Nazdravani de prin 2003 *3

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Mihaela - aici Eliza a fost pusa direct la sfarsitul clasei 1, si nu numai ca nu stie limba si nici nu o sa inceapa sa o studieze pana la toamna, dar nici nu stie sa scrie si sa citeasca.
Eu am preferat sa nu o stimulez cu cititul (in romaneste citeste putin silabisind, dar oboseste repede), ca sa nu o bulversez, mai ales ca ea aici foloseste engleza. M-am gandit ca deja e prea mult pentru ea, sa aiba 3 limbi deja, pe care sa le foloseasca simultan, si sa mai si citeasca sau scrie.
Si cum ultimii doi ani de gradinita din Romania au fost o mare mare porcarie si o mare pierdere de vreme, as putea zice ca la unele chestii ea a batut pasul pe loc...
Cam asa stau lucrurile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Inteleg Anka, eu credeam ca o compari cu nazdravanii nostri, care intra acum in cl.I. Da, uitasem ca pe Eliza au pus-o direct la sf. de a 2-a. Dar e chiar asa o problema daca o lasa tot in cl.I si anul viitor? Adica sa mearga cu cei mai mici decat ea...totusi e nascuta la sf de august, nu e nici ea chiar mare fata de cei cu "un an" mai mici, nu? Poate ar fi in avantajul ei sa nu o chinuiti cu atatea...chiar ca sunt multe trei limbi si apoi scris, citit...dar voi stiti mai bine. E doar o sugestie, o parere....

fii alaturi de Mihaita


vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:


Vacanta placuta Mihaela!

Eu m-am inscris la un curs de vara, pana pe 9. iulie So, vacanta noastra o sa fie de aprox. o luna, pana incepe Y. scoala... Totul e sa ne relaxam si sa petrecem cat mai mult timp impreuna...

Si eu ma minunez de cate stiu ai vostri, Y. a mea stie aproximativ doar alfabetul (literele mari de tipar, cele mici nu prea...), de citit poate 2-3-5 cuvinte scurte... iar la matematica, ceva adunari, scaderi de pana la 10. Cam atata, cam asta este nivelul copiiilor de varsta ei (bineinteles ca mai sunt si care citesc... eu am incercat, insa nu e pregatita si nu vreau sa o fortez, o sa invete de placere, la scoala). In rest este un copil fericit, placut, are f. multi prieteni, toata ziua se joaca, sta pe afara... Acum merge si la un curs de innot.

Va pup pe toate si multumim ca ati intrebat de noi

I,J ,N & E
--------------------------------------------------
"One who knows languages feels home everywhere."
(Dutch saying)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Vai Isabela, asa de scurt?? Nu te-am vazut de o mie de ani, tot arunc privirea dupa tine pe mess si tu nimik
Cam ce zici tu ca stie Yael, cam asa stie si Eliza. In afara de chestii efective de scris si socotit, e pasionata de o multime de lucruri, acum e cu rechinii, dar nu a abandonat dinozaurii. Luam de la biblioteca cate un brat de carti cu dinozauri.
Se joaca mult, se distreza, se cocoata peste tot, zici ca e caprita.
Eu sunt foarte multumita de ea, deja mi se pare grozav ca vorbeste asa de bine engleza, nici nu ma asteptam! In ultimii doi ani cam rupsese contactul cu engleza. Si totusi vorbeste asa de natural! Acum incepe cu "well..." E haioasa. Cu toti prietenii ei vorbeste in engleza (chiar si cu romanii uneori, ca si ei stiu) Si o invata pe Er cuvinte, si in engleza si in franceza.
Literele le-am facut acum pe toate, si mici si mari, dupa o carte de aici. dar nu le stapaneste foarte bine inca. De exemplu nu ii e prea clar ca L mic e o litera inalta si ca P mic e o litera joasa. Ea le face la aceeasi inaltime. Si inca il incurca pe B mic cu D mic.

Mihaela - nu stiu clar cum stau lucrurile aici cu clasa asta de acomodare pe care o face ea. Tehnic, e un an in care copiii invata limba. Si toti trec prin el, corespunzator varstei (aici merg la scoala toti cei nascuti pana la 1 octombrie). Insa la varsta asta "critica", 6-8 ani, cred ca se face mereu si scriere, ca doar nu se invata scrierea la 5 ani in toate tarile. Cumva ii uniformizeaza pe toti, ii aduce la nivelul potrivit, si apoi, cand trec la clasa normala, intra conform varstei. Eliza deci va intra intr-a 3-a dupa anul pe care il va avea la accueil, adica pana in vara lui 2011.

Aici, literele se invata la 5 ani, spre deosebire de Romania, unde la pregatitor nu se fac litere.
Cifrele doar le invata, la 5 ani, dar nu fac socoteli.
In Romania e invers. Se fac deja socoteli simple la pregatitor. Dar nu se scriu cuvinte.
In plus, in Romania, poti sa ai 6 ani la pregatitor, cum era Eliza. Aici, la 6 ani esti clasa 1, chiar daca abia implinesti 6 ani in septembrie.
Tot la pregatitor (adica maternelle, aici, care e primul an de scoala practic), se fac notiuni de geometrie - de exemplu forme geometrice complexe, conul, piramida cu baza patrata, piramida cu baza triangulara, prisma cu baza rectangulara, triunghiulara sau patrata, sfera, cilindrul... Apoi, notiuni despre univers, numele planetelor, etc.. Apoi despre corpul uman, simturile, notiuni de stiinta (ce plouteste, ce se scufunda, ce sunt magnetii si ce obiecte atrag, ... foarte interesant...) Si mai fac chestii de organizare, invata lunile si zilele, ca sa isi faca program, ...

Imi mai place ca la scoala au profesor dedicat pentru sport, pentru muzica... Nu cum faceam noi sport cu invatatoarea care era o baba cu fusta de stofa la ora de sport.
Mie mi se pare foarte interesant, atata doar ca eu mi-am propus sa lucrez cu ea acasa materialele astea de maternelle si sa ne apucam si de cate ceva din clasa 1, mai ales ca la anul va face direct clasa 2, plus ca va avea mult de invatat la limba...
Au o carte, imaginarium se numeste, unde au desene, si numele respectiv dedesubt. Au insecte, plante... O sa stie o gramada de vocabular in scurt timp.

Gata, fug sa le scot din baie ca s-au incretit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:


si eu care te asteptam pe FaceBook... pot fi si mai scurta sa stii...
Mei, ma simt expusa, de ce-mi dezvaluisi identitatea!?

Pasiuni zici, a? Pai am tot incercat cu planete, dinozauri, fluturi... nope. Intr-o perioada o pasiona arta fotografica... unele poze chiar ii ieseau super... Foarte frumos, dar i-a trecut... Apoi mai colectiona capace, acum vad ca strange pietre, colectioneaza tot felul de pietre, pietricele, tot felul de forme, culori... am pietre peste tot... si-n buzunare uneori, in sacul de scoala, geanta... la geam...
Inca e fascinata de printese, povesti... cand mergem la biblioteca asta-si alege, unele carti cu povestile ei preferate le stie pe de rost... ca si cum ar sti sa citeasca Cartile ei sunt cu printese... Are colectia cu Barbie (filmele), Winx... Ii place filmul Spy Kids...

Ca tot veni vorba de printese, aveam la subiectul nostru un nr. 1 fan printese si culoarea roz, ea insasi o printesa superba, Isabel de SUPER MAMI! Sunteti bine?
La fel mi-as dori sa revina si CARMEN (Carmen77) Please fetelor, si noi am fost o gasca super.

Revin, trebuie sa-mi soseasca copilasii de la inot (astazi e ultima zi, le-au dat si diplome :)
Pup.

I,J ,N & E
--------------------------------------------------
"One who knows languages feels home everywhere."
(Dutch saying)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciuf spune:

Haideti sa va spun ce trebuie sa stie un copil care termina clasa pregatitoare. Luca a inceput kindegarten in aug., iar in nov. a facut 6 ani. Tocmai ce i-am facut ordine in dosarul lui de scoala si m-am gandit sa impart cu voi ce a facut el la scoala.

Deci:
Matematica
Numarat pana la 100
Numarat de la 100 inapoi
Adunari pana la 20
- adunari cu duble
- adunari cu zero
- adunari numai cu 1, numai cu 2, numai cu 3 ...
Adunari cu zeci. Ex: 20 plus 30
Numarat din 5 in 5 si din 10 in 10.
Stiut numerele ordinale: al doilea, al treilea ...
Scaderi de la 20 in jos.
Scaderi cu 0, scaderi cu duble (Ex. 6 - 6), scaderi cu zeci
Comparari cu nr. pana la 10 si pana la 100. Care nr e mai mare 87 sau 79
Fractii: jumatati, treimi, patrimi. Sa le recunoasca, sa le scrie in grafic si sub forma de fractie
Geometrie: - recunoasterea formelor in 2 si 3 dimensional
- numararea fetelor (cum ar fi in cazul unei piramide)
- numararea laturilor
- simetria formelor
- forme inchise, forme deschise
Orientare spatiala: sus joc, inautru, in afara, stanga, dreapta
Masuratori: lungimea se masoara in ...
temperatura ... fol. termometru
greutatea
Valoarea banilor: sa distinga fiecare moneda
sa numere banii, sa numere banii avand combinatii de monezi. Sa calculeze cati bani au nevoie pentru a cumpara o jucarie
Timpul:
zilele saptamanii, lunile anului, anotimpurile anului si sa citeasca un calendar
sa citeasca la ceas din 5 in 5 minute (comparand cu cea analog si digital), sa faca distinctia intre a.m si pm
La citit sta binisor. Citeste mai mult decat i se cere la scoala. La biblioteca citeste de nivelul B. Adica sunt cuvinte mai lungi si mai grele.
La scris au inceput cu litere mici. Luca scrie precum zicea Mihaela. Cand o litera mare de tipar, cand una mica. Le cam ameteste. Inca nu i-au invatat toate literele de mana. Ioc caligrafie deocamdata. Scrie foarte bine in romaneste. As spune ca mai bine decat in engleza. Ii este mult mai usor.
Luca face spaniola si a invatat cateva cuvinte si cantecele.
La muzica au invatat despre instrumente si sa cante in cor.
Faceau sport in fiecare joie
La stiinte faceau tot felul de experimente: despre volum, topirea ghetii sau a sarii.
Cam astea le gasii in caietele lui Luca.
Acum el asteapta cu nerabdare sa treaca in clasa intai. A auzit el ca e tare frumos si multa distractie

Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:


Ia uite domne' ce pregatiti sunt (trebuie sa fie) copilasii in USA, inainte de school... Chiar nu stiam, multumim de info ciuf. Insa kindergartenul este compulsory? Sunt tare curioasa cum o sa fie clasa I la noi... V-am dat si eu mai sus 'lista' cu ce trebuie sa stie un copil in Finlanda inainte de a merge la scoala...

Am gasit la repezeala 2 articole pentru cine are timp si chef: aici si www.cybercollege.com/plume22.htm" target="_blank">aici

Noapte buna si un weekend cat mai placut

I,J ,N & E
--------------------------------------------------
"One who knows languages feels home everywhere."
(Dutch saying)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Abia am ajuns acasa, am fost la safari, suntem franti!!
Abia astept sa descarc pozele si filmele, a fost grozav. Atata doar ca dupa amiaza a plouat, asa ca nu ne-am mai dus si la balaceli (desi multi au stat bine merci la balaceala si pe ploaie...) Next time...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

De azi trebuia sa incepem cu gradinita de vara, unde sa se joace cat incape! dar, pe moment Alex e racit putin si il tin acasa pana ma conving ca nu e ceva grav: are de toate: muci, tuseste usor... si il doare un pic gatul. In principiu inghetata bat-o vina e responsabila dar, nu inseamna ca nu ii mai dau inghetata... Am sa vad dupa amiaza cum se simte si voi decide daca merge si la tenis...

Si acum ajutor, please!
Alex a inceput sa imi puna intrebari despre examen. Ce se intampla daca pica examenul... ramane repetent? I-am spus ca nu si ieri am auzit-o si pe teacher cum ii punea sa repete ca ei sunt cei mai buni si ca vor reusi cu totii. Dar copilul meu are emotii...
Ieri a primit diplomele la Smart si Winners unde a luat locul I si II - sau invers, nu conteaza - dar nu il motiveaza si nici incurajeaza asta. Imi spune ca are emotii... Asadar, intrebare intrebatoare... cum sa procedez? Va rog, dati-mi o idee, am inteles ca la examen testele sunt mai usoare decat ce fac ei la testarile saptamanale dar cum ii bag eu asta in cap copilului meu care e un monument de incapatanare...? nu ma prea intereseaza rezultatul ci experienta castigata, dar cum sa il fac sa priceapa asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

Ciuf, asta ii spuneam si Laurei acum cateva zile, am constatat ca programa americana si canadiana e foarte 'stufoasa' in primii doi ani, clasa 0 si I, adica ceea ce la noi echivaleaza cu cu grupa mare si pregatitoare de la gradinita... Cand spun stufoasa nu vreau sa spun incarcata ci complexa. Invata multe lucruri de care ai nostri nici nu se ating...

Alex de exemplu nu stie formele geometrice spatiale - ma rog, stie de piramida si de cub dar incurca des cercul cu sfera...! - si nici sa faca calcule adunand banii, ma refer la monezi si bancnote... Am cautat si programa britanica si seamana destul de mult cu cea americana si canadiana, am sa am de lucru cu el...

Din ce am vazut si la Iuliana, ai nostri nu fac inca adunari/ scaderi cu treceri peste unitate, nu fac adunari/scaderi pana la 100, si nici peste, si nici nu invata ceasul la data asta.
Al meu stie sa citeasca ceasul, dar nu a invatat la gradinita.

Eu una am pus si pun mult accentul pe sport si dezvoltare fizica, si pe limbi straine. De asta face tenis, inot si dans.
Ce va face la scoala va face la scoala, nu vreau sa fac prea mult eu cu el, pentru ca se va plictisi la ore si nu e bine.
In plus Alex citeste bine romaneste si scrie cu litere de tipar mari binisor, adica intelege sa lase spatii intre cuvinte si intelege si cateva semne de punctuatie, acelea pe care le-a folosit la engleza. Citeste in engleza doar cuvintele invatate iar pe cele noi se straduie sa le citeasca si mai ales sa le inteleaga. Avem un dictionar ilustrat, pentru copii, pe care incepe sa il foloseasca binisor - adica nu ma mai cheama cum da de un cuvant pe care nu il intelege, il cauta, gaseste si abia apoi ma cheama daca nu intelege... dar il cauta si gaseste.
Nu il invat eu in plus ca nu e cazul. Vreau sa se relaxeze. Sa se joace.
La gradinita de vara cand va merge se va juca non-stop si de pe 5 iulie cand vor avea un voluntar, vorbitor nativ de engleza, va continua engleza in conversatie... dar fiind vacanta nu vreau sa il pun sa faca nimic in plus.

La noi programa devine aproape imposibila de la clasa a treia, cand le baga sisteme de ecuatii... - aaa, nu le spune pe nume...
Si in clasa intai fac ecuatii de gradul intai.

Facand o comparatie, cred ca se invata lucruri mult mai folositoare la voi decat la noi... sincer.



Mergi la inceput