Calendarul gradinarului vesel (14)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Wow, ce de activitate pe aici...chiar ma bucur.
Teolinda, stiu ce spui...chiar un vecin care mi-a dat asta primavara niste plante radea de mine si zicea ca asa fac toti incepatorii in ale gradinaritului: pun in pamant tot ce prind si apoi nu mai stiu cum sa scape de ele. Am facut-o cu buna stiinta (inclusiv galbenele am o gramada) pt ca alternativa era o curte plina de balarii ca anul trecut. Practic tot ce vedeti la mine in curte a costat cred 100lei (plicurile de seminte) si recunosc ca am si avut timp sa smulg miliarde de buruieni, sa pun rasaduri, sa le ud de 2-3 ori pe zi, sa le transplantez, sa tai ture de flori ca sa reinfloreasca etc. La anul nu va mai fii aceeasi situatie dar norocul meu ca ce a fost greu a fost facut.
Cat despre trandafiri recunosc ca nu prea imi plac (stiu, sunt o ciudata). Din cei 2 pe care ii am unul e primit si unul e cumparat pt ca era prea mov pe eticheta si prea ieftin (5lei) ca sa nu-l cumpar - si nu-mi pare rau pt ca e si extrem de parfumat. Urmeaza acum ca acelasi vecin sa-mi dea in septembrie nu stiu ce trandafiri obtinuti in vitro si, cum nu refuz nimic referitor la plante...Si eu m-am gandit sa-mi restrang activitatea in privinta gradinii de legume (nu f drastic insa, pt ca de ex anul trecut am avut, in afara curtii, si a fost de 20 de ori mai putin bibilita si aproape nici o problema, deci vremea e de vina, nu eu), insa sunt mandra de gradina de plante aromatice pe care o voi mai dezvolta. Oricum, ma bucur ca dupa ce am hoinarit nopti intregi pe net STIU ce vreau (e tare obositor si frustrant sa nu stiu ce vreau) si stiu si cum sa obtin ce vreau de la gradina mea. Cum am zis, greul a fost facut, de acum pot sa zic ca-mi intretin hobby-ul si, sper eu, voi muncii mai putin si ma voi bucura mai mult
Legat de craite, si soacra-mii i-au iesit de la ce s-a scuturat anul trecut (acolo unde n-a sapat in primavara). Abia astept sa-ti vad gradina, iar cat despre oferta ta...sunt PRIMA abonata
Liviana eu inca n-am facut suc din cherry, abia au inceput sa se coaca la mine, dar le voi pune la congelator asa cum am zis. Pe restul le culeg o data pe saptamana (si umplu o ladita) asa ca n-au timp sa se strice (le si fac suc imediat).. asa de eficienta sunt
Gabriela, multumesc

http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!

Mergi la inceput

am uitat sa zic ca si eu usuc busuioc, tarhon, menta si salvie, dar intentionez sa pun si proaspete la congelator. Oricum, cred ca stiti ca tot ce este parfumat trebuie cules intr-o zi calduroasa cu soare (ca cea de azi) cand parfumul este maxim.
Ma gandeam sa va vand si pontul contra viespilor (anul trecut cel putin eu am avut f multe in jurul terasei si eram terorizata): e cat se poate de simplu: un pet de 1/2l de apa (pet cu gatul alungit nu bontt) umplut pe sfert cu otet - viespile vin si nu mai stiu sa iasa din el...
Despre creson stie cineva ceva? vad ca incepe sa se usuce (a si facut seminte cred) si nu stiu daca mai poate fi consumat acum (si CUM?) sau trebuia cand era mai proaspat. Ce stiu e ca e f iute cand il mesteci, nu prea are miros.
E groaznic de cald afara, parca abia astept sa vina toamna si sa-mi infloreasca tufanelele si crizantemele...

Bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Tala, mai lasa mai toamna ca io inca n-am plecat la mare!

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mathilda spune:

multumesc Tala de urari.
Gabi, eu am 500mp2 tot terenul. eu am pus egal intre teren-curte.
scuze.

Mergi la inceput

Scuze Olimpia, imi tin afirmatia in stand by pana dupa ce te balacesti. Apropo's de baie (in mare) mare atentie! am o prietena care tocmai ce s-a operat si i s-a refacut timpanul dupa ce i l-a spart un val (nu m-as fi gandit in veci la asa ceva)

Cred ca am facut o prostie uscand tarhon - am ros o frunza uscata si are gust oribil, voi pune numai la congelator de acum.

Cu placere Mathilda, chiar ma bucur cand se mai alatura cineva (cel putin pozele din curte i le datorez acestui topic, plus o gramada de informatii si ajutor pe care le-am primit aici)

Bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns leeloo2004 spune:

Teolinda - nu am vazut topicul tau - am plantat trandafirii de vineri, intr-adevar erau in ghiveci - eu stiu ca cei in ghiveci se transplanteaza oricind, cei cu radacina libera doar in toamna. Cel putin ce cei 2 trandafiri urcatori pe care i-am plantat in vara asta nu am avut nicio problema, s-au prins. Si astora doi cred ca o sa le mearga, vad ca peste weekend lastarii mititei pe care ii aveau s-au lungit cu vreun cm!
Mie imi plac mult trandafirii, imi place ca infloresc toata vara si nu au nevoie de o ingrijire deosebita - daca le tai florile trecut si ii uzi, te rasplatesc cu flori minunate!

Pentru ca miine noi plecam in concediu, sotul s-a apucat aseara sa tunda iarba - evident ca a reusit sa tunda doar jumatate de gazon, dupa aia s-a facut prea intuneric si nu a mai avut ce sa faca... O sa incerc eu in dupa-amiaza asta sa tund iarba din spate si sa vad daca reusesc sa termin si curtea din fata - dupa aia am si bagaje de facut, ca evident in weekend nu am scos decit hainele copiilor si nici pe alea te toate... Uite asa o stau la noapte sa fac bagaje, iar la 5:30 miine dimineata o sa vina taxiul pt aeroport, deci o sa plec obosita-moarta!
Ramine soacra-mea sa vina zilnic sa ude florile din ghivece si partea de gazon din spate (unde nu am aspersoare - dar la anul voi remedia chestia asta!) - sper ca atunci cind ma intorc sa culeg primele vinete!
La mine rosiile s-au cam trceut - mai ales cele Rio Grande - s-a uscat tulpina - mai am doar citeva din cele cherry carora vad ca le merge ok, au frunze, flori si fructe verzi.
Tot azi trebuie sa mai fac o sticla de suc de rosii (am mai facut si simbata una) din rosiile pe care le-am cules - mi s-a stricat frigiderul si daca le las acolo pina ma intorc le gasesc stricate si e pacat de ele!
Nu stiu cind le voi face pe toate...

Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel

Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Tala,tarhonul se tine cel mai bine in otet(marinata obisnuita).
Asa capata o aroma mai intensa;si eu m-am pacalit cu uscatul lui.

F frumos aranjamentul din gradina ta!
Cu ce ai pietruit aleea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Tala, multumesc pt pontul contra viespilor - si-au facut cuib in cutia unde e contorul de gaz si tare ma mai sperii de ele.
Gabriela, concediu placut! Unde mergeti?

Apropo de trandafiri, am taiat vreo 10 crengute de la plante diferite si le-am pus in apa, sperand ca vor face mustati. Le-am rupt frunzele in proportie de 90% - cam cat timp trece pana le da firisoare? Cineva ma sfatuise mai demult aici sa le scurtez la 4-5 ochiuri (fara floare), dar nu ma prind ce inseamna "ochi". Ma lamrueste cineva pls?

Daca vreti sa cititi amanunte din vacanta mea, aici e linkul cu jurnalul la care inca mai am de crosetat.

http://forum.desprecopii.com/forum//topic.asp?TOPIC_ID=155113&whichpage=1

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teolinda spune:

Salutare.. la ceas de noapte!

Gabi.. concediu placut! Sper ca ai reusit sa-ti rezolvi toate treburile.

Tala merci de prontul cu viespile! Daca nu-ti plac trandafirii... probabil ca d-asta nici nu prea le-a mers bine la tine insa asa cum zicea si Gabi sunt cei mai usor de intretinut , practic si eu m-am axat in special pe gradina de trandafiri dupa ce m-am saturat sa smult un miliard de balarii insa cu grija sa nu cumva sa smulg si celelalte rasaduri. Acum insa se rezolva mai usor cu sapa pe langa trandafiri.
Tarhon eu am cumparat de la raionul de condimente... uscat. A fost ok la mancare... nu l-am "gustat" simplu.

Liviana la ce astepti tu sa creasca mustati ca nu am priceput? Eu am prins trandafiri cu borcanul in felul urmator. Am taiat tija de la un trandafir care a avut floare dar am avut grija sa fie o tija cu 3 crengute de frunze. Apoi am facut o groapa in care am ingropat 2 dintre crengute iar ce-a dea treia am lasat-o la suprafata pamantului dupa care am pus deasupra borcanul sau pet taiat.Apoi udam acest altoi chiar si in zilele care urmau... macar vreo sapt. In ultimii 2 ani am folosit partea superioara a petului pt ca primavara desfaceam dopul din capat pt ca era mai cald ziua dar totusi frig noaptea si-atunci nu vroiam sa las palanta cea noua "dezgolita". Sper ca ai inteles ceva din ce am balmajit eu aici.Daca nu ... o sa incerc sa fac niste poze sa-ti exemplific.
In acest fel am reusit sa inmultesc multi trandafiri chiar si din cei pe care ii aveam din butasi cumparati de la supermarket.
Primii trandafiri mi i-a pus bunica mea ...cu borcanul (de la ea am invatat si eu cum sa fac) dar apoi am repetat si eu experimentul si mi-a iesit f. bine. Cel mai usor se prind cei grena catifelati si f parfumati.

Stiu ca am promis sa pun si eu poze insa n-am reusit in acest week-end sa lucrez la chestia asta. Sunt un pic cam agitata ca eu am tot fotografiat asta toamna soiurile de trandafiri si nu stiu ce a facut sotul meu cu pozele cand le-a descarcat. Din pacate acum trandafirii sunt aproape niste bete (v-am zis ca le-a mers tare prost)si nici n-am macar ce sa mai inmultesc de ei... Nu ca as avea nevoie de altii pt ca deja am undeva in jur de 40 de trandafiri.
Merg sa vad "crosetarile" Livianei.

LILIANA COSMIN ANDREI (28.01.2010) si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)

www.dropshots.com/teonic" target="_blank">POZE

"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

teolinda, pai la trandafiri ma refeream cand ziceam de mustati. Deci tu zici sa-i pun direct in pamant, nu in apa pt a prinde radacini mai intai? As incerca si varianta descrisa de tine, dar pe caldura asta sa le mai pun un pet in cap? Petul poate sa fie jumatatea de sus de la o sticla de 0.5l fara dop?

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput