Divortul si custodia pe glob
Pentru ca s-a inchis subiectul lui min_nis si discutam ceva off-topic legat de custodia in alte tari, in special in tarile din Middle East, as fi vrut sa continui undeva. Cum spuneam, in functie de tara, totusi in Middle East copiii raman tatalui. Eu stiam asta de la prietena mea, care este libaneza, divortata si care nu poate intra in Liban pt ca ii e teama ca ii vor lua copilul. Altii spun ca nu poate fi asa, asa ca m-am documentat putin pe net. Se pare ca cel putin in cazul Libanului situatia se prezinta asa:
There are extreme difficulties in returning a child to the United States from Lebanon when retained by a Lebanese parent.
Under Lebanese law, Lebanese nationals may prevent their wives and children (even if they are American citizens) from leaving Lebanon.
Lebanon does not recognize international parental kidnapping as a crime.
Issues of child custody and divorce in Lebanon are generally decided in religious courts under religious law.
Among Sunni Muslims, the father has physical custody of a daughter over the age of nine and of a boy over the age of seven. For Shia Muslims the father generally has physical custody at for boys at age 2 and for girls at age 7.
If a father establishes that the mother is unfit or lacking good moral character, she will lose any right to the child.
A child who is a dual American and Lebanese citizen would be bound by Lebanese law in the eyes of the Lebanese civil courts.
The U.S. State Department cannot offer any real assistance even if there were a United States court order directing the return of the child from Lebanon.
Nu are legatura cu Islamul ce spun eu, ma refer la legile din diferite tari, mai ales cele din Middle East si din cate stiu si unele tari din Asia.
Raspunsuri
lavinia345 spune:
Faptul ca fiecare religie in Liban are "legea" ei si mai mult chiar si judecatoria ei nu conteaza?Cred ca drepturile unei mame crestine difera fata de drepturile unei mame musulmane in cazul unui divort.Exista muslim court,christian court,druze court.De druzi stii ceva?Fiecare casatorie in functie de religie e inregistrata ba la biserica sau probabil la ceva stare civila,ba la moschee sau ma rog de un imam/sheick etc.Ce vroiam sa zic e ca fiecare religie are un oficiu de stare civila.In cazul in care casatoria a fost facuta in alta tara decat una din Orientul Mijlociu si apoi a fost inregistrata in Liban de exemplu dar nu la un oficiu religios,ce se intampla cu drepturile mamei sau ale copilului>Se ma supune legilor religioase?