu nu am spus ca un om e incult daca nu stie formula de la hidrocarburi, dar sa faci misto de cineva care stie geografie cand tu nu stii si sa spui ca daca nu te intereseaza la locul de munca nu te ajuta mi se pare o limitare a culturii generale si o lipsa a acesteia.
Nu am vorbit de tari de care nu a auzit nimeni, ci de geografie in general.

Oricum, tin sa va multumesc inca o data si sa imi scot palariuta in fata lui Maru, Ana Stroe si mqqm (parca) , doamnele care au fost atat de dragute incat sa imi fac o analiza psiho rapid si sa ii spuna ca taica-miu nu m-a vrut , respectiv ca bietul de el cine stie unde o fi lucrat.
Ce sa va spun, topicul asta v-a facut o cinste de numa'.
La mai mare!
Si sunt curioasa daca acum vreun moderator da avertismente sau nu.

***Fur is for petting**

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

Iarasi un subiect din asta ca marul de aur pe care scrie "Celei mai frumoase" :)))

Eu ador Toronto si mor dupa Canada

Mergi la inceput