PEPENASII de iul/aug'08 sarbatoresc DOI ani (191)
Raspunsuri - Pagina 6
dara_d spune:
Buna ziua
LA MULTI ANI! SI MULTA SANATATE SI NOROC PEPENASILOR ANIVERSATI ASTAZI:ILINCA , MATEI,IOANA SI DARIA.
Pupici
http://lb2f.lilypie.com/pLsGp3.png
turturica spune:
anka, si io vorbesc din experienta personala, ca sint de 9 ani in elvetia si am deja enshpe exemple in care copiii inteleg limba parintilor, dar nu o vorbesc, prefera sa vorbeasca limba locala. Si e de inteles, ca doar e mai usor pentru ei sa vorbeasca limba pe care o vorbesc si cu restul lumii, de-aia parintii sint singurii care pot pune presiune si pe vorbirea celei de-a doua limbi.
Sint curioasa care a fost motivatia nepotilor tai de a vorbi romaneste, adica au vrut ei de la sine sa vorbeasca romaneste, fara a fi impinsi de la spate de cineva? Vorbesc romaneste intre ei sau cu cine vorbesc romaneste?
Eu am vazut la nepotu-meu, venit in Germania cu parintii cind era in clasa a 4-a. Deci a emigrat la o virsta cind avea un nivel de limba romana mai mult decit acceptabil. Cu toate astea, dupa o vreme a inceput sa vorbeasca numai germana in casa, maica-sa ii raspundea tot in germana, taica-sau in romana pina cind a pus piciorul in prag si i-a spus: gata, cu mine vorbesti romaneste. Si cred ca numai datorita faptului astuia nepotu-meu, acu’ la 20 de ani, vorbeste romaneste, mai prost ce-i drept si cu accent nemtesc, dar e capabil sa vorbeasca romaneste. Insa recunoaste si el ca ii prinde extrem de bine sa mai cunoasca o limba.
Si in jurul lor s-a vorbit mereu romaneste, pentru ca familia lor se invirte intr-un cerc larg de romani, au familia din Romania care a emigrat deodata cu ei, cu toate astea germana a devenit majoritara si daca tatal nu punea piciorul in prag, sint convinsa ca nepotul meu n-ar fi vorbit romaneste.
La noi nici macar atita nu e cazul, ca eu sint singura care vorbeste romaneste cu Mara, barbatu-meu vorbeste engleza cu ea, iar restul lumii germana sau engleza, avem un cerc restrins de prieteni romani si observ ca copiii oricum au tendinta sa vorbeasca intre ei in germana. Deci clar sint in minoritate si de-aia insist atita cu limba, daca ma dau eu batuta si accept sa imi vorbeasca inapoi in germana, atunci clar am pierdut batalia.
La voi o fi si altceva daca zici ca fetele vorbesc zilnic cu bunicii in romaneste, la noi nu e cazul.
Mai am si alte exemple, dar nu le mai scriu, ca monopolizez discutia si nu cred ca restul fetelor, in afara de straineze, sint interesate de dilemele bilingve pe care le avem noi
Si apropo de dulciuri, vreau si eu ceva retete de tort, saptamina viitoare e ziua lui barbatu-meu si as face un tort usor de vara. Chiar asa, zise bine vicky, dati si voi niste retete aici mai simple si pentru incepatoare, ca nu e corect doar sa ne lasati sa salivam la poze.
Mami de Mara (19.08.2008)
Caprioara spune:
Helau,
Multumim din suflet pentru urari . Pe seara ne serbam in cadru restrans, fara mare tam-tam si poate duminica sa o facem un pic mai lata (sambata tati are nunta).
Uram si noi:
La multi anisori fericiti, multe bucurii si senin in viata,
Matei, Ioana, Daria!
Am fugit sa-mi caut pantofi si ceva tzoale de job, ca nu mai am nimik potrivit .
pup you all,
-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~
Caprioara, mami de Matei si de Ilinca
Blogurile mele:
manute talentate
fotografiile-din-viata-ta
moni_or spune:
LA MULTI ANI ILINCA, MATEI, DARIA SI IOANA! SA CRESTETI MARI SI SANATOSI!
Monica, mami de Luca Andrei (17.07.2008) si Alexandru Matei (19.05.2010)
Doamne, ai grija de minunile mele!
truli-luli spune:
La multi ani pt ILINCA cea frumoasa si delicata!
La multi ani pt MATEI cel dulce si serios ca un om mare!
La multi ani DARIA ECATERINA!
La multi ani IOANA MARIA!
Sa fiti cu totii sanatosi, veseli si fericiti!
poze Ana si Victor
varsta Anei
truli-luli spune:
Fete dragi eu ajung tare greu sa scriu la pepenasi. Am revenit de 2 saptamani la servici si imi intru destul de greu in ritm. Programul e de la 7 la 3 si prezinta avantajul ca ajung devreme la copii acasa dar sunt rupta de oboseala seara.
Legat de copii bilingvi nu stiu ce sa zic, nu ma pricep. Dar pot sa ajut cu o reteta usoara de tort diplomat. Cred ca prima data am primit linkul de la Anka si l-am realizat cu succes de multe ori (asta in conditiile in care eu nu gatesc din pasiune) http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/7635/Tort-Diplomat/
poze Ana si Victor
varsta Anei
dia_filipas spune:
LA MULTI ANI ILINCA!
LA MULTI ANI MATEI!
LA MULTI ANI IOANA!
LA MULTI ANI DARIA!
Sa cresteti mari, sanatosi si sa aveti parte numai de bucurii in viata!
Dia, mami de soferita in devenire Miruna (15.07.2008)
dia_filipas spune:
Fetele, am si eu o intrebare: in luna in care s-a nascut copilul cum primim indemnizatia? Primim mai putin? Dar alocatia? O sa primeasca luna asta deja ce 42 lei, sau cat or fi? Mie inca nu mi-au intrat banii, si eram curioasa cum o sa fie...
Dia, mami de soferita in devenire Miruna (15.07.2008)
Gini75 spune:
Dia, alocatia care se plateste luna asta, reprezinta drepturile pentru luna precedenta. La fel indemnizatia.
In cazul tau, in iulie iti intra indemnizatia corespunzatoare lunii iunie (deci intreaga), iar in august iti intra indemnizatia pe iulie, proportional cu zilele de concediu (deci jumatate).
Cu alocatia e altceva, se da pe luni pline. Daca iti mai amintesti, pentru iulie 2008 nu ai primit bani. Vei primi 200 lei pentru luna iulie 2010 (bani care iti intra in august). Incepand cu septembrie vei primi 40 lei (sau cat o fi).