Nu vrea mincare gatita!Cum sa fac?

Nu vrea mincare gatita!Cum sa fac? | Autor: maminuta

Link direct la acest mesaj

Bun gasit tuturor,
Am si eu o mare problema.Fetita mea de 4 ani si jumatate ma omoara la sectiunea mincare gatita.Adora pilafiorul si pireutul,gratar,rareori o supa crema goala si cam aici s-a zis cu felurile noastre favorite.Nu cunoaste gustul mazarei,verzei,etc.
Cum sa o pot determina macar sa guste mincarica???
Nici macar la gradi nu gusta,toate incercarile doamnelor care chiar sunt amabile s-au soldat cu esec.
Tare as vrea sa stiu ce metode au folosit alte mamici de fitosei intr-ale mincarurilor,ca eu una nu mai stiu ce metoda sa adopt.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Varza, nici fii-mea nu mananca, mazare si spanac, da. Deci, probabil e vorba e gusturi sau cat de repede poate digera anumite alimente.
Eu am invatat-o sa manance diversificat, neinsistand pe moment, dar peste o saptamana reveneam cu aceeasi mancare. Daca stii sigur ca acea mancarica este buna, ii poti spune ca altceva nu ai sa-i dai si ca tu stii sigur ca este buna, asa ca nu are cum sa ii faca rau.
Nu este obligatoriu sa manance tot, dar macar sa ia cateva lingurite pt a se lamuri ca are gust bun.

Succes.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madyrizi spune:

incearca sa faci salate in care sa amesteci ce ii place ei cu ce nu ii place sau sa le ascunzi in mancarea care-i place ei.

Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
AlexsiMihai
AlexsiMihai
www.dianalaura.wblog.ro
veniti la produse noi sau impecabile la preturi foarte bune
pt. Alexandru Hapaleti si alti copii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

allinta daca ar vrea sa guste,ar fi ceva.Nici macar nu atinge cu limbuta ceva nou!!!
madyrizi nu admite ideea de salate in ruptul capului.
Am incercat sa o infometez.Sa ii explic ca nu avem decit mincarica respectiva si nu altceva.Nimic.Am fost impreuna in piata si i-am aratat cum creste mazarea in teaca,i-am vorbit despre vitaminele din legume,nimic.NICI MACAR NU GUSTA!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Sa-ti povestesc de al meu baiet, tot de 4 ani jumate :).
preferinte culinare: piure, cartofi prajiti, pilaf, peste ... branza, smantana, iaurt. Mananca fructe dimineata, si rosii pe post de garnitura.
Dar ... l-am descoperit pe Popeye marinarul ... si uite asa, prin joc a intrat in viata noastra spanacul. Sa nu-ti imaginezi ca mancare de spanac, nooo, lasagna cu spanac si alte ierburi, asezonata cu muuuuulta smantana.
Mazare, varza ... ciorba de salata ... nici gand. Urzici, salata ... "mami eu nu sunt calut, eu nu pap iarba. Eu vreau cartofi" aceasta mi-a fost replica.
Ce a mai mers la noi a fost implicarea domnului in prepararea mancarii. Are sortul lui, sta pe scaun si ma ajuta cu diverse componente ... ne jucam in timp ce gatim ... si ca niste bucatari adevarati trebuie sa gustam ... si dupa ce-l pacalesc sa guste de mai multe ori ... vrea si in farfurie ca atata laud mancarea facuta in coproductie cu el ca nu mai poate de mandrie. Si evident ca-i cea mai buna mancare.
Pestele de exemplu l-a acceptat ca i l-am tot laudat noi ca face copiii isteti. Si cum la gradi avem multe de facut si multe de invatat, pestele ne ajuta ... si evident ca dupa masa cu peste la toate jocurile de istetime baiatul e laudat ca le-a facut si bine si repede ... "mai mai, ce de ajutor i-a fost pestele ala".
Plus mancaruri facute pe baza ingredientelor favorite ardei umpluti cu orez si branza de capra ... nu papa si ardeiul, dar mananca continutul (care mai are si ciuperci, si dovlecel ... ), ciorbita de cartofi cu smantana evident, si tot asa. Cand intreaba cu ce e ... fix preferinta lui apare ca ingredient principal.
Succes si rabdare multa

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu

Eu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelamaria spune:

N-o sa sune bine ce-ti spun, dar eu chiar cred asta: n-ai ce sa-i faci! In sensul ca nu ai ce sa-i faci ei ca sa o faci sa manance! Daca nu vrea, nu va manca, orice i-ai spune! Iar infometarea sau alte metode coercitive, nu cred ca dau rezultat la 4 ani, in plina perioada de afirmare a independentei si de testare a limitelor!
Eu am incercat cu fiica-mea si acum mi-e si jena sa recunosc asta...singura mea scuza e ca eram disperata
In schimb, de cand am renuntat la a o forta sau convinge, e semnificativ mai bine. Inca ii pun pe masa ce mancam si noi, gatesc ce gatesc in mod normal, ii povestesc despre fructe, legume, o las langa mine sa gatim impreuna...Ii spun de cate ori am ocazia ca mancarea e delicioasa si ma vede ca mananc cu placere. Insa toate astea le fac fara presiune! N-o oblig sa manance, nu incerc s-o conving sa guste. O rog o data, de doua ori sa incerce. Daca nu vrea, renunt si imi vad de ale mele. In felul asta imi protejez si nervii ca uneori ma exaspereaza, recunosc!
O vreme n-am avut nicio schimbare; apoi, incet, incet a fost mai bine. Dar trebuie sa vina de la ea! Doar de la ea! Tu n-ai ce sa faci decat sa-i oferi variante, alternative, sa-i dai informatii, sa-i servesti de exemplu. atat. restul trebuie sa faca ea.
Stiu ca e usor de zis si groaznic de greu de facut. Stiu ca te mustra constiinta cand ti se pare ca n-ai insistat destul si cand vezi alti copii ce meniu diversificat au! Stiu cat de frica iti poate fi sa nu cumva sa aiba carente! Stiu cat de frustrant e sa gatesti si sa speri ca "poate azi mananca" si sa nu fie asa!! Stiu pentru ca le-am trait si inca le mai traiesc.
Dar cand n-am mai putut si am fost pe marginea prapastiei cu nervii si depresia, am avut de ales intre a ma "duce cu capul" sau a avea incredere in ea. Am ales a doua varianta pentru ca totusi copilul meu avea nevoie de-o mama sanatoasa la cap...ma rog, cat de cat...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elyanne spune:

Nu mai insista... cred ca e singura solutie...
Asa e si mandra mea... nici nu vrea sa guste... spune dinainte ca ei nu-i place... sis-a terminat...

Cand s-au nascut baietii, avea aprox 2 ani jumate, nu am mai avut timp si nervi sa insist... si am lasat-o sa manance cand, ce, cat vrea... de atunci situatia s-a imbunatatit...
Manca doar ciorbe (si alea strecurate... fara ardei, morcov, rosie, verdeata), supe... iar la felul 2 pilaf sau tocanita... uneori piure si carne la gratar... iar la capitolul fructe banane si mar... Si lactate multe: lapte, branza, iaurturi... si ou... nu-l refuza niciodata...

De cand cu aparitia fratilor... s-a schimbat situatia incet... pe la 4 ani deja manca si mazare, fasole verde, uneori salata de varza, mancare de varza, vinete, ardei umpluti... La capitolul fructe a mai adaugat pepene rosu si galben, pere, suc de portocale...
Dar inca avem lucruri pe care nu vrea sa le guste si pace... spanac, rosii, castraveti, ardei sau capsuni, piersici... Dar nu mai insist... candva o sa vrea de buna voie sa le guste si o sa se minuneze ca si la restul, cat de bune sunt...

Cred ca in fiecare an pot sa mai adaug ceva nou in lista cu ce a mancat nou... deci incet, incet o sa guste din toate...
Asta e modelul.. n-am ce-i face...

Eliana cu Elena (23/10/04), Andrei & Mihai (03/03/07)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Nu stiu daca te ajuta cu ceva, dar iti voi povesti cum l-am facut noi pe baiatul nostru sa guste cand, asa cum spui si tu, refuza si sa atinga cu limba mancarea. I-am pregatit un servetel de hartie pe care il tineam in mana foarte aproape de el, si i-am zis sa ia mancarea cea noua in gura si daca nu ii place sa o scuipe in servetel, si nu il mai sacaim. Vrem doar sa il vedem ca incearca, si poate continua cu mancarea pe care o prefera. La inceput scuipa in servetel mai tot, dar apoi s-au rarit cazurile si a inceput sa manance si altceva. Il laudam de cate ori lua cate o gura de mancare "noua", chiar daca refuza sa o manance in continuare, pentru ca "a avut bunavointa".
Nu spun ca e o metoda de urmat, dar la noi a functionat. Cred ca si faptul ca nu se simtea presat sa manance ce vroiam noi ci era liber sa aleaga a contat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

ralcat,adelamaria,elyanne,Tisina ,va multumesc pentru raspunsuri.
Eu am incercat un milion de metode de a introduce noutati in alimentatie.Imposibil.Desi arata ok pentru virsta ei,numai eu stiu cum ma straduiesc sa ii bag de toate ,tocmai pentru a nu avea carente. In pizza de exemplu( bag in aluat mix de legume ),la dulciurile de casa pe care le fac bag de asemenea legume la greu si culmea ies grozave la gust.Insa vreau sa o vad ca papa si ea de buna voie un morcov de exemplu.Sau un copanel din care sa muste.
Astazi am iesit impreuna sa cautam un cadou unui copilas in Mall Vitan si culmea:a gustat mozarella de la fetele care faceau sampling.Facea ce facea si trecea pe linga tipa aia de ne crapa obrazul de rusine.I-am luat si acasa .Sunt curioasa sa vad daca va papa .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anka74 spune:

Apropo de degustari...al meu e mare fan, de ma gandesc uneori sa fac masute de degustari si acasa.
Eu zic sa nu insisti prea mult pe actiunea directa "Mananca varza, mananca mazare..." ci pe a-i lauda calitatile alimentului respectiv, cum povestea cineva de peste, sau de spanacul lui Popeye. Te mai poti folosi de reclame (asa a invatat al mau sa manance mazare - din reclama Bonduele) de povesti - fasolea verde o mananca pt ca a plantat si el in gradina cu bunicu si a crescut inalta ca fasolea din Jack si vrejul de fasole (sa va sun ca tata i-a pus si un porumb langa fasole si aceasta s-a urcat pe el, dar ce nu face un bunic pt nepotul lui)...la anul sigur va ajuta la gradinarit, macar stiu ca tot ce planteaza mananca!
Tot la noi mergeau foarte bine povestile de genul "doamna rosie se supara ca nu il mananci si pe dl castravete"...dl castravete are si un frate , si acesta trebuie sa ajunga la el in burtica sa ii transmita ceva, cum ca verisoara ceapa area o problema cu scoala, domnisoara maslina o supara"... Eu, copii mici care sa manance cu de la ei dorinta, nu prea am vazut, asa ca, in masura in care ma mai tin balamalele, ma mai prostesc si acum, numai ca e mai mare si povestile trebuie sa fie pe masura! Iar cand balamalele imi scartaie gatesc ceva ce stiu sigur ca ii place si ma consolez cu gandul ca eu am fost muuuuuult mai sclifosita decat e el!

Mergi la inceput