O romanca a nascut acasa de 2X!!
Raspunsuri - Pagina 12
CriPOD spune:
xio, . Tu chiar nu intelegi ca tu nu ai dreptul la o nastere decat sa stai in umbra, pregatita sa ajuti CAND si DACA esti solicitata la o nastere obisnuita (care sunt majoritare, btw)? In plus din ce scrii se vede clar ca in capul tau nasterea e un succes daca la sfarsit mama si copilul sunt ok. Asta e problema, you don't listen. Nu tu numai, sistemul in care te pregatesti sa intri.
sdcristian, e o minoritate ce spui tu. O minoritate imperfecta!
Numai cine a nascut/asistat o nastere in ro si in afara poate intelege diferenta, zic eu. It's not about money! Eu repet asta pana in panzele albe.
Si eu, as fi mult mai impresionata daca acea familie ar milita pentru a corecta problema initiala, ar beneficia multe femei, ce mai, ar intra in istorie. Asa? Tipic romanesc, in orice domeniu: extreme si intre ele abisul... Ce fac oamenii aia? Intr-un sistem gaunos, militeaza pentru fitze de care vor beneficia cativa excentrici. Schimbarile se fac pic cu pic, nu asa, dai peste cap tot.
Ori de fapt poate se golesc salile de nasteri... cu situatia de-acolo si cu noua oportunitate, cine sa mai vrea sa nasca la spital?...
Eu ce nu pot intelege: moasa nu poate face in spital acelasi lucru ca acasa? Suport, empatie, respect, etc? Sau e in afara legii sa ai o fata umana in spitale acolo??
pepit
Madanic spune:
Sunt de parere ca procesul nasterii ar trebui sa fie cat mai natural cu putinta. Cu toate astea nu pot sa nu remarc ca in Romania asa ceva nu este posibil si ca doamna din articol a riscat enorm.
Nu sunt de acord ca poti sa nasti pe cont propriu, oricat de bine esti cladita, oricat de multa energie ai se pot intampla multe lucruri. Ai nevoie de un suport, aici ar interveni o moasa, cineva specializat in nasteri care sa stie sa asculte copilul, sa stie sa depisteze circularele de cordon si alte evenimente periculoase. In Romania nu numai ca nu exista cadru legal pentru asa ceva dar nici macar cursuri prenatale nu sunt prea multe. Acuma decid sa nasc acasa dar daca nu invat cum sa fac fata travaliului degeaba ma sumetesc, la chestia asta are dreptate XIO nu toate femeile stiu sa nasca.
Eu nici aici in US nu as naste acasa. De ce? Pentru ca pot sa o fac intr-un cadru care sa puna una langa alta ambele optiuni. Pot fi lasata sa evoluez natural fara interventie daca asta cer si pot refuza propunerile lor atata timp cat copilul nu e in pericol. In Romania de ce nu se poate, de ce mama nu are nici un control asupra nasterii? Atata timp cat sunt informata si iau deciziile in cunostinta de cauza vreau sa am ceva de zis in procesul asta.
Aici exista Birth Centers unde sa mergi sa nasti fara interventie medicala doar cu moasa. Legat de atmosfera de intimitate pe care ti-o ofera locuinta personala, atmosfera asta am avut-o si la spital. O singura moasa care monitoriza, sotul langa mine, lumina la intensitatea aleasa de mine etc.
Nu trebuie sa fim radicali, desi din pacate curentul asta se manifesta si pe la case mai mari (US de exemplu), medicina inca are multe sa ne ofere, problema este ca in Romania medicina si in special ramura asta a obstetricii nu ne ofera un tratament uman si care sa NE FACA SA NE INCREDEM IN EA. Pentru ca Xio nu stiu cum sa-ti zic dar pe mine sa nasc intr-o sala cu inca alte x gravide si cu 10 stagiari uitandu-se la mine nu prea ma incanta. Poate ca voua vi se pare ca o femeie poate sa faca asta in orice imprejurare si ca nu o sa se gandeasca tocmai la asta insa nu este chiar asa.
Madalina
mami de Isabella Andreea si 22+
http://www.picasaweb.com/bogdanmabo
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124758
"Dumnezeu are numai 2 maini, de aceea a creat mamicile"
Luna1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO In spitalul ala ai nevoie de aprobari ca sa faci cezariana, de REFERATE ca sa primesti un medicament de care ai nevoie. Prin urmare, nu , nu se poate sa faci ce vrei in spital , fiecare spital are politica sa. ***Fur is for petting** http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro www.accesoriisihaine.blogspot.com |
Sa inteleg atunci ca cezarienele la cerere, elective, sunt facute ilegal? Sa nu-mi spui ca nu exista, in ultimul raport a iesit ca 80% din mamele din Romania nasc prin cezariana. Asta ca sa nu scot lista de aici sa vedem cate fete spun ca au ajuns la cezariana de urgenta si cate au ales sa nasca asa. Cezariana a fost in f multe cazuri o alegere proprie.
Xio ai sa intelegi mai bine cand vei fi si mamica pe langa dr. Atunci vei intelege mai bine ambele tabere.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
XIO spune:
Da, este ilegal , nu poti solicita cezariana doar pt. ca tu vrei.
toate cezarienele se fac pe motive medicale, probe de travaliu, bazin , miopie, bradicardie fat si altele.
In ultima garda a venit o femeie draguta de tot din varset, mai avea acasa 2copii si spunea ca sarcina asta vrea sa fie ultima, sa isi lege trompele. Dr cu care eram i-a spus ca nu se poate face la cerere, ca nu este legal si nu ii poate promite cezariana, mai ales ca era la a 3-a nastere. femeia a spus ca ba da, se face si la cerere Doctorita a spus ca stie ce spune, dar aici in spital nu se poate si ea nu ii garanteaza. I-a zis daca reuseste la ea in oras la un dr bun sa ramana acolo.
Stii cine efericit cand intra in cezariene la spitalul la care merg eu? Eu si rezidentii. atat.
***Fur is for petting**
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com
Madanic spune:
Cu toate astea XIO, de cate ori ii spune doctorul unei mamici ca travaliu poate sa fie de durata, si ca faptul ca a stat 1 ora la dilatatie 4 nu e sfarsitul lumii. De cate ori se uita medicul la mama, si apoi ii zice asistentei, "da fa-i asta si asta" fara sa stea sa-i explice care sunt consecintele?
Eu cred ca asta este in principal ce lipseste la actul medical in Romania.
Nu de putine ori am auzit de mamici carora le-a fost administrata oxitocina (sper ca asta-i numele corect) ca sa grabeasca nasterea iar contractiile cauzate au dus la suferinta fetala.
Se poate ca travaliul sa fie mai lung, si totusi sa fie in parametrii normali si sa nu necesite interventia medicului. Diferenta e ca in Romania medicul decide pentru mine si nici macar nu are bunavointa sa-mi ofere informatii despre ce planuieste sa faca.
Poate ca medicul nu pleaca cu ideea cezarienei de la inceput dar multi dintre pasii pe care ii face duc la asta.
Multe dintre probleme pleaca si de la faptul ca toate gravidele vor sa nasca neaparat cu doctorul care le-a vazut pe tot parcursul sarcinii. Sistemul in RO e de asa natura incat gravida are o nesiguranta majora in a naste cu doctorul de garda. Lasand deoparte problema cotizatiilor, este problema fisei medicale care noteaza toate datele gravidei si etapele sarcinii. Gravida merge la consultatie la X la cabinet particular si la fiecare consultatie se taraie cu un dosar dupa ea, iar doctorul ca un "profesionist" isi arunca o privire si isi reimprospateaza memoria de fiecare data. Cand esti in travaliu, tot cu dosarul dupa tine, crezi ca doctorul de garda are timp sa se puna la curent cu cazul? Nu, de unde toate gravidele suna dupa doctorul lor in miez de noapte sau in concediu.
Pe de alta parte doctorul e si el un om, are si el dreptul la o viata a lui, nu sa stea 24 de ore la servici ca robotul. De aceea cred ca apare graba asta trebuie sa nasca in maxim 12 ore altfel gata.
Ca o paranteza cand am metionat doctorului meu de aici ca gravidele in Romania vor sa nasca doar cu doctorul lor m-a intrebat "So when does he sleep?".
O practica privata de Obstetrica(sau alta specializare) ar trebui sa aiba sistem de inregistrare a bolnavilor si cel putin 2 medici ca in cazul in care unul nu e disponibil sa fie cineva care sa aiba grija de pacientii clinicii. Tine de raspunderea practicii si ar trebui pus in lege daca la bunul simt nu merge.
Scuze de polologhie dar am simtit ca astea trebuiesc spuse.
Madalina
mami de Isabella Andreea si 23+
http://www.picasaweb.com/bogdanmabo
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124758
"Dumnezeu are numai 2 maini, de aceea a creat mamicile"
XIO spune:
Mada, sunt de acord ca in Romania comunicarea medic-pacient e de multe ori inexistenta.
Nu am inteles insa ce ai spus de cei 2 medici, unde trebuie sa fie 2 in permanenta?
***Fur is for petting**
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com
Madanic spune:
Pai, in clinicile private ca despre asta vorbeam.
In Romania exista termenul de "pacientul doctorului X". Acu sa luam un caz imaginar dr XIO este medicul meu ginecolog. Eu merg la medic la cabinetul privat si medicul imi stie toate problemele si stie si toate riscurile pe care le prezint. Imi vine momentul nasterii in ziua X cand dr XIO si-a programat ... nunta, luna de miere, vacanta. Cum numai doctorul meu are cunostintele despre cazul meu, cum fac. O sun? Ii zic sa vina de la biserica/vacanta ca eu nasc?
Presupunand ca dr a fost prevazator si mi-a dat nr de contact al altui medic se pun alte probleme:
1. ce ma fac ca informatia despre cazul meu este neinregistrata intr-o fisa medicala? Este doar un dosar pe care ar fi bine sa mi-l leg de gat ca in caz de ceva mai grav doctorul de la urgente sa il poata avea la dispozitie.
2. daca nici doctorul ala nu-i de garda si cine stie culmea ghinionului are alta problema, atunci ce fac?Tot la doctorul de garda ajung.
Ceea ce sustin eu este ca orice medic care isi face o practica privata si incepe sa accepte pacienti, are o datorie morala sa le asigure pacientilor o solutie de backup pe care acestia sa o cunoasca din timp. Ca pacient imi aleg medicul pe anumite criterii si eu, nu intru in primul cabinet si imi zic "Doamne Ajuta, sa fie bine".
O solutie eleganta este ca in aceeasi practica privata sa fie minim doi doctori care sa deserveasca aceeasi specializare, ca in cazul in care unul din ei nu este disponibil, celalalt sa-i preia pacientii (urgentele ca despre asta e vorba).
Iar documentarea unei fise medicale si mentinerea ei la zii este de datoria medicului, nu a pacientului.
Tot ce-am descris este experienta mea cu o clinica privata de aici. Nu numai ca mi-au urmarit sarcina, am avut un numar de telefon la care puteam suna si medicul de garda desemnat de orarul clinicii raspundea la intrebarile mele. Doctorul meu putea linistit sa mearga acasa si sa-si vada de familie pentru ca stia ca nu va fi deranjat si mie asta mi se pare cea mai buna chestie, pentru ca nu poti sa ceri servicii de inalta calitate unui om care lucreaza 24 ore pe zi/7 zile pe saptamana. Si asta ti-o zic sigur pentru ca lucrez 10 ore pe zi si imi dau seama ce efect are asupra mea. La 24 de ore as claca sigur si nici medicii nu sunt supraoameni.
Madalina
mami de Isabella Andreea si 23+
http://www.picasaweb.com/bogdanmabo
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124758
"Dumnezeu are numai 2 maini, de aceea a creat mamicile"
Madanic spune:
Prietena mea devenise odata cu sotul ei o sustinatoare a nasterii acasa cu moasa. S-au inscris la un curs prenatal si modul in care le-au prezentat cei de acolo problema ia facut sa se simta in stare de orice.
I-am zis sa nu se pripeasca, ca este ok sa-ti doresti nastere naturala dar e bine sa-ti tii toate optiunile deschise.
A nascut azi de dimineata la ora 2 dupa un travaliu de 3 zile (care l-a intrecut si pe al meu ). A avut nevoie de epidurala ca sa poata sa doarma pentru ca nu mai putea sa stea pe picioare si sa coopereze. A avut nevoie si de oxitocina pentru ca a ramas blocata jumate de zi pe dilatatia 7, si de ruperea membranelor ca sa evolueze de la 6-7.
Copilul avea 3.800kg si problema nu a fost de expulzie ci de dilatarea cervixului. Nu exista nici un mod de a predetermina cat de usor sau de greu o sa fie, radicalismul poate sa coste mult in final.
Nu e neaparat nevoie de doctor insa de cineva care sa te ajute sa progresezi da. Moasa iti poate da sfaturi cum sa stai, ce sa mai faci ca sa ajuti procesul. Nasterea e mult mai mult decat "ma asez in pat, suport durerea si astept sa iasa" si da o femeie in travaliu poate sa-si piarda ratiunea, suportul celorlalti fiind crucial.
Madalina
mami de Isabella Andreea si 23+
http://www.picasaweb.com/bogdanmabo
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=124758
"Dumnezeu are numai 2 maini, de aceea a creat mamicile"
Mindy spune:
da, uneori merge tare greu. niciodata nu stii la ce sa te astepti. si eu am o cunoastinta la care nasterea acasa nu a mers. a fost tare dezamagita ca nu a fost cum a planificat. a nascut acum o luna, prima sarcina- 27 de ani.
a avut si doula, o moasa si inca o asistenta, plus sotul care e cadru medical ff suportiv, a avut instalat si un bazin cu apa, travaliu s-a declansat natural la 40+, facuse yoga si exercitii in sarcina, era f pregatita cu toate solutiile pt usurarea travaliului, pur si simplu mai mult de 4 cm nu s-a dilatat cu toate ca a avut contractii regulate si puternice. dupa o zi si o noapte, era epuizata, a mers la spital si si-a facut epidurala, si dupa ce s-a odihit un pic a inceput sa se dilate gradual si a nascut cu bine.
XIO spune:
Madanic, in general medicii care au cabinet privat si incredere in rezidentii lor din spital te trimit la acestia. Ii suna si le spun
" vezi ca vine pacienta Madanic, secundipara, in X saptamani, consult-o ca m-a sunat ca are contractii.".
Sau le trimite la un dr cu care se inteleg mai bine. dar am vazut si paciente care erau la un medic, au venit in garda si au nascut cu cine era pt. ca au spus ca nu tin neaparat sa fie dr respectiv la nastere.
Dar da, sunt si medici care nu iti spun lucrul asta, de-aia ziceam ca la noi la multi medici comunicarea cu pacientul este zero.
Sunt si altii care spun absolut tot si explica frumos, chiar ma bucur cand vad asta.
***Fur is for petting**
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com