Psihologul si logopedul in cadrul gradinitei

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns emistanciu spune:

Ce povestesti tu, Sorana, este foarte trist. Si trage un semnal de alarma tare de tot! Cazuri de genul acesta fac multi parinti sa se indoiasca de rolul si utilitatea psihologul/ logopedului intr-o gradinita. Rau. Foarte rau.

Pe de alta parte ma gandesc: daca un medic da o aspirina gresit, trebuie sa dam cu pietre in toata tagma medicilor?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Eu n-am dat deloc (dar chiar deloc) cu pietre in tahma psihologilor. Doar am zis ca am fost de bunavoie la un psiholog, altul decat cel al gradinitei. Si pe care, de altfel, l-am si ascultat.
Si ai dreptate cu medicii. Medicul de la gradi mi-a trimis acasa o reteta de antibiotic pentru ca tusea copilul (copilul era deja sub tratament cu sirop cu tuse). Evident ca nu i-am dat nici un antibiotic si am ascultat ce a spus medicul care o vazuse inainte, nu cel din gradi.

Era doar o constatare apropos de ce se poate intampla. Eu una am mult mai multa incredere intr-un psiholog de la o clinica (pe care, practic il platesc in mod direct) decat intr-unul din gradi.
Si psihologii sunt si ei oameni si au nevoie (presupun) de acel salariu. Si mi se pare un evident conflict de interese. Adica daca e sa medieze un conflict intre copil si directorul care il plateste ma indoi ca o va face in favoarea copilului (cum ar normal).

Ar putea fi util daca ar constata ceva de capul lui si ti-ar spune.
Dar in cazul meu psihologul imi tot trimitea rapoarte la superlativ despre fi-mea(ce desteapta e si ce bine integrata in colectiv) in conditiile in care copilul vomita de stres si refuza sa invete, nu raspundea deloc educatoarei (la propriu, nu deschidea gura) iar mie imi spunea chestii de gen "sunt proasta si nu pot invata".

Si recunosc ca psihologul nu avea cum sa-mi trimita mie hartie in care sa-mi spuna ca gradi la care era el angajat imi streseaza si chinuie copilul si mai bine l-as muta ... Nu de alta dar rapoartele alea treceau pe la directoarea gradinitei.

Emistanciu - la tine cum e? Raportul psihologului catre parinti e confidential intre psiholog si parinti sau trece pe la directoare?


Edit:
Ar putea fi util totusi un psiholog daca, observand copii si relatia acestora cu educatoarea, ar da sfaturi educatorelor cum sa se poarte cu copii (sau cu fiecare copil in parte) pentru a obtine maximumul fiecaruia.




Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Stiu ca ceea ce o sa scriu s-ar putea sa deranjeze unele mamici de pe acest forum. Sunt logoped si de ani buni mi-am luat o gradinita ca subcentru. Este o gradinita cu multe grupe mari si mari pregatitoare. Obligatia logopedului este sa se ocupe de varstele de 5 - 6 ani. Si desi sunt cunoscuta in aceasta gradinita rareori am vazut manici sau tatici care sa vina din proprie initiativa sa discute cu mine. Trec pe langa mine ca pe langa un zid. Il ocolesc putin. Sa fie jena ? Sa se simta oarecum " obligati " ? Logopedia nu inseamna numai emisia corecta a sunetelor deficitare, ci comunicare, e o lucrare impreuna pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Eu zic ca impreuna ( copil - logoped - parinte- cadru didactic ) pot face o echipa frumoasa in beneficiul pruncului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Betiana ce zici tu e ciudat.
Noi n-am avut probleme cu vorbirea si ca atare n-m vazut nici un logoped. Gradinitele la caream fost nu cred ca aveau logoped (sau nu stiu eu, oi fi trecut pe langa el cum zici tu ) Dar stiu parinti care se duceau cu copilul la logoped .... si stiu ca li se dadeau "exercitii pentru acasa" deci in mod sigur vorbeau cu logopedul, nu vad cum altfel ....



Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Citat:
citat din mesajul lui emistanciu

Dragi parinti,

Cat de utila considerati ca este prezenta unui psiholog si/ sau a unui logoped in cadrul unei gradinite? In momentul in care alegeti o gradinita pentru copilul dvs, constituie prezenta acestuia un criteriu relevant?

Cateva cazuri in care psihologul/ logopedul poate ajuta:
- in cazul problemelor intra-familiale care pot afecta dezvoltarea armonioasa a copilului: divortul, aparitia unui nou membru al familiei, invidia intre frati, decesul, familia monoparentala;
- problemelor legate de etapele firesti in dezvoltarea copilului:adaptarea la gradinita, formarea deprinderilor de autonomie, probleme de comunicare, timiditatea, hiperactivitatea, refuzul si incapatanarea copilului, pedeapsa/recompensa acordata acestuia;
-intarziere in dezvoltarea limbajului verbal/expresiv, absenta a limbajului verbal,etc etc etc.

Va este dificil sa cereti sfatul sau ajutorul unui psiholog?


Mie mi se pare foarte utila prezenta ambilor specialisti. Cred ca nu ar trebui sa existe nici o insitutie de invatamant in care sa nu existe psiholog. Iar la gradi si logoped. Nu mi-ar fi deloc greu sa le cer sfatul. Cu conditia sa fie buni profesionisti.
Nu m-am gandit sa aleg gradinita in functie de existenta sau nu a psihologului, dar asta poate pentru ca stiu ca la gradinita la care l-am inscris exista unul. Cred ca acum toate gradinitele si scolile au psiholog si e ceva absolut normal.

Cineva zicea ca ar trebui intrebati parintii daca vor psiholog la gradinita. Totusi nu e vorba de religie. Poate cuiva ii trazneste prin minte ca nu e nevoie nici de educatoare. La noi inca exista o mentalitate (si aici se leaga si problema expusa de Betiana) conform careia psihologul=doctor de nebuni. Adica de ce sa ma duc la psiholog, sunt nebun? Mai intervine si rusinea: a, pai daca afla lumea? Si prin extensie, aplica aceeasi regula si copilului: pai ce are copilul meu ca sa aibe nevoie de psiholog? Si ce nu stie acel parinte este ca in momentul in care vorbeste asa deja si el si copilul lui au nevoie de psiholog. Pentru ca, hai sa recunostem, nu toti parintii stiu cum sa faca pe psihologul cu copiii lor, sunt multi care comit greseli grave ce pot afecta copilul psihic si ei nici nu-si dau seama. A apela la psiholog este, pentru unii, recunoasterea fata de ei insisi ca au gresit. Oare cati parinti sunt dispusi sa recunoasca faptul ca poate nu sunt buni parinti? Si cum sa-si spele ei rufele in public? Asta este mentalitatea multora.
Ca si in exemplul dat de Betiana. Multi isi imagineaza ca logopedul este specialistul in probleme legate de vorbire si atat; sau, si mai grav, ca daca merge la logoped sau se ocupa de el logopedul de la gradinita sigur copilul ala are ceva... poate ca e handicapat (imi cer scuze, cuvantul e dur, stiu, dar exact asa gandesc unii, si sigur ca asta e exact cuvantul pe care-l folosesc in mintea lor). De asta acei parinti nici nu saluta. Ca ce treaba are el sau copilul lui cu logopedul? Logopedul e pentru copiii altora, copii cu probleme... Vrem sau nu sa admitem, asta e adevarul.
Si atunci ce facem, ii lasam pe acesti parinti sa hotarasca faptul ca la gradinita e nevoie sau nu de psiholog sau logoped? (oricum se pare ca deja se considera ca nu e nevoie de acordul parintelui pentru ca deja si institutiile scolare de stat au angajat psihologi; si asa e normal sa fie). In primul rand eu, ca parinte, ma gandesc ca fiu-meu se va juca la gradinita cu copii care au nevoie de psiholog, dar cum nu sunt de acord parintii lor sa primeasca ajutor, fiu-meu e obligat sa se joace in continuare cu ei si sa traiasca printre astfel de copii(stiu, pare barbar ce spun, dar se imtampla in lume fel si fel de nonorociri ai caror protagonisti sunt copii care nu primesc ajutor psihologic fiindca parintii nu vor, din ignoranta sau cine stie de ce). In al doilea rand ma gandesc, de ce nu, ca poate fac eu o grava greseala cu fiu-meu si nici macar nu-mi dau seama. Macar cineva, daca nu eu, ca parinte, sa-si dea seama ca fiu-meu sufera si are nevoie de cineva care sa-l inteleaga. Si aici, revin, psihologii de la gradinite si scoli ar trebui sa fie buni profesionisti, sa fie bine testati inainte de a fi angajati. Nu sa se angajeze pe baza de pile, ci pe baza de competenta. Aici avem o problema, ca nu toti sunt asa.


Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://elblogdeluquitas.blogspot.es

Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liligeo spune:

Numele meu este Georgiana Florea (psiholog-logoped ) si colaborez cu Emilia Stanciu in cadrul mai multor gradinite. Consider prezenta psihologului in gradinita ca fiind esentiala intrucat un copil trebuie observat de specialist nu doar 15 minute in cabinetul acestuia (cunoastem cu totii reactia lui intr-un mediu strain si fata de persoane necuoscute-negare/refuz/incapatanare/frustrare), ci in mediul lui general (cum mananca, doarme,ce deprinderi de autonomie are, cum stabileste relatii de comunicare atat in rapot cu adultul cat si cu ceilalti copii de varsta apropiata, capacitatea de realizare a diferitelor sarcini educative).

De asemenea, psihologul poate stabili de comun acord cu educatorul gradinitei modalitatile de lucru specifice copiilor cu probleme pentru a facilita integrarea si adaptarea acestora la cerintele minimale. Pe de alta parte este foarte important sa tragem la timp semnale de alarma parintilor ai caror copii necesita “atentie speciala” intrucat cunoastem cu totii importanta inceperii procesului terapeutic (indiferent de natura lui: logopedica, cognitiv-comportamentala, ocupationala, senzoriala) inca din faza de identificare a problemelor fie ele de natura fizica, psihica, emotionala sau sociala. Aceasta este cheia succesului in educatia si cresterea adecvata a copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Din ce stiu eu o sedinta la psiholog dureaza o ora, nu 15 min.

Eu tot n-am inteles - raportul psihologului gradinitei catre parintii unui copil e confidential sau nu?
Daca e confidential, dat de psiholog parintilor, e ok si cred ca poate ajuta mult.
Daca insa raportul respectiv trece pe la directoarea gradinitei din punctul meu de vedere nu are cum sa fie corect, psihologul fiind cum spuneam in conflict de interese.

Jasmin si eu ziceam ca si tine, pana cand ...



Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alizeh spune:

este de dorit ca institutiile de invatamant prescolar sa aiba in schema organizatorica aceste functii.Rolul acestor persone este mai mult decat necesar in situatia actuala doarece se impune colaborarea profesor parinte copil deoarece copilul petrece la gradi un timp destul de lung 8 ore .La acesta varsta este importanta dezvoltarea emotionala a copilulului fiind pilonul dezvoltarii cognitive care la noi in tara din pacate, se cerere in exces in detrimentul dezvoltarii emotionale .Asfel ca un psiholog ar ajuta copilasii sa ajunga la un echilibru emotional si cognitiv.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris_ctin spune:

Sunt mamica unui baietei de 1an si 9 luni care merge de 5 luni la gradi (nu o sa numesc gradinite ca sa nu se considere reclama). De 2 luni, tati a plecat la munca in strainatate si ne-a lasat singuri. Ca mamica incerc sa suplinesc absenta tatalui, dar vad ca bebe ii duce dorul - chiar daca il vede si vb cu el in fiecare seara pe net. La gradinita noastra exista un logopet si psiholog pe care o sa ii abordez de indata ce ne intoarcem din concediu. O sa fiu sincera si o sa recunosc ca daca acesti specialisti nu ar fi fost disponibili in cadrul gradinitei si ar fi trebuit sa merg intr-o clinica, probabil ca nu as fi facut-o - cel mai probabil din comoditate. Atata timp cat gradinita la care copilul meu merge are specialistii la dispozitia parintilor si a copiilor si atata timp cat ei se presupune ca monitorizeaza evolutia copiilor ar fi pacat sa nu beneficiez de expertiza lor- initial doar la nivel informativ.
Daca acestia ridica semne de intrebare vis-a-vis de dezvoltarea copilului pe oricare din planuri, atunci ca mamica responsabila ce sper ca sunt, sigur o sa iau in cosiderare spusele acestora si poate si o a doua opinie.
Bottom line - daca gradinita ofera acest "serviciu" parintilor nu vad de ce nu m-as "bucura" de el. Daca mi se pare ca specialistii gradinitei nu sunt bine pregatiti sau suficient de competenti pot cere o a doua opinie, important este ca cineva cu pregatire in domeniu sa ridice un semn de intrebare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Da, asa e, ar fi normal ca raportul psohologului in cadrul scolii sau gradinitei sa fie confidential. Nu vad ce rol ar avea aici directorul. E o chestiune care-i privesc strict pe copil, parinti si psiholog.

Sorana, probabil ca parerea ta s-a schimabt tocmai lipsei de corectitudini in privinta asta si incalcarii drepturilor pacientului. Ceea ce in mod normal ar trebui sa duca la pierderea licentei de practica a psihologului respectiv. Din pacate la noi nu sunt respectate aceste reguli elementare, cel putin nu de catre toata lumea. O sa citesc din nou postul tau, ca a trecut cam mult de cand am scris la subiect.


Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es

Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...

Mergi la inceput