Viatza in Germania (62)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Multumesc mult!

Adriana 41 Isabelle Marie si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Panseluta, Amonar, Danke ptr informatii. o sa studiez linkurile de la voi.

Bazar general pe DC

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David

_M-am nascut pentru succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Hai Adriana!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anduc spune:

Buna,
Va scrie o graviduta din Romania...suntem mici, avem doar 2 luni si speram sa trecem cu bine de toate si sa ajungem la termen

Urmeaza sa ma mut in Germania anul viitor ca sa nasc acolo. Sotul meu lucreaza in Frankfurt din ianuarie anul acesta.

Stie cineva de cand ar trebui sa vin acolo ca sa pot fi luata in evidenta de un medic? Nu am asigurare acolo, deocamdata merg aici la medic in Romania la privat ca la stat e jale mare. Mi s-a spus ca in Germania as intra automat pe asigurarea sotului, dar nu stiu ce formalitati trebuie indeplinite. El lucreaza cu contract pe perioada nedeterminata la un grup german si are asigurare TKK (sper ca am nimerit bine numele). Platesti suplimentar anumite servicii cu o astfel de asigurare sau acopera aproape tot? Copilul dupa ce se naste va intra tot pe asigurarea sotului? Eu nu voi lucra cel putin o vreme sigur. Am incercat inainte de a ramane insarcinata sa gasesc de lucru. Aici lucrez in Bucuresti la firma internationala, departament financiar-contabil, stiu si un pic de SAP, dar cu toate astea nu am gasit nimic. Raspunsurile au fost politicoase, dar ma respingeau - fie esti overqualified, fie nu stii germana (nici macar un working knowledge), fie nu te vor pur si simplu:(

Cum e nasterea la spitalele lor de stat? Banuiesc ca sunt o gramada de lucruri mai ok decat in RO, daca nu totul...sper. Momentan sunt putin speriata...la mine e totul nou, sarcina, gandul ca ma voi reloca in alta tara, locuri noi, obiceiuri noi si incerc sa le iau usor ca sa ma obisnuiesc cu ideea.

Nu stiu germana (vreau sa ma inscriu curand la un curs de incepatori aici - daca totul e ok cu bebe, macar un modul sa apuc sa fac; altfel va mai trece ceva vreme pana cand voi putea merge la cursuri in Germania). Prin spitale cum te intelegi cu ei? Vorbesc engleza sau trebuie sa-mi dezvolt intuitia si limbajul semnelor?

As aprecia orice sfat, idee, link-uri eventual (chiar si in germana, Google Translate e minunat)

Va multumesc anticipat si nastere usoara mamicilor care sunt aproape de sau chiar la termen!

Va pup,
Anda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Buna Anduc si bine ai venit,
le voi lasa pe fetele cu mai multa experienta la capitolul asigurari si acte sa-ti explice mai in detaliu si ma voi rezuma la partea e gravida/ nastere pentru ca o am de curand ca experienta personala.
Si noi ave tot o asigurare "standard" si tot intr-un spital "normal" am nascut.
Voi va mutati la Frankfurt. Vezi ca pe prima pagina este o lista de doctori romani, la care poti apela. In principiu poti sa-ti alegi doctorul si moasa pe care vrei tu si cam cand vrei tu. Afli pers si nr de telefon, suni, te prezinti, faci termin, primesti "mutterpass" (carnetul gravidei) si ..gata.Numai ca, doctorii si moasele bune de obicei sunt f repede "ocupati" asa ca va trebui sa te interesezi repede si sa te anunti la unul. Doctorul ce urmareste sarcina nu este neaparat unul si acelasi cu cel cu care nasti. Deci teoretic oricum vei avea doi. Daca nu vrei asta, trebuie sa cauti un doctor la spitalul pe care-l alegi tu sa nasti si sa aiba "belegbetten". Daca totul decurge bine in timpul sarcinii, teoretic poti lasa sa te "betreuen" adica sa se ocupa de tine si numai o moasa, dar atunci personal as alege una cam la 40 de ani,adica cu experienta si cu copii proprii, dar care inca nu este inca prea rutinata pe metode prea vechi...
Inainte de nastere ai posibilitatea sa faci diverse cursuri, platite de casele de asigurari. La cursuri scrie de obicei ce casa de asigurari il ofera, sa intrebi la a ta cat ii ofera sa-ti preia iei din costuri. Daca il ofera casa ta de obicei e gratuit, la case straine e undeva poate pe la 60-70% (nu se poate spune chiar exact depinde f mult de case, ce asigurare ai si despre ce curs e vorba). Printre cursurile astea sunt cele de "Geburtsvorbereitung" (pregatirea pt nastere) gimnastica si dans in diverse forme pt gravide (f bun este aquagymnastik). In felul asta vei incepe sa cunosti si oameni, ca sa nu uitam, la inceput vei fi singura singurica...
Duceti-va cat mai repede sa vizitati cat mai multe din spitale, sa vezi condicitiile,personalul, ce ofera, apoi sa te hotaresti unde vrei sa nasti. Informatii in prealabil obtii la toate de pe internet, in general si lista de Hebamme (moase). Atentie, aici nasti aproape complet numai cu moasa, idea ar fi sa gasesti un spital care fie iti permite sa vi cu moasa ta (deci cauta una cat mai repede) fie alegi una de la ei, intreaba cu tupeu care vorbeste engleza! Doctorul daca nasterea decurge bine, va veni doar in ultimele 10 minute..
Sa nu uitam ca ai si posibilitatea de a naste in Geburtshaus sau acasa, dar ne intindem poate acuma prea mult cu scrisul.
La controlul in timpul sarcinii teoretic cam tot ce este necesar este preluat de casa de asigurari. Nu ti se plateste pentru ca nu sunt obligatorii si necesare Nackentransparenzmessung+Ultraschall complex sapt 11-13, 3D-ul, si parca testul de röteln (nu mai sunt nici eu acuma 100% sigura) Oricum doctorul iti va spune inainte de test care te costa si ai posibilitatea sa refuzi. Primul se recomanda la varste mai inaintate costa intre 130-180€, 3D de la 50€/poza pana la 100 toata sedinta de 40 de minute, deci totul e informare si cautare sa gasesti tu ceva si sa compari. Restul controalelor nu inseamna nici un cost pt tine, trebuie sa-ti dea dr de familie un Überweisung pt Gyn. Ah, da sa nu uitati sa va faceti Hausarztmodel la doctorul de familie, in felul asta platiti numai 10 euro pe an pt doctorul de familie si nu pe trimestru.
In timpul sarcinii ai 3 ultraschall-uri platite de casa de asigurari, unii doctori (ca al meu) nu iti cer nimica pt fiecare in plus, altii vor 40 de euro..deci uita-te si la asta din timp. De obicei (deci nu regula!) cei care au aparatul pt 3D in cabinet sunt cei are vor cere si banii in plus pt celelalte US normale, pentru ca aparatele sunt noi, performante, f scumpe si deci inca nu au apucat sa fie platite complet, deci ei trebuie cumva sa-si scoate banii..
Ma mai gandesc la ce ar mai fi improtant si-ti scriu.

harnici la de 39 de saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Adriana !! Te asteptam sanatoasa si cu bebelina frumoasa in brate![b]Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Panseluta spune:

blackpanterroooooo, ce faci? ai nascut? tinem pumnii! asteptam vesti de la tine!

anduc bine ai venit printre noi!Ma bag si eu, cu cateva sfaturi.
Ca "nou venita" in Germania vei avea nevoie de urmatoarele:
- Sa fii luata in spatiu: banuiesc ca sotul tau locuieste undeva si are asa numita Anmeldebestätigung (adeverinta care atesta ca locuieste la o anumita adresa). La biroul de unde a obtinut el aceasta hartie (de regula Einwohnermeldeamt) trebuie sa va duceti si sa te treaca si pe tine pe act.De regula trebuiesc anumite acte, ca de ex. o dovada ca sunteti casatoriti, ca el lucreaza (deci te intretine), extrase de salariu pe ultimele luni (1 an?). Toate aceste info se obtin de regula si de pe net.Nu precizezi daca sotul vorbeste germana, atunci lucrurile se mai usureaza, ca poate el cauta toate aceste info.Regulile sunt diferite de la Land la Land(Germania e impartita in mai multe landuri).
- "Freizügigkeitsbescheinigung" (drept de libera circulatie). De unde si ce acte sunt necesare, la fel, poti afla de pe net.
- Asigurare medicala. Aici nu e complicat. Sotul tau ia legatura cu Casa de sanatate unde e el asigurat si le spune ca incepand cu data de...sotia se va stabili in Germania. Poate sa mentioneze ca esti si gravida.Ce trebuie facut mai departe vor zice ei. De regula va trimit ei acasa un formular pe care sotul il va completa, in care specifica amanunte despre tine: varsta, data nasterii,alti copii, daca lucrezi sau nu, etc. Veti primi apoi acasa cardul tau de sanatate si i se va spune sotului cat va plati de acum acolo pt sanatate (am uitat sa mentionez, tu si eventualii copii veti fi asigurati prin el).

Te sfatuiesc sa iti faci rost de act international de nastere, sa iti traduci si legalizezi anumite acte. Aici nu mai stiu sa iti spun exact ce tb legalizat (cu apostila de la HAga).Eu am facut asta cu actele mele de studiu si au fost acceptate aici (traducerile). Exista Landuri unde poate aceste traduceri nu vor fi recunoscute.Poti intreba si un notar, la voi. Traducerile+legalizare se fac si aici, costa insa mai mult ca in Romania.

Referitor nastere, medici:
- cauta un medic ginecolog roman in zona, sau un medic care vorbeste engleza. Nu iti fa griji, nu esti unica straina in tara asta care nu vb.germana!
- cauta o Hebamme care vorbeste engleza. Poate ai noroc si dai chiar de o romanca pe aceasta meserie, cine stie! O sa ai nevoie de Hebamme pt "Wochenbettbetreuung" (serviciile ei sunt acoperite de casa de sanatate, nu e insa obligatoriu sa iti alegi una!)- e perioada de "consiliere" dupa nastere, iti vine acasa si te ajuta in absolut toate ref.bebe, alaptare, lauzie.De regula moasele lucreaza pe "cartiere" (in zona unde si locuiesc). Daca vrei o moasa care sa te consilieze din prima zi de gravidie, pana dupa nastere (deci inclusiv la nastere, la spital), atunci tb sa cauti o asa numita "Beleghebamme". In cazul asta va tb.sa platesti ei o taxa suplimentara, in jur de 4-500 eur.
- La spital se naste cu hebamme (cum s-a mai spus), insa nu iti fa griji, sunt foarte competente si specializate pe nastere !!
Fiecare spital care are departament de nasteri (heheeee! am uita cum i se zice in romana)...adica Geburtsklinik, ofera asa numita Infoabend (seara de info) unde se explica conditiile de nastere la ei in spital (dotare, servicii, statistici legate de nastere). La acea Infoabend de regula va duce si prin spital ca sa vedeti saloanele, cu ce sunt echipate, etc. Din pacate prezentarea se tine in germana, dar nu te va intreba nimeni nimic, poti asista linistita.

Limba germana: cand vii aici te sfatuiesc sa incepi un Integrationskurs. Pt asta ai nevoie tot de la oficiul pt straini (Ausländerbehörde) de un drept de participare la asa un curs. Insa nu iti fa griji, daca cauti o scoala de limba germana care ofera astfel de cursuri, ei iti vor spune de unde sa obtii asa un act, ba chiar se ocupa ei de obtinerea actului pt tine. Legea iti da acest drept (si de fapt iti si impune) sa inveti germana.
Pt invatat germana, am gasit recent un link care mi se pare excelent. Te inscrii pe net si poti incepe deja cu lectiile, asta pana vii aici. Uite linkul:
http://www.dw-world.de/dw/0,,9572,00.html

Mai mentionez: la autoritati, cand mergeti, puteti lua cu voi un prieten care sa va traduca pe loc, sa va ajute daca e nevoie in discutia cu Beamter-ul. Asta pt ca beamterii nu sunt obligati sa vi se adreseze in engleza, chit ca au de a face cu straini.Unii chiar sunt mai putin prietenosi si nu vor din principiu sa vb.in engleza.

O sa intalnesti aici oameni si oameni, unii draguti si dispusi sa te ajute, altii reci si neprietenosi. Indiferent de situatie, isi fac jobul si nu asteapta de la tine ceva pt asta...deci un punct in plus pt nemti! Din proprie experienta iti spun, daca esti draguta(un zambet sincer pe buze iti va intoarce tot un zambet) si politicoasa cu ei, vei obtine mai multe decat pe tonul dur. Nemtii sunt extrem de sensibili la capitolul asta si ridicat vocea la ei nu prea functioneaza (poate doar in situatii extreme, cand s-a trecut de bariera unei discutii civilizate, de ambele parti). Conflictele aici se rezolva pe un ton rece dar politicos, nu pe tipete si injuraturi...cam asta vroiam sa zic.
Cam atat cu vorbaria.
Curaj si nu dispera! Va fi bine!

PS: cand vii aici contacteaza-ma pe net. Te pot ajuta cu info, carti legate de sarcina, nastere, ce analize se fac, etc. Si eu sunt gravida in 34 saptamani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Anduc, in lista de inceput sunt ginecologi romani in Frankfurt. NU te duce la Dr. Herle, ca vei ajunge sa iesi plingind in hohote de la ea. Stiu gravide care au fost al ea si pe ultima suta de metri au schimbato, ca le-a innebunit. Nu o cunosc personal, m-a ferit Dzeu. Eu am fost la dr Wiener, e ok. Acum merg la o nemtoaica super draguta, cred ca vb si engleza, caci, marea majoritate vorbesc.

In rest, in mare, tzi s-a cam rasp. la intrebari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Panseluta, uitasem intradevar de Beleghebamme! Ce usor se uita deja unele din detalii...
Anduc, Panseluta: Intr-adevar oamenii de aici nu pot fi caracterizarati dupa cum intelegem noi romanii ca ar fi la prima veder "calzi" "primitori" insa f multi dintre ei (sau dintre cei care am cunoscut eu?) s-au dovedit a fi in timp a fi exact asa, in felul lor. Au intr-adevar o bariera "rece" la inceput dar daca treci de ea...Vei fi stfel cu un pas inainte spre integrarea aici. In momentul de fata avem mai multi prieteni nemti decat alte natii...
Si cei mai multi dintre ei, ma refer la functionarii publici, isi fac treaba, asa este. Si intr-adevar nu dai nimica decat taxele oficiale. Si ce te va surprinde f mult, poate la multi dintre ei nici nu vei fi nevoita sa mergi personal ci de multe ori se rezolva prin telefon, e-mail, scrisori, pt acte comandate prin e-mail sau telefon vei primi factura acasa...samd Intr-adevar zambetul pe buze, fara voce ridicata face mult. Asta a fost si experienta mea personala pana acuma.
Legat de Infoabend, pe langa cum arata clinica sa fi mai bine atenta la personalul din ea. Sa vezi cat mai multe clinici posibile. Sa vezi sa functioneze "chimia" dintre tine si personalul care lucreaza acolo. Intreaba cum procedeaza ei la Geburtsstillstand (cand nasterea nu avanseaza) ce procedee folosesc ei pt narcoze, rata de cezariene (ev chiar cat la suta sunt dintre ele dorite), cum sustin alaptatul; toate astea sunt mai importante gasesc eu, decat ce culoare au perdelele. Am avut experienta proasta la o clinica, la o Infoabend, ca au scos-o din salon pe o mamica care avea dureri, sa ne arate noua sala. Si doar mai aveau inca trei...Am zis doar multumim si am plecat, nu mi-as fi dorit sa fiu in locul dansei.
Majoritatea medicilor si moaselor vorbesc engleza, se feresc insa din cauza lipsei de exercitiu si de frica responsabilitaii unor informatii false provenite poate dintr-o exprimare gresita. Acelasi lucru este valabil si despre functionarii publici.
Si neaparat sa conduceti cel putin 1 data ziua la ora de varf si odata noaptea distanta exacta, cu parcat cu tot si gasitul soneriei de serviciu, pt ca sa nu ai surprize la data x. Sau mai rau sa nu sti noaptea cand totul e inchis unde sa mergi exact.
Cel mai bine ar fi sa-ti faci acel numit-ul Geburtsplan, adica planul nasterii in care sa-ti notezi tot ce vrei. Planul A, B, C..adica vrei spontan, accepti narcoze, daca da de care, daca se ajunge la Geburststillstand preferi totusi mai bine cezariana decat taietura pt Saugglocke, vrei sa alaptezi..samd. In felul asta vei putea sa-i si intrebi mai bine la Infoabend, desi de cele mai multe ori primesti cam toate Info.
Of, sunt totusi multe de spus...

harnici la de 40 de saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Am citit la americance urmatorul mesaj:

Citat:
citat din mesajul lui helbi

Gata, a nascut Adriana, e superba gagalicea mica! 3820a avut (8.4 lbs)
Felicitari Adi, bine ai venit pe lume Isabelle! Adriana arata foarte fericita.

www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator

Listen to your children when they're young, and they'll listen to you when they're old.

Felicitari Adriana! Sa va traiasca bb Isabelle, sa fie sanatoasa si sa va aduca, alaturi de fratiorul mai mare, numai bucurii!
Refacere usoasa si asteptam poze si vesti!

Mergi la inceput