BCR - OUG 50/2010 - credite 2007 si 2008

BCR - OUG 50/2010 - credite 2007 si 2008 | Autor: gabidaniela

Link direct la acest mesaj

Conform OUG 50/2010, articolul 37, litera a) si b) (Art. 37 In contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli: a) dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata derularii contractului; b) marja dobanzii poate fi modificata doar ca urmare a modificarilor legislative care impun in mod expres acest lucru;), BCR trebuie sa inlocuiasca "dobanda de referinta variabila afisata la sediile BCR" cu indicele EURIBOR si sa pastreze marja fixa conform contractului si legii (OUG 174/2008 articolul 9, litera e), punctul 1, OUG 50/2010, art. 37 lit. b) si art. 35 punctul 1, lit. a)).

In data de 21 iunie 2010 a intrat in vigoare OUG 50/2010. Incepand cu aceasta data, bancile au obligatia de a respecta prevederile actului normativ. Termenul de 90 zile pentru actualizarea contractelor la forma legala nu reprezinta o perioada de derogare de la aplicarea prevederilor legii. Incepand din 21 iunie 2010, prevederile din contract care contravin OUG 50/2010 sunt nule de drept, indiferent daca contractul a fost actualizat sau nu.

Va rog sa cititi cu atentie:

http://www.financiarul.ro/2010/07/19/pe-internet-s-a-format-o-comunitate-anti-bcr-2/
http://www.urbaniulian.ro/2010/07/21/comunitatea-anti-bcr-pe-internet-gata-sa-actioneze-banca-in-judecata/

Si sa acceptati ofertele BCR in deplina cunostinta de cauza.
NU fac reclama negativa! Doresc doar ca oamenii sa fie informati!
Am vazut in jurul meu ca lumea nu prea stie ce e cu aceasta OUG.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

am un credit ipotecar la bcr, unde aveam dobanda bcr(aia necunoscuta de nimeni nici macar de angajati)plus cateva pp, am fost invitata la banca pt a semna un act aditional la contract daca doresc privind modificarea dobanzii in sensul euriobor plus cateva pp. nu stiu dc se datoreaza acestei initiative sau nu dar se pare ca si-au insusit critica...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabidaniela spune:

Cate puncte procentuale ti-au pus peste Euribor?

Mergi la inceput

nu mai stiu exact parca 7 dar nu bag mana in foc...oricum trebuia sa ridic actul ad de acum cateva zile si azi am sunat si nu era gata , s-a depasit termenul de intrare in vigoare deci trebuie refacut actul cu alta data, inclusiv asigurarea...alte drumuri de pomana...e bataie de joc

Mergi la inceput

E foarte mult! Conform legii, banca trebuie sa pastreze marja din contract (care este intre 1,2 si 1,5%) si sa inlocuiasca dobanda de referinta variabila cu indicele Euribor. Insa am inteles ca se va negocia cu fiecare client aspectul asta.

Banca da comunicate de presa conform carora clientii cu istoric care isi platesc ratele la timp vor primi Euribor +5,25%.

Aveti grija ce semnati, banca a mai incercat sa ne "prinda" cu dobanzi fixe intre 9,5 si 9,9% pe 5 ani.
In 2007 Euribor era 4,9%, acum este 1,1%, si banca vrea sa scada numai cu maxim 1% dobanzile.

Va rog sa cititi ordonanta OUG 50/2010.

Mergi la inceput

gabi multumesc desi sunt jurist recunosc ca nu am avut timp sa citesc si sa ma cert cu ei din cauza de pici de 5 luni . oricum astept actul aditional refacut am reusit macar sa mi-l trimita pe mail sa nu mai fac iar 15 drumuri si o sa ma uit si pe ordonanta sa vad ce si cum desi tare mi-e greu sa ma duc sa ma cert cu ei cu un copil mic dupa mine. cand primesc din nou actul ad iti spun sigur ce marja de dobanda au pus. cand l-am semnat prima data oricum stiu ca ieseam cu o dobanda mai mica fata de ce aveam si inainte era cam 10.56 acum ieseam pe 9 si ceva la euriborul actual...

Mergi la inceput

Pentru orice nelamuriri intra aici: http://bcr.4-all.org/
Vei vedea cati am fost pe cale de a fi tepuiti cu aceasta "oferta" prin care BCR incearca sa pastreze dobanzile uriase pe spatele clientilor vechi. Eu iti recomand sa nu accepti o dobanda mai mare de Euribor + 5,25 % cat se lauda BCR ca ofera clientilor vechi si bun platnici.

Mergi la inceput

atunci am noroc ca a expirat perioada in care trebuia semnat actul deci trebuie altul nou, pe care nu il voi semna pana nu incerc o negociere cu ei sa vedem ce iese...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns julyjuly spune:

Eu am credit la BCR in derulare si deocamdata nu m-a chemat nimeni sa semnez actul aditional. Creditul l-am luat de la agentie din Bucuresti. Pot sa sun agentia sa cer sa-mi dea actul aditional pentru a-l citi inainte ca sa vad ce oferta imi fac ? Si daca in termen de 90 de zile nu ma contacteaza, cum pot sa ma intorc impotriva lor? Creditul e in euro cu dob. variabila si actualmente am dobanda de aprox. 10%.

Va multumesc pentru link-ul cu grupul creat pe yahoo.

, mami de Alex si 21+

Mergi la inceput

Trebuie trimisa o notificare scrisa la banca pentru adaptarea creditului la OUG50/2010, dar nu neaparat, banca e OBLIGATA sa faca aceasta modificare. Nu au cum sa nu va trimita actul aditional, pentru ca risca amenzi foarte ridicare de la ANPC.
Incepand cu data de 21.06.2010, dobanda lor de referinta interna a intrat in ilegalitate. Aceasta era de 8,9% la care se adauga o marja fixa, ajungandu-se astfel la o dobanda de peste 10%, pe care banca continua sa o perceapa fara nicio baza legala.
Conform ordonantei, aceasta dobanda de referinta interna trebuie inlocuita cu Euribor (care are valori foarte mici, de ex Euribor6M este 1,1%).
Banca va incerca sa va propuna tot felul de oferte (dobanda fixa intre 9,5% si 9,9% pe cinci ani, apoi variabila, Euribor + 8% etc). Aveti grija! Banca a dat comunicate de presa conform carora clientii cu istoric si care isi platesc ratele la timp vor beneficia de Euribor + 5,25% (adica o dobanda de 6,35%).
Banca are tot interesul sa va ofere o marja cat mai mica, pentru ca, conform legii, ar trebui pastrata marja din contract (intre 1,2 si 1,5%) si ar pierde in fata instantei in cazul in care este actionata in judecata pentru pastrarea acestei marje. Am mentionat legile care sustin acest lucru in primul post. Eu una chiar ii voi da in judecata.
Atentie la ce semnati!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns munima spune:

Hello, mamici!
Nu lasati bcr-ul sau vreo alta banca sa va bage mana in traista! O vor baga pana la umar!
Eu sunt client bcr din 2006, platesc la timp, cu eforturi cumplite, ca aproape toti, si niciodata nu s-a luat vreo masura pozitiva in ceea ce priveste interesul meu ca si client!
RECOMAND, si e bine s-o faca toti cei atinsi abuziv, SA-SI SCHIMBE CONDUCEREA! Asta pe care o au e jalnica daca gaseste cele mai scumpe surse de finantare!
Toate bancile au mai si scazut dobanda, BCR-ul nu si nu!!!
Deci: 1. CONDUCEREA LOR DE TOP E 0 SAU 2. SCOPUL LOR E DOAR SA NE IA BANII, FARA A REPREZENTA SI INTERESELE CLIENTILOR SAI!!!! CARE O FI DIN 2?! Cunoastem raspunsul!!!
Puteti tine cont fara grija de recomandarile lui gabidaniela, caci e documentata!!!!
Toate bune, dragi mamici de pici!!

Mergi la inceput