Salarii reduse si spaga

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Si eu sunt de acord cu Marina si imi pare bina ca mai sunt oameni in Romania care vad problema putin mai deschis.

Dupa mine, este tardiv sa mai discutam de ce s-a ajuns aici, sa tot aratam cu degetul pe cei care fura, guvernantii, politicienii, vanzatorul, medicul ... asta parca este cultura in Romania, sa ne uitam mereu cat de bine ii este vecinului cand de fapt ar trebui sa ne gandim cum sa facem sa ne fie noua mai bine. Realitatea este ca Romania este una din tarile unde "salariul" de la stat este mai mare decat salariul de la privat - si asta este o anomalie majora. Cumva trebuie incurjata / fortzata lumea sa plece de la stat in sectorul privat si asta este o metoda, cam barbara recunosc, de a impinge fortza de munca spre business. Cei care sufera acum, nu au decat, cand termina programul (la max orele 15:00-16:00 banuiesc) sa-si mai caute un job. Nu se gasesc joburi la privat, nu-i nimic, omul la nevoie se misca, isi deschide el cate ceva. Am tot citit, ca nu se gasesc instalatori, zugravi, gradinari, ca toti sunt plecati in strainatate ...iaca piata. Trebuie doar schimbata mentalitatea ca daca ai terminat o facultate si esti contabili nu poti decat sa stai la birou, 8 ore pe zi, si sa castigi decent. Vecinul meu este inginer la aeroport si mai are si un business de gradinarit - dupa program si in weekend, impreuna cu fi-sau care are 18 ani, taie iarba, curata frunze, uda, curata jgheaburi si burlane ... nu stiu exact cat castiga, dar nu ii cade gradul sa plece din birou, de la serviciu si sa puna mana pe masina de tuns iarba. Mai am un ceolg care este art director si care acasa mai are un business de vinuri (face si vinde vin banuiesc) ...deci in tarile astea pe care le visati mai bune ca Romania, se munceste la toate nivelele, orice munca si munca serioasa, fara sporuri ... si sa vedeti atunci cand banul tau tine de satisfactia clientului, cum se schimba serviciile in Romania, cum nu stii cum sa il mai perii pe ala ca sa fie multumit.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui valentinag
Cat despre spaga sirimie,dat fiind ca lucrez in sistemul public de educatie,e randul meu sa intreb,care spaga?N-am luat in viata mea spaga,nu iau si nici n-o sa iau!Ca nu am de unde si cum sa iau.Sotul meu,nici atat.

Intamplator mi-au cazut ochii pe mesajul asta - uite o idee - cei din invatamant pot deschide centre de meditatii. Eu am o ruda in Piatra Neamt, care s-a lasat de invatamant, ca nu mai facea fatza - si fix acasa la ea, are centru de meditatii, perfect legal, programeaza copiii si ii merge foarte bine. Asta chiar este o meserie care se preteaza la un business ca nu iti trebuie nici un fel de investitie - apartamentul personal, hartie si creioane.

Mergi la inceput

Despre doctori inclusiv eu sunt confuza.
Dau exemplul Americii ca pe asta il stiu cel mai bine si va spun ca nu m-am convins inca ca este solutia ideala pentru un sistem medical.
Dupa cum stiti, in America, medicii sunt platiti extrem de bine dar si serviciile medicale sunt extremd e scumpe. Companiile de asigurare negociaza totul - intre intregul sistem medical (spital, medic, farmacii) si asigurat ...si atata timp cat aceasta asigurare este platita, serviciile sunt de calitate si fara probleme / spaga. Asigurarea in schimb nu este deloc ieftina - costa cam $1.200/familie/luna. Deci nu se da spaga dar se plateste, pe factura, lunar, o suma pe care unii nu o cheltuie ani de zile. Nu ai asigurare, nu stiu, nu se uita nimeni la tine. Sunt spitale care nici nu te lasa sa intrii pe usa daca nu ai asigurare. Sa nu veniti acum sa-mi spuneti ca stiti voi 3 tigani mexicani care traiesc bine merci fara asigurare - sigur ca exista servicii sociale, servicii de caritate, in fine, nu mori chiar de tot, dar astea sunt cazuri speciale de neinvidiat.

Sistemul medical romanesc este un sistem social - medicii sunt platiti de stat si toata lumea are asigurare medicala. Salariul medicilor romani este chiar ridicol. Medicina dupa mine este o meserie cu responsabilitate si nu poti lasa un om care are o asemenea responsabilitate sa fie muritor de foame, sa stea la coada la reduceri si sa vina cu troleibuzul la serviciu. Oricat de pasionat ai fi de meseria asta, frustrarile din viata privata vor anihila orice dorinta de specializare si progres. Nu stiu exact cum se poate indrepta aceasta situatie - tot ce pot sa spun este ca eu gasesc o "scuza" spagii. Nu sunt de acord cu ea, dar sa spunem ca, in anumite conditii, o tolerez ... Ce este pentru mine condamnabil este spaga fixa impusa, ceva de genul "nu te operez decat daca imi platesti suma X" - si stiu ca exista si asemenea medici.

Dar pentru cei care livreaza serviciul medical si primesc atat cat poate pacientul sa dea, fara sa ceara, fara sa conditioneze actul medical - acestora, eu le gasesc circumstante. Un pensionar poate doar o cutie de bomboane, un director poate flori si un plic, un student nu poate nimic ...
Si parerea mea (scuzati daca gresesc) este ca sunt putin aceea care pretind si majoritatea doar primesc ...exista insa o isterie printre pacienti - cum intrii in spital incepi sa intrebi in stanga si in dreapta, cat sa ii dau asistentei, cat sa dau anestezistului, cat sa dau medicului ...si de aici impresia ca daca nu dai cat a dat vecinul de pat, nu te mai baga nimeni in seama.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Legat de spaga, nu as zice ca multi dintre doctori iau spaga ca n-au ce manca. Obiceiul e mult prea inradacinat si bazat pe grozavia din sistemul sanitar, dar nu este legat de mila fata de venitul doctorului. Poate de frica de doctor-frica ca, in lipsa spagii, esti foaie-n vant. Si, culmea, uneori chiar esti.
Altfel, cred ca toti stim doctori cu situatie materiala infloritoare, si tot le inghesuim plicul cu spaga.

Deci, hai sa nu mai politizam un fenomen care nu numai ca nu se prea intampla asa cum suntem prostiti de orice neica-nimeni, dar nici nu e produs de un obicei detestabil care genereaza, cel putin in medicina, multe nedreptati flagrante. Cum ar fi refuzul de a trata un pacient sarac. Avem nevoie de reforma in sanatate si nu de dispute politice, pentru ca, din cate stiu eu, toate partidele au trecut pe la guvernare si nici unul nu s-a ostenit sa faca ceva pentru sanatatea electoratului.

Rufus, adevar grait-ai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui valentinag
Cat despre spaga sirimie,dat fiind ca lucrez in sistemul public de educatie,e randul meu sa intreb,care spaga?N-am luat in viata mea spaga,nu iau si nici n-o sa iau!Ca nu am de unde si cum sa iau.Sotul meu,nici atat.

Intamplator mi-au cazut ochii pe mesajul asta - uite o idee - cei din invatamant pot deschide centre de meditatii. Eu am o ruda in Piatra Neamt, care s-a lasat de invatamant, ca nu mai facea fatza - si fix acasa la ea, are centru de meditatii, perfect legal, programeaza copiii si ii merge foarte bine. Asta chiar este o meserie care se preteaza la un business ca nu iti trebuie nici un fel de investitie - apartamentul personal, hartie si creioane.

Pe ruda ta o cheama cumva Andreea si tine lectii de engleza?

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Laura25
Pe ruda ta o cheama cumva Andreea si tine lectii de engleza?

... nu, o cheama Mirela si tine lectii de matematica ... deci intr-un oras mic ca Piatra Neamt, deja exista 2 centre de meditatii pe doua specializari diferite ...deci se poate. Doar ca sunt sigura ca programul nu se termina la 16:30 si are weekend-urile aproape tot timpul ocupate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Andreea are un ap. mic unde aduna grupe de copilasi (incepand cu 4-5 ani pana la scoala generala inclusiv) si ii invata engleza. Are tact, rabdare si real talent pedagogic. Toti copiii o iubesc si asteapta cu nerabdare orele de engleza. Cei mici cel putin sunt fascinati de ea si chiar invata engleza, nu merg acolo doar la joaca.

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Exact ... orice reputatie se construieste greu si cu multa munca si cam asta nu place oamenilor. Plus ca mai este de invatat la capitolul "satisfactia clientului" ... scoti bani dublu de la el din buzunar daca iese din magazin cu impresia ca te-ai dat peste cap pentru el. Mi s-a intamplat chiar in Piatra Neamt, am vazut o jucarie in geamul unei librarii (de stat) - intru si o rog pe vanzatoare sa mi-o arate si imi spune "o cumparati sau nu, ca eu nu drenajez toata vitrina pentru dvs" ... pai ma scuzati, nu am nici un fel de empatie pentru o asemenea angajata. Am fost apoi la alt magazin de haine de copii - fara sa intentionez asta, doar pentru ca in Romania nu exista masuri, totul se cumpara dupa ochi, i-am intors aleia magazinul pe dos. Si am mai rugat-o sa ma lase sa cumpar niste pantofi pe care, daca nu sunt buni, sa ma lase sa ii aduc inapoi ... a fost femeia aia de milioane si sincer, a doua zi, m-am dus si am mai luat si niste cadouri din magazinul ei. Ah ! "a doua zi" era duminica, si femeia era la serviciu, si cu o zi inainte era sambata si se inchidea la 18:00 P.M. ... fac pariu ca libraria aia avea program 8:00-16:00

Mergi la inceput

Deci ca sa fac un rezumat, joburile de la stat nu incurajeaza munca si peste tot in lume sunt platite prost. Faptul ca in Romania este invers, este o anomalie ...acum ca statul nu mai are de unde, forteaza oamenii sa munceasca mai mult, in sectorul privat ... ceea ce pana la urma nu este rau. Plus ca avantajul unui job la stat este ca poti combina doua joburi, astfel incat desprinderea sa fie mai usoara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui sirimie

Toata lumea vorbeste aici de medici, eu vorbeam de cei din sistemul public de sanatate si educatie.

Mie, cel putin, mi s-a parut ca vorbesti (si) despre medici: "Nici nu vreau sa ma gandesc ca trebuie sa merg intr-un spital si nu vor fi medici - sau medicii buni vor fi de mult timp plecati". De aia am spus ca pleaca ei, pleaca, dar nu-i nici un pericol sa ramanem fara. Adica eu n-as zice ca medicii buni pleaca din sistemul public, ci ca sunt si medici buni care pleaca din sistem.
De aia am vorbit eu de medici.
Ce sa faci tu sa nu plece medicii? Cred ca e o problema...e dreptul fiecaruia sa aleaga ce i se pare bun, chiar daca altora nu le convine. Tu personal ai avea altele de facut...dar ai precizat clar ca nu vorbim de politica aici.

In legatura cu studentii care nici n-au de gand sa profeseze in Romania, dincolo de uimirea (vad ca nu numai a mea) ca faci o facultate aici si mergi sa lucrezi pentru altii fara a plati pentru asta, ma umfla rasul de lejeritatea cu care-si fac ei planuri de tipul asta...invatamantul romanesc e foarte invidiat de toata lumea, universitatile noastre sunt cu duiumul in primul milion in clasamente...deci toata lumea viseaza la absolventi romani. Ce sa ma mai mir eu de fata mea, proaspat venita din Olanda cu geanta plina de manuale, ca sa invete olandeza; de ce? Pai, doar nu o sa mai studieze mult timp in Romania...
Ok, nu-i rau sa visezi, sa lupti si sa-ti realizezi visul...dar sa pastram proportia adevarata intre realitate si batut campii.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput