Calendarul gradinarului vesel (14)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns teolinda spune:

Liviana - trandafirilor nu le vor creste mustati din tije daca ii tii in apa. Daca ii bagi in pamant asa cum ti-am spus (2 ramurele ingropate si una afara) si le acoperi cu pet de la 1,5 sau 2l (tai sticla un pic mai mult de 1/4 din pet.) la primavara vei avea un lastar nou care va da de langa aceasta ramurica ramasa "afara" iar ramurica veche se va usca. Daca folosesti pet de 1/2l vei sufoca planta. De aceea iti recomand sa folosesti pet de 1,5 sau 2l cum am spus sau borcan de sticla de 800gr. Trandafirii se prind in acest mod NUMAI in luna AUGUST. Asa ca... succes la plantat!Cel putin asa m-a invatat pe mine bunica mea si cum am zis asa am "prins" eu trandafirii. Unele persoane mai panteaza in acest mod si in luna mai , dupa prima inflorire.. eu am incercat acum 2 ani dar n-am avut nici un succes.

Toate cele bune!

LILIANA COSMIN ANDREI (28.01.2010) si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)

www.dropshots.com/teonic" target="_blank">POZE

"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"

Mergi la inceput

A... nu uita sa-i uzi cateva zile la rand... si lasa-le puse dopurile sticlelor... abia la primavara vei desface pe timpul zilei dopul iar noaptea cand este frig le mai pui... ii vei descoperi de tot cand se va stabiliza vremea undeva prin aprilie... depinde cat de cald va fi ca daca v-a fi ca anul acesta cand abia pe la jumatatea lui aprilie m-am apucat de taiat trandafirii "batrani"...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Teolinda ai retinut gresit, trandafirilor mei le merge f bine si cel putin pe cei pe care ii am (cei 2...tare multi) ii si plac. Doar ma impacientasem la un moment dat pt ca s-au oprit din inflorire dar mi-am dat seama ca asa functioneaza ei - pe ture de inflorire (acum de ex se pare ca urmeaza treia). E adevarat ca cica doar in august se prind trandafirii si cred asta insa eu am ciobit putin mitul caci mai am un trandafiras mic obtinut prin butasire anul trecut in noiembrie cand l-am taiat pe cel mare (l-am tuns adica) si mi-a fost mila de crengutele rezultate. E adevarat ca din 12 s-a prins numai unul dar asta si poate din cauza ca n-am avut rabdare si le-am luat pet-urile din cap prea devreme cand inca mai era destul de frig noaptea. Insa acest trandafiras mi-a dat deja si 2 flori
Liviana nu-ti face griji, procedeaza asa cum te-a invatat Teolinda pt ca nu sufoci plantutele cu pet-urile, din contra, le creezi un climat ideal, in genul celui de sera sau mai corect al celui de terariu (caci plantele produc ce au nevoie in materie de aer, apa se evapora se condenseaza si trece prin toate starile astfel incat nu le lipseste nimic niciodata atata vreme cat au necesarul de lumina)
B.nica multumesc de reteta pt tarhon si pt laude. Aleea a fost pietruita cu piatra cubica (din cea care era odata pe bulevard) si pusa de noi (hai ca sa fiu cinstita, de sot mai exact)

http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Teolinda, Tala, multumesc mult , asa o sa fac cu trandafirii, procedura pare destul de simpla. Le place si in zonele insorite sau trebuie pusi la umbra? Pt udat ridic un pic petul, le torn apa luand dopul sticlei sau nu conteaza?

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Tala- scuze . Trandafirii infloresc toata vara.. asa cum ai spus.. de multe ori nu apuca bine sa se scuture toate florile ca deja au noi lastari cu boboci. Nu va speriati nici daca o sa vedeti ca le cad toate frunzele... si par ca se vor usca... chiar si-asa "prapaditi" le vor da noi lastari si va vor incanta cu flori . E-adevarat ca sufera de multe boli.. eu intr-un an am incercat sa ii tratez dar nu prea mi-a iesit figura asa ca ii las in "legea" lor ca nu patesc nimic. Cel mai frumos arata tufele primavara... inainte de prima inflorire si toamna... Se pare ca desi le place soarele nu le place arsita .
Tala - prin butasire eu n-am incercat sa ii inmultesc.. darla un moment dat langa unul dintre trandafiri (cel grena catifelat de care spuneam ca se prind cel mai usor) am mai vazut inca un butas nou... l-am lasat anul acela acolo iar primavara urmatoare l-am transplantat si ii merge chiar mai bine decat trandafirului "mama".
Primavara poti scoate peturile daca nu mai ai rabdare... pe timpul zilei dar nu uita de ele noaptea... sa "invelesti" la loc plantutele.
Aleea ta de piatra cubica arata f. frumos.. mi-as fi dorit si eu alei doar asa insa trebuiau mai multe pt a o realiza asa ca am renuntat (pe moment). Felcitari sotului tau pt rabdarea si priceperea cu care a pus pietrele.

Liviana - ii uzi pe langa pet... practic uzi pamantul si le-ajunge apa la radacina nu trebuie sa le scoti peturile.Cum am spus.. odata aranjate nu mai umbli la ele decat primavara.

Eu ieri am adunat busuiocul... frunzele mai mari le-am pus la congelator iar varfurile cu florile si frunzulite mai mici le-am pus la uscat pt ceai. Rozmarinul (esuat) l-am taiat , l-am spalat cum am putut (s-a scuturat f tare, evident... daca era deja uscat) si deja l-am pregatit de "iarna". Cimbrul pe care il pusesem la uscat asteapta si el sa-l pun intr-un borcan pt la iarna.
Urmeaza sa ma ocup de menta "after eight" si de "izma broastei".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Buna dimineata la gradinarese!

Am plantat aseara impreuna cu sotul vreo 10 crengute de trandafiri, dupa instructiunile voastre. O parte din ele erau un pic uscate asa ca am pus cate 2 in cuib, sper ca macar o parte din ele sa se prinda. Am folosit peturi de 5l si nu stiu daca a fost o idee f buna caci atunci cand voi uda in jurul lor nu am siguranta ca apa ajunge si la trandafiri. Cred ca o sa le ridic putin cat le ud...

Am cules de la mama mea niste mere (oare de ce au puncte negre multe pe ele?) care in mord normal se coc la toamna. Sunt insa fff multe si pomul le scapa jos. Din cele stricate voi face otet cu reteta Elisei, dar ma intreb daca pe cele nepatate le invelesc in ziare si le pun inladite, oare in timp nu se coc frumos? Cum procedeaza taranii cu merele culese toamna si pe care le vand iarna in piata, aveti idee?
A facut cineva ghiveci pt iarna?

Teolinda, ce ai facut cu menta, cum te-ai "ocupat" de ea?
Olympia, esti deja la mare?
Tala, noi cand ne mai vedem?

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Buna fetele.
N-am mai scris demult.
Liviana,eu mi-am prins trandafiri numai sub borcan sau pet.I-am pus in august,le-am luat borcanul in mai si din cei care i-am pus anul trecut,numa unul nu s-a prins.Sambata acum,am in program sa pun altii!
Va spuneam ca mi se uscasera rosiile,unele dintre ele si-au revent,le-au crescut varfurile,au rosii,cateva,da au,duminica am cules prima rosie coapta!In schimb ardeiul e minunat,ii merge foarte bine.Am vreo 4 brazde de gulii,si alea sunt frumoase,prazul la fel.Varza nu e cine stie ce,bine,am doar vreo 20 de fire,din asta de vara!Aia de toamna e frumusica.Dovleceii inca cres precum nebunii.
Merele pica toate,plus ca i-au cuprins omizile,seara daca stai si asculti,se aude cum rontaie frunzeleI-am stropit noi,le-am ars crengile problema,dar degeaba...
Sambata as vrea sa fac si un pic de zacusca,sa pun niste vinete la congelator,sa vedem ce timp am,ca tre sa si ud,sotul meu lucreaza,asa ca ramane pe mine.Bine c-a taiat iarba sambata trecuta,desi a fost cald rau,tot a crescut ca nebuna!
Va las,spor la gradinarit!

"La vita e bella"
www.youtube.com/watch?v=-3fbAZECphs" target="_blank">Explore Romania

www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Liviana- eu zic sa-i lasi pe trandafiri cu peturile pe ei... sa nu mai umbli.. le pui si tu mai multa apa, nah daca le torni "in cap"(pe peturi) cate o "galeata" sigur ajunge ceva si la radacina care trebuie sa se formeze.
Si ai mei meri au ceva fructe insa cad pe jos... mai sunt si cu puncte si cu cate o gaura de vierme insa curatate... mai aleg ceva de ele. Macar sunt "bio". Sunt din soiul Starkrimson... zemoase si acrisoare-dulci... Nu-s ele coapte bine inca dar se pot manca. I-am dat pana si bebelusului chiar daca pulpa a fost cam fibroasa le-a mancat cu placere rase alaturi de 2 biscuiti si i-au priit. Cu 2 zile inainte ii dadusem niste piersici luate din piata ..dar le-a vomitat... probabil ca aveau ceva "chimicale" de nu le-a tolerat.

VALENTINA - si merii mei au frunzele ingalbenite..uscate... nu stiu cum mai rezista bietii de ei. Omizi nu sunt... Doamne Fereste...
Ma bucur ca ai mai reusit sa "salvezi" oarecum gradina de legume.
Bafta la facut zacusca.
Mi-au placut pozele cu gradina ta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

multumesc Liliana

"La vita e bella"
www.youtube.com/watch?v=-3fbAZECphs" target="_blank">Explore Romania

www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Fetelor am o mare problema!
"Gulanul" meu cu efect de gingseng s-a dezvoltat uluitor,a inflorit si s-a ingalbenit iar eu nu stiu ce sa- i fac.
L-am luat de la Siebertz,i-am probat efectele(bunisoare!)dar acum am ramas fara informatii.
Fragutele mele sunt cea mai mare satisfactie de cand ma acup de gradinarit!
S-au inmultit anul trecut de nu se poate,au fost agresionate de purici ca nu m-am indurat sa le las afara iarna trecuta,au inghetat cand le-am dus afara ca sa scape de purici,au reinviat in primavara si acum fac neincetat fructe mari si parfumate,le ador!

Mergi la inceput