Mamica incapabila sa-si educe copilul cauta...(2)
Raspunsuri - Pagina 4
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 denizel sigur ca sunt consecinte, sigur ca apare suprareglajul cand se simte in aer scaparea de sub autoritate si copilul e predispus la a-si face rau in faza asta. Dar odata scapat cu bine din ea, ajunge la echilibru, fiindca are baza securizanta bine integrata. Adica raul facut nu-i chiar atat de mare, dar ar putea deveni in perioada de suprareglaj (no' asta nu-i termen psihologic, e din teoria sistemelor ). Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
dap!!
Iar din perioada suprareglajului poti scapa nevatamat, iti dai seama ca ai gresit si o iei de la capat sau, o duci dintr-o incurcatura in alta, din ce in ce mai mari si mai naspa. Iar asta mi se pare brrrr.....
Rox, nu iti asumi singura riscul, chiar daca o mai dau in gropi cateodata , sunt alaturi de tine :).
Intrebare utila in dezbatere
Are voie copilul sa tipe la parinte?
a. niciodata
b. atata ii trebuie, isi culege dintii de pe jos daca indrazneste
c. uneori, depinde de situatie
d. pai de ce sa nu aiba voie, domle, nu-i si el un om ca toti oamenii?
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
Sabina spune:
eu escaladez.
da sa te bata are voie?
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
denizel spune:
ha ha :))))))))))))
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
sorana spune:
Total off topic si imi cer scuze
Tangerine - si noi suntem cam in aceeasi situatie - adica parinti atei si copil care "tatoneaza terenul" daca pot zice asa. Noi suntem "social atheists" in sensul ca participam la evenimentele comunitatii, mergem la nunti, botezuri si alte cele doar ca nu credem ....
Eu am lasat-o sa faca fix cum vrea ea. Am fost impreuna la biserica si am aprins lumanari. I-am aratat cum sa-si faca cruce.
Sigur ca nu are parte de o educatie religioasa dar incerc (atat cat pot) sa nu ii impun ... i-am tot explicat (si inca ii mai explic) diversitatea religiilor si credintelor, unele vechi, altele si mai vechi. Acum, ca e mai mare, am citit cu ea legendele Olimpului si am discutat si analizat zeii antichitatii, am vazut ca multe legende crestine erau si in antichitate (potopul, omul facut din tarana si apa, etc) am facut comparatii intre credinte.
Evident are parte de explicatii "stiintifice" pentru toate fenomenele si asta de la primele intrebari, de la 2 ani si ceva. Aici n-am ce-i face si eu si sotul suntem cu inclinatii tehnice si ... asta stim asta spunem.
Una peste alta fi-mea mi-a zis ca ea nu stie daca sa creada in D-zeu sau nu si ca va mai studia problema asta . Si eu i-am zis ca e ok, ca n-are nimeni pretentia de la ea sa creada sau sa nu creada dar eu cred ca e foarte intelept sa studieze problema
Sorana si Monica (7 ani)
rrox3 spune:
Cred ca te referi la tipatul din furie, nu la cel de frica. Asa ca vorbesc despre asta.
Furia fiind una dintre cele 4 emotii de baza umane, e absolut firesc sa fie experimentata de toata lumea, inclusiv de copii. In special de copiii care nu au fost pedepsiti ca urmare a manifestarii ei. Cum nu exista cineva care sa dea permisiunea altcuiva sa simta o anume emotie, deducem simplu ca problema pusa de Denizel nu exista defapt De ce ar trebui sa aiba voie?!
Si eu tip uneori cand ma infurii, desi, evident, as putea sa fac altceva mai eficient. Dar uneori tip. Asa ca nu vad de ce nu ar tipa si copilul - mai putin pregatit pentru alte cai de manifestare.
Ca tot veni vorba de tipat, in general, intr-un dialog, daca tipa amandoi e inca OK, daca tipa doar unul e mai problematic.
Deci tipatul ocazional nu ma deranjeaza. Ca obicei insa, trebuie analizat si rezolvat cumva.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
rrox3 spune:
Sabina nu, sa bata nu are voie. Nimeni nu are voie sa bata. E adevarat ca doar Ioana a avut o perioada mai batausa pe la 2-3 ani si a durat cateva luni bune pana am reusit sa o domolim. Dar si acum ii mai plac "luptele" - ca joaca
Sabina spune:
sigur ca nu are voie sa bata.
Sofia insa a batut si bate.
Insa eu nu am pedepsit-o niciodata pt faptul ca da in noi, si episoadele s-au rarit pana la disparitie in ceea ce priveste batutul de parinti, a mai ramas doar faza in care se lupta cu Gh, dar isi cere scuze.
Ea nu a batut alti copii niciodata, nici macar daca s-a dat in ea. Ci a avut numai cu noi parintii aceste reactii violente. (si uneori cu bunica)
A, ca vorbeam cu ea dupa fiecare episod si o lasam sa se explice, e altceva. Dar efectiv am simtit ca daca o pedepsesc clasic gen time out, luat jucarii si d-astea nu fac altceva decat sa aplic corectii formale care nu rezolva problema.
Am adus vorba tocmai ca sa se stie ca eu m-am confruntat cu situatii extreme si nu vorbesc din carti....
si uite cat de sfatoasa si empatica a devenit.
.
Cum mi-am alaptat copiii
rrox3 spune:
Ioana batea si copiii, in parc, daca-i incalcau teritoriul si posesiunile. Ii mai impingea, le mai dadea cate o palma. Ii prevenea inainte, ce-i drept.
O batea si pe Mariuca - care, evident, nu riposta si atunci era cam tinta. Mai rar, dadea si in noi.
Nu pot sa spun ca am pedepsit-o, dar am separat-o clar de victima si restul lumii. Adica o luam de acolo, ii spuneam ca nu poate sta cu oamenii daca ii loveste, si o sa stea deoparte pana se calmeaza si nu mai bate pe nimeni (impreuna cu empatia pentru frustrarea ei si sensibilizarea la durerea victimei). La inceput dura cateva minute, se mai infuria. Treptat a inceput sa se linisteasca imediat si sa ceara scuze. Pe urma nici nu a mai lovit.
A fost haioasa la gradinita, cum ii scuza pe cei mai mici care o mai loveau sau o muscau si incerca sa ii educe, sa le explice. Nu s-a suparat niciodata pe ei, spunea ca sunt micuti si inca nu au invatat
lucialu spune:
Denizel dc ai fi scris de la inceput ase, fara petarde...Unul dintre alinturile mele este "bucatica mea de rai". Dar tot copilcare inca nu poate discerne, deci face si ea chestii, asa cum am facut toti chestii.Eu o observ mult si mi-e tare draga, imi plezneste pipota si vaz multe
Roxana desigur ca mai caram tinichele de codita, venim din familii diferite de cea pe care o avem noi acum, deci sunt tare si nu sunt mioritice neaparat(mioritic este felul fatidic de a primi lucrurile care ni se inrampla, asa un fel de stat cu mainile in buzunar si nefacut nimic, eventual ridicat din umeri sau bocit profesional. Bataia nu e romaneasca sau balcanica). Desigur ca in drumul nostru pana la varsta de acum sau de cand am devenit parinti, s-a mai lipit niscaiva praf de talpile noastre. De-asta ne temem cand ne intra un pui in vietile noastre, sa nu intram noi la randul nostru cu talpile prafuite si tinichele de codita in vietile lor. De-asta discutam si incercam mereu si mereu si mereu sa fim mai buni. Si pt ca realizam cu totii ce responsabilitate avem si pt ca realizam cu totii faptul ca (,) copii sunt cum spunea Denizel. Uneori discutam despre temerile astea, am cazut de acord ca ne putem influenta copiii si mult in rau. Alteori, eu zic ca sunt situatii pur si simplu carora li se mai da pe aici sau de catre noi o amploare nefondata.Si asta tot din frica respectiva, ajungem sa cadem in cealalta extrema si de multe ori suntem atat de concentrati pe lucrurile pe care nu vrem sa le repetam vazute la parinti sau sa nu sufere "ca noi", incat tot o dam in bara cumva in alte parti ramase descoperite sau din exagerare, hiperprotectie.Pana la urma nu suntem perfecti, nu?
Si trebuie sa fim mai flexibili, suntem diferiti, eu imi cunosc gradul de anduranta de ex la durere fizica, nu pot sa am pretentia ca si altii sa fie la fel de rezistenti. Unii au mai mult rabdare, altii mai au de lucrat. Reactionam diferit.
Psiholgii nu sunt bau-bau, dar e bine sa discernem cand e cazul sa apelam ca suntem depasiti au ba.(eu asta semnalizam si faptul cum spuneau si alte mame, ca nu tre sa ai nu sh cate carti la activ de psiho ca sa fii totusi o mama buna, important este sa constientizezi) In plus mda, exista si problema ca trebuie sa te potrivesti cu ei, iar dc la doctorii cu specializari cu traditie in spate in Ro ai de multe ori neincredere sa mergi, apai aici suntem invatacei inca si inca unii plini de preudecati, din pacate. Plus tre sa ai timp, disponibilitate, bani, bla bla.
Irama bucur sa te revad
Sabina spune:
Rrox, si Gh a avut inainte de 2 ani cateva saptamani in care a caftit copii si sigur ca il luam imediat de la locul faptei. I-a trecut cum a venit.
Acuma daca cineva in el e siderat. Dar daca sor'sa se apara:))
Si el spune foarte raspicat: nu e voie sa-mi dai nana.tu sa nu ma bati!
:)
oricum, in mod evident ca bataia este no no no.
Cum mi-am alaptat copiii