Omul care salveaza delfini

Omul care salveaza delfini | Autor: ruxandra_sb

Link direct la acest mesaj



Delfinii sunt la fel de inteligenti ca oamenii. Nu stim insa daca afirmatia se sustine cand inversam actorii. Si asta pentru ca, cel putin de trei ani incoace, apele Marii Negre au adus la mal, pe litoralul romanesc, tot mai multi delfini neinsufletiti, asfixiati in plasele de pescuit calcan sau vaduviti de simtul de orientare din cauza sonarelor militare. Eroul nostru de astazi si echipa pe care o coordoneaza le pregateste totusi un viitor mai bun, deocamdata cu bani proveniti in mare parte din buzunarele proprii.

(..)

"E greu de descris un astfel de mamifer pe care nici macar cele mai avansate tehnologii din cercetare nu au reusit sa il faca pe deplin inteles din punct de vedere comportamental si social", spune Razvan Popescu. Delfinii au un limbaj mult mai avansat si mai complicat decat majoritatea animalelor studiate pana in prezent. Traiesc emotii si adopta atitudini, se organizeaza pe baza unor strategii si vorbesc intre ei, ba chiar folosesc diplomatia pentru a evita conflictele pe scara ierarhica.

(..)

..la jumatatea lui 2007, Oceanic Club, care numara 27 de membri in tara si in strainatate, "a preluat dificila problema a delfinilor din Marea Neagra in cadrul programului "Delfinii in Criza", in lipsa unui organism direct responsabil cu recuperarea mamiferelor marine esuate la tarm, asa cum exista in alte tari.

"De atunci am preluat practic toate cazurile de esuari [de delfini] din zona costiera romaneasca", spune Razvan Popescu. 11 la jumatatea lui 2007, 45 in 2008, 106 in 2009 si, pana acum, doar 23 anul acesta, "desi 2010 este anul cu cea mai mare frecventa a prezentei delfinilor in imediata vecinatate a coastei de cand am inceput programul. Probabil ca si actiunile noastre de identificare, recuperare si distrugere a plaselor de pescuit pierdute, abandonate sau ilegale incep sa dea rezultate".

In Marea Neagra exista trei specii de delfini – Delphinus delfis, Tursiops truncatus si Phocoena phocoena. Desi in ultimii 10 ani s-a incercat evaluarea populationala a celor trei specii, potrivit lui Razvan Popescu, numarul total al delfinilor din Marea Neagra nu poate fi stabilit cu precizie. "Se estimeaza grosier ca ar mai fi in jur de 100.000 de exemplare, fata de 2.000.000 la inceputul anilor ’60". Dintre acestia, un numar considerabil esueaza la malul marii, majoritatea neinsufletiti.

Pentru a ilustra cauzele mortii mamiferelor, Razvan Popescu se intoarce la datele statistice din 2009, elocvente prin numarul mare de cazuri. Anul trecut au esuat 106 delfini. 62 au murit prinsi in plasele de pescuit de tip setca folosite pentru calcani. 25 au pierit in urma unor microleziuni ale melonului (organul de orientare), produse de zgomote de intensitati foarte mari – explozii sau unde de sonar de inalta rezolutie. Cum delfinii vad extrem de slab si nu isi folosesc ochii pentru a supravietui, cand au melonul dat peste cap nu mai pot sa-si procure hrana sau sa se orienteze in spatiu. Asa ca mor flamanzi si epuizati. Revenind la statistici, alte exemplare au murit in 2009 din cauza unor infectii virale pe fondul unei imunitati scazute sau dupa ce s-au ciocnit letal cu ambarcatiuni de mare viteza, de batranete sau in urma unor lupte pentru suprematie in interiorul grupului. Doar doi au scapat cu viata.

Voluntarii Oceanic Club, in numar de 93, dar si Apele Romane, serviciul 112 , jandarmeria sau localnicii sunt cei care ii semnaleaza asociatiei de mediu cazurile de delfini esuati. Echipa ei de specialisti se deplaseaza la fata locului in masina personala a unuia dintre membri, in care este transportat apoi exemplarul spre Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Constanta, pentru necropsie. Daca este proaspat, ajunge intreg la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti, unde este folosit in scop didactic sau devine exponat, daca se afla in stare avansata de descompunere, i se fac teste biologice mai amanuntite si este predat pentru incinerare.

Daca delfinul este viu, unul dintre medicii veterinari ai echipei Oceanic Club, care sunt, de altfel, angajati ai DSV, il evalueaza si stabileste rapid setul de masuri care se impun, in functie de echipamentul si medicatia disponibile, exemplarul fiind transportat apoi la Delfinariu. Pana acum, Oceanic Club a reusit sa salveze insa doar trei delfini ajunsi vii la tarm – doi in 2009 si inca unul anul acesta. Pentru ceilalti nu a avut resursele necesare – medicatie si mijloace de diagnostic.

(..)

Succes condimentat uneori si cu un gust amar. In iunie 2009, un mascul perfect sanatos din specia Delphinus delfis (delfinul comun), in varsta de aproximativ patru ani, ajunsese la tarm cu melonul afectat, nemaiputand sa se orienteze si sa se hraneasca. "Poate cel mai amar gust l-am simtit atunci, cand, dupa un efort de peste 16 ore inceput in miez de noapte, acesta nu a avut un final fericit. Nu aveam masina de transport atunci, inca nu aveam nici ambarcatiune. Medicatia era indisponibila, bazinul de carantina de la Delfinariu era fisurat si nu aveam cum sa transportam [delfinul] acolo. Am incercat sa il ducem, dupa administrarea unei doze de minerale si vitamine si a uneia de glucoza, catre larg, pentru a-l feri de curiozitatea turistilor aglomerati pe plaje inca de la 7 dimineata sa vada delfinul".

Un echipaj Oceanic Club a urcat delfinul intr-o barca de salvamar, de care erau legati doi membri ai asociatiei. Dupa ce inconjura de cateva ori barca, delfinul venea sa se odihneasca pe bratele lor si scotea cate un "oftat". Parea insa ca-si revine. Dupa un drum de cateva ore, timp in care au avut de ocolit si o regata de yachting aflata in plina desfasurare in zona Eforie, membrii Oceanic Club au reusit sa duca delfinul in larg, unde parea sa inoate din ce in ce mai viguros. Asa ca echipa s-a intors la mal.

"Pe la 4 dupa-amiaza am fost insa din nou anuntati ca un delfin inoata printre turisti la Eforie Sud. Era delfinul nostru. Am reusit, fiind duminca, sa ii contactam pe reprezentanti Delfinariului, care au facut rost de o masina pentru transportul acestuia catre un mic bazin din incinta. Traficul extrem de aglomerat din acel moment a facut ca transportul sa dureze mai mult de o ora, ceea ce nu a fost deloc benefic pentru starea de sanatate a animalului". A fost prea tarziu.


http://think.hotnews.ro/un-cousteau-in-devenire-omul-care-salveaza-delfini.html

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Iubesc delfinii.Ma impresioneaza pana la lacrimi ,marele meu vis ar fi sa reusesc candva sa inot cu delfinii,asa cum am vazut ca se poate in anumite locuri special amenajate.Omului care salveaza delfinii nu pot decat sa ii multumesc.E ceva magic la aceste animale si merita toate eforturile din lume sa fie salvate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lili_ka spune:

Citat:
citat din mesajul lui happiness

Iubesc delfinii.Ma impresioneaza pana la lacrimi ,marele meu vis ar fi sa reusesc candva sa inot cu delfinii,asa cum am vazut ca se poate in anumite locuri special amenajate.Omului care salveaza delfinii nu pot decat sa ii multumesc.E ceva magic la aceste animale si merita toate eforturile din lume sa fie salvate.




Si mie imi plac delfinii . Si am avut norocul sa inot cu ei. Din pacate a fost doar unul sau mai bine zis a fost una , pentru ca era o ea. O chema Maggi. A fost super. Mai jos gasesti un link unde am fost eu. Delfinii sunt superbi . Dupa o ora de joaca imi venea sa plang pentru ca trebuia sa ies din bazin. Asa ca ne-am propus ca anul asta sa mergem din nou . Joaca cu ei este o experienta de neuitat.
http://seaworld.com/sitepage.aspx?PageID=811

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

frumos!

**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput