Citim impreuna "Apararea invoca nebunia"

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Citat:
citat din mesajul lui lilanda
"Apararea invoca nebunia" e, de fapt, o culegere a tuturor volumelor de proza scurta, marca Woody Allen, nu?

Da, cea pe care o am eu asa e.

Mihaelka, eu am Deaf sentence in format audio si din ce spui tu imi pare ca ajuta foarte mult cartea, in sensul ca tonul de narare e neutru, in schimb Bates vorbeste altfel mai gutural si cu interjectii si amplifica efectul comic (alcatuit din glumite dar na, unele mi se par bune de ex cum aude el "axe" in loc de Alex). Am remarcat si prelegerile dar din ignoranta nu ma deranjeaza, imi par mai degraba interesante, pacat ca-s gresite ...ai tu dreptate, nici eu n-as citi un roman in care sa imi povesteasca extensiv cum ca daca bagi un chibrit intr-un pic de hidrogen gaz face poc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Gata, l-am terminat si aoleu, ce m-a iritat!
In primul rand ca Lodge habar n-are ca gramatica 'transformationala' nu mai exista de pe la inceputul anilor '70 si ca modelul care a inlocuit-o se numeste gramatica 'generativa' si, in general, cam cu ce se mananca ea (he seems to believe ca Chomsky e cunoscut pentru 'propozitiile imposibile'). Eu is generativista dar stiu si ceva analiza de discurs si pragma-stilistica. 'Mnealui, care e mare profesor si mare scriitor si mare semiotician, de ce nu stie macar cum se numeste modelul de gramatica de care face misto?

[...]

In concluzie - cah.


The full Monty and then some.

Acu' io-l lasasem deoparte dupa consultatia ta intiala, dar m-ai facut curios din nou (for the wrong reasons, sure). Chomsky ... say what? Cum zilele astea am revenit dupa mult timp la hobbies gen semiotica/lingvistica for everybody, am sa incerc sa-l disLodge din nou. Cred c-o sa-mi trebuiasca un Axel... :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui Llaura
Am remarcat si prelegerile dar din ignoranta nu ma deranjeaza, imi par mai degraba interesante, pacat ca-s gresite ...ai tu dreptate, nici eu n-as citi un roman in care sa imi povesteasca extensiv cum ca daca bagi un chibrit intr-un pic de hidrogen gaz face poc




Unele - cele mai multe, hai sa-mi arat magnanimitatea imperiala - nu-s gresite, numai ca ma enerveaza tonul si trecerea brusca de la 'fabula' istorisita acolo la notita de curs.
De exemplu, vine in vizita o (sub)familie cu prunci, dintre care unul de doi si ceva. Bates povesteste ce zice ala mic, ce face aia mai mare si cand devine interesant, baga prelegerea, 'pai stati sa vedeti, ca a zis 'bringed' in loc de 'brought' si maica-sa l-a corectat ca fraiera, ca ea nu stie cum stiu eu - si va spun si voua, na - ca intai achizitionezi regula, o generalizezi si pe urma exceptiile, etc etc etc'. Ca sa nu mai spun ca achizitia limbajului - despre care vorbeste in calitatea lui de lingvist - e un domeniu dezvoltat exclusiv in gramatica generativa - adica de n-ar fi fost Chomsky si multi altii nu prea s-ar fi povestit - adica tocmai aia pe care o numeste cu numele ei din anii '60 si despre care zice ca-i total inadecvata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren
Acu' io-l lasasem deoparte dupa consultatia ta intiala, dar m-ai facut curios din nou (for the wrong reasons, sure). Chomsky ... say what? Cum zilele astea am revenit dupa mult timp la hobbies gen semiotica/lingvistica for everybody, am sa incerc sa-l disLodge din nou. Cred c-o sa-mi trebuiasca un Axel... :))


Pe Chomsky il pomeneste in treacat cu 'propozitiile lui imposibile' - adica asta e tot ce e demn de retinut din teoria chomskyana.
Vrei sa-l disLodge pe Lodge? Sau pe Chomsky:)? Ca pe primul nu-i asa de greu. Daca ai nevoie de un Axe - nu deodorantul, ovcorz:D - ma gasesti in coltul meu.

Dom'le, ce m-a secat pe mine rau e ca nu e funny. Te pomenesti ca mi-am pierdut simtul umorului. N-ar fi nici asta exclus, dar cum sa nu ma oftic cand il omoara pe cel mai simpatic personaj? Pai asta-i treaba?

Edit si P.S. Propozitiile imposibile ale lui Chomsky sunt cele de genul celebrei Colorless green ideas sleep furiously, prin care Chomsky incerca in 1957 sa dovedeasca inadecvarea modelelor de gramatica existente si in acelasi timp, sa explice ideea de levels of grammaticality

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Pe Old G, ziceam. Daca nu-i asa greu, nu-mi trebuie un axe, I'll just use my head instead .

Insa pe Noam il putem discuta, elsewhere. Auzi, "propozitii imposibile"! |:((

Edit: Acu' vaz editul tau. Hm, hm, ce zici de ideea ca vorbitorii fara educatie formala in domeniu pot detecta straturile istorice din limbaj, fara sa stie ca o fac? Dar ca pot detecta originea culturala a numelor proprii fara sa cunoasca acea cultura in detaliu? Cineva a formulat ipotezele astea in support fata de teoria chomskyana timpurie :)).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Hm, sunt curioasa. Cine, cum, cand? Exemple ie?
Asa, ca sa dau un raspuns cat mai non-committing, eu cred ca oamenii pot detecta multe structuri de limba fara sa stie ca o fac, numai ca trebuie definit si cuantificat 'a detecta'.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

E vorba de urmatorul experiment: vorbitori de limba engleza fara studii lingvistice si care nu stiau alte limbi, au fost invitati sa ghiceasca originea "geografica/istorica" a unor nume proprii. Au ghicit (corect) ca nume precum Ugthorpe si Stainby sunt "nordice" fara sa stie ca erau de origine Norse, si ca Winchcombe sau Cumrew sunt "vestice" fara sa recunoasca cuvantul cwm ca fiind celt-galez.

Asta ar fi un fel de demonstratie a detectarii a historical strata (unde influenta directa Norse asupra englezei s-a incheiat cu mai bine de 800 de ani in urma, iar cea celta cu peste 1000 de ani in urma), fara ca structura lingvistica moderna sa ofere un mecanism analitic in sensul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Ah, inteleg acum. Sincera sa fiu, nu stiu cat de relevant e experimentul pentru detectarea de historical strata (in masura in care se discuta numai despre proper names); ar fi mai degraba relevant (si in support of Universal Grammar) in ceea ce priveste achizitia foneticii (cred ca simbolismul fonetic are mult de-a face cu 'detectarea' respectiva). Hai ca ma opresc aici ca altminteri as vorbi despre generativism si lingvistica pana maine:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Daca ma intrebi pe mine (un set de masura zero ), n-ar trebui sa te opresti deloc, suna foarte interesant. Universal Grammar e definita cum? Constructivist? Ori avem deja toate elementele si trebuie doar sintetizate? Inteleg ca tu zici ca individul contemporan nu face asocieri la nivel subconstient care-i permit sa identifice "evenimente culturale" din trecut (cum ar fi ca 'baclava' si 'bacsis' sa-mi inspire mie un 'sentiment de cultura Middle-Eastern', well nu mie :), dar in general...).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Nu, de facut sunt convinsa ca toti facem dar nu stiu in ce masura e asta relevant pentru generativism, poate doar in masura in care ne raportam la fonologia generativa (anumite consonant clusters, anumite stress patterns etc sunt achizitionate in acelasi fel si sunt interpretate in acelasi fel de vorbitori). Gramatica universala e o chestie innate formata din principii invariabile si parametri variabili iar generativismul opereaza cu un lexicon si o sintaxa. La modul ideal, cand vor fi descrise toate regulile de combinare, sintaxa aplicata pe lexicon va putea genera un text corect intr-o limba data. Ma rog, sunt multe de spus si nu prea au legatura cu Woody Allen:). Sa rugam doamnele sa ne ierte ca ne-am indulged in chestii de-astea; fug sa-i masor temperatura lui fiu-meu

Mergi la inceput