Alaptat in tandem
Raspunsuri - Pagina 11
paulush spune:
Anestezia mamei nu e un motiv de intrerupere momentana a alaptatului.
paula
asa a fost
mes p’tits riens
alinushca spune:
Niste ganduri legate de alaptarea in tandem.
A trecut deja o saptamana de la nastere. Am avut o zi- doua mameloanele putin incapatanate la inceputul alaptarii (se intareau) dar era f usor pt cel "mare" sa le rezolve. In rest nici un fel de neplacere sau problema. Cel mic a parut sa aiba un "puseu de crestere", mai precis 1-2 zile cand a supt mai des ca sa-si creasca productia de lapte insa si asta a mers f rapid pentru ca cel mare l-a ajutat sa creasca productia oricum mult dincolo de ce-i trebuie lui (eu si asa am niste bidoane interminabile de lapte - genul bunicutza cu sanii in chilotzi). Cel mic suge in general la 2 ore (program facut de el) si uneori mai rar. Cel mare suge in general cam de 2 ori pe zi - la culcare, si nu pare sa mai fie dornic sa fie alaptat o data cu fratele lui. Cum spunea si Nerantula, nu stiu cat efect mai are laptele asupra imunitatii celui mare avand in vedere ca acum este racit cu succes a doua oara in mai putin de o luna, dar sper ca pt cel mic va functiona - avand in vedere ca eu totusi nu am luat raceala.
Ma intreb inevitabil, dincolo de avantajele evidente pe care le are alaptarea in tandem pentru cel mic - care a primit totul pe tava si nu a trebuit sa mai faca nici un efort sa aiba destul lapte si care sa-i curga f f usor, oare or fi si dezavantaje? Tot citesc ca mama care alapteaza in tandem trebuie sa se hraneasca adecvat. Dar eu chiar nu sunt genul care sa calculez cu atentie ce mananc sau cat. Mananc si eu ce am la dispozitie, ce am inspiratie sa cumpar/fac. Oare or fi necesare niste suplimente de fier/calciu?
Avand in vedere ca totusi nu prea exista date stiintifice pe tema asta, oare nu e afectata compozitia laptelui de faptul ca trage si cel mare?
Mami de (28.10.2008) si de (13.11.2010)
pisi-pis spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alinushca Avand in vedere ca totusi nu prea exista date stiintifice pe tema asta, oare nu e afectata compozitia laptelui de faptul ca trage si cel mare? |
Dupa cate stiu eu, calitatea laptelui nu se schimba, indiferent de situatie, 1, 2, 3 copii, razboi, foamete, etc. Ce poate sa fie afectata e starea ta de sanatate, trebuie sa produci mai mult lapte, "pierzi" mai multe minerale, vitamine. De asta e foarte important sa te hranesti si odihnesti adecvat.
PS. Pentru mine voi sunteti mamici eroine!
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza
Nerantula spune:
Paulush, la vremea aceea (ca si acum) stiam ca nu orice fel de anestezie permite alaptatul fara intrerupere si, cum eram foarte precauta, am cautat sa reduc riscurile cat de mult.
Alinushca, ma bucur ca tandemul merge atat de lin la voi si fratiorii se ajuta intre ei, intr-o situatie de win-win. Acum, daca ma gandesc, la cat spui ca suge Serafim, nu prea e loc de concurenta ... la mine Gruia clar suge mai mult (si mai des) decat Cezara, de cam 10-12 ori pe zi, deci se mai si intersecteaza cu sora-sa si tare se straduieste sa o dea deoparte ..
Cu imunitatea ... Gruia tocmai a terminat o alta perioada cu febra si muci, deci nu-mi mai fac iluzii la el, acum vad ca a inceput iar Cezara cu nasul infundat , la mine nebulizatorul merge non-stop, la fel si aspiratorul ..Nu stiu cum ar fi fost daca mergea la gradinita, dar nu-mi imaginez mult mai rau ... cred ca la primavara incerc sa-l dau pe Gruia, macar are activitati mai diverse ..
Nici eu nu urmaresc ce/cum mananc, cantitativ insa sigur mananc mai mult decat e necesar, ar trebui sa mai umblu si la calitate, dar nu mai ajung sa iau in considerare si asta .. ar trebui sa gatesc mai des, sa aprovizionez mai des si nu am cum! Calciu iau din an in pasti, fier inca nu .. ar trebui niste suplimente de vitamine, dar iarasi, si financiar, alearga banii in alte parti mai intai :(
In legatura cu compozitia laptelui, si eu m-am intrebat, dar e drept ca nu am cercetat mai mult, ca tot nu am ce face in acest moment .. da, se spune ca laptele e un organism viu care se schimba in functie de nevoile copilului, ca fiecare mama lacteaza dupa cum e cererea, atat cantitativ, dar si calitativ .. in cazul nostru, nu stiu cum vine asta, dar atata vreme cat bebelina ia super bine in greutate, nu imi fac griji.
Ma preocupa tare, in continuare, faptul ca Gruia nu mananca mai nimic altceva si, pentru un copil de varsta lui, diversificarea e necesara. In afara de asta, eu nu pot fizic (si, la limita, nici psihic) sa raspund nivelului lui de solicitari, asa incat se creeaza o tensiune intre noi, el tot cere, eu tot refuz sau limitez durata suptului si se creeaza un cerc vicios :(. Dar uneori ma doare sfarcul pana la lacrimi si, daca as forta, curand ar trebui sa intrerup de tot .. insa nu gasim deloc echilibrul nostru :(
alinushca spune:
Din nou la subiect. Avem o lunita de viata, alaptarea merge bine. Nu-l conving sa pape destul la o masa cat sa stea cu burtica multumita tot timpul. Adoarme foarte usor. E drept ca o vreme eram si reticenta sa-l las mai mult de 20 de minute la san pentru ca se intampla sa regurgiteze serios dup-aia (fara sa fie manevrat in asa fel incat sa-i provoace regurgitarea) si trageam concluzia ca a mancat mai mult decat putea duce. Acum incerc sa o lungesc la 30 de minute ca sa se umfle mai bine. Bb1 statea si 45 de minute-o ora la san. Oricum, azinoapte am avut si 4 ore legate de somn in premiera. Dar serile a inceput sa ceara sa stea numai si numai cu sanul in gura, cu regurgitarile si "iaurtul" de rigoare. Pare foarte suparat daca nu il tin la san si ma gandesc ca poate e un inceput de colici?.. Cat despre alaptarea in tandem, ea se petrece destul de frecvent. Cel mare mai cere si el uneori cand il vede pe cel mic. Si ii place realmente deci nu cere doar sa fie si el cu motz. Daca il refuz nu se supara. Pentu el alaptarea incetase mult mai devreme decat eram vreunul dintre noi pregatiti din cauza sarcinii (din cauza ca laptele a secat de la sine la 5 luni). Acum are 2 ani si o luna dar este inca foarte mult un bebelush asa ca alaptarea lui s-a reluat cu succes si simt ca am recapatat legatura asta fireasca de parca nici nu s-ar fi oprit vreodata. Nu am nici un plan despre cand se va petrece intarcarea lui. Cel mai probabil cand el va fi pregatit pentru ca pentru mine nu e nici un efort in plus. Ce-i drept, fiind a doua oara mamica lucruile sunt muuult mai usoare. Si cand am nopti cu cate 5 treziri pentru cel mic parca nici nu ma mai simt obosita...
Pozitia favorita e in general cu bb mic pe un brat si bb mare stand in fundulet langa celalalt san. Uneori vrea si el sa se simta tinut in brate si atunci il pun pe el mai intai la un san si pe cel mic deasupra si sunt multumiti amandoi.
Inainte sa fac asta parea ceva iesit din comun... deosebit... acum e la fel de banal ca alaptarea unui singur copil.
Mami de (28.10.2008) si de (13.11.2010)
paulush spune:
Copiez aici ce am vb pe privat, si pentru alte mame, in legatura cu colicii.
Teoria mea despre colici este ca nu exista colici.
Daca vb si cu alte mame, ai sa vezi ca mai sunt si altele care spun ca spre seara copilul incepe sa planga fara motiv, pana la 3-4 luni.
E normal, se termina ziua, e obosit, mama e si ea obosita, bebe nu stie cum sa se calmeze singur.
Singurul lucru care il calmeaza este sa-l tii in brate
Si tzatza.
Antidotul colicelor e tinutul in brate.
Tu singura ai vazut ca la san tace
San, apropiere, mama, contact, nimic de pe alta lume.
Colicii nue xista, e o inventie tampita occidentala
Africanii nu au colici, stau mereu in spate sau in brate.
In Europa si tot Occidentul colici adevarati au in jur de 10% din copii
Sa te fereasca Dumnezeu de un copil cu colici, plange in continuu
Ceea ce nu cred ca e cazul alui tau
Lapte proaspta peste lapte vechi in burtica e o tampenie enorma fara nici o evidenta stiintifica.
Nu exista asa ceva
Pur si simplu e obosit si el la sfarsitul zilei
Ia-ti un wrap, un sling, tine-l in brate si se va mai linisti, sigur sigur
Sper sa fie de folos.
Stilul telegrafic are justificare.
Mai e un caz, cand plange neconsolat, ideea ar fi sa se elimine toate lactatele din alimentatia mamei, timp de o saptamana, daca se linisteste copilul, ala era motivul, daca plange la fel, si mai mult in brate si dezlegare la lactate pt mama.
regurgitarea la nou-nascuti e normala, nu are de-a face ca suge cu pofta, repede sau ca mananca prea des. Tubul digestic e inca in formare, nu i s-a inchis de tot stomacul si e normal sa regurgiteze in primele luni, daca nu vomita in jet nu-i nimic suspect.
Felicitari pentru tandem! Lucrurile par ciudata pana le traiesti, dupa ne schimbam parerea...oricum e un lux pentru copiii tai si pentru tine, a fost o epoca superba idn viata mea!
asa a fost
mes p’tits riens
Nerantula spune:
Alinusca, gand la gand, tocmai am intrat si eu sa 'dau raportul'. Ma bucur ca totul merge atat de smooth la voi, ca tandemul nu a creat nici o tensiune, ca sunteti toti impacati, super! Ci colicii sunt total de acord cu Paulush si la voi se confirma asta. Cezara se pare ca a avut cateva zile ceva ce ar semana cu colicii in prima luna de viata, pentru ca nimic nu o consola, plangea la san, plangea in brate, se zvarcolea, se chircea si se facea grena la fata, insa asta a trecut de multisor.
La noi suptul este in reprize scurte, cel mai des nu depaseste 5 minute, noaptea ceva mai mult, ca suge in somn .. Regurgita si ea, de fapt voma de-a binelea, in primele saptamani, insa si asta a disparut, acum vomita foarte rar. A luat bine in greutate in primele 2 luni, cam cate 900gr pe luna (avand in vedere ca e micuta de statura, s-a ingrasat foarte tare in acest ritm, era plina de cute peste tot, ii spuneam Dumbulina ). In prima jumatate a lunii a 3-a insa cresterea nu s-a pastrat, a luat numai 250gr, au inceput sa i se desfaca bine cutisoarele, se vede ca s-a mai subtiat, fara sa creasca spectaculos in inaltime, inca intra in salopetele din prima zi ... Isi ajusteaza silueta Noaptea se trezeste mai rar, la 4-3-2 ore (in aceasta ordine), fara sa fie o regula, de fapt nimic nu e in cadrul unei reguli la ea, decat faptul ca se linisteste de fiecare data la mine in sling. Nici sanul nu e atat de imbatabil, dimpotriva, as zice, daca incerc sa o pun la san cand nu ii e foame, face un scandal monstru, se enerveaza teribil. E prietena buuuuna cu suzeta, orice model, orice material, nu are preferinte, insa nu e chip sa plecam pe undeva fara o suzeta sau sa nu avem una la indemana in casa.
Gruia ... s-a mai relaxat, chiar bine, nu incearca sa ne mai desparta cand o tin in brate, o alaptez sau o imbaiez (decat destul de rar), cere la tzitzi mult mai rar, vrea mult in brate inca. Nu se mai trezeste peste noapte decat maxim o data pe saptamana. A inceput sa o pupe pe bebe si cere sa o tina si el in brate , sunt superbi impreuna! La mine in continuare e laptic din plin, mai fac schimb de sani ca baiatul are un teribil obicei de a suge molfaind sanul si repede ajung sa ma doara ff tare ... nu stiu cum pot sa-l dezvat de asta. Am observat ca si cand bea lapte/suc/apa cu paiul, la fel face la pai, il strange in dinti de ajunge sa nu mai poata trece lichidul prin el, va dati seama cum sunt sfarcurile mele . Astfel incat nu suport sa stea prea mult agatat de ele, cand se termina laptele ii distrag atentia si facem altceva, chiar si seara nu mai adoarme cu sanul in guritza, ci il pup, il bat usor pe spate sau, mai nou, il scarpin .. a inceput sa ia cu el in patut cate o jucarie cu care adoarme, pe care o pupa si o bate si el pe spate
Ne-am gasit linistea ...
Madamar spune:
Fetelor,
Am citit citeva pagini (timpul nu mi-a permis sa parcurg tot), si vad ca v-ati oprit din povestit pe la luna decembrie 2010.
Va rog mult, nu mai aveti nimic de povestit? Sunt 10 luni de atunci, si cum si eu am un bebe de 1 an si 5 luni, si planuri pentru un bebe2 - as vrea sa aflu cit mai multe din povestea fiecareia dintre voi.
Va stimez si apreciez enorm pentru eforturile voastre, si va rog sa continuati si aici!!!
Mary, lui Mateo,