Romanii chiar vor accepta taierea salariilor???

Romanii chiar vor accepta taierea salariilor??? | Autor: witeflower

Link direct la acest mesaj

Ma uit la TV si parca nu ar fi adevarat ce vad - slabe proteste pe ici pe colo, oamenii cu care vorbesc sunt negri de suparare, dar oarecum resemnati, ca nu se poate face nimic...

Ma uit la absurdul situatiei si nu imi vine sa cred:
Eu, pe moment am un bebe, datorita caruia nu trebuie sa merg la servici. Si indemnizatia va scadea - se pare, dar daca as lucra, paradoxal , as lua mai putini bani decat daca stau acasa cu bebe!
Desigur, nu imi convine ca se taie din indemnizatie, dar ma gandesc ca, in definitiv, aceasta indemnizatie nu e altceva decat un ajutor social - pe care statul il acorda dupa posibilitatile pe care le are.

Dar salariul oamenilor?? Asta nu e un ajutor sau o pomana, e un drept cuvenit,pentru care oamenii au muncit, pe care nu e normal ca angajatorul - fie el si statul! - sa il modifice unilateral, dupa bunul plac!

Unde sunt sindicatele, unde sunt drepturile angajatilor?
Cum adica sa lucrezi norma intreaga pentru 3-4 din salariu?
Atunci nu e mai normal sa li se dea oamenilor lunar cateva zile de concediu fara plata, sau sa se reduca orarul de munca? (Ca tot gasira cum sa modifice codul muncii, astfel incat concediul fara plata - dictat de angajator - sa fie legal...)

Pentru cei care lucreaza in domeniul privat si poate considera justa acesta masura, am 2 intrebari:
Sunteti siguri ca mediul privat nu va suferi si el din cauza scaderii consumului si cresterii somajului?
Sunteti siguri ca vreti ca serviciile publice de care toti beneficiem (educatie, sanatate, politie si chiar ... apararea nationala!) - sa fie asigurate de oameni al caror salariu (si asa prea mic) a fost redus cu 25%?

Cand va raspundeti la aceste intrebari, ganditi-va, va rog
...ca multi dintre acesti oameni castigau si inainte de taiere sub 1000 de lei.
... ca multi dintre acesti oameni sunt calificati - cu calificari facute cel mai adesea pe banii lor - si nu vor castiga mai mult decat femeia care spala scarile la blocuri.
... ca au familii si copii si ca poate sotul/sotia este in somaj sau pur si simplu e o familie monoparentala.
... ca poate au probleme de sanatate sau credite la banci.
...ca poate stau in chirie sau fac naveta - care, apropos, nu li se mai deconteaza.

Si mai ganditi-va ca lucrul de care se temea toata lumea - privati si bugetari deopotriva - se intampla oricum (cu sau fara aceste taieri!) - adica taxele si impozitele cresc si se inmultesc de la o zi la alta, TVA va creste oricum.

Chiar trebuie sa fim tratati, nu ca niste angajati, ci ca niste sclavi fara drepturi? Chiar trebuie sa acceptam asta "pentru a scoate tara din criza"?

As fi acceptat mai degraba sa fac munca patriotica, voluntariat - decat sa mi se taie astfel salariul. Macar voluntariatul e o virtute, o activitate demna de apreciere si stima. Pe cand taierea fara drept de apel a salariului si remunerarea cu astfel de sume, mi se pare o umilinta de neacceptat.

Haideti sa discutam deschis si cu cumpat despre asta - macar atat putem face. Haideti sa nu plecam capul fara a spune nimic.


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Sa pornim discutia de la singura realitate incontestabila: economia Romaniei produce mai putin decat producea anul trecut, si inca si mai putin decat in 2008.

Mediul privat a resimtit din plin aceasta realitate, cifra de afaceri scazand in ultimii doi ani, cu implicatii imediate (adica inca de acum aproape doi ani!) in reducerea salariilor si/sau disponibilizari.

Ce-a facut sectorul bugetar plus sistemul de pensii in tot acest timp? A mers pe contrasens, adica salariile s-au majorat cu procente sau chiar zeci de procente, iar pensiile aproape s-au dublat!!! Incredibil dar adevarat.

Singura solutie de bun simt (economic, dar si moral fata de tot mediul privat - patroni si salariati deopotriva) aplicabila imediat este resetarea tabloului la nivelul anului 2008.

Adica, daca economia a revenit la nivelul anilor 2006-2007, cresterea pib-ului din 2007 si 2008 fiind anulata de scaderea lui in 2009 si 2010, si nivelul salariilor si cheltuielilor sociale ar trebui sa revina la nivelul din 2006-2007. Adica sa se taie procentele care s-au dat in ultimii doi ani.

Altfel, daca nu se reduc cheltuielile salariale si sociale, mai ramane o singura optiune certa (dar sinucigasa): contractarea de imprumuturi masive (de circa 10 miliarde de euro pe an) exclusiv pentru plata acestora. Asta inseamna sacrificarea anilor urmatori cand vom avea de restituit imrpumuturile + dobanzile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

Offf, ce D-zeu am putea face, noi oamenii de rand, decat sa vedem ce ne mai pregateste guvernul...
Nu vezi, cu sindicatele nici nu au prea au vrut sa discute, sau ma rog, nu i-au ascultat...

Sunt bugetar, acum sunt inca in CIC... ma "taie" si colo si colo
Vreau sa cred ca nu ne vor impune tot program intreg pt doar 75% din salariu... Adica sa dea altceva in compensatie, zile de CO fara plata sau program redus... Cu alte cuvinte sa-mi dea timp contra bani...
Nu cred ca i-ar afecta daca ar da niste zile de concediu fara plata, ca tot se plang ca-s prea multi bugetari (deci nu e absolut necesar ca intr-o zi de lucru sa fie toata lumea la serviciu).

A, si ca-s prea multi, pai cine i-a angajat, cine a organizat concursuri? Eu?!

Salariile bugetarilor sunt destul de mici, cf statisticilor parca 70% dintre bugetari au salarii de pana in 1500 ron...

Nici indemnizatia nu este chiar un ajutor social, e drept, este platita de stat, pt aceasta indemnizatie am cotizat...
Ar fi fost in opinia mea ajutor social, daca ar fi primit indemnizatie orice mama, fie ca lucrase inainte (avea 12 luni cotizate inaintea nasterii) sau nu, si ar si fost o suma minima pt mamele care nu au lucrat(deci cotizat).

Monica cu Andreea Ioana - 11 iulie 2007 www.andreeaioana.ro" target="_blank"> Poze
Povestea sarcinii si a nasterii


si Ana Maria - 13 noiembrie 2008
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns robotzica cucului spune:

Capcaunul zice bine. E logica rece a cifrelor. E atroce ca se aplica pe oameni, dar punerea problemei asa, cu "acceptatul", mi se pare ca indreapta discutia intr-o directie irationala.

Sigur ca nimeni nu e obligat sa accepte nimic din partea angajatorului, nici in Romania, nici aiurea in lume. Doar nu ne pune nimeni pistolul la tampla. Suntem liberi sa ne manifestam dezaprobarea prin demisie.

Alt aspect care ar trebui sa fie limpede: nu e treaba angajatorului (chiar daca el e statul) ca cineva e singurul sustinator financiar al unei familii. Chiar nu e treaba lui. Orice angajator este in business ca sa faca bani. De celelalte lucruri se ocupa organisme ale statului (alea care platesc ajutoare de somaj sau sociale) sau organizatii de caritate (cum ar fi bancile de alimente de unde mai capeti o conserva sa traiesti pana te reorganizezi). As mai adauga ca daca angajatorul nu face bani, da faliment si se duc de rapa toti cei care au soarta legata de el - cu amendamentul ca asta se intampla destul de repede intr-o economie adevarata, neintretinuta artificial...

Nu sunt cinica si imi pare rau de tot de ce se intampla in Romania. Stiu cum e pe pielea mea. Am primit si eu un pumn in plex din cauza recesiunii - doar ce am aniversat un an de la "eveniment". Singura cale e sa ne pastram capul si sa ne gasim cea mai buna si necesara altora utilizare. Sa-i plangem pe cei batrani si pe cei bolnavi, ei sunt cei fara putere. Noi, ceilalti, injuram, scrasnim din dinti si facem ce suntem in stare sa facem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cred ca mai corect ar fi fost "romanii salariati de la buget...".

Raspuns:
Nu este corecta aceasta departajare. Mai explicit criza economica este pentru toata tara pentru toti romanii. Un mediu privat dicteaza doar dupa legile pietii daca e criza taie daca nu e criza, taie va taia oride cate ori va avea posibilitatea legile fiind "care pe care" - adica ce-ti dau tie nu am eu si viceversa. La buget regulile sunt stabilite politic si ajustate uneori prin sindicate. Au fost situatii in care criza fiind la privati salariile au fost mici, in sistemul bugetar au ramas la fel sau chiar au crescut. Exista in mod cert partea de productie de crestere si creare de valoare care poate sa nu poate sa sustina un aparat bugetar.
In mod normal activitatea privata si inclusiv salariile din mediul privat ar trebui sa fie mai mari decat cele din sistemul bugetar dar si cu efortul si riscurile corespondente. In Romania s-a ajuns invers. Daca vrei sa fii cat de cat Ok - lucrezi in sistem bugetar cumva - salariile sunt constante chiar crescatoare, sunt impanzite de sporuri multe din ele hilare amuzante si caraghioase dar.... exista, nu te da nimeni afara deci e mult mai pozitiv decat un salariu obtinut in mediul privat. Nu este normal. Parerea mea desigur. Atunci cand (si) statul roman se va manifesta pe piata ca un administrator de bunuri si servicii cand va fi un jucator real probabil vor fi si alte reguli - insa eu sunt extrem de sceptic am si multe motive sa spun asta.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Hmmm.... o fi criza de vina, arz-or focu, da parca unele lucruri nu sunt asa cum ar trebui sa fie.

Stim ca avem produse de orice fel care sunt tot atata de scumpe ca si in tarile UE- incepand de la alimente.
Pai una e ca cineva cu un salar de 1000 de euro sa cumpere mancare de 100 de euro si sa aiba cosul plin, alta e ca unul din noi sa dea 100 de euro pentru acelasi cos... Asta in conditiile in care salariile noastre cat sunt? 200 de euro in cel mai buna caz?
Acum se va taia si subventia de la gaz. Noi platim iarna la gaz intre 600-900 ron pe luna (!!!) gazul. Sau ma rog- l-am platit pe ala subventionat. Ma intreb ce sufletul meu o sa fac la iarna cu gazul ala nesubventionat? (Asta in conditiile in care am schimbat tot ce se putea schimba, de la centrala la ceasul de gaz, calorifere, izolatie termica, termopane, ceea ce a fost o investitie serioasa).

Io inteleg sa punem umarul impreuna ca sa ne salvam. Dar vin si eu cu intrebarea: dintr-un salar de 200 de euro (in provincie) pentru o familie de 3 oameni, cum se poate trai?
Intreb pe cei din diaspora: cei care platesc alimentele exact ca si noi: ati putea trai din 200 de euro pe luna- 3 oameni?
Nu mai zic de cheltuielile ptr scolari- ca toti stim ca scoala nu tine cont daca ai sau nu, iti cere si punct.

Nu stiu cum o fi in jurul vostru, eu aici in jurul meu, oriunde intorc ochii, vad familii din care doar unul singur are servici.
Nimanui nu-i mai convine sa faca angajari (cei care o fac sunt practic exceptii).

Eu vorbesc de marea masa de oameni in cele descrise mai sus. Ca or fi si altii bine platiti, nu neg. Dar raportat la cati sunt in masa descrisa de mine- sunt mult mai putini...

Ce-i de facut deci? (Tragem aer in piept si nu respiram, nu mancam, nu ne mai imbracam, uitam sa traim si gata?)

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Mediul privat a trecut deja prin cel putin o restructurare in ultimii doi ani.In anii 90 ,salariul in mediul privat era mai mare decat la stat,foarte clar.Apoi au venit anii in care s-au facut angajari masive in sectorul bugetar unde salariile tot crescusera si nu se mai opreau.
Referitor la servicii,oricum sincera sa fiu nu am vazut deloc o imbunatatire a lor pe fondul cresterii exagerate a veniturilor.Nu vreau acum sa dau exemple care probabil ar inflama discutia.
De aceea ,nu mi se pare corecta aceasta abordare a problemei.Multi dintre prietenii mei,care nu lucreaza la stat,si-au redus de ceva timp cheltuielile pe fondul reducerii salariilor .Si nu prea ai ce face ,nu prea ai cum protesta pentru ca este greu sa iti gasesti in alta parte.Si ei au rate ,si ei au copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Nu,Marius,nu este numai parerea ta.Este o realitate ca in ultimii ani ,contrar oricarei logici,sectorul privat a avut de oferit salarii mai mici decat cel bugetar.Iar sectorul privat deja a luat masuri drastice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Pot doar sa spun ca opinia mea este incepand cu luna iulie 2010 incolo vor fi probleme foarte mari in Romania, vor extrem de multi oameni extrem de saraci va scadea drastic puterea de cumparare si mediul de afaceri se va axa in special pe utilizarea fortei de munca ieftine insa cu desfacere pe alte piete decat cea a Romaniei, practic modelul anilor 1992-1997.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Hmmm.... o fi criza de vina, arz-or focu, da parca unele lucruri nu sunt asa cum ar trebui sa fie.

Stim ca avem produse de orice fel care sunt tot atata de scumpe ca si in tarile UE- incepand de la alimente.
Pai una e ca cineva cu un salar de 1000 de euro sa cumpere mancare de 100 de euro si sa aiba cosul plin, alta e ca unul din noi sa dea 100 de euro pentru acelasi cos... Asta in conditiile in care salariile noastre cat sunt? 200 de euro in cel mai buna caz?
Acum se va taia si subventia de la gaz. Noi platim iarna la gaz intre 600-900 ron pe luna (!!!) gazul. Sau ma rog- l-am platit pe ala subventionat. Ma intreb ce sufletul meu o sa fac la iarna cu gazul ala nesubventionat? (Asta in conditiile in care am schimbat tot ce se putea schimba, de la centrala la ceasul de gaz, calorifere, izolatie termica, termopane, ceea ce a fost o investitie serioasa).

Io inteleg sa punem umarul impreuna ca sa ne salvam. Dar vin si eu cu intrebarea: dintr-un salar de 200 de euro (in provincie) pentru o familie de 3 oameni, cum se poate trai?
Intreb pe cei din diaspora: cei care platesc alimentele exact ca si noi: ati putea trai din 200 de euro pe luna- 3 oameni?
Nu mai zic de cheltuielile ptr scolari- ca toti stim ca scoala nu tine cont daca ai sau nu, iti cere si punct.

Nu stiu cum o fi in jurul vostru, eu aici in jurul meu, oriunde intorc ochii, vad familii din care doar unul singur are servici.
Nimanui nu-i mai convine sa faca angajari (cei care o fac sunt practic exceptii).

Eu vorbesc de marea masa de oameni in cele descrise mai sus. Ca or fi si altii bine platiti, nu neg. Dar raportat la cati sunt in masa descrisa de mine- sunt mult mai putini...

Ce-i de facut deci? (Tragem aer in piept si nu respiram, nu mancam, nu ne mai imbracam, uitam sa traim si gata?)

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori


Iasmin, nu stiu unde stai tu, dar eu mai mult de 700 RON/ luna la gaz nu am platit si am de incalzit aprox. 200 de m2.
In plus mie mi se pare normal sa se subventioneze chestii mai normale. Daca o familie de 3 persoane consuma gaz de 600-900 de RON/ luna inseamna ca fie stau intr-un spatiu foarte mare, fie nu le pasa de economisire si optimizare a consumului. In contextul asta, eu daca as fi stat, as pune niste limite: de consum, de suprafata, de etc.
In familiile in care sunt 2 tineri in putere si sanatosi si doar unul lucreaza e probabil foarte greu. Dar daca le-ar fi insuportabil de greu, s-ar mobiliza. EU stiu oameni cu 2 joburi si ma gandesc ca asa cum unii gasesc cate 2, se poate.

Marius:

Criza ca si boala are efecte emotionale si emotionante, dar rezolvarea ambelor nu este eficienta daca se tine cont de aspectele astea. Si asta ar trebui sa intelegem fiecare dintre noi.

People are always blaming their circumstances for what they are. I don't believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and, if they can't find them, make them. ~G.B. Shaw

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

... In Romania s-a ajuns invers. Daca vrei sa fii cat de cat Ok - lucrezi in sistem bugetar cumva - salariile sunt constante chiar crescatoare, sunt impanzite de sporuri multe din ele hilare amuzante si caraghioase dar.... exista, nu te da nimeni afara deci e mult mai pozitiv decat un salar obtinut in mediul privat.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa


De ce spui asta ? De ce toata lumea baga toti bugetarii in aceeasi oala ? Chiar nu stiti ca si printre bugetari exista "clasa de sus" si "clasa de jos" ? Exista bugetarii "de lux", din politie, magistratura etc., dar exista si profesorii, medicii si alte categorii la care NU se aplica nici pe departe ce ai scris tu, Marius, si ce gandesc multi altii ...

Mergi la inceput