ma incadrez la indemnizatie?
marius, sau altcineva, va rog sa ma lamuriti si pe mine:
situatia sta asa:
- pina in ian 2009 inclusiv am avut carte de munca
- din februarie 2009 pina in octombrie 2009 inclusiv am fost persoana fara niciun fel de venit
- din noiembrie 2009 am un PFA dar fara venituri, platit impozit pe venituri estimate
- CASS-ul este platit la zi, de mine individual, si urmeaza sa platesc si restul pina in dec 2010
- la pensii am facut contract in ianuarie 2010, impozit platit la zi.
voi naste in august 2010. beneficiez de indemnizatia minima? daca nu, ce ar trebui sa mai platesc?
multumesc mult!
PS ce legi, ordonante etc trebuie sa citesc in sensul asta?
merci mult!
eu , cu (DPN 27.08.2010), andi si tati
Raspunsuri
marius spune:
Ai platit sau nu ai platit impozit pe venituri estimate ca nu am inteles.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
pitzinuca spune:
da, am platit impozit pe venituri estimate.
_
traduceri si asistenta
"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."
marius spune:
Ahhh acum vad - nu ajunge trebuie 12 luni impozabile sau asimilate si sunt mult mai putine. Din pacate in acest caz nu vei beneficia de CIC.
pitzinuca spune:
chiar daca am CASS si FNUASS platite la zi? adica parca din fondul asta se plateste CIC-ul, nu?
_
traduceri si asistenta
marius spune:
Nu.... conditiile legii sunt altele:
http://www.romleas.ro/legi/OG148-3.11.2005/index180609.html
Īncepānd cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, īn ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului īn vārsta de pāna la 2 ani sau, īn cazul copilului cu handicap, de pāna la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara īn cuantum de 600 lei sau, optional, īn cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmeaza cursurile de zi ale īnvatamāntului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara īntrerupere. Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care au īntrerupt cursurile din motive medicale.
--------------
Litera m) a alin. (2) al art. 1 a fost introdusa de articolul unic din LEGEA nr. 240 din 10 iunie 2009, publicata īn MONITORUL OFICIAL nr. 403 din 15 iunie 2009.
--------------
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
pitzinuca spune:
marius, multumesc mult de lamuriri.
unul din puncte zice de pensii. oare pot sa ma duc sa platesc retroactiv perioada cat nu am lucrat, sa fac un contract individual de pensii? adica februarie-decembrie 2009?
_
traduceri si asistenta
marius spune:
Pentru pensie poti sa faci contract de asigurare individual, nu are legatura cu nici una din indemnizatii. Nu stiu daca se poate plati retroactiv pentru a nu pierde lunile de pauza practic se discuta doar de perioada necesara pt pensionare in acest caz. Personal nu vad un avantaj special fiind vorba de luni de zile (sub un an) insa e bine sa ai in vedere in viitor nu de alta dar zi de zi luna de luna imbatranim si invariabil ajungem (in principiu) si la o zi cand nu mai putem sa facem mare lucru pentru noi - deci o asigurare conteaza.