grupa pregatitoare e obligatorie?

grupa pregatitoare e obligatorie? | Autor: julyjuly

Link direct la acest mesaj

Buna,

Copilul meu frecventeaza o gradinita de stat. La toamna, in luna noiembrie, implineste 6 ani si va fi in grupa mare la gradinita respectiva.

E posibil ca in toamana lui 2011 sa-l dau deja la scoala sa faca clasa I sau legea ma obliga sa-l trec prin grupa pregatitoare si abia apoi sa-l inscriu la scoala ?

Prefer sa-l dau la scoala la varsta de 6 ai si 10 luni decat 7 ani si 10 luni pe motiv ca toti din jur ma incurajeaza sa fac acest lucru. Eu si, mai ales, sotul tindem totusi sa amanam intrarea la scoala pentru 2012 pe motiv ca nu este cel mai harnic si studios la gradinita. Zi de zi educatoarele afiseaza desenele facute de copii si cele ale lui Alex sunt printre cele mai stangace, incomplete. Desi il incurajam sa deseneze acasa ca exercitiu, refuza. Pur si simplu nu-i place. De acord ca nu poti judeca dezvoltarea unui copil pe desene, dar cam astea sunt "produsele" afisate de educatoare pentru a fi vazute de parinti. Totusi la grupa mijlocie a invatat sa-si scrie prenumele singur si cand l-am rugat sa-l scrie in fata mea a facut-o, stangaci, dar a iesit ok. La serbari, din felul cum isi joaca rolul, cum isi spune poezia reiese, potrivit aprecierilor mele, ca nu e nici primul, nici ultimul din grupa, e in medie. Adica nu plange sau refuza sa participe ca 1/4 din copiii din grupa, dar nici nu spune poezia tare, clar si raspicat ca "premianta" grupei. Un punct pozitiv e ca la exercitiile de matematica in care il antrenam este foarte corect in raspunsuri. Cu literele e mai greu...nu are inclinatii spre activitati manuale...gen tinut creionul in mana.

Citind pe forumuri parerile parintilor legat de varsta la care e indicat sa devina copiii scolari, toti voteaza, sau, ma rog, marea majoritate voteaza pentru mersul la scoala la 6 ani si x luni, caci e aiurea pentru copil sa se simta, scuzati analogia "cal intre magari". N-am gasit alta comparatie. Desi eu zic ca primul criteriu in alegere e dezvoltarea psihomotorie a copilului si nu varsta sau/si constitutia fizica.

La gradinita unde mergem noi un parinte a ridicat la sedinta problema mutarii copilului propriu direct la grupa pregatitoare pe motiv ca fetita e dezghetata si vazand fetita respectiva tind sa-i dau dreptate mamei sale. Mama a solicitat ajutorul educatoarelor carora le-a zis de fatza cu noi ca directoarea gradinitei nu a acceptat transferul. Banuiesc ca daca merg sa-i cer acelasi lucru directoarei pentru Alex ma va refuza. Bashca stresul copilului care, mutat in mediu nou, numai fericit nu va fi.

Sincer acum prefer sa-l mut in toamna direct la o grupa de pregatitoare (daca legea cere sa treaca prin grupa pregatitoare neaparat) ca sa-l pot da la scoala in toamna viitoare.

Voi ce ati face in locul meu ? Chiar ma gandesc ca in toamna sa-l evalueze un psihopedagog sa-mi zica daca ar fi recomandabil sa amanam scoala pentru toamna lui 2012. Cunoasteti astfel de profesionisti in Bucuresti? Puteti sa-mi dati astfel de detalii pe PM.

PS: Am dorit sa inscriu copilul la 2 ani si 10 luni la aceeasi gradinita in grupa mica. Nu a fost acceptat si am revenit la 3 ani si 10 luni ca si gradinar tot la gradinita respectiva. De aici tot buclucul de mai sus!

Va multumesc pentru sfaturi !

july

21+

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

noi am intrat la gradinita la 3 ani, in semestrul doi, la grupa mica. tot asa, in septembrie aveam 2.10 ani, si nu ne primea. acum suntem in "grafic".

nu te gandi prea tare la varsta. invatatoarea cu care am vorbit despre baietelul meu nu m-a intrebat cati ani are, ci cati ani de gradinita a facut. mi-a zis ca se simte foarte mare diferenta intre copiii cu 3 ani si cei cu 4, si mai ales intre cei care au facut grupa mare si pregatitoare, si cei care au sarit-o pe ultima.

de la noi din grupa au mers la scoala copii de 7.8 luni, pentru ca nu i-au considerat pregatiti. nu stiu cat te pot ajuta educatoarele, sau daca vor sa o faca, sa-ti spuna exact ce si cum. noi la grupa amre am avut o sedinta, am discutat cine merge la scoala, pentru ca si ele aveau altele de lucrat cu ei. si, in cazul celor de 6 ani, au spus frumos cine e in stare si cine nu sa plece la scoala. am avut si 2 cazuri care au tinut mortis sa mearga, fara sa tina cont de recomandari. nu stiu cum au rezistat.

dar totul depinde de copil. sunt copii de 6 ani fix care se descurca minunat, si copii de 7 ani care se adapteaza greu.

si nu e vorba de IQ sau alte deprinderi, ci de capacitatea lui de a doza efortul, de a face fata tuturor cerintelor.

in schimb, daca va hotarati sa mergeti la scoala, trebuie sa anuntati. cam la fel ar trebui sa faca si parintii fetitei de care povesteai. daca ei decid sa o dea la scoala, trebuie sa mearga la pregatitoare.

Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns julyjuly spune:

Mi-as dori ca in toamna, cu ocazia primei sedinte cu parintii, la gradinita, educatoarele sa procedeze la fel ca la voi, Cristina, sa ne zica verde in fata cine considera ei ca pot merge la 6 ani la scoala si cine nu, astfel ca noi parintii sa stim ce avem de facut.

Eu am intrebat-o deja pe directoarea gradinitei in luna mai daca la inceput de an, la grupa mare, exista o evaluare psihologica a copiilor ca sa faca trierea intre cei ce pot sa mearga la scoala si cine trebuie sa mai amane un an. Mi-a raspuns ca nu exista o astfel de actiune, ceea ce e lamentabil.

Am vorbit aseara cu o mamica si mi-a spus ca legea lasa acum la latitudinea parintelui daca copilul va trece sau nu prin grupa pregatitoare. Sunt lucruri importante pentru evolutia copilului care sunt lasate la libera alegere aiurea. E important sa aleg eu ca parinte, dar cerem totusi indrumare pedagogica din partea institutiilor scolare si ea nu exista. De ce oare? Sunt sigura ca educatoarele chiar daca le intreb eu franc in fata ce parere au, dau din colt in colt. Sunt in general evazive, probabil nu vor sa se implice ca sa nu dea curs unor discutii. Voi vedea cum evolueaza Alex anul acesta, voi incerca sa ma ocup de el mai mult si probabil ca-l voi da in 2012 la scoala. Cel mai greu pentru copiii care incep scoala mi se pare acomodarea cu programul de scoala unde stai 50 de minute in banca sa asculti ce-ti pune educatoarea. Si apoi resposabilizarea lor sa-si faca temele pentru a doua zi. Dar toti am trecut prin asta si nu poate fi un capat de tara.

O zi buna,

july

21+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu am fost in situatia ta. Baiatul meu cel mare este nascut in ianuarie si in toamna, la 6 ani si 8 luni l-am dat la scoala. El a fost la o gradinita de stat si a incheiat-o la grupa mare . Tinand seama ca nu doar el a fost in situatia de a pleca la scoala ci si inca alti 8 copii, educatoarele s-au ocupat de ei facand un fel de "pregatitoare". E adevarat ca nu stia sa citeasca cand a intrat in clasa 1, stia doar literele de tipar, dar asta nu ainsemnat ca nu am incheiat clasa 1 cu foarte bine pe linie. Depinde foarte mult de copil.
Cat despre educatoare, noi ne-am sfatuit cu ea referitor la capacitatea copilului de a face fata in clasa 1 la varsta de 6 ani si'. Am avut noroc de o educatoare f buna care pe langa faptul ca s-a ocupat de copii este si un bun psiholog si ne-a dat indrumari folositoare.
Sfatul meu este sa vorbesti cu educatoarea. Inscrierile la scoala se fac in ianuarie/februarie cel mai devreme si chiar daca inscrii copilul, poti sa te razgandesti pana prin mai, cand trebuie sa faci reinscrierea la gradinita - sau nu. Copiii se dezvolta mult in aceasta perioada. Chiar daca in septembrie/octombrie nu pare a fi pregatit de scoala pana in mai cresc mult.

Mergi la inceput

Eu as vrea sa vorbesc cu educatoarea, dar din cate stiu in grupa lui Alex exista copii majoritari de 5 ani, deci la grupa mare vor face curricula corespunzatoare grupei mari. Iar daca cer mutarea la grupa pregatitoare, ma va trata dna director cu refuz. Asa ca e probabil ca in toamna sa-i caut o gradinita de stat care sa-l accepte direct la grupa pregatitoare, daca aici nu se poate. Nu cred ca pot astepta pana in luna mai sa vad cum evolueaza el, trebuie sa-l introduc deja la grupa pregatitoare, ca sa fie mai pregatit pentru a intra la scoala in toamna viitoare. Zona in care pot cauta alte gradinite este Drumul Taberei, insa e posibil sa nu gasesc loc pentru el la o gradinita de stat. O sa caut recomandari pentru alte gradinite, desi nu mi se pare ok ca, pentru un an de zile, copilul sa trebuiasca sa se acomodeze cu alti copii, alta educatoare. Nu inteleg de ce directoarea de la noi e asa contra transferurilor. Chiar nu cer asta pentru ca sunt nemultumita de educatoare, ci din cauze obiective. O sa merg sa discut cu dna dir. din nou in toamna. Of, of ce ti-e si cu educatia asta!

july, mami de Alex nazdravan

21+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crisnemes spune:

Julyjuly - Baiatelul meu mai mare Dragos este nascut in ianuarie si la toamna v-a implini 6,8 ani - nu il voi da la scoala - la fel am fost intrebata daca vreau sa mearga anul asta la scoala pentru a putea fi pregatit "corespunzator". M-am tot uitat la el si nu are rabdare sa stea locului o perioada mai mare de timp, scrie cu litere de tipar, citeste, calculeaza - dar eu am considerat ca inca nu e pregatit pentru a incepe scoala si ca i-ar prinde bine inca un an de gradi. El este foarte incantat ca o sa stea inca un an si ca nu o sa fie nevoit sa mearga la scoala. Am intrebat si eu in stanga si in dreapta si foarte multa lume m-a sfatuit sa-l dau la scoala la 7,8 ani. Eu sunt de parere ca nu o sa piarda nimic - o sa castige inca un an de copilarie.

Am discutat cu parinti care au dat copilasii la scoala la 6,X ani si 80% dintre ei au spus faptul ca regreta faptul ca l-au dat asa repede la scoala.

Cristina mamica de Dragos (31.01.2004) si Victor(19.09.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns misticgirl spune:

July, vad ca am fost colege de odisee si la primul copil si suntem si acum. Si Nicholas al meu este nascut in noiembrie 2004, iar acum sunt insarcinata in 24 sapt. Nu-mi amintesc sa te fi vazut la odiseea ursuletilor de nov-dec 2010, te asteptam cu drag daca vrei sa ni te alaturi. Acum, trecand la subiect, vreau sa-ti spun ca si eu am aceeasi dilema: daca ar fi dupa mine, parca l-as lasa la gradi pana la 7 ani si aproape 10 luni cat ar avea in sept 2012, insa toti cunoscutii imi sar in cap ca e prea destept, prea istet si ca ar fi o prostie sa nu-l dau la 6 ani si ceva la scoala. Dar asta ar insemna sa nu faca grupa pregatitoare, pt ca el acum trece grupa mare (din acelasi motiv ca al tau). Eu am mers la 6 ani si 8 luni la scoala, dar nu pot spune daca a fost bine sau rau. Cred ca pregatitoarea este obligatorie pt cei care nu au frecventat anterior niciun an de gradi, nu pt cei care au facut deja 3 ani.
Eu zic sa decizi tu cum e mai bine pt copilul tau, sa nu te iei dupa educatoare, cunostinte sau directoarea gradinitei.

Claudia 23+ si Nicholas (25.11.04)
http://community.webshots.com/user/misticgirl

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Dragelor mame de baiesti de ianuarie (ca si mine ) in discutia de acum mai bine de 1 an cu educatoarea am intrebat-o si eu acelasi lucru referitor la rabdare. I-am zis ca nu-mi fac probleme referitor la istetimea copilului ci la rabdarea si concentrarea pe o perioada mai lunga. Mi-a raspuns ca daca ar fi fost fata, poate mi-ar fi zis sa mai tin copilul 1 an in gradinita, dar fiind baiat sa-l dau la scoala. M-am mirat si mi-a explicat ca, in general, fetele dobandesc "rabdarea" si "concentrarea" mai devreme ca baietii. Baietii vor evolua din punctul asta de vedere abia pe la 10 ani si e cam tarziu sa-i dam atunci la scoala. Am observat ca l-au ajutat foarte mult antrenamentele de karate. A devenit mai ordonat, este foarte atent la ce ore are antrenamentul urmator si in general o mai buna disciplina.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui misticgirl

July, vad ca am fost colege de odisee si la primul copil si suntem si acum. Si Nicholas al meu este nascut in noiembrie 2004, iar acum sunt insarcinata in 24 sapt. Nu-mi amintesc sa te fi vazut la odiseea ursuletilor de nov-dec 2010, te asteptam cu drag daca vrei sa ni te alaturi. Acum, trecand la subiect, vreau sa-ti spun ca si eu am aceeasi dilema: daca ar fi dupa mine, parca l-as lasa la gradi pana la 7 ani si aproape 10 luni cat ar avea in sept 2012, insa toti cunoscutii imi sar in cap ca e prea destept, prea istet si ca ar fi o prostie sa nu-l dau la 6 ani si ceva la scoala. Dar asta ar insemna sa nu faca grupa pregatitoare, pt ca el acum trece grupa mare (din acelasi motiv ca al tau). Eu am mers la 6 ani si 8 luni la scoala, dar nu pot spune daca a fost bine sau rau. Cred ca pregatitoarea este obligatorie pt cei care nu au frecventat anterior niciun an de gradi, nu pt cei care au facut deja 3 ani.
Eu zic sa decizi tu cum e mai bine pt copilul tau, sa nu te iei dupa educatoare, cunostinte sau directoarea gradinitei.

Claudia 23+ si Nicholas (25.11.04)
http://community.webshots.com/user/misticgirl

Misticgirl,

Am intrat cu mesaje pe odiseea de burtici de octombrie-noiembrie 2010 foarte rar, dar citesc odiseea zilnic cu sfintenie ca pe Biblie. Am aflat multe chestii care sper sa-mi foloseasca, desi nu sunt la prima nastere si la primul bebeu.

Legat de inceperea primului am de scoala, chiar o sa trec prin toate variantele, vorbesc din nou cu directoarea, cu educatoarele si daca la sfarsitul anului "prescolar" 2011, adica prin iunie viitor, simt ca Alex e pregatit, mergem din toamna viitoare la scoala. Vreau oricum sa ma ocup de el mai mult cu exercitiu acasa, mai ales ca dupa ce nasc, undeva la sfarsit de noiembrie, voi sta cu cel mic acasa in CIC.

Sper sa ne intersectam si la odisee!

Pup

july mami de Alex (12.11.2004) 22 sapt. + Tudor Constantin

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui anya

Dragelor mame de baiesti de ianuarie (ca si mine ) in discutia de acum mai bine de 1 an cu educatoarea am intrebat-o si eu acelasi lucru referitor la rabdare. I-am zis ca nu-mi fac probleme referitor la istetimea copilului ci la rabdarea si concentrarea pe o perioada mai lunga. Mi-a raspuns ca daca ar fi fost fata, poate mi-ar fi zis sa mai tin copilul 1 an in gradinita, dar fiind baiat sa-l dau la scoala. M-am mirat si mi-a explicat ca, in general, fetele dobandesc "rabdarea" si "concentrarea" mai devreme ca baietii. Baietii vor evolua din punctul asta de vedere abia pe la 10 ani si e cam tarziu sa-i dam atunci la scoala. Am observat ca l-au ajutat foarte mult antrenamentele de karate. A devenit mai ordonat, este foarte atent la ce ore are antrenamentul urmator si in general o mai buna disciplina.

Anya

Anyz,

Vai ce explicatii dau educatoarele astea...Pai cum sa dam baietii la scoala la 6 ani si fetele la 7...Daca copilul, a se citi baietzashul, n-are disciplina, rabdare, concentrare, cum o sa si le cultive el singurel acolo la scoala, unde dna invatatoare trebuie sa se ocupa de o clasa de 20 de copii?? Mi-ar placea sa cred ca Alex se va autodisciplina la scoala, apropos noi nu facem sport, dar cred ca in primul an de scoala o sa inrosesc firul de telefon seara de seara vorbind cu dna invatoare si intreband-o ce teme avem pentru a doua zi...

E clar ca anul asta ma lamuresc de capacitatile lui si voi decide intr-un fel sau altul...macar de as gasi o invatatoare blanda, motivanta si energica in acelasi timp ... cam multe vreau si eu nu???, care sa-l faca sa zica...waw ce bine e la scoala!!!

te pup

july mami de Alex (12.11.2004) 22 sapt. + Tudor Constantin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana71 spune:

Buna,

Baiatul meu este nascut in luna ianuarie si l-am dat la scoala la 6 ani si 8 luni. Acum trece clasa a 5-a. Nu a facut grupa pregatitoare la gradi (majoritatea colegilor lui au ramas la gradi). Educatoarele mi-au zis ca e pregatit sa mearga la scoala, ptr ca are rabdare sa stea pe scaun si e destul de atent in clasa. Asa cum spuneai si tu....nu era nici primul nici ultimul din clasa.

Eu am considerat ca e cazul sa-l dau pentru ca eu eram in concediu crestere copil cu fetita....am considerat ca ma pot ocupa de el, pentru inceput, mai mult decat daca as fi fost la servici.

Ma rog....consider ca a fost o mare greseala....este cel mai mic din clasa. Ne-am "agitat" sa intre intr-o clasa buna, invatatoare buna. Dar majoritatea copiilor facusera grupa pregatitoare....stiau sa citeasca, sa scrie. Mie imi spusesera educatoarele ca nu tb sa stie lucrurile astea...ca se vor invata in cls. I. Dar atunci cand majoritatea copiilor citeau, relativ fluent, la inceputul clasei I e destul de normal sa mergi mai repede prin materie.

Dna invatatoare (o femeie deosebita) a incercat mereu sa pastreze un echilibru la clasa (cum am mai spus sunt cativa copii foarte buni...cu rezultate extraordinare la concursuri). Aproape toti sunt atent supravegheati de parinti, unii fac meditatii....unii merg la after-school-uri. Una peste alta....baiatului meu, cu tot sprijinul meu (eu am terminat Universitatea si am ceva notiuni de pedagogie) i-a fost foarte greu sa tina pasul. Mai ales ca el e un copil comod....la ceea ce ii place sa faca se descurca perfect...dar ce nu-i place....no comment. Si cum programa scolara numai atragatoare nu-i (mi s-a luat mie de cat Agarbiceanu, proza de Arghezi si Garleanu au studiat)....

Deci sfatul meu este: tu iti cunosti cel mai bine copilul. Daca consideri ca nu e pregatit de scoala, nu-l da. Nu are importanta ce zic alti cunoscuti (eu am fost data la scoala la 6 ani si 2 luni si n-am avut niciun fel de probleme)...mai ales cei care compara cu ce-a fost odata. Eu am facut greseala asta si regret. Si conteaza foarte mult si nivelul clasei in care va intra.

Singura parte buna, in cazul nostru, este ca a avut o invatatoare de exceptie....Chiar am discutat cu dansa de mersul la scoala la 6 ani si ceva sau la 7 ani si ceva si mi-a spus ca amandoi baietii ei sunt nascuti in martie. Stiind cum este invatamantul la noi, nici prin cap nu i-a trecut sa-i dea pe vreunul la scoala la 6 ani si ceva. Mi-a zis de la inceput ca baiatului meu o sa-i fie mai greu. Si a avut dreptate. Plus ca orice s-ar zice ....e o diferenta intre fete si baieti, referitoare la concentrare, ambitie, constiinciozitate. Mai ales in scoala generala.

Fetita mea are 5 ani si 4 luni (e nascuta in martie). Si este diferenta vizibila intre ei 2 referitoare la rabdare, ambitie, pasiuni.

Mergi la inceput