Fetita mea s-a invatat plangacioasa
Salutare dragi parinti!
Fetita mea de 10 luni s-a invatat sa planga daca nu obtine ce vrea... si plange pana se inroseste la fata, ne aud vecinii, ne stie toata strada... Nu mai stiu cum sa fac sa o determin sa renunte la plansul asta ca e tare obositor pt mine si am senzatia ca din ce plange parca de-aia e mai plangacioasa si tot asa.
Am incercat sa o las sa planga si a plans isteric pana cand a adormit dupa aproximativ 40 min. Ma doare sufletul sa o vad ca face asa, ma doare si capul in acelasi timp si numai calma nu ma mai simt cand vad ca urla in continuu doar de dragul de a face zgomot . Se opreste din cand in cand asa brusc, trage aer in piept cateva secunde si o ia de la capat cu urlatul.
Ma tot intreb daca la 10 luni se poate pune problema unui copil rasfatat sau nu. Uneori tind sa cred ca da, ca poate a vazut ca o iubim si face intentionat asa, alteori ma intreb daca se poate vorbi totusi de rasfat pana intr-un an la sugar... E tare cuminte in rest, nu strica prin casa, se joaca si singura cand am treaba si am reusit sa o invatam sa inteleaga de "NU".
Din experienta voastra, aveti vreun sfat? V-ati mai lovit vreunul de o problema de genul asta?
Multumiri anticipate tuturor!
--------------------------------------------
mami de bumbi mic Francesca-Maria
Ce e mai bun abia urmeaza! Ne bucuram de fluturasul mic asteptat cu multa nerabdare!
Raspunsuri
Laura25 spune:
Nu, nu e rasfatata! E un copil normal, care are nevoie de dragostea si atentia voastra. Concret, cand plange pt ca vrea ceva si nu are voie acel ceva, cel mai bine la varsta ei functioneaza distragerea atentiei. Nu o lasa sa planga, te rog. Tenteaz-o cu altceva, ofera-i atentie neconditionat. Nu-ti fa griji ca o rasfeti, la varsta ei nu poate fi vorba de asa ceva. Fa casa cat mai sigura pt ea (urcat pe sus ce ar fi periculos sau nu ar trebui sa puna ea mana, inchis in dulapuri) si las-o sa puna mana si sa exploreze in voie.
Bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
blackgirl0 spune:
Citeste mai multe despre psihologia bebelusului si vei vedea ca nu are cum sa fie un copil rasfatat la varsta asta. E greu cand numai tu te ocupi de copil, de asta este nevoie de alti adulti calmi, cu nervii linistiti cand tu simti ca numai rezisti. Si face minuni un timp numai al tau (cateva ore pe saptamana, fara copil).
O steluta in schimb pentru exprimare!
Chuny spune:
Cu alte cuvinte ai vrea sa nu te deranjeze deloc ... mai ales cand spui ca "e cuminte" si "nu strica prin casa". La 10 luni !!!
Si eu te rog sa n-o mai lasi sa planga. Nu plange de rasfat, ci pt ca ori o jeneaza ceva, ori are pur si simplu nevoie de tine.
luisa1983 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tessh Salutare dragi parinti! Fetita mea de 10 luni s-a invatat sa planga daca nu obtine ce vrea... si plange pana se inroseste la fata, ne aud vecinii, ne stie toata strada... Nu mai stiu cum sa fac sa o determin sa renunte la plansul asta ca e tare obositor pt mine si am senzatia ca din ce plange parca de-aia e mai plangacioasa si tot asa. Am incercat sa o las sa planga si a plans isteric pana cand a adormit dupa aproximativ 40 min. Ma doare sufletul sa o vad ca face asa, ma doare si capul in acelasi timp si numai calma nu ma mai simt cand vad ca urla in continuu doar de dragul de a face zgomot . Se opreste din cand in cand asa brusc, trage aer in piept cateva secunde si o ia de la capat cu urlatul. Ma tot intreb daca la 10 luni se poate pune problema unui copil rasfatat sau nu. Uneori tind sa cred ca da, ca poate a vazut ca o iubim si face intentionat asa, alteori ma intreb daca se poate vorbi totusi de rasfat pana intr-un an la sugar... E tare cuminte in rest, nu strica prin casa, se joaca si singura cand am treaba si am reusit sa o invatam sa inteleaga de "NU". Din experienta voastra, aveti vreun sfat? V-ati mai lovit vreunul de o problema de genul asta? Multumiri anticipate tuturor! -------------------------------------------- mami de bumbi mic Francesca-Maria Ce e mai bun abia urmeaza! Ne bucuram de fluturasul mic asteptat cu multa nerabdare! |
Draga Tessh,
Citeste http://www.suntmamica.ro/Sapte-motive-pentru-care-bebelusii-plang-si-cum-ii-poti-linisti.html ar fi doar cateva motive pentru care fetita ta plange. Ar mai fi si altele...Spui ca plange pana obtine ceea ce vrea...tu ce faci cand : ti-e foame,ti-e sete,cand ti-e cald, cand vrei un lucru?! Nu plangi, nu-i asa?! Rezolvi situatia imediat, nu depinzi de nimeni. Ea este prea mititica ,dependenta de tine,de ceilalti din jurul ei.Aceasta este comunicarea ei ,,verbala" (ar folosi-o pe cea nonverbala daca ar cunoste-o )Daca totusi plange prea mult si nu poate fi impacata in niciun fel, atunci du-o la medic sigur are o problema! Este prea mica sa fie rasfatata! Cand va creste si va comunica cu tine (chiar daca pe limba ei), vei vedea care-i va fi plansul de rasfatata.Da, si fiul meu avea un obicei sa ,,miorlaie" (un plans de copil rasfatat)dar numai in prezena cuiva. Dupa o perioada am inceput sa-l imit, stii ce-a facut?! S-a oprit din plans , uimit .Deja se ,,nascuse" un duet!!!!! Din ,,plans" cadea in ras cred ca eram prea ridicola pentru el!Trebuie sa ai foarte multa rabdare ! Stiu ca este greu dar se zice ca ,,ai copii mici,ai probleme mici ;ai copii mari ai probleme mari!" ,crede-ma ca este adevarat!Ai sa vezi, timpul va trece, aceasta etapa nu va mai exista dar o sa te confrunti cu altele. Fii alaturi de ea si ea va fi alaturi de tine mai tarziu!!!!
Tessh spune:
Drage mamici,
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. O sa incerc sa va raspund la fiecare in parte.
@ Sibylle: Din pacate ai inteles total gresit ce am vrut sa spun. Cand am spus ca e cuminte si nu strica prin casa am spus tocmai in ideea de a sublinia faptul ca este un copil bun, nu ca m-ar deranja pe mine daca ar strica ceva. E copilul meu si chiar daca ar strica nu ar fi nici o tragedie. Cunosc cazuri de copii foarte dificili si rai in general care la problema cu tipatul pe care o are fetita mea ar fi foarte clar ca au o problema generala de comportament, ceea ce nu se pune in cazul nostru.
@ luisa1983: Luisa, stiu cand plange de nevoie de ceva... din pacate acum vorbesc de plansul de cand vrea ceva cu orice pret (de ex vrea sa se ridice din scaunul de masina in timpul mersului) si nu obtine ce vrea. A observat intr-o zi ca i-a facut taica-su pe plac cand a plans sa fie luata la noi in pat din patutul ei si de atunci a ramas cu apucatura asta sa urle pana obtine ce vrea. Din motivul asta o las sa planga nu din altul, pt ca am incercat sa ii distrag atentia cu o jucarie sau cu un biscuite (ca tot iubeste ea mult biscuitii) si nu a functionat... cand se pune pe plans isteric nu o calmezi decat cand faci cum vrea ea.
@ blackgirl0: crede-ma ca am citit, e netul plin si pe cat de plin este pe atat de mult se bat cap in cap articolele, de-aia sunt si putin derutata si eram curioasa sa stiu din experienta altor mamici. Fetita mea se apropie cu pasi repezi de varsta de 1 an si tind sa cred din reactiile ei ca invata sa speculeze slabiciunile noastre ale parintilor. Mai ales ca pe noi ne vede toata ziua pt ca nu are altcineva cine sa stea cu ea. Si tocmai din motive de toleranta prea mare fata de comportamentul ei imi e teama sa nu fi ajuns asa ca i-am facut mereu pe plac pana aseara cand am lasat-o sa planga sa vad ce se intampla ca deja daca ii fac pe plac stiu ce se intampla, trebuia sa vad si varianta cealalta.
Tin foarte mult sa se inteleaga ca NU o las de obicei sa planga! Daca asta s-a inteles atunci m-am exprimat eu gresit.
--------------------------------------------
mami de bumbi mic Francesca-Maria
Ce e mai bun abia urmeaza! Ne bucuram de fluturasul mic asteptat cu multa nerabdare!
denizel spune:
citat din mesajul lui Tessh Salutare dragi parinti! Fetita mea de 10 luni s-a invatat sa planga daca nu obtine ce vrea... si plange pana se inroseste la fata, ne aud vecinii, ne stie toata strada... Nu mai stiu cum sa fac sa o determin sa renunte la plansul asta ca e tare obositor pt mine si am senzatia ca din ce plange parca de-aia e mai plangacioasa si tot asa. Am incercat sa o las sa planga si a plans isteric pana cand a adormit dupa aproximativ 40 min. Ma doare sufletul sa o vad ca face asa, ma doare si capul in acelasi timp si numai calma nu ma mai simt cand vad ca urla in continuu doar de dragul de a face zgomot . Se opreste din cand in cand asa brusc, trage aer in piept cateva secunde si o ia de la capat cu urlatul. Ma tot intreb daca la 10 luni se poate pune problema unui copil rasfatat sau nu. Uneori tind sa cred ca da, ca poate a vazut ca o iubim si face intentionat asa, alteori ma intreb daca se poate vorbi totusi de rasfat pana intr-un an la sugar... E tare cuminte in rest, nu strica prin casa, se joaca si singura cand am treaba si am reusit sa o invatam sa inteleaga de "NU". Din experienta voastra, aveti vreun sfat? V-ati mai lovit vreunul de o problema de genul asta? Multumiri anticipate tuturor! -------------------------------------------- mami de bumbi mic Francesca-Maria Ce e mai bun abia urmeaza! Ne bucuram de fluturasul mic asteptat cu multa nerabdare! |
Tessh, cand tu te plictisesti (sa zicem), ce faci?
Pai, sa vedem: poti telefona unei prietene, poti citi o carte, te poti uita la televizor, poti iesi la plimbare etc.
Atunci cand vrei sa fii langa sotul tau, ce faci?
Te duci la el, il iei in brate, vorbesti cu el etc.
Te-ai gandit ca fetita ta se mai si plictiseste?
Poate ea sa citeasca o carte, sa se uite la televizor, sa sune o prietena sau sa iasa la plimbare?
Nu, nu poate!!!
Te-ai gandit ca fetita ta simte uneori nevoia sa fie la voi in brate, strans lipita de voi?
Avand in vedere ca e ataat de micuta, simte mai tot timpul aceasta nevoie!!
Poate ea sa se dea jos din patut, sa vina, sa va ia in brate, sa va pupe si sa va murmure ceva la ureche?
Nu, nu poate! E prea micuta si e complet dependenta de voi.
Daca tie ti-ar fi dor sa fii in bratele sotului tau, te-ai multumi doar sa il privesti de la distanta?
Nu ai fi suparata (poate chiar ai plange) daca ai fi impiedicata sa te duci la el in brate?
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
Cristina_C spune:
Daca ar putea vorbi, fetita ta ti-ar spune ce doreste si s-ar face inteleasa. Desi, dupa cum ai scris, nu cred c-ai intelege-o nici atunci. Plansul unui copil este cu totul altceva decat o sursa de zgomot pentru vecini si parinti. Si atentie la "spasmul hohotului de plans", apropo de opritul brusc ca sa traga aer in piept.
Singura solutie este s-o iei langa tine si s-o linistesti.
anca_a spune:
Draga mamica, vorbim de un copil de 10 (ZECE, da?!) luni a carui plans te oboseste si-ti provoaca dureri de cap (de suflet ma indoiesc atata timp cat te lasa sa stai 40 de minute langa ea fara sa faci nimic, asteptand probabil providenta ca s-o linisteasca).
Asa. Avand in vedere cele de mai sus eu vad doua variante de rezolvare.
1. Pui frumusel mana pe niste carti de psihologie ca sa-ti cunosti si intelegi copilul si astfel, ne mai lasandu-l sa planga sa scapi si tu de durerile de cap.
Cartile ma ofer sa ti le trimit eu pe mail sau prin posta, imprumut.
sau
2. Faci rost de niste dopuri de urechi si continui sa o lasi sa planga pana la epuizare. Garantez rezultate multumitoare in mai putin de o luna - adica timpul necesar pentru ca fetita ta sa abandoneze orice speranta si astfel sa se opreasca, resemnata, din plans. :(((
inbox spune:
La 10 luni nu se pune problema unui copil rasfatat, dupa parerea mea copii nu sunt rasfatati la nicio varsta...acorda-i atentia de care are nevoie, ia-o in brate, vorbeste muult cu ea, ai sa fi uimita cate intelege. Are o lume de explorat si are nevoie de ajutorul tau, stand cuminte fara sa strice, primindu-l pe " NU" de la varsta asta ca raspuns la curiozitatile ei ii ceri prea mult. Nu va trece mult si va invata sa vorbeasca, va face mult mai multe, si unul din primele sale raspunsuri va fi tot "NU" la ce ii ceri tu.
"Fetita mea de 10 luni s-a invatat sa planga daca nu obtine ce vrea", vezi, pentru noi e simplu sa spunem ce vrem, ea a invata sa se exprime si deocamdata nu stie decat prin plans...nu poate sa ne spuna si sa ne si argumenteze eventual de ce vrea ceva...noi puteam, si putem sa-i si explicam de ce nu obtine ceva.
Multa rabdare, si incearca sa profiti de perioada asta, incearca sa vezi la orice varsta lumea din prisma ei, din punctul ei de vedere, sa faci abstractie de ce stii tu ca om format si sa te limitezi la ce poate ea si la ce stie ea ( sper ca m-am facut inteleasa), tu ai un mare rol, acela de a fi mama, de a fi ghidul ei, de a o forma, de a-i da incredere, esti ingerul care i l-a dat Dumnezeu sa o ghideze in necunoscutul asta, iar ea vrea doar sa stie ce e in jurul ei, sa stie ca esti acolo!
mamica de printesa Maria si 23s cu
natalia_nica spune:
Tessh, te-ai bagat in gura lupului... si nu-ti va placea!
Daca ai fi cautat mai atenta prin forum ai sti ce zic.
O singura chestie trebuie lamurita: COPII NU SUNT RAI! mai ales la nici 1 an, Doamne fereste! Oricum, no more comment (din partea mea) la faza asta cu copii rai