Retete cu afine/mure
... sau alte fructe de padure... sau alte fructe mici, gen coacaze, strugurei...
Am primit un castron mare cu afine, dar va veni vremea si pentru mure. Am gasit eu niste retete, dar cu timpul nu stau prea bine, sa incerc sa vad ce-mi iese.
Asa ca din cele gata probate, va rog, daca aveti...
Raspunsuri
hristina spune:
Muffinsi - briose -preferatele fetitei mele; astazi am facut o portie si deja s-au terminat!
Eu am acum in bucatarie o galeata de 5l plina cu afine; deja am facut dulceata si sirop sapataman trecuta, maine ma intreb daca nu ar fi ideal sa fac serbet!
A, si mi-am si congelat afine; lucru pe care am de gand sa il repet si maine cu o parte din cele de azi!
Din mure mi-am propus sa fac tot dulceata, sirop si serbet' plus pungutele la congelator pentru prajiturile de iarna!
witeflower spune:
Suna delicios ce spui, hristina, dar o reteta, te rog, cand ai timp... Cea de briose, cea de serbet... Ca dulceata fac numai daca am cantitati mai mari (vreo 5 kg), altfel nu prea am chef sa ma apuc...
ML spune:
Eu am facut tartele de mai jos (cu oarecare schimbari la faina, zahar, branza de casa...). Nu prea mi-a placut aluatul (nu spun ca este rau, prefer insa pe cele mai usoare, fara ou), restul da:
http://bucatarmaniac.blogspot.com/2009/09/tartelette-cu-crema-de-branza-si-fructe.html
Copiii le mananca pe bat , popsicles, simple, blenduite cu miere, vanilie etc. Daca vrei cu iaurt, aici este o reteta in engl/franceza (nu am incercat-o, desi, mai multe am facut de pe blogul respectiv si am fost f. multumita):
http://www.latartinegourmande.com/2010/08/02/raspberry-and-peach-popsicles/
La tzara americana (poze)
roxanaz spune:
Briose cu Mure/afine/ce doriti:
- 2linguri zahar + jumatate cana zahar separat
- 2 cani faina
- 4 lingurite praf de copt
- 1 lingurita coaja de portocale rasa
- un ou mare batut
- 3/4 cana lapte
- 1/2 lingurita sare
- 1/4 cana unt topit
- o cana afine (sau orice fructe vrei)
se ung formele cu grasime si se incinge cuptorul. (sau daca folosesti forme de girtie se unge tava). se amesteca fructele cu cele 2 linguri de zahar si se lasa deoparte.
intr-un vas se amesteca faina cu jumatatea de cana de zahar, sarea, coaja de portocala. amestecind cu telul / robotul se adauga oul batut, laptele si untul topit, apoi fructele. nu se amesteca prea mult ca sa nu se zdrobeasca fructele, doar cit sa fie omogena compozitia. se pune cu lingura in formele pregatite si se dau la cuptor 15-20 de minute la foc potrivit spre mare. ies cam 12-14 bucati.
krelia spune:
Nu e o reteta, dar le poti manca cu succes dimineata la micul dejun, in combinatie cu iaurt (simplu) si miere.
Foarte bine-venite pentru digestie
_
Krelia, mami de tzutzupid Rares-Mihai (05.11.2009)
Muhammad Ali
puisorul spune:
Briose sau congelate. Pe cele congelate le folosesc iarna pt sosuri la diverse prajituri( gen cheescake). Si mai fac sirop
Ani de Stefana (23.01.2008)
ZERO toleranta pt lipsa de toleranta fata de copii
MadalinaM spune:
Daca chiar nu ai timp deloc si fructe din belsug + niste tuica buna pe care nu o beti ca nu sinteti amatori poti pune cam peste 1.5kg de fructe 750gr-1kg de zahar(depinde cat vrei sa iasa de dulce) lasi 1 zi la loc racoros si umbros(eu am pus in frigider) sa isi lase fructele zeama apoi acoperi cu tuica, ~1l, tot asa, depinde cat vrei sa iasa de "tare" bautura ta de casa. Daca iese prea dulce se mai poate completa cu tuica. Tot amestecul trebuie pus intr-o sticla pe care sa o poti inchide bine! Murele,afinele, zmeura, visinile pot fi folosite pt bautura asta.
peanut spune:
Anul acesta fac si eu afinata!
Afinele le folosesc si eu la briose(poza pe blog).
Asta e varianta buna si pentru mami,reteta pe care o fac pentru copii are putin mai mult zahar. Briosele sunt ceva obisnuit la noi in casa, e si mai sanatos pentru copii fata de dulciurile preambalate din comert.
Ingrediente:
250 gr faina
2 linguri zahar
4 lingurite praf de copt
1/2 lingurita sare
1 ou,batut
1 cana lapte
1/4 cana ulei
Fructe(optional)
Amesteca ingredientele uscate (zahar,faina,etc) si fa o gaura in mijloc.
Separat,amesteca ingredientele lichide si toarna peste cele uscate.
Amesteca numai pana s-a incorporat.
Acum se pot adauga si fructele.
Se poate turna in forma de briose.
Se coc la foc mediu pana cand scobitoarea iese curata din briosa,cam 20-25 minute.