Salarii reduse si spaga
Raspunsuri - Pagina 8
![](images/user_woman.png)
magdalena67 spune:
"ce nu inteleg eu, de unde mentaliatatea care iti permite sa muncesti prost daca esti platit prost. constiinta , seriozitate? adica daca esti femeie de servicu si castigi putin atunci speli doar cu o jumatate de galeata de apa? te razbuni si faci munca de mantuiala? Sau speli scarile bine asa cum se spala si daca nu-ti convine faci altceva"
poti sa imi spui cumva ca cel care e platit prost va munci vreodata la fel de bine cu cel care e platit de 2-3 ori mai mult ptr aceeasi atributii?
DE CE AR FACE ACEST LUCRU?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Deus spune:
magdalena67 - vrei sa spui ca daca ai salariu mare vorbesti frumos cu pacientii, te comporti civilizat la ghiseu, speli bine scarile, conduci autobuzul cu atentie, tunzi bine, etc si daca ai salariul mai mic faci totul de mantuiala ca o razbunare? stiu ca suna ciudat dar totusi problema cu spagile si cu mantuiala nu este doar de 1 luna de cand au fost reduse salariile. Eu stiu ca ne plangem de medici, profesori, polististi, armata, politicieni, vanzatoare, functionari, etc de multa vreme.Eu cred ca respectul si pasiunea nu tin de foame dar nici nu poti sa le ai doar cand ai bani buni la chenzina:-)
Nu mai stiu exact cand a fost facut, dar au facut rusii un studiu, au marit salariile la medici intr-o anumita zona si au observat ca nu a scazut spaga...a crescut pretul atata tot. Daca am salariul mare de ce sa ma mai uit la un plic asa subtire? au cerut mai mult, proportional cu salariul.
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
"Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, am fi cu totii vegetarieni." Linda si Paul McCartney
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cameliam spune:
Da, exista oameni care muncesc cu pasiune si daruire pentru meseria pe care si-au ales-o. Chiar exista, cunosc nu unul sau doi. Si pe care nu-i intereseaza cat castiga colegul. Oricum e o intrebare nepoliticoasa "tu ce salar ai?".
Sigur ca majoritatea e motivata de ban. De multe ori la interviul de angajare omul vrea sa afle ce salar i se ofera si abia apoi care-i vor fi atributiile. Si nu pretind ca salariul e un aspect de neglijat, mai ales atunci cand devine problematica supravietuirea de la o zi la alta. Insa atunci cand salariul e decent, exista oameni care nu se uita la cat castiga vecinul pentru aceeasi treaba.
Citat: |
citat din mesajul lui magdalena67 poti sa imi spui cumva ca cel care e platit prost va munci vreodata la fel de bine cu cel care e platit de 2-3 ori mai mult ptr aceeasi atributii? DE CE AR FACE ACEST LUCRU? stoian |
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cameliam spune:
Referitor la "salarii reduse si spaga" eu vad lucrurile asa, cheltuielile se muta din buzunarul statului in buzunarul omului care apeleaza la serviciile respective oferite de stat.
Sa ma corectati daca gresesc ca n-am deloc pretentia ca ma pricep, imi dau doar cu parerea:
De ce sa plateasca statul pe medicul roman cand il pot plati eu cu plicul. Ce interes are statul sa mareasca salariile ca sa se elimine spaga in conditiile in care si asa nu sunt destui bani la bugetul de stat? Eventual statul ar dori sa gaseasca o modalitate sa impoziteze spaga, asta da, de aici i-ar mai veni niste banuti. Sigur, ar putea mari taxele, ca in definitiv si salariile medicilor bugetari tot din sumele adunate din taxe se platesc. Numai ca probabil ar fi linsati ca taxele-s destul de mari si asa si chiar daca nu, sumele respective ar merge pe alte directii, nu la medici. Gasesc ei trebuiri mai "arzatoare" gen branduirea turismului.
Cand zic "stat" eu ma refer in special la cei care ne conduc si ne-au condus pana acum si al caror scop nu este bunastarea noastra ca popor ci bunastarea lor personala. Ca altfel, "statul" suntem toti...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Explicatia este simpla. Ca ne place sau nu, remuneratia este o latura importanta a vietii. Degeaba pasiune daca acasa te lovesti de tot felul de lipsuri. Sigur ca teoretic, un salariu mic nu ar trebui sa insemne un serviciu mai prost. Practic insa, e firesc sa fie asa. Angajatul trebuie motivat prin bani sau beneficii, sa livreze servicii cat mai bune, asa cum trebuie si pedepsit daca performanta lui este indoielnica. Un angajat multumit per ansamblu cu munca pe care o presteaza (beneficii bune, salarizare multumitoare, colegi amabili, sefi civilizati, flexibilitate in program ) nu numai ca nu o sa plece dar o sa-si doreasca sa mentina compania aia cat mai mult in business. De asta a aparut profesia asta de Resurse Umane - pe langa recrutare, in esenta se ocupa cu tot felul de programe de beneficii care sa motiveze angajatii sa fie loiali si profesionisti. Si practica a dovedit ca se poate.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Deus spune:
da Buflea, dar la noi in tara functionarii nu au fost platiti chiar atata de prost si cu toate astea unde intorcea-i capu erau tot timpul plangeri si critici:-)
si cunosc profesori bine platiti care dupa toate taierile au salarii bune si tot freaca menta...
cunoastem avocati/notari/judecatori/procurori care au avut salarii frumoase si tot au dat cu batul in balta cate de des au putut...
in turism aceasi poezie...
din pacate incep sa cred ca este ceva in apa din Ro...
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
"Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, am fi cu totii vegetarieni." Linda si Paul McCartney
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marina/Marina.jpg)
Marina spune:
pentru mine este inca incredibil cum poti sa justifici un serviciu mizerabil pt ca iei bani putini...nu-ti convine salariul valea, iti dai demisia cauti altceva, cine are valoare are valoare cine nu are cauta scuze.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cameliam De ce sa plateasca statul pe medicul roman cand il pot plati eu cu plicul. Ce interes are statul sa mareasca salariile ca sa se elimine spaga in conditiile in care si asa nu sunt destui bani la bugetul de stat? Eventual statul ar dori sa gaseasca o modalitate sa impoziteze spaga, asta da, de aici i-ar mai veni niste banuti. Sigur, ar putea mari taxele, ca in definitiv si salariile medicilor bugetari tot din sumele adunate din taxe se platesc. Numai ca probabil ar fi linsati ca taxele-s destul de mari si asa si chiar daca nu, sumele respective ar merge pe alte directii, nu la medici. Gasesc ei trebuiri mai "arzatoare" gen branduirea turismului. |
Pai am scris si la alt subiect. Ne place sau nu serviciile medicale costa o groaza de bani. Costa specializarea medicului, asistenta, spitalul, aparatura, intretinerea aparaturii, consumabilele, cercetarea, medicamentele ... COSTA MULT.
Statul are bani sa plateasca doar ceea ce exista - spitale jalnice, medicii vai mama lor, asistentele nu mai spun, aparatura de acum 100 de ani, saloane cu 12 paturi si cate 2 pacienti in fiecare. Aceste servicii se primesc din cotizatia obligatorie. Se doresc servicii mai bune, atunci pacientul plateste din buzunar. La privat platesti pe factura, la stat platesti in plic, in buzunar. Pana la urma, ce deranjeaza, ca platesti ? Pai nu se poate sa obtii servicii pe gratis ... nu exista nicaieri in lume asta.
Banuiesc ca daca toata lumea se imbulzeste la stat, plata de la stat (spaga) este mai ieftina decat plata pe factura.
Sigur, asta nu este o pledoarie pentru spaga, este doar o explicatie a ei ...
Ca sa se elimine spaga, trebuie marita contributia de sanatate, fonduri din care trebuie marite salariile personalului medical ... SI ... trebuie aplicata legea drastic, in cazul in care se mai ia spaga. Dar sa nu va aud ca nu aveti de unde sa platiti mai mult la contributia de sanatate.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
analuz spune:
Aici se face o confuzie legata de nivelul salariilor si felul in care sunt folosite pentru a incuraja performanta. Normal ca functionarii nu vor incepe sa-si dea silinta doar pentru ca sunt platiti mult. In schimb, daca vor fi platiti mai mult in functie de cat de productivi sunt, atunci te poti astepta sa vezi un serviciu mai bun. Eventual te poti astepta ca in momentul in care nivelul salariilor creste, sa poti atrage oameni mai de calitate, dar aceste efecte sunt mici, mai ales ca mobilitatea in aceste posturi este scazuta. Performanta o obtii in momentul in care legi plata unor bonusuri consistente de atingerea unor targeturi. Iar aici poti fii cat de creativ vrei, de exemplu plati mai mari pentru spitalele care reduc rata de infectii, plati mai mari pentru spitalele care reduc numarul de plangeri legate de nu stiu ce, etc. Pot aparea si aici probleme. Asa ca poate este de preferat o schema de salarizare unde la fiecare 2 ani, se face o evaluare obiectiva de un cadru extern si in cazul unei evaluari favorabile salariul creste. Iar aici apar motivatiile pe termen lung.
Lucrurile acestea sunt bine cunoscute si studiate, nu stiu de ce ne miram ca rezultatele sunt care sunt.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
magdalena67 spune:
este foarte usor de spus valea, dar ti-ai pus problema daca oamenii capabili din sistem vor pleca, cine va ramane, ce consecinte pot aparea?
daca raman doar oamenii care habar nu au de meserie dar au ajuns in posturi doar pentru ca au fost adusi politic?
iar faptul ca se va munci prost datorita faptului ca esti platit prost este de asteptat in toate ramurile, cand omul vine la munca si se gandeste ca nu are cu ce plati gaze, lumina, cu ce sa isi trimita copii la scoala, nu va da nici un randament.Mi se pare un lucru normal si decent sa fii platit conform muncii depuse.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)