Tiganii cu pasaport romanesc

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

pt ca iata, la romani le pasa mai mult de catei si pisici decat de tigani.

si tiganii stiu lucrul asta

asa ca ca sunt anti la tot ce vine de la romanii civilizati (cu multe ghilimele)

pentru ca noi de la inceput ii consideram tigani, nu concetateni. pentru ca pt ei nu exista prezumptia de nevinovatie. pentru ca inca nu-i consideram chiar oameni - doar pericole. stii tu vorba aia... tiganca imputita.

si daca cei care au putere de decizie vorbesc astfel despre ei, cine sa finanteze astfel de campanii, sau onguri?

7 +

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui sdcristian

pt ca iata, la romani le pasa mai mult de catei si pisici decat de tigani.

si tiganii stiu lucrul asta

asa ca ca sunt anti la tot ce vine de la romanii civilizati (cu multe ghilimele)

pentru ca noi de la inceput ii consideram tigani, nu concetateni. pentru ca pt ei nu exista prezumptia de nevinovatie. pentru ca inca nu-i consideram chiar oameni - doar pericole. stii tu vorba aia... tiganca imputita.

si daca cei care au putere de decizie vorbesc astfel despre ei, cine sa finanteze astfel de campanii, sau onguri?

7 +

Daca sunt refractari la initiativele romanilor, care nu dau doi bani pe ei...unde-s tiganii lor, carora le pasa? Bani pentru campanii, organizatii? Chiar crezi ca nu-s tigani cu bani? Adica cu foarte multi bani? Nu cumva nu le pasa nici lor?
Cei cu putere de decizie trebuie sa se ocupe de asta? Nu le ofera statul ocazia de a invata? Ce locuri in clase cu nivel scazut? La Colegiul Bilingv Cosbuc, in fiecare an sunt cateva locuri la care au acces tigani fara concurs, fara medie, note bune la capacitate sau teze unice. Anul trecut nu s-a ocupat niciunul, conform directoarei nici in alti ani nu s-a intamplat. Asa este la toate liceele sau grupurile scolare. De ce?

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

copiii, cind se nasc, toti copiii sint egali.

si totusi, copiii de tigani, cind se nasc, se nasc in urmatoarele conditii:

nu au:
- casa
- acte
- familie organizata
- bani, proprietati

in schimb, au:
- complexe
- respingere din partea societatii
- traditii nu tocmai favorizante (vezi nuntile la 10-12 ani)

ei, bun, as vrea eu sa vad un copil - netigan - care vine pe lume in aceste conditii, cam cum se descurca.

iar astia, civilizatii, netiganii, care le stiu pe toate asa bine sa faca un gest oricit de mic, astfel incit acele zero sanse sa se transforme in 0,1 sanse.
si sa inteleaga ca tiganii si netiganii sint intr-o cursa in care cei din urma nu doar ca au 1000 de km avans, ba mai sint si cu masina. si ca in conditiile astea, primii sint pierduti din start. si ca e normal sa incerce sa fure startul. ca ca netiganii ar trebui sa le dea macar o bicicleta si apoi sa aibe pretentii.

dar e asa usor sa te cocoti la tribuna si sa pui miinile in sold, iti da asa o impresie de putere, nu?

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

buli ai zis foartebine ce am incercat eu sa balbai

7 +

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui buli

si sa inteleaga ca tiganii si netiganii sint intr-o cursa in care cei din urma nu doar ca au 1000 de km avans, ba mai sint si cu masina. si ca in conditiile astea, primii sint pierduti din start. si ca e normal sa incerce sa fure startul. ca ca netiganii ar trebui sa le dea macar o bicicleta si apoi sa aibe pretentii.

Presupunand ca este o cursa, adica un sport, spiritul spune ca importanta e participarea, nu castigarea cursei. De aceea, startul nu se fura, este esential sa termini cursa, chiar daca la coada, in prima faza...
Acum serios, buli...daca atunci cand se nasc tiganii nu au casa, acte, familii organizate, bani, dar au traditii nefavorabile si respingere, cine-i de vina? Cu banii si casa-i greu...asta nu numai la ei (nu vorbesc de palate, lanturi de aur si bani "fara numar" la petreceri, ca am zis ca nu mergem la extreme), dar acte de ce nu-si fac? Dar familii dezorganizate cine le da? Dar de traditiile alea, cine tine cu dintii? Dar de ignorarea fatisa a regulilor, legilor si normelor sociale (traiul paralel, cu norme specifice, judecatori proprii) care-i fac aparte si, prin urmare respinsi, mai ales de teama, cine e de vina? Cei cocotati la tribuna?

Ce fac copiii netigani nascuti in conditii similare? Eu vad ca merg nu stiu cati km pana la scoala, in nu stiu ce catun, incaltati si imbracati din frate-n frate, n-au nici ei nici bani, nici proprietati, unii nici curent electric. Cu siguranta, insa, n-au locuri rezervate la scoli. Nu toti termina scoala, se angajeaza de mici la munca, ca mai au frati pe-acasa. N-au pretentia sa fie primii in nu stiu ce cursa, deci n-au de ce fura startul. Povesteste, daca stii, un caz asemanator de tigan.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Rufus, ori n-ai inteles nimic, ori te faci ca nu intelegi.
mai citeste odata tot.

Mergi la inceput

buli, dar tu intelegi ce spun eu? Ca ti-am raspuns punctual. Ce anume te face sa crezi ca n-am inteles, din ceea ce am scris? Da-mi exemple!

Mergi la inceput

"spiritul spune ca importanta e participarea, nu castigarea cursei. De aceea, startul nu se fura, este esential sa termini cursa, chiar daca la coada, in prima faza..."

ei nu stiu asta - vezi premisele cu care se nasc, deci momentul zero.

"daca atunci cand se nasc tiganii nu au casa, acte, familii organizate, bani, dar au traditii nefavorabile si respingere, cine-i de vina?"

parintii, societatea ... tu nu intelegi ca copiii care vin pe lume in conditiile astea sint din start cu handicat de integrare?

etc etc

si .... "Povesteste, daca stii, un caz asemanator de tigan"

da, cunosc tigani care fac parte din marile orchestre ale lumii si ai caror parinti au locuit in cort si mai stiu tigani care au terminat facultati (astia nu-s chiar din cort, dar is din paragini, de la periferie)

siii .... mai stiu copii netigani care s-au nascut cu toate pe tava si care infunda puscariile sau care nu le infunda pentru ca ii scot parintii cu bani multi.

Mergi la inceput

buli, copilul de tigan (care, am stabilit, tot copil este) are nevoie de indrumare, printre multele nevoi pe care le are. Daca ei nu stiu cum sa-si inceapa viata, unde sunt parintii lor, primii datori sa-i indrume? Daca esti de acord ca parintii-s de vina...de ce e societatea (sau eu) de vina? Adica parintii nu dau doi bani...sunt scosi din ecuatie? Nu mi se pare corect...bun, parintii n-au stiut, n-au putut face altceva; vremuri grele, prejudecati. Dar astazi? Ce-i impiedica sa-si dea copiii la scoala?
(au admis mai multi dintre noi ca scoala ar fi primul si cel mai important pas catre o integrare reala si nu una fortata, de ochii lumii, prin sloganuri si puneri la colt)

Mergi la inceput

daca tu chiar nu intelegi ce vreau eu sa spun, cum crezi ca un tigan fara carte, hot si murdar s-ar putea adapta cerintelor societatii romanesti, atit de elitista si pretentioasa?

Mergi la inceput