Romanii chiar vor accepta taierea salariilor???

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Nu XIO, vad ca nu pricepi. Faceam doar o posibila reconstituire a gandirii guvernantilor, adica vezi tu, ei nu s-au gandit sa le dea tuturor salarii egale, ci s-au gandit ca e ok sa ramana unii cu salarii mici si unii cu salarii mari, si au gasit o cale de economisire... Era doar un exemplu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Ei, ma bucur ca s-a pornit discutia - pentru ca, da, acesta era scopul, sa discutam, nu sa "jelim", cum spunea cineva.

Eu am sa explic ratiunea pentru care am pornit aceasta discutie:

Mai intai - pentru ca am convingerea ca scaderea veniturilor tuturor bugetarilor cu un procent asa de mare va afecta negativ inclusiv mediul privat (prin scaderea consumului si prin cresterea concurentei pentru un loc de munca - situatie in care patronii se vor simti si mai motivati sa scada salariile si sa impuna ore in plus, fiindca de-acum nu vor duce lipsa de oameni, orice ar face...);

In al doilea rand, am convingerea ca scaderea in masa a salariilor bugetarilor, precum si cresterea TVA nu sunt niste masuri corecte, nici necesare, nici eficiente. Cine va plati in urmatorul an toti somerii? Statul. Cine va pierde atunci cand multe firme se vor inchide si putini oameni vor mai cotiza? Statul. Unde e castigul? Si de ce sa se scada salariile care sunt deja foarte mici - repet sunt foarte multi bugetari (calificati, cu studii superioare, care au pana in 1000 de lei, unii cu putin peste 700 !)

In al treilea rand, oameni buni - fie ca lucram la privat sau la stat - toti ne trimitem copiii la scoala, toti acem nevoie de servicii medicale etc - cu totii vrem ca aceste servicii sa fie mai eficiente - dar cum credeti ca vor fi cand oamenii pierd un sfert din salar/salariu dintr-un foc, fara nicio compensatie (cum ar fi zile libere sau o lege prin care acesti bani vor fi recuperati vreodata...). Eu la toamna imi dau copilul la scoala,si zau ca nu imi e totuna gandindu-ma ce oameni vor mai veni/ vor mai ramane in invatamant?

Am deschis acesta discutie tocmai pentru ca prea des am intalnit ideea: "In mediul privat s-a simtit de mult criza, lasa sa simta si bugetarii" - fara sa se tina cont ca multi dintre bugetari aveau deja salarii foarte mici. Nu va faceti iluzii ca salariile tuturor bugetarilor au crescut simtitor in ultimii doi ani - pentru ca nu este deloc asa.
Si e interesant cum au reusit politicienii sa ne invrajbeasca pe unii impotriva celorlalti - de fapt depindem asa de mult unii de altii...

Mai am convingerea ca economii la buget se puteau face taind din salariile si pensiile mari (ex - cele peste 3000, nu din cele sub 1000; taind din cheltuielile cu tot felul de lucrari si achizitii, din suprapreturi si chestii de-astea.

Si nu, nu am nimic impotriva reducerii de personal acolo unde se poate - mai bine sa fie omul pus pe liber decat sa i se ia din bani. Dar vezi ca si reducerile astea s-au facut aiurea - au ramas spitalele fara personal suficient, iar in alte locuri, unde erau multi, s-au mai inmultit...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Pai floare alba, si unde e mirarea? Nu s-a procedat asa mereu? de cand se aude placa aia cu pensiile nesimtite, cu braul si cureaua lata? Ce pensii nesimtite s-au taiat? Niciuna cred. Ce, 3 mii de lei e pensie mare? (sigur, pentru mama care are 600 de lei, bineinteles ca e mare...) Intr-o pensie de-aia nesimtita intra 500 de pensii de-ale mamei mele...

Oare preocupa pe cineva (in afara de noi, voi...) daca marirea TVA-ului este o masura eficienta?
Credeti ca e greu sa arunci un ochi la "aia mai dashtepti"? Ca deh, nu trebuie Romania sa reinventeze roata... Nici invatamantul nu trebuie sa il inventam, nici sanatatea, si nu, nici economia.... Putem sa aruncam si noi un ochi la aia care au deja sisteme eficiente. Nuuu.. noi schimbam nume de ministere, mutam clasele de colo colo, reducem personal, scadem bugete...
Si totusi nu intereseaza pe nimeni.
Doar asa... pe noi, pe voi...

Cand am plecat eu de la stat (de la catedra) aveam 85 de dolari salar. M-am dus la privat, unde castigam ceva mai mult. La vremea cand am nascut primul copil, in 2003, poate va amintiti multe dintre voi, un patut de copil costa o suta de dolari, iar un salariu (la privat) de 300 de dolari era aur curat! Eu n-aveam 300. Dau exemplul meu nu pentru a ma plange in vreun fel, ci pentru a spune ca acum se intampla acelasi lucru, in alte vremuri si sub o alta forma.

Cand s-a modificat impozitul la 16% pe mine nu m-a afectat. Eram platita la negru, si daca nu imi convenea, n-aveam decat sa plec altundeva (dar cati plateau la negru pe atunci... si ce era sa faci? munceai asa... ca aveai nevoie....). Salariile de la stat au fost favorizate de scaderea impozitului (si de uniformizarea lui!)
Multi insa dintre cei de la privat au avut salariile modificate, scazute corespunzator, astfel incat netul sa rezulte la fel.
Cand euro a crescut, in 2009, de la 3,5 la 4,2 in no time, cei de la privat au pierdut si la salarii au pierdut si platind mai mult la piata.

Ceea ce vreau sa spun e ca istoria se repeta. Atata. Doar vremurile si forma sunt altele, dar sunt lucruri prin care toti trecem sau am tercut, mai abrupt sau mai lin. Uneori e impozitul, alteori cursul euro, alteori e tva-ul. Cine trebuie sa castige, castiga. Cine trebuie sa piarda, pierde. Doar nu o sa piarda aia cu pensiile de 20 de mii de euro pe luna??

Din pacate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

da, amkalaura, si nu ma mir...
dar vezi, statul e garantul unor drepturi...
daca la privat s-au scauzut - abuziv sau nu - salarii - nu cred ca asta e un motiv ca bugetarii (cei de rand, cu salarii mici) sa fie acum executati fara drept de apel.

Dimpotirva, consider ca statul - adica cei din conducerea statului - au datoria de a gasi solutii, atat pentru imbunatatirea mediului privat, cat si pentru folosirea mai eficienta a resurselor bugetare, fara a lua oamenilor dreptul dobandit prin munca. Si mai ales fara a-i nenoroci pe cei care castiga oricum foarte putin - de unde sufletul sa le mai si iei???

Tu te simi impacata daca copilul tau merge la scoala publica, iar invatatoarea lui castiga nici 200 de euro/luna? Dar daca si din astia i se mai taie 25%?
(Si vrei sa vina femeia in toata dimineata zambind la servici, sa predea copiilor intr-un mod atractiv, sa-i distreze, sa-i mai duca si in excursii, sa stea dupa program pt diverse, sa lucreze si acasa, pt a fi riguros pregatita a doua zi etc...)

Asta as vrea sa inteleaga lunea: suntem toti in aceeasi oala.
E usor sa spun : nu voi mai lucra la stat dupa CIC, ma voi angaja la privat. Ok, pentru mine, personal, s-ar putea ca asta sa fie solutia, ca si pentru tine.
Dar copiii tot ne vor merge la scoala; noi toti avem nevoie de medici, polititsti, functionari in administratie etc - eu una, chiar daca voi lucra la privat am nevoie sa stiu ca cei din sectorul public sunt acolo, ca sunt pregatiti, ca-si fac treaba si ca sunt corect tratati si retribuiti pentru asta.

Cred ca statul ne datoreaza asta - mie, tie, noua, tuturor. Iar cei care conduc statul ne vorbesc noua de competenta. Sa fie ei mai intai competenti - sa gaseasca solutii pentru relansarea economiei.

Iar daca nu-i si nu-i de unde sa dea bani oamenilor, atunci sa le dea concediu fara plata, sa le reduca programul de munca - chestii de-astea. Pentru ca nimanui nu-i convine sa fie obligat sa lucreze gratis.
(Repet, poate as face munca patriotica, voluntar, dar nu asa, fortat. Asta imi aminteste de vremurile pe care le credeam apuse, cand oamenii nu aveau niciun drept, decat acela de a munci si de a primi... ce si cat hotara statul...).

Vorba cantecului: "Buna tara, rea tocmeala..."


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Nu va faceti griji, situatia se va schimba radical. Cercetatorii de la Universitatea din Delft, Olanda, mai bine zis specialisti in biologia sintetica, spun ca dupa cca 5 sau 7 ani vor exista oameni care vor avea parul sau pielea verde si ca vor putea supravietui doar cu lumina soarelui prin procesul de fotosinteza. Sa vedem cum va rezolva guvernul Roman problema asta La cine se mai vand mici, cola si alte cele?
Apropo, in legatura cu consumul gazului, eu nu stiu mai bine decat ca in Vest, se incalzeste camera de zi cam la 19-20 de grade. Nici vorba de dormitoare, bai sau holuri intre camere sau orice alta camera in casa. Si caldura se aprinde doar seaara cand oamenii vin de la servici. Dimineata se face dus rapid in baia rece si tusti in masina inspre servici, nu se pune centrala de incalzire in functiune. Si ei se plang ca consuma prea mult si ca trebuie sa reduca consumul gazului.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui witeflower
Cred ca statul ne datoreaza asta - mie, tie, noua, tuturor.

Cand va disparea din mintea romanilor ideea fixa ca statul este o entitate separata de multimea oamenilor care il compun, vom intra si noi in lumea buna. In lumea statelor cu cetateni responsabili.

Cand spui ca statul iti datoreaza ceva spui de fapt ca eu si toti ceilalti iti datoram ceva.

Gandeste statul ca o asociatie de proprietari. Tu esti X-lescu de la ultimul etaj care consideri ca este dreptul tau sa se repare acoperisul gaurit prin care ploua in apartamentul tau. Si daca ceilalti proprietari nu mai au destui bani ca sa puna mana de la mana sa se stranga fondul de reparatii? Ce faci? Te duci la Haga ca sa-i obligi in justitie pe ceilalti proprietari sa-si vanda televizoarele ca sa-ti satisfaca astfel dreptul? Cand spunem asociatie de proprietari este usor sa ni-i imaginam pe vecinii care platesc intretinerea prin care asociatia functioneaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui Amonar


Apropo, in legatura cu consumul gazului, eu nu stiu mai bine decat ca in Vest, se incalzeste camera de zi cam la 19-20 de grade. Nici vorba de dormitoare, bai sau holuri intre camere sau orice alta camera in casa. Si caldura se aprinde doar seaara cand oamenii vin de la servici. Dimineata se face dus rapid in baia rece si tusti in masina inspre servici, nu se pune centrala de incalzire in functiune. Si ei se plang ca consuma prea mult si ca trebuie sa reduca consumul gazului.


Ai vrut sa zici in Germania cand ai zis vest, da? Nu de alta, dar daca te aud americanii sau canadienii fac stop cardiac:)



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Cand spui ca statul iti datoreaza ceva spui de fapt ca eu si toti ceilalti iti datoram ceva.




...Si iaca cum, printr-o fraza simpla, obtinem un raspuns la multe intrebari, puse sau nepuse, vis a vis de problemele noastre.
Este o perceptie generala, intotdeauna asteptam ca statul sa ne dea. Joburi, salarii, ajutoare, pensii, case, zile libere, siguranta pe strazi, concedii, educatie, sanatate...nu numai ca asteptam, ba chiar suntem convinsi ca statul ne este dator. Datoria noastra? E...asta-i alta treaba. Majoritatea nu-i dispusa sa dea nimic, sau cat mai putin.
Si stam si ne miram de ce nici cei care vor sa faca ceva in viata nu primesc ce merita.
Da, am fost din totdeauna condusi de incompetenti. Dar cred ca o sa intelegem pana la urma (pe pielea noastra) ca nici nu suntem in stare sa fim condusi de altcineva.

Am citit un interviu cu ambasadorul Elvetiei la noi...spunea ala (printre multe alte lucruri absolut naucitoare pentru noi) ca in Elvetia este o onoare sa-ti platesti taxele, impozitele...ei bine, dupa ce va trece rasul si rostiti cateva fraze gen "mama, ce prosti sunt aia", ganditi-va serios daca noi vom gandi vreodata ca elvetienii. Ca sa traim si noi ca ei...

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Citat:
citat din mesajul lui Amonar


Apropo, in legatura cu consumul gazului, eu nu stiu mai bine decat ca in Vest, se incalzeste camera de zi cam la 19-20 de grade. Nici vorba de dormitoare, bai sau holuri intre camere sau orice alta camera in casa. Si caldura se aprinde doar seaara cand oamenii vin de la servici. Dimineata se face dus rapid in baia rece si tusti in masina inspre servici, nu se pune centrala de incalzire in functiune. Si ei se plang ca consuma prea mult si ca trebuie sa reduca consumul gazului.


Ai vrut sa zici in Germania cand ai zis vest, da? Nu de alta, dar daca te aud americanii sau canadienii fac stop cardiac:)






M-am referit specific la Olanda, dar si in Germania se merge pe principiul: camera unde nu traim nu se incalzeste. Si in Olanda se doarme si cu geamul deschis pt aer curat Canadienii mai pot sa-si faca foc cu lemne banuiesc si Germanii la fel (adevarat ca numai la sate). De Americanii din Texas te cred ca ar face atac de cord daca ar da iarna peste ei si ar dormi intr-un dormitor inghetat



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissandrada spune:

Pai nu-i datoria staului sa plateasca medicii, profesorii/ invatatorii, pompierii, politistii? Ei lucreaza pentru noi ceilalti. Pentru populatie.
Daca un functionar dintr-o primarie/minister poate sa si gaseasca ceva de lucru la privat un pompier, politist nu poate ca nu-s face nimeni pomperie privata sau plitie privata.

In zona noastra afectata de inundati pompierii sunt ff solicitai. Nu mi-am mai vazut sotul de o saptamana. Credeti ca-i plateste cineva ore suplimenare? Nu. Si nici unul din colegi nu spune ca va slava cu 25% din bunuri sau oameni mai putin. Si in timp ce ei muncesc pe rupte zi si noapte la diguri oamenii afecati stau si se uita cu sticla in mana la ei.


Bazar general DC


Criss de Alessia si Andrada
"Humor is mankind's greatest blessing" - Mark Twain (Umorul este cea mai mare binecuvantare a omenirii)

Mergi la inceput