Ajutor.......probleme cu olita
Raspunsuri - Pagina 2
dianad spune:
Am sa-ti spun ca Alex a scapat de pampersul pt pipi cam pe la 2 ani si 6 luni, inclusiv de cel de noapte, insa cel pt treaba mare i-a fost prieten pana pe la aproape 3 ani si 5 luni cand, disperata ca intr-o saptamana incepe gradinita si daca ar avea o problema ar trebui sa roage pe cineva sa-i monteze un pampers, i-am spus ca pampersii ii musca de fund pe copiii mari. Si am rezolvat si asta in 3 zile - prima cu lacrimi de crocodil ca trebuie sa stea pe olita, in a treia cu "uite ce baiat mare sunt si ce pot face eu".DianaD & Alexandru
Cristina_C spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Irina20 Intradevar fetitele sunt mai istete si tot timpul cu un pas in fata baietilor. |
Nu este adevarat. Pot fi la fel de isteti sau, daca e sa comparam, exista tot atatea fetite mai istete decat baietii cat baieti mai isteti decat ele. Presupun ca "istetimea" in cazul asta se refera doar la mersul la olita. Exemplele vin, in egala masura, din ambele parti, nu sunt relevante doar cateva.
On topic: da, trebuie sa ramana o singura olita si aceea in baie. Acolo este locul unde toti mergem cand simtim nevoia si asta-i realitatea pe care trebuie s-o stie si copilul. Asa cum stie ca la masa stam pe scaun si mancam din farfurie, tot asa trebuie sa stie ca la baie ne spalam si mergem la WC, respectiv olita. Totul este sa prinzi momentul cand ii vine, asta pana va veni timpul cand te va anunta singur sau se va duce chiar el acolo. Eu zic ca se rezolva pana la 2 ani si jumatate, cel mult 3! Copilul creste, intelege si coopereaza si, la gradinita, unde e mai multa disciplina si puterea exemplului (de ex. ii duce pe toti la baie), se rezolva si mai repede.
dennissa spune:
Si noi avem o singura olita in casa care sta in baie si nu are voie sa se joace cu ea. Nu l-am lasat de la inceput sa o considere o jucarie. Olita este pt kk si pipi, atat!
Si acelasi tip de olita il avem si acasa si la o bunica si la cealalta
In alta nici nu a vrut sa faca, i-am mai cumparat si alt model, mai "comod" dar a refuzat categoric sa se aseze pe ea.
Cand era mai micut facea peste tot, adica in olita, dar ba in camera, ba in sufragerie, dar acum constientizeaza ca kk si pipi se fac in baie.
Stai linistita, va intelege intr-un final ca e mai "comod" sa faca la olita/wc decat in scutecel/chilotei.
Am o prietena a carui copil are 3 ani jumate si cand il trece kk cere scutecelul, face in el si apoi il vrea jos de pe el....daca au refuzat parintii sa-i puna scutecul cand l-a cerut pt kk s-a constipat copilul rau de tot..asa ca deocamdata asta e ..mai asteapta putin
Si asa cum a mai spus careva dintre voi, toti oamenii se invata la wc pana la urma!
Bafta!
dennissa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Irina20 [blue]Stie ca nare voie sa faca in pampers si de aceea se ascunde cand face treaba mare. |
Cauta locul in care se ascunde si du olita acolo. Spune-i: "hai sa ne ascudem sa facem kk" Poate asa functioneaza. Daca te trimite de acolo, lasa-l singur, poate are nevoie de intimitate pt asta.
Jasmin012 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui dennissa
Cauta locul in care se ascunde si du olita acolo. Spune-i: "hai sa ne ascudem sa facem kk" Poate asa functioneaza. Daca te trimite de acolo, lasa-l singur, poate are nevoie de intimitate pt asta. |
Sa va zic ceva referitor la asta: cand inca nu se pot controla si se ascund sa faca kk vor sa faca din picioare, le e mai usor sa impinga, sa scoata kk afara, nu are nimic de-a face cu faptul ca refuza sau vrea sa refuze olita. Oricat te-ai tine dupa el prin casa cu olita nu rezolvi nimic. E o lupta foarte obositoare pentru amandoi si nu se adauga decat stres... ceea ce nu duce la nimic bun.
Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://elblogdeluquitas.blogspot.es
Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...
diciu spune:
Fetita mea s-a prins cum e cu nevoile la olita la 2 ani si 7 luni. Si spun ca "s-a prins" pentru ca nu e ceva greu pentru ei, dar este ceva nou ce ii deruteaza si nu stiu cum s-o faca si poate le e si teama.
Eu nu am stresat-o absolut deloc cu asta pana la aceasta varsta, desi aveam olita de mult, stia pentru ce se foloseste, a vazut exemple si la wc si la olita si in iarba si la alti copii si la noi. I-am zis insa din cand in cand ca si ea va face asa cand va fi mai mare si cand doreste ea. Ca va invata si ea daca vrea si eu o sa o ajut.
Apoi intr-o perioada calduroasa din vara asta, fiind la curte in vacanta, i-am scos pampersul, spunandu-i ca este timpul sa invete sa faca ca oamenii mari. I-am explicat ca nu mai are pampersi pentru ca nu s-au mai gasit la magazin si ca daca simte ca-i vine sa ne zica.
Binenteles ca nu a fost usor. Dar a durat fix 2 saptamani pana sa invete dintr-o data tot ce are de facut.
De ce a fost greu, pentru ca s-a scapat pe ea pipi si nu i-a placut senzatia de ud si cald. Si de teama sa nu mai simta acea senzatie, de fiecare data cand simtea ca ii vine, se tinea. Se tinea si de pipi si de kaka. Iar la pipi era rau pentru ca se agita rau inainte, incepea sa topaie ca ii vine si nu vrea sa-l faca. Ea spera sa se poata fara, se bucura cand ii trecea senzatia crezand ca a scapat.
Ne-am stresat cu totii cand o vedeam ca se tine si se chinuie si am cedat. Imi era teama sa nu-i provoc ceva urinar sau vreo constipatie.
I-am pus iar pampersul, dar nu mai facea nici in pampers, de frica.
Am fost cu ea in iarba, i-am aratat, facea cu greu din picioare si speriata.
Pana cand odata eram langa olita dupa ore in care ea se tinuse mereu. Am apucat sa o pun pe olita, pacalind-o cu altceva si atunci a fost prima data cand "s-a scapat in olita". A fost o revelatie pentru ea. A fost laudata si a vazut ea ca este bine.
De atunci a inteles, a invatat si cere mereu si de pipi si de kaka.
Doar noaptea ii mai pun.
Eu cred ca ar fi bine sa nu-i spui ca nu e voie sa faca in pampers. Faptul ca nu are voie, il deruteaza, mai ales ca pana atunci a avut voie. Eu cred ca trebuie sa-i spui ca poate sa faca si altfel daca vrea, ca il inveti tu, ca nu-i nici o problema daca nu reuseste mereu.
bursucelu spune:
Hai sa-ti spun povestea noastra cu pemparsu...Eu mama ce-a stresata...Daria te rog fa la olita....,Daria ma supar pe tine....,Daria daca faci la olita vei primi o surpriza.Iar Daria se uita la mine cu o inocenta de inger si i-mi spunea ...mami fac la olita cand vleau eu,nu acum mai talziu.Si a venit si ziua ce-a mare,am venit din parc seara si mi-a spus foarte serioasa ca ea face la olita,eu binenteles ca nu am crezut am lasat-o sa vb. si m-am dus la bucatarie sa-i pregatesc mancarea.Ea sa dezbracat,a dat pemparsu jos si a facut singurica la olita dupa care mi-a adus olita sa-mi arate.va dati seama ca ma uitam la ea ca la martieni.Din seara aceea am scapat si de pemparsu de zi si de noapte si nu a facut pe ea decat o data ca nu a putut sa se deschida la pantaloni repede si nu a vrut sa o ajut eu.Asa ca te sfatuiesc sa ai rabdare ca va veni si ziua in care va face la olita