plans la alaptat si refuzat sanul + vomita

plans la alaptat si refuzat sanul + vomita | Autor: Ioana_Pos

Link direct la acest mesaj

Dragelor,

De 4-5 zile ne confruntam cu o problema noua. Bebita noastra mica (24 de zile) a inceput sa planga la alaptat si sa refuze sanul.

O alaptare noaptea este asa: se agita, o iau, o pun la tzitzi (pozitia clasica), papa, ragaie, doarme.

O alaptare ziua este asa: se agita, o iau, o pun la tzitzi, manaca un pic, apoi o aud cum inghite foarte precipitat (se aude lichidul cum galgaie pe gat), se opreste, tuseste/ se ineaca (uneori). O ridic pe umar sa respire bine. O bat pe spate si uneori ragaie. O pun la tzitzi din nou si nu vrea, mai precis se incordeaza ca o scandurica, loveste cu pumnisorii in tzitzi, urla. Uneori o apuca sughitul. O iau in brate si ne plimbam prin casa (ea ridicata pe umar). Incerc iarasi tzitzi - daca am noroc accepta si se reia ciclul cu galgaitul. De multe ori, cand o ridic sa ragaie da cate un jet de lapte branzit, destul de consistent. Dupa 45-60 de minute, ea urla de foame si eu as urla de nervi daca as putea Ba mai mult, bruma pe care a inghitit-o, a injumatatit-o vomand.

Ma feresc ca de Aghiuta sa ii dau biberonul, de teama sa nu se obisnuiasca si sa refuze tzitzi pe motiv de biberon.

Am incercat sa o alaptez:
1. lateral (eu si ea in paralel, asezate pe o parte) - da rezultate slabe, tot se ineaca;
2. lateral, dar ea pe o pernuta, sa fie mai sus decat mine ca sa traga laptele mai greu - idem;
3. pozitia clasica, dar sa ii tin caputul mai sus decat restul corpului - aproape ca o tin vertical si degeaba
4. ea peste mine - incepem cu pozitia clasica si ma las treptat pe spate - nu functioneaza
5. ma mulg putin inainte sa o pun la san, sa nu vina jetul puternic si am incercat sa ii scot sanul din gura cand vad/ aud ca galgaie - degeaba

Pentru ca mananca prost, vrea tzitzi des si se amesteca lapticul semi-digerat cu cel proapat :(

Nu mai stiu ce sa fac. Ia mult mai prost in greutate fata de primele 3 saptamani de la nastere. Culmea este ca se intampla de cateva zile. A mai avut tentative de vomat laptic, apoi s-a reglat singura.

Stiu ca trebuie sa am rabdare sa se dezvolte sist digestiv, dar ma tem sa nu ii fac mai mult rau si vreau tare mult sa fac cumva sa nu se mai inece + sperie la tzitzi.

Please help.


Ioana, mami de Patricia

Sa va traiasca puiutii, sa fie sanatosi si norocosi!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns diamat spune:

Citat:
Pentru ca mananca prost, vrea tzitzi des si se amesteca lapticul semi-digerat cu cel proapat :(

Stai linsitita, nu exista asa ceva. Adica se poate :P dar nu este absolut nici o problema.

E normal sa ia in greutate din ce in ce mai putin, si e normal sa ia in greutate mai putin daca suge mai putin.

Ai incercat sa ii dai sa suga un pic mai inainte decat ar trebui? Adica sa anticipezi un pic cand ii e foame si sa ii oferi sanul inainte sa fie infometata. Ma gandesc ca asa ar suge mai linistita (cum o face noaptea cand e mai adormita). Eventual sa creezi o atmosfera cat mai linistita, sa fii si tu relaxata cand ii oferi sanul, sa ii vorbesti, sa ii canti, sa o mangai, sa o linistesti...



dianocica cu d (3+)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paulush spune:

Ioana,

Cateva idei, tu alegi ce ti se pare ca e util in cazul tau.

Sanul se ofera, nu se obliga cu el, trebuie sa avem grija sa nu impingem spre san NICIODATA bebelusul apasandu-l pe cap, e o chestie care ii deranjeaza ingrozitor, si pot avea dupa aia o falsa respingere a sanului.
Apropie-l de tine tinandu-l de partea de sus a spatelui, nu de cap.

Capul trebuie sa fie alineat cu corpul bebelusului, nu mai sus nici mai intr-o parte. Cu alte cuvinte, ar trebui sa va vedeti mai mereu ochi in ochi.
Ca sa ma fac inteleasa, incearca tu sa bei un pahar de apa cu capul flexionat (urechea lipita de umar), cu capul in barba sau cu capul intr-o parte. dificil, nu?

Bebe trebuie sa stea comod, sa nu fie obligat, normal ca plange.
Ofera-i sanul cand e relaxat, fara foame mare. Jetul puternic de la inceput se va regulariza in cel mult 2-3 saptamani, intre timp si bebe va mai creste si va veti acomoda mai bine cu fiecare zi ec trece.

Incearca pozitia in care tu stai lasata pe spate, sprijinita cat mai comod pe perne, intr-un fotoliu comod, pe pat sau canapea. Sustine-l pe bebe doar atat cat sa nu cada, pune-l peste tine si lasa-l sa se adapteze el. Daca ai rabdare, o sa descoperi cu surprindere ca stie foarte bine ce are de facut.

Nu e nevoie sa scoata aerul, deloc. Aerul intra de la plans, nu de la san. Doar copiii care sunt hraniti cu biberon trebuie pusi pe umar sa scoata aerul inghitit, cei alaptati nu au nevoie. Nu te stresa cu asta, e un detaliu fara importanta.

Nu te mai gandi la laptele semidigerat amestecat cu cel nou, e o aberatie cat casa.

Important cred in cazul tau este sa nu fie prea agitat si flamand bebe cand il pui la san, caci atunci se ineaca mai tare, intre jetul puternic si foamea lui. Ofera-i cat mai des cu putinta, in circumstante linistite, cand si tu esti calma.

Succes!

asa a fost

poze

mes p’tits riens

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Ioana.. cat are puiul tau?(acum am vazut ca are 3 sapt)
Eu la primul eram innebunita ca imi cerea din 10 in 10 min, era permanent infometat.. A crescut excelent, pentru ca i-am dat, i-am dat.. pe la 5-6 luni se regleaza, nu mai sunt asa fomisti.
Ar trebui sa te relaxezi si sa nu mai tii cont de timp, greutatea bebelului, nr de alaptari, etc.. Daca vrei sa fii linistita, cantarita doar o data pe sapt.
Al meu are 6 sapt si uneori face exact cum spui tu. E normal, nu trebuie sa te stresezi.
Am vazut ca atunci cand se zbate tare la san e ori pt ca vine prea mult, ori are gaz si il deranjeaza la burtica.. Il pun pe umar si il bat pana iese burp.. sau pe piciorul meu si il tin putin indoit ca sa iasa mai repede..

Ce au spus fetele e adevarat, o singura mentiune am: si noi cand mancam si ne simtitm full, musai vine un burp.. asta e semnalul ca e gata.. cel putin la mine, dupa burp nu mai pot baga nimic..

Alaptatul asta e ca un dans in doi, ne mai calcam pe picioare, mai avem ritmuri diferite, cere timp sa ne acomodam unul cu altul. Ai rabdare si nu o priva de exercitiu, adica de san, da-i pana va faceti propriul ritm, apoi o sa fie o binefacere..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Buna Ioana,

ma voi alatura si eu fetelor pentru ca au dreptate!
Multa multa rabdare!
Faptul ca iti vine si la 45-60 minute este absolut normal, cateodata mai are si "numai sete" si vrea sa bea scurt, numai "primul"lapte, la fel cum intr-o perioada de crestere iti va face asta si de 20 de ori pe zi.
De biberon ca nu te atingi faci foarte bine, asa sa si ramana!
Faptul ca se ineaca ni s-a intamplat si noua, din cauza ca la inceputul perioadei de alaptare inca sanii trebuie sa se acomodeze, vei produce "pe stoc", sunt plini si vine mult odata. Ca si desfasurare este cam asa: pui copilul la san, incepe sa suga, iese repede se ineaca, apoi pe masura ce suge si se goleste bea tot mai "din greu". La urmatorul reflex de produs, laptele vine iara cu putere, iara se ineaca un pic si tot asa. Pe o tura de alaptat sunt cam 3 reflexe de produs lapte, si deci sansa de a se ineca iara tot de atatea ori.
Faptul ca mai si vomita e si el normal, dar cu siguranta nu din cauza ca laptele nou este peste cel vechi ...Poate din cauza ca suge cu asa putere si repede, i se intampla si ei ca si noua, ca mancam o cantitate prea mare din cauza ca mancam prea repede.
Nu vreau sa te sperii, dar pana cam pe la 2-4 luni s-ar putea intampla ca sa dureze "procesul" vostru de acuma, si este absolut normal. Numai daca nu mai ia deloc in greutate, este o problema, nu daca ia mai putin ca inainte!
Incearca sa-i oferi masa, inainte sa simti ca ti se umple sanii foarte tare, atunci nu este nici jetul foarte puternic. Daca asta coincide si cu faptul ca ea nu este inca foarte flamanda, cu atat mai bine!
A, bucura-te ca mananca repede, mai bine asa decat mese peste o ora, care-ti fac cu timpul rani la sani!
Mult succes mai departe!

_
Don't feed the trolls!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana_Pos spune:

Dragi mamici,

Multumesc pentru sfaturi. In nici un caz nu o fortez sa manance, daca vrea sa apuce sanul o las, daca nu nu o tin cu forta.

Problema se acutizeaza pe zi ce trece. Nu mai mananca bine deloc si nici nu se mai odihneste (max 30 de min de somn). Azi a venit pediatra care a zis ca e posibil sa fie mofturoasa si sa ma mulg sa ii dau bibe. Am facut figura si a mancat bibe fara nicio suparare. Totusi as vrea sa o hranesc la sam . Pediatra a zis ca daca nu reusesc sa o conving cu sanul, ramane mulsul, ca macar e laptele meu si sa ii dau cu bibe.

Am incercat sa o pun la san cat e inca adormita (isi baga maninile in guritza etc) si o pacalesc putin, apoi se dezmeticeste si refuza. Acest refuz este foarte chinuitor pentru mine, pentru ca urla ca din gura de sarpe si oricat incerc sa raman calma nu reusesc si ma apuca plansul - e cam nasol sa urle copilul cand se apropie de tine. Nu doresc nimanui sa simta ce simt eu.

Nu stiu daca sa incerc aparatorile alea de san, care se folosesc de obicei pentru rani - eu nu am, desi uneori suge cate 50-60 de minute. Oare ajuta sa o pacalesc ca sunt... bibe?

Ioana, mami de Patricia

Sa va traiasca puiutii, sa fie sanatosi si norocosi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Ioana, eu cred ca voi incepeti o perioada de crestere.
Sigur ii este foame dupa o ora, sau vrea doar contact cu tine, cu pielea ta?
Toti bebelusii aproape prefera sticla, pentru ca si daca nu fac nimica le pica laptele in gura! Si pe masura ce se obisnuieste cu ea, va refuza tot mai mult sanul.
Pompa pentru scurta durata este in regula, dar nici ea nu stimuleaza cum trebuie sanul, cum face un bebe flamand, si poate duce cu timpul si ea la redusul cantitatii tale de lapte. Iti spun toate astea, ca sa fi in cunostinta de cauza cand iei o decizie, nu inseamna ca de pe azi pe maine pateste copilul sau laptele tau ceva. Dar limita nu o poate gasi nimeni. Protectoarele pentru sani sunt si mai pacatoase, la noi s-a inecat si mai tare cu ele, curge mai usor si se strange si in ele laptic, care vine apoi dintr-o data.
As incerca mai degraba sa-i dau lapticul tau fie cu canita, fie cu pipeta sau siringa. Atentie, nu impins jet mare in guritza, ci pic cu pic. In felul asta mai castigi un pic de timp, si daca la bebitza e o faza trecatoare poate scapati intre timp de ea.
Nu stiu ce sa zic de raspunsul pediatrei, parerea mea e ca nu exista copii mofturosi, si cu siguranta nu de pe azi pe maine. Poate ai mancat tu intr-adevar ceva ce nu-i place, poate vine un pic mai greu, dar copii devin mofturosi numai dupa ce au cunoscut sticla!
Dar, problema este ca daca este in perioada de crestere, tocmai ca ar trebui cat mai des sa vina la supt,ca sa stimuleze sanul corect.
La cat timp venea inainte sa manance?

_
Don't feed the trolls!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diamat spune:

Ioana, ce temperatura aveti in casa?


dianocica cu d (3+)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana_Pos spune:

@ Diamat: cam 26-27, ca avem aer conditionat si bate indirect in camera ei; m-am gandit si eu ca e posibil sa fie de la caldura...

@sunshine2009: dupa 3 zile de cosmar m-a izbit si pe mine gandul asta, ca prea era maraita si agitata. Inainte manca la 2,5 ore noaptea si cam la 2 ore ziua, dar nu avea un program (abia face 4 sapt!). Acum cere foarte des.

Intre timp a venit o doamna specialista in lactatie si de ieri de la pranz a mancat numai de la tzitzi si este si un pic mai calma. M-a ajutat pe mine foarte mult sa discut cu doamna respectiva si m-a invatat smecherii de reducere a riscului de inec cand suge ca o calica. Sper sa dureze pasiunea pentru tzitzi!
Mami este foarte fericita!

Ioana, mami de Patricia

Sa va traiasca puiutii, sa fie sanatosi si norocosi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorinaalex spune:

Ioana, ati reusit sa reveniti la normal? Care sunt smecheriile pe care le-ai invatat de la dna doctor?

15+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikolett2445 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ioana_Pos

@ Diamat: cam 26-27, ca avem aer conditionat si bate indirect in camera ei; m-am gandit si eu ca e posibil sa fie de la caldura...

@sunshine2009: dupa 3 zile de cosmar m-a izbit si pe mine gandul asta, ca prea era maraita si agitata. Inainte manca la 2,5 ore noaptea si cam la 2 ore ziua, dar nu avea un program (abia face 4 sapt!). Acum cere foarte des.

Intre timp a venit o doamna specialista in lactatie si de ieri de la pranz a mancat numai de la tzitzi si este si un pic mai calma. M-a ajutat pe mine foarte mult sa discut cu doamna respectiva si m-a invatat smecherii de reducere a riscului de inec cand suge ca o calica. Sper sa dureze pasiunea pentru tzitzi!
Mami este foarte fericita!

Ioana, mami de Patricia

Sa va traiasca puiutii, sa fie sanatosi si norocosi!





ioana
am nevoie de smecheriile pe care le-ai invatat de la doamna specialista in lactatie,si noi am patit la fel si am citit capitolul cu mare interes de la inceput....au fost sfaturi foarte folositoare .....fetelor miiii de multumiri
sunteti de milioane
eu nu am trei jeturi de lapte,la mine vin doar doua,am pompat 30 min pe liber si tot nu a venit cel de-al treilea jet

eu nu am cantitate suficienta cateodata,in timp ce suge ,daca am timp si sunt acasa ma mulg la un san si suge din celalalt,scot 50 ml maxim la pompa,cateodata i-l dau cu bibe, cateodata il pastrez in frigider

cum sa fac sa maresc cantitatea,o pun des la san,de cate ori vrea la o ora sau 30 min,doua ore ,trei ore maxim ziua beau ceai de lactatie ,1 litru pe zi,apa,supe




NIKOL cu ANTONIA MARIA (06 MAI 2010) si DAVID (15 MAI 2006)

Mergi la inceput