Apocalypto,Mel Gibson
Raspunsuri - Pagina 9
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Edit: deoarece suntem in post, nu cred ca merita (again ) sa-mi pierd linistea sufleteasca si sa ma las antrenata in discutii fara sens si interminabile. Doamne ajuta si post usor. Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
de ce e fara sens o discutie cu semenii tai despre creatia lui dumnezeu? ca sa te duci in "post" si sa te rogi sa primesti darul de a discuta cu semenii tai despre dumnezeu? :-)
intai arunci bombardeaua ca artistii sunt pleava si vant, si-apoi cica nu te lasi antrenata in discutii. idem restul.
hei, io nu-s ispita ta, nu-s satana, nu-s intruchiparea pacatului pe pamant. sunt un om liber (sau care tinde spre) si vreau sa vorbesc cu tine, un alt om liber, despre absolut orice, fara tabuu. de ce te conditionezi in manifestare si cine te-a invatat sa-ti ridici ziduri in jur, sperand ca inauntru vei gasi iubirea (de semeni, via dumnezeu)?
b.nica spune:
F. simplu Conchita,Frica si tot ce o insoteste ca sentimente negative(groaza,oroarea,suferinta,obedienta,etc.)nu sunt de la Dumnezeu!
Daca Il privesti din Intuneric este greu sa-I vezi Lumina!
Daca Il privesti din Lumina nu-ti mai este frica de Intuneric.
De aceea l-am adus in discutie pe Mel Gibson,filmele lui ,filmele unui credincios convins,emana frica pana la limita patologicului si eu cred ca nu asa trebuie sa privim "Patimile",nu cu frica si groaza,ci sa intelegem iubirea lui Iisus pentru noi si cum transcede suferinta fizica!
patou spune:
Conchita, eu n-am zis ca n-ai avea dreptate. Arta este si ramane ceva frumos indiferent de viata pioasa sau nu a artistului, spun doar ca noi trebuie sa discernem la nivel spiritual ce anume e bun din ceea ce ni se prezinta, iar in acest context viata artistului devine relevanta. Ca de ex, filmul lui Mel Gibson - pe care eu nu-l consider un credincios convins (pentru ca si-a parasit nevasta si copiii pentru a se incurca cu o tipa mai tanara, si nici asteia nu i-a fost fidel)
edit ca sa spun ca viata lui personala nu-i face filmul mai putin valoros din punct de vedere artistic ci doar mai putin valoros din punct de vedere al mesajului pe care-l transmite.
Katya spune:
Imi tremura si mie miinile pe tastatura,mai ales ca am vrut sa-ti spun,Conchita ,inca de ieri niste lucruri si am zis totusi sa astept sa vad ce zici,ca poate ma insel,si nu m-am inselat.Pe linga ca nici eu n-am zis ca omul n-are insemnatate,si eu am zis ca Domnul se reveleaza si prin arta,la fel cum am zis ca si omul de stiinta e mintuibil,ca si croitoreasa sau bucatareasa,poate incerci sa nu mai asociezi atita atitudinea practicantului ortodox cu termeni precum interzicere,intoleranta,sabloane,fanatisme,frica si mai stiu eu ce.
Despre ortodoxie tb sa citesti si studiezi sa cum se studiaza si citeste despre orice ,abia atunci ai sa vezi cit de liber e un ortodox,abia atunci ai sa vezi cum ti se inmulteste si diversifica iubirea si credinta in Dumnezeu si cum poate sa te doara daca vezi un om beat pe strada si cit de frumos e sa zimbesti unui necunoscut,abia daca-ti insusesti Sf Parinti(cit de cit,ca-i asa mult de citit)o sa vezi ca nu mai ai frica decit de tine si patimile tale si nici macar de moarte n-o sa te mai temi,caci vei sti sigur unde mergi si din ce cauza,abia atunci o sa fii libera de orice robie si o sa mai vrei sa-i faci si pe altii sa simta la fel.Si,daca ai dar de la Domnul sa faci asta prin arta,o vei face si vei fi dintre cei pe care arta i-a mintuit.Prin emotiile estetice pe care o opera le poate transmite secole de-a rindul si prin binefacerile ei asupra omului ma gindesc ca Domnul il va mintui pe artist,chiar daca o fi facut si pacate precum amor cu vecina ,caci la Judecata e balanta si opera va cintari mai mult decit vecina,dar sint si artisti care au lasat atit opera valoroase cit si multe rele (consecintele de care vorbea mamabear cind discutam despre rai si iad)si nu stim noi cum va judeca Domnul,adica nu putem zice ca astea-s conditiile de mintuire,tb sa faci asta si asta si exceptia e artistul.Eu de la asta am plecat,de la definitia ortodoxiei data de tine si de capcaunul si de afirmatia ca artistul se mintuieste orium(vezi Michelangelo).Eu zic ca se mintuieste oricine,nu numai artistul.
Si inca o data revin:un credincios ortodox si practicant e un om liber,liber,liber!cel mai liber pe care-l cunosc!Si fericit,fericit,fericit!
(Imi mai permit sa-ti fac o obs si sa ma ierti daca ma insel:eu stiu ca ai inima mare si credinta in Dumnezeu,dar banuiesc ca stii ca mai tb sa faci si altele precum mers la biserica sau citit niste capitole patristice etc.Si nu te atrag sau ai poate aversiuni legate de cei care le practica,tu stii mai bine.De aceea ataci practica si slavesti doar credinta si,cum esti carismatica,uite cum se fixeaza in mintea omului imediat ideea ca un credincios e vai de capul lui plin de frica si prejudecati si uraste arta si mai stiu eu ce.Eu ma declar si bisericoasa si si iubitoare de arta,nu se exclud una pe alta.)
Iasmin08 spune:
Pentru cei interesati http://www.ziarullumina.ro/articole;1275;1;39954;0;Cum-trebuie-sa-se-raporteze-un-crestin-la-teatru.html cu adevarat de spiritul crestin , fara insa a-l denatura prin prisma propriilor idei. O recomandare sincera.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
b.nica spune:
Am citit articolul postat de Iasmin dar nu am inteles!
Care este recomandarea:sa ma duc sau sa nu ma duc la teatru si daca da,de unde stiu eu,a priori,ca piesa nu ma sminteste?
Iasmin08 spune:
B.nica, pesntru a fi capabila sa faci o asemenea diferenta, ar trebui mai intai sa fii bine ancorata in propria credinta, si foarte bine informata. Daca nu ai informatiile necesare, nu ai cum sa faci diferenta. daca stii insa ce inseamna a fi crestin, vei sti, fara sa fie nevoie sa iti spuna altul...Nadajduiesc insa ca ai priceput ideea: nu toata arta mantuieste, nici macar ''de folos'' nu iti este toata. Odata ajunsa la acest punct, iti doresc numai bine.
Katya spune:
B.nica,sigur ca sa te duci la teatru,important nu e sa nu ne ducem sau sa nu vedem un film sau sa nu citim nu stiu ce,ba trebuie sa citim si sa vedem si sa gustam din toate.Totul e sa discernem,sa evaluam,sa comparam si sa apreciem,sintem liberi cum ziceam.
b.nica spune:
Iasmin,,nu toata arta mantuieste,cum nu toate piesele de teatru(sau alte exprimari artistice),sunt Arta!
Katya,,ma asociez punctului tau de vedere:cine are credinta poate sa discearna ceeace ii este de folos ci ceeace nu,dar asta nu inseamna ca il si transforma automat in critic de arta,pt. ca este posibil sa nu fi inteles mesajul artistului.
Iasmin08 spune:
Ma bucur ca am ajuns in sfarsit la consens.
(Nu toata arta mantuieste, nu ca nu e arta - ia uite la La Maja Desnuda - arta curata, dar deloc mantuitoare... Si cate nu sunt asa)
Si da, nu toate declarate ''arta'' si sunt arta. Nu suntem critici de arta, dar avem discernamant ce ne este de folos si ce nu. Corect.