Salarii reduse si spaga
Raspunsuri - Pagina 18
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Ce trebuia sa fac eu? In claa a 12-a sa spun ca nu mai fac medicina pt. ca nu voi avea bani cat sa ma intretin? |
macar tu ai avut si optiunea asta
![](icon_smile.gif)
ps - pentru ca imi dau seama ca posturile mele pot fi derutante. da, sunt medic. da, am facut un rezidentiat, si inca-s capabila sa-mi amintesc ce simteam atunci - btw, pe atunci un rezident castiga 50 de dolari. nu, nu profesez medicina. nu, nu cred ca v-ati dori ca toti absolventii sa n-o profeseze.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
mianna spune:
citat din mesajul lui Marina adica ala de la finante banci nu are dreptul sa se duca la congrese si sa stea in vila cu piscina? |
are. nu stiu daca are si obligatia - ma poti lamuri, chiar daca n-ai terminat finante-banci? (nu, nu de piscina intreb).
![](images/user_woman.png)
geniest spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
in particular, cand esti rezident, o faci pentru ca statul e singura varianta. |
Cunosc medic rezident care lucreaza bine mersi in mediul privat, avand cartea de munca la stat, desigur. Si program de lucru lax ca altfel n-ar putea sa activeze la particular mai mult ca la stat.
mianna spune:
citat din mesajul lui geniest Cunosc medic rezident care lucreaza bine mersi in mediul privat, avand cartea de munca la stat, desigur. Si program de lucru lax ca altfel n-ar putea sa activeze la particular mai mult ca la stat. |
am fost unul dintre ei, asa ca stiu ce inseamna acel "bine mersi" - a fost intr-adevar bine sa nu mai tremur cand se afisa intretinerea. si totusi, nu cred ca e cazul sa-mi explici ca m-am facut rezident pentru venitul aproximativ sigur, programul de munca lejer si lipsa raspunderii, si nu pentru ca doream sa obtin o specializare.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
citat din mesajul lui ari Da, dar voi, medicii, care va plangeti ca aveti salarii mici, faceti ceva, in afara de a sta linistiti si a cere/primi spagi? De ce nu initiati o campanie, voi, cei care sunteti prost platiti si mult prea criticati, in care sa afirmati sus si tare ca nici un medic nu mai vrea spaga, ci salariu decent. Sunt sigura ca ati castiga multa intelegere si ca multi oameni s-ar alatura voua, indiferent cum ati hotara sa faceti campania respectiva. Acum, eu vorbesc ca si cum medicii primitori de spaga ar fi de acord sa faca un efort ca sa-si obtina drepturile salariale. Dar sunt convinsa ca n-ar misca nici unul, de ce sa te obosesti, cand pica de la amarati? Dar eu in locul vostru, tineri optimisti si (sper) inca, cinstiti, tot as incerca. As incerca o manifestatie, ceva, orice, impotriva spagii si pentru salariu decent si cinstit. Poate ca tu, care vad ca ai multa energie pe aici, ai castiga mult mai mult daca te-ai dedica, cu aceeasi convingere, acestui tip de campanie. |
raspunsul la intrebari se afla in mare in articolul de mai jos, merita vizionat reportajul;
medicii romani nu vor sa renunte la spaga.
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/incognito-cum-ii-salvam-pe-medici-de-spaga-video-182591.html
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
elenatud22 spune:
Din pacate spaga a devenit zeci de ani la rand un obicei, o obligatie. Nu poti sa intrii in spital daca nu ai spaga la tine, nu te gandesti la vreo interventie medicala daca nu ai si bani de spaga. Sa le dea salarii pe masura muncii deosebite pe care o fac si sa-i pedepseasca de zece ori mai drastic daca i-au prins cu bani in buzunar, nejustificati sau "pictati".
Spaga parca este parte din sangele nostru.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Adrianaa/Adrianaa.jpg)
Adrianaa spune:
- veniturile stranse la fondul pentru sanatate au scazut cu 30%;
- 40% din cheltuielile din sistem se duc la spitale (80% din acea suma sunt pt. personal si medicamente);
- planurile imediate ale sefului CNAS pt. finantarea sistemului sanitar sunt factoringul la farmacii si finalizarea in 2011-2012 a sistemului informatic...
Probabil ca salariile in sistem vor ramane la fel, nu se intrevede nici o urma de speranta in marirea acestora. Vor migra (de la stat la particular) si emigra medici. Acest lucru se intampla in toata lumea, in multe domenii, pentru salarii mai bune, pentru un nivel de trai mai ridicat.
Poate ca este bine ca medicii vor alege sistemul privat. Cei care vor ramane in sistemul de stat, fie ei putini, vor trebui sa se dedice profesiunii pe bani putini. Poate medicii se vor organiza in colegii si organizatii profesionale care sa lupte pentru drepturile lor salariale. Dar este nevoie de vointa. Trebuie sa recunoastem, traim vremuri grele pentru toti. Au fost perioade in istorie care au trecut prin aceleasi framantari, as zice chiar mai mari. Am gasit informatii interesante referitoare la relatia medic-pacient in perioada interbelica:
http://www.bioetica.ro/bioetica/ie2/info.jsp?item=10026&node=1535
In timpul crizei economice de la inceputul anilor 30, cu saracirea sau chiar falimentarea Caselor de Asigurari, o parte din medicii functionari isi pierd locul de munca, iar ca o ironie a sortii, medicii "obligati" sa lucreze numai in practica privata traiesc destul de bine din onorariile primite. Legea de sanatate publica din Monarhia Austro-Ungara (1876) a obligat comunitatile cu peste 6.000 locuitori sa angajeze un medic. Veniturile medicilor au ramas insa mici, populatia neadresandu-se la medic din cauza onorariilor considerate mari si a culturii generale reduse. Medicul din comunitate avea insa o serie de obligatii cu privire la tratarea gratuita a saracilor, asigurarea urgentelor medicale. Medicii sunt obositi, frustrati, asemenea personajelor-medici din dramele lui Cehov. Ca raspuns, medicii se organizeaza in colegii si organizatii profesionale. In anii de dupa primul razboi mondial saracia capata proportii uriase. Apar epidemii, sanatatea publica este la pamant. Implicarea statului devine iminenta, obligatiile medicilor devin din ce in ce mai accentuate. In concluzie, medicul din perioada interbelica are o imagine diferentiata de locul, de modul, si de conditiile unde isi desfasoara activitatea. Sunt medici cu onorarii uriase, lucrand in spitale mari cu sali de operatii moderne, bucurandu-se de aprecierea mediilor academice. Ferdinand Sauerbruch detine in acelasi timp fotoliul de chirurg-sef la Clinica de chirugie din Munchen, dar si la Charite Berlin. El apare in pictura lui Max Liebermann ca un medic apreciat si multumit. Cea mai mare parte a medicilor este insa in situatie materiala destul de precara, avand obligatia de a lucra gratis in multe cazuri. Situatia se inrautateste in anii 1930-1932, cand onorariile scad considerabil, competitia devine acerba. In aceasta situatie se afla mare parte a medicilor generalisti de provincie. Anii 20-30 reprezinta si era dezvoltarii empatiei medicilor fata de pacient, mai ales datorita numarului mare de invalizi de razboi. Nu se poate vorbi despre o relatie normala medic-pacient, cand drepturile ambelor parti sunt ingradite si incalcate. |
http://www.bioetica.ro/bioetica/ie2/info.jsp?item=10026&node=1535
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
citat din mesajul lui Marina adica ala de la finante banci nu are dreptul sa se duca la congrese si sa stea in vila cu piscina? chestiile astea tin de ce facultate ai terminat? de ce au aia de la medicina mai multe drepturi decat aia de la finante banci? PS: nu am terminat finante banci |
Pentru ca profesiile nu sunt evaluate (material, social) la fel chiar daca necesita studii superioare. Desi nu este corect sa spunem ca o facultate este mai usoara decat alta, in general profesia este evaluata material de "piata" si de riscurile si responsabilitatile pe care le implica. Au fost perioade cand profesia de "inginer" era mai bine evaluata ca cea de "economist", cand cea de "WEB designer" era foarte bine remunerata, profesiile care tin de sport (antrenor personal ...etc) pot fi remunerata mult mai mult decat profesia de "contabil" ...etc.
Profesial de doctor isi cam pastreaza valoarea (si materiala si sociala si din punct de vedere al riscului si a responsabilitatii) pentru ca necesita foarte multa investitie in educatie si exista cerinta permanenta pe piata.
Deci cred ca nu este inorect sa oferim celor care studiaza medicina conditii sa se specializeze si informeze la nivel global - congrese, specializari oriunde acestea apar in lume. Desi nu este indicat, eu pot tine contabilitatea asa cum se facea si acum 10 ani, cu un soft aparut acum 15 ani, un profesor poate preda si cu metode de acum 10 ani ... un doctor nu poate face asta.
lia popescu spune:
O intrebare... De ce se vorbeste aproape exclusiv de medici cand vine vorba de spaga?
O supozitie.. Daca vor continua sa emigreze medicii tineri, daca cei mai putin tineri vor trece in privat, o sa ne dorim sa mai avem cui da acele atentii. Probabil ca daca nivelul global al spagilor se va reduce ne vom permite sa ne tratam in privat. Sau sa plecam in strainatate...Sau sa ne rugam pentru sanatate in manastiri band infuzie de musetel...
Ma indoiesc ca medicii rezidenti sunt bine platiti in privat. Nu au clientela, nu aduc pacienti, deci nu aduc profit, asa ca sunt considerati un fel de oameni buni la toate, desi au mai mult entuziasm si daruire decat multi medici mai varstnici. Ar fi minunat daca ar putea lucra si in privat si la stat, pentru ca salariul nu le ajunge sa plateasca o chirie, iar bancile nu le-ar da in ruptul capului credite vazand fluturasul de salariu. Credeti-ma nu ati vrea sa fiti in locul lor.
Alta intrebare...De ce aceasta isterie legata de situatia unor medici care lucreaza si la stat si in privat? Daca omul sta la program, face garzi, ce aveti cu el in timpul lui liber? Un contabil poate tine contabilitatea a "n" firme dar un doctor este legat de glie? Cunosc femei de serviciu care fac menaj la diverse familii in timpul liber, constructori care deruleaza in paralel mai multe proiecte... cu doctorii ce aveti fratilor?! Mai ales ca se poarta si in tarile civilizate. Lucrezi la stat, vezi oameni amarati, fara posibilitati, iar dupa-masa mergi la cabinetul privat si vezi pacienti care isi pot permite sa plateasca. Eu imi doresc ca un medic bun sa aiba ore si in privat pt ca acolo este mai usor de abordat, mai linistit, nu are pe cap atatea probleme de rezolvat. La spital trebuie sa ai grija in primul rand de pacientii internati, de aprovizionarea cu materiale, de programari, de prize (nu radeti dar ni s-a cerut sa supraveghem si prizele), de programari la investigatii, de repararea imprimantelor, calculatoarelor, de redactarea a tot felul de acte medicale, de consilierea pacientiilor, familiilor, etc. Nu ii mai ramane prea mult timp pentru pacientii neprogramati, ambulatori. Acestia asteapta pe holul spitalului ore in sir, ceea ce este ilegal (nu au ce cauta in spital, daca nu au programare pt internare, daca spitalul nu are cabinete ambulatorii si daca nu sunt urgente) si de multe ori pleaca neumultumiti. Mi s-a intamplat sa fiu intrebata daca nu dau consultatii in privat. Cred ca multi ar prefera sa dea legal onorariul in privat, decat sa dea aceiasi bani, pe sest, dupa ore de asteptare.
Apropos de spaga- mi s-a intamplat de mai multe ori sa fiu rugata insistent sa internez un pacient neprogramat, oferindu-mi-se ca argument suprem un plic...De parca spitalul este gonflabil, se pot face paturi la comanda, sau le tinem ascunse in magazie si le oferim cui ofera mai mult...De multe ori trebuie sa merg cu oamenii in saloane sa le arat paturile ocupate ca sa creada.
Probabil ca spaga functioneaza si ea conform legii cererii si ofertei- vrei la un medic bun, acesta este mai ocupat si faci ceva ca sa iesi in evidenta- ori faci scandal, ca aduci televiziunea, ca inregistrezi cu camera ascunsa ( am fost de multe ori supusi unor astfel de presiuni din partea unora care nu trebuiau internati, mai ales tigani), ori scoti plicul. Decat atata circ, nu ar fi mai bine sa te programezi frumos la cabinetul privat? Sau, daca nu iti poti permite, respecta pasii legali- medic de familie, medic de policlinica, iar daca esti un caz deosebit, complicat, grav- internare in spital conform programarii. In Romania se sare peste toti acesti pasi: o amigdalita sau o enterocolita merge direct la spital. Pai in Canada stai 3 luni sa faci o colonoscopie daca ai sangerat, in Romania se tropaie marunt daca nu se face in ziua respectiva. Ne lipseste rabdarea, cultura medicala, respectul fata de semenul nostru si fata de lege.
PS: nu lucrez in privat pt ca 6 ore zilnice de suferinta, durere, disperare si lipsuri imi sunt suficiente. Banii nu pot compensa in cazul meu toate acestea. Din aceasta cauza nu ii inteleg pe cei care mai pot sa faca acelasi lucru si dupa-amiaza...Probabil ca au motivele lor.