Ce mananca bebeii vostri

Ce mananca bebeii vostri | Autor: ralucajosan

Link direct la acest mesaj

Buna seara!
Am o fetita de 1 an si 10 luni si imi fac griji cu privire la alimentatia ei. Mai exact mi se pare ca nu mananca suficient de diversificat si nu prea stiu ce sa/i mai fac de mancare (precizez ca nici nu ma dau in vant dupa gatit, deci sunt cam excluse mancarurile supersofisticate).
Programul ei de masa este urmatorul: ora 7, la trezire, 210 ml lapte formula cu cereale, ora 10 / pireu de fructe (nici aici nu mi se pare suficient de variat, in sensul ca, cel putin acum iarna, a mancat doar mere, pere, banane si eventual mago - sper ca acum cand incepe sezonul fructelor sa mai diversificam) cu biscuiti, ora 14 sau chiar 15, cand se trezeste, supa de legume si carne, formata de asemenea din legumele care se mai gasesc pe la noi, adica morcov, patrunjel, pastarnac, telina, cartof, dovlecel, sfecla la care se adauga carne de vita/ curcan/ gaina/ ficat o data la 2 sapt. Am evitat pe cat posibil carnea de pui din comert. La ora 18 / masa de branza cu banana, branza cu mar si biscuite, branza cu smantana, un ou sau un iaurt (cu fructe sau simplu). La culcare, la ora 9 din nou 210 ml. lapte cu cereale.
Copiii vostri cam ce meniu au? Mie sincer mi se pare destul de putin variat meniul Alexandrei, dar recunosc ca nici eu nu ma dau in vant si de fapt nici nu ma prea pricep la mancare sofisticata.
Doctorita ne spune de fiecare data sa/i dam ce mancam noi, dar noi avem un program de masa destul de dezordonat, in sensul ca mancam maxim de 2 ori pe zi si de aceea inca prefer, daca mancarea noastra nu e f. proaspata sau nu mi se pare potrivita (de ex. prajit, carne grasa etc), sa/i fac separat fetitei.
Va rog daca puteti sa/mi dati cateva exemple de ce mananca bebeii vostri poate imi vin ceva idei.
Va multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ralukutzza spune:

Bianca 1 an si 5 luni mananca asa...
Dim ora 07.00 21 ml lapte
Ora 10.00 fructe (in functie se sezon) sigur ca vara exista mult mai multe variante.
Ora 14.00 supa/ciorba de gaina, vacuta, perisoare, supa cu galuste, cu paste, supa crema de broccoli, supa crema de mazare, supa crema de legume (cartof, dovlecel, pastranac, morcov, telina).Felul 2 spanac cu ou, mancarica de dovlecei, ghiveci de legume, dovlecei umpluti cu carnita de pui, perisoare cu sos alb/rosu, ciulama, pui cu sos alb, conopida cu sos de cascaval,piure de cartofi+brocolli, peste cu orez, peste la cuptor cu diverse garnituri de legume, ardei umpluti cu carnita de vita...cam atat...daca mai imi vin in minte. mai scriu.
Ora 18.30-19.00 iaurt cu fructe proaspete, orez cu lapte si scotrisoara, taitei cu lapte, gris cu lapte, budinci facute in casa, mamaliguta cu branza si smantana, branzica de vaci cu fructe ...
Ora 21.00 la culcare 210 ml de lapte.
Toate cele de mai sus le gatesc zilnic, in portii mici doar pentru ea si adaptate pentru ea.
Nu trebuie sa stii sa gatesti extraordinar si ce am enumerat eu de ex mai sus nu sunt retete sofisticate, le poti face cu usurinta mai ales in cantitati mici doar pentru ea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Dupa varsta de 1 an le-am dat copiilor din mancarea noastra. Cum nici noi nu mancam gras, porc-rareori, prajit-rareori nu am avut o mare problema in a adapta mancarea si pana la urma e mai sanatos si pt noi, adultii. Mai greu a fost cu sarea, dar ne-am invatat sa ne punem sare in farfurie (noi mancam cam sarat).
Pentru pranz faceam ciorbite/supe cu pui si zarzavat, creme de legume, mancarici, pui la cuptor (in punga iese f bine pt ca nu trebuie pus ulei), piure de cartofi, sote-uri de legume sau budinci de legume/paste la cuptor, spanac cu oua (cand erau mici-ochiuri moldovenesti sau fierte, dupa 3 ani le-am dat si ou-ochi.
Pentru seara paste, mamaliguta cu branza/smantana, cereale cu lapte, salata de legume (rosii, castraveti) cu branza, sandwish-uri cu ce consideri potrivit varstei (o pasta de branza, sau ficatel frecat cu putin unt, pasta de ou, peste...).
Dimineata lapte cu cereale, la fel vre-un sandvish...Fructele le-am considerat de la varsta asta gustari sau desert, la fel si iaurturile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dennissa spune:

Si noi avem 1 an si 8 luni si este suuper incantat cand ii dam din mancarea noastra, cand stam toti la masa si mancam acelasi lucru. Dar bineinteles ca nu reusim asta in fiecare zi si la fiecare masa.
Dar macar dimineata manacam noi doi (tati fiind la serviciu cand luam noi micul dejun) si la pranz, seara de cele mai multe ori mananca numai el, dar stam si noi acolo cu farfuriile in fata...uneori goale :)

La pranz ii dai intotdeauna numai supica? Sau are si felul II?
Daca papa numai supica la pranz, incearca sa-i dai felul II la ora 18:00-19:00 de ex. sa fie un fel de cina...si aici ai muuulte variante destul de simple de mancaruri
De exemplu:
- spanac cu ou/carne/orez/peste- fiul meu adora spanacul si nu e greu deloc de facut
- brocolli la cuptor sau la aburi cu carne taiata bucatele mici si sos alb, dar far sa prajesti nimic, faina, unt, etc. (asta are si lapte si noi il folosim f des)
- piureuri de legume cu carnita;
- dovlecei umpluti sau facuti la cuptor cu branza, rosii
- paste cu sosuleturi de carne/ branza si samntana
- mamaliga cu carnita/branza
- ardei umpluti pt varsta lui
- mancarica de fasole verde cu ficatei
- piept de pui la cuptor cu salata de rosii
- ciulama de pui/vita cu mamaliguta sau painica
Cam asa ceva mancam noi

Si sa-ti detaliez si meniul nostru zilnic cu aproximatie

Dimineata la trezire (6-7-8 depinde de zi)- 250 ml lapte simplu (a renuntat la cerealele din el pe la 1 an si 3-4 luni)
8:30-9:00 (asta in cazul in care bea laptele la 6:00)- mic dejun:
- o felie de paine cu crema de branzica cu verdeata, o felie de cascaval, doua trei masline fara samburi
- sau ii mai dau o data pe luna cate un crenvuste....nu-mi tare place ideea dar a mai vazut la alti copii mancand si pofteste si el mai ales cand ii vede in magazin ;
- sau paine cu pateut facut in casa din ficat de pasare cu rosii si o cana de ceai de musetel in fiecare dimineata- e nebun dupa ceaiuri
In cazul in care bea laptele de dimi in jur de ora 8:00, papa un iaurtel de fructe (cel simlu nu-l accepta sub nici o forma) pe la 10:00 si apoi o mana de cereale separat- le rontaie si ceva biscuiti (ii cumpar din aceia de ovaz, BIO-ORGANIX si-i plac tare mult) sau un fruct(o banana mare/ o para/ un mar/ doua trei caise/ o portocala, etc) si biscuitii separat si mai bea cate o cana de suc de fructe stors proaspat, dar mai rar...

La 12 are pranzul in mod normal (ca la 12:30 e ora de nani la noi) si aici avem supa/ciorba in mod normal:
- supa de pui/gasca cu taietei de casa/galuste+ zarzavaturile ce fierb in ea si carnita (taiata buc mici)
- ciorba de dovlecei cu cous cous si zarvaturi si carnita
- supa de fasole verde cu zarzavaturi multe cu sau fara carne
- supa de oua
- supa de linte
- supa crema de brocolli cu carnita sau orez
- supa de zarzavaturi cu sau fara carne
- supa de conopida cu ou
- supa de pui a la grec
Nu-i plac supele cu smantana, in rest orice supa/ ciorba e binevenita si o servim zilnic
Apoi dupa somnul de la pranz avem o mica gustarica formata din iaurturi / fructe cat de multe si proaspete/ salata de rosii, castraveti, ceapa verde, dupa care mai rontaie biscuiti sau cereale/ covrigei/ stiksuri
La 19:30- 20:00 avem cina unde papa ce ti-am enumerat mai sus si inainte de culcare laptele, dar nu in fiecare seara il bea, dar cand nu-l bea la culcare, se trezeste noaptea si-l cere

Cam asa mancam noi,
Nu te stresa cu cantitatea de mancare neaparat ci asigura-te ca mananca zilnic de toate: legume, zarzavatrui, fructe (de care o fii); lactate; cereale; carnita sau ou (astea nu neaparat zilnic, mai ales oul care noi il servim o data sau de doua ori pe saptamana, dar carnea este in meniu zilnic la noi...)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dennissa spune:

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=149617

aici se discuta despre meniurile zilnice ale bebeilor
Poate te ajuta cu ceva idei de papica si meniuri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa101 spune:

Fetelor fetita mea are 1 an si 3 luni papa asa:
dimineata 8-9 - Cereale Cheerios cu miere de la Nestle i le fac cu lapte Zuzu 3,5% grasime sau ousor, branza, sunca de Praga de pui, miere cu paine si ceai, pateu de ficat de pui facut in casa, ....diverse
rontaim stick, saratele, pufuleti, bem suculet ....
Pranz - ciorbitza cu de toate sau supita de galuste + felul 2 piure cu copanel, chiftelute de pui, pateu de ficat facut in casa, pilaf cu pui .....si aici depinde ce gatim
Dupa-amiaza mar copt pasat cu banana si biscuiti sau iaurt Milli sau Campina ...baton
Seara 20-21 ori branza cu rosii, cartofi taranesti, ... sau Cereale Cheerios cu miere de la Nestle i le fac cu lapte Zuzu 3,5% grasime
ii dau cam tot ce papam si noi, bine inafara de carne de porc, mezeluri si altele cu care s-ar putea ineca sau nu sunt bune.
Am scris doar cateva - asa repede ca ea papa mult mai multe alimente.

Mergi la inceput

alexa101...fara sa te superi pe mine dar de ce ii dai sunca de praga???..nu are nici un aport pentru copil si este bomba de chimicale, sotul meu lucreaza in domeniu si din experienta iti spun ca acea sunca de praga contine mai putin de 40%carne, restul sunt emulgatori, e-uri, agenti de afanare, condimente etc.
La fel si pufuletii, o mare porcarie, un praf cu forma care nu aduce nimic sanatos pe plan alimentar copilului.
La sf mesajului spui ca ii dai de toate mai putin mezeluri..pai sunca de praga este "mezel".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa101 spune:

o fi asa cum zici nu te contrazic, dar doctora pediatru a zis ca pot sa-i dau sunca de praga si i-am dat o feliuta in 2 zile.

Mergi la inceput

Ei acum poti sa te superi pe mine..dar...pediatra ta este O DOBITOACA

Cu atat mai mult cu cat ii dai o felie in 2 zile...care este aportul nutritiv al acestui aliment pentru copil???probabil ca sarea cu nitriti(se foloseste pentru a da gust si culoare) in cantitati industriale....mai citeste si tu pe net ca sa nu fie nevoie sa nu ma contrazici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramonagrig spune:

Vad ca aici sunt numai copii "mari".dar pentru un copil de 5 luni alaptat la san ce recomandati?stiu ca peste tot se spune sa nu ii dai nimic altceva in afara de lapte matern pana al varsta de 6 luni, dar nu e nimeni care a inceput mai devreme?si daca da, cu ce?pls!!1sfaturi!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Ramona, ti-as spune si eu: doar SAAAAAAAAAAAAAAAAAAANNNNN!!!!!!!!!!! La ce bun sa te grabesti cu mancarea? Are bb probleme de greutate sau ce? Eu am alaptat bb cam 11 luni si inca 2 luni m-am muls. Dragos, baiatul meu (acum 1 an si 5 luni) a fost diversificat spre 8 luni (!!!). Deci unde este graba ta?

Mai ales ca Dragos are si dermatita atopica de la nastere (asta presupune un maxim de control asupra mancarii; Dragos si acum mananca mancare proaspata zilnic, legume/carne/oua din surse super verificate, branza ii fac eu zilnic in casa, iaurt luat numai de la ta-su din magazin, peste gatit pe loc la cuptor. Crede-ma ca sunt super paranoica legat de mancarea copilului meu (sunt medic ). La Braila (la soacra) am mers cu apa plata dupa mine.

Asa ca iti doresc sa te mai relaxezi:ar fi fain sa ii dai la inceput cereale de bebe de la 4 luni combinat cu lapte de al tau.

Mergi la inceput