Burtici cu ursuleti de nov - dec 2010 (47)
Raspunsuri - Pagina 17
ral_eli spune:
cu toate ca nu stim inca ce o sa fie baietel sau fetita noi ne-am hotarat deja in privinta numelui :Robert sau Isabela Maria (eu vroiam Brandusa Isabela dar tati s-a opus categoric)
15+
MSymo spune:
Olgutzika, deja merg 6 ore.
Cred si eu ca 85%, fiindca imi iau un concediu simplu, de la med de familie, de raceala.
Symo
19+
Diana
ral_eli spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui liana.berbec ral_eli, La Albu Dragos fac ecografia si sper sa aiba ochi bun. 13+ |
de la alte burtici/mamici de pe forum am auzit numai de bine despre el. sa te intorci cu vesti bune
15+
liana.berbec spune:
Ral_eli,
Asa zic si eu ca e meserias
. Si asa sper sa ma intorc cu vesti bune.
13+
sugubina spune:
MSymo ce bine ca te intelegi cu medicul de familie. A mea e super fricoasa, si cu toate reglementarile noi nu se baga nici pt trei zile..
sugubina
+13
MSymo spune:
Am gasit info despre concediul de maternitate:
Conform OUG 158/2005, salariata gravida sau care tocmai a nascut are dreptul la concediu de maternitate (sau concediu maternal). Concediul de maternitate cuprinde 126 zile calendaristice si se imparte in:
concediu de sarcina, numit si concediu prenatal (inaintea nasterii)
concediu de lauzie, numit si concediu postnatal (dupa nastere)
Cele 126 zile de concediu de maternitate si le distribuie fiecare femeie dupa preferinte, singura restrictie fiind ca minim 42 din cele 126 sa constituie concediu postnatal (dupa nastere).
Indemnizatia de maternitate este venitul lunar al gravidelor / mamelor in perioada concediului de maternitate. Calculul indemnizatiei de maternitate se face astfel:
se determina baza de calcul, care este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare (din ultimele 12 luni, se iau in considerare ultimele 6 luni de plata a asigurarilor de sanatate).
indemnizatia de maternitate este 85% din aceasta baza de calcul
pentru femeile care au 6 luni de cotizatie la asigurarile de sanatate in decursul ultimelor 12 luni, indemnizatia de maternitate va fi aproximativ 85% din salariul brut. Zic "aproximativ", pentru ca exista o variatie lunara in functie de numarul de zile lucratoare ale lunii.
Conform Codului Fiscal, Art. 42, indemnizatia de maternitate nu se impoziteaza. Este bine de stiut acest lucru, in caz ca angajatii de la contabilitate sunt prost informati.
Daca intreprinderea nu are un contract colectiv de munca aparte, atunci se aplica Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, care mai confera unele avantaje femeii gravide.
In primul rand, articolul 66 prevede ca minim 6 saptamani din perioada concediului de maternitate, intreprinderea sa compenseze si restul de pana la 100% din salariul brut. Asta inseamna ca minim 6 saptamani vei primi "in mana" salariul brut 100%: cca 85% indemnizatia de maternitate + restul de cca 15% compensati de intreprindere.
Baza legislativa
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
Art. 66.
(1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Symo
19+
Diana
sugubina spune:
sunset stai linistita, ai sa vezi ca totul va fi bine. Sigur va disparea si daca te stresezi mai rau ii faci
sugubina
+13
ral_eli spune:
si eu ador marea! de fapt apa, m-as balaci toata ziua...dar acolo in apa cum te protejezi de soare ??![]()
15+
sugubina spune:
apai cremele alea sunt water resistant..Cel putin asa am cit pe ele. Si cand iesi iara te dai.
sugubina
+13