HAIDETI SA PROTESTAM SI NOI! (2)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

Bebelusii crizei: recesiunea a produs in Europa un baby boom
Nu numai razboaiele determina o crestere brusca a natalitatii. Statisticile oficiale si informatiile disparate adunate de EurActiv demonstreaza ca mai multe state ale Uniunii Europene cunosc o crestere mare a ratei fertilitatii, tendinta surprinzatoare in contextul actualei crize economico-financiare. Din Franta si pana in Finlanda si Polonia, numarul de copii creste, parintii fiind poate convinsi si de masurile de protectie sociala mai consistente acordate de stat sau chiar impuse de UE. Fenomenul este cu atat mai curios cu cat sociologii considerau pana acum ca "baby boom-ul" se produce, in general, in perioade de crestere economica sustinuta, stabilitate si optimism.

Franta Criza nu a descurajat cuplurile care isi doreau un copil, dimpotriva: in 2008, rata natalitatii a crescut cu 1,2% fata de precedentul an, iar tendinta de crestere este stabila. Cu 829.000 nasteri pe an, Franta a atins rate ale fertilitatii neegalate din 1981. Cu mai bine de doi copii de femeie, Franta are a doua cea mai mare rata a fertilitatii din Europa, dupa Irlanda, o tara cu puternice traditii catolice.

Sociologii explica baby boomul din Franta prin nivelul bun al protectiei sociale din tara. In plus, in perioade de criza, francezii au tendinta de a se intoarce la valorile fundamentale, precum familia. Franta nu a cunoscut o scadere a ratei natalitatii nici in perioada crizei petrolului, din anii 1970, arata statisticile.

Tot statisticile arata insa ca femeile franceze tind sa devina mame la varste tot mai inaintate. In 2008, 21,4% din nou-nascutii din Franta aveau o mama cu varsta peste 35 de ani, comparativ cu 16,3% in urma cu zece ani. Aceasta tendinta este si mai pronuntata in cazul tatilor. De asemenea, este in crestere si numarul copiilor nascuti din parinti necasatoriti - acestia reprezinta, in 2008, 52% din totalul nasterilor - cu 10% mai mult decat in 1998. Si procentul copiilor proveniti din casatorii mixte este tot mai mare: 12,7% din totalul nou-nascutilor, comparativ cu 8% in 1998.

Belgia In Belgia se observa o tendinta similara. Rata natalitatii este in crestere si presa vorbeste deja despre un "baby boom". Rata fertilitatii a atins valoarea fara precedent de 1,7 copii de femeie, iar in Bruxelles este chiar de 2. In urma cu 15 ani rata fertilitatii era de 1,56 copii de femeie.

Italia In aceasta tara, surprinzatorul baby boom pare alimentat de cresterea fertilitatii, dar si de imigratie. Desi nu exista deocamdata statistici actualizate pentru 2009, presa locala relateaza despre rate record ale nasterilor in diverse maternitati din tara.
In mod traditional o tara de destinatie a imigrantilor, populatia Italiei a crescut in fiecare an al ultimului deceniu, insa acest lucru se datoreaza aproape exclusiv imigratiei. Nu mai putin de 15% din numarul nou-nascutilor din 2008 proveneau din mame straine.

Marea Britanie O situatie similara se observa si in Marea Britanie. Daca in 2001 rata fertilitatii era de 1,63 copii de femeie, in 2009, ea a ajuns la 1,96. Dar si aici, ca si in Italia, imigrantii joaca un rol important. In Marea Britanie a crescut mai mult ca niciodata numarul femeilor la varsta la care ar putea sa aiba un copil provenite din Pakistan, India, Europa de Est sau Africa. Cele mai multe mame nebritanice care au nascut anul acesta proveneau din Pakistan, insa si mamele poloneze "vin din urma": daca in 2005 s-au nascut in Marea Britanie 3.403 copii din mame poloneze, anul acesta numarul lor a ajuns la 16.101.

IslandaPresa islandeza pomeneste tot mai insistent si ea despre "bebelusii crizei". Statisticile arata o crestere cu 3,5% a numarului nasterilor in intervalul 1 ianuarie - 10 august 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Analistii spun ca, in Islanda cea puternic lovita de criza, oamenii dau dovada de simt practic si profita de ajutoarele sociale oferite de guvern. Parintii primesc noua luni de concediu platit dupa nasterea unui copil: trei luni pentru mama, trei luni pentru tata, iar restul de trei luni poate fi luat de oricare dintre ei.

Finlanda Semnele unui baby boom existau inca din 2008 in Finlanda, iar tendinta se mentine si anul acesta. Anul trecut s-au nascut cu 800 de copii mai multi decat in 2007. Rata fertilitatii este la cele mai ridicate cote din acest deceniu - 1,85 copii de femeie (fata de 1,83 in 2007). Doar in 1994 s-a inregistrat o rata a fertilitatii mai mare decat in 2008.

Polonia Fenomenul de baby boom se resimte si in unele tari din Europa de Est, lucru explicat de specialisti prin "efectul de prindere din urma", dupa anii de greutati indurate in procesul de tranzitie de la comunism la economia de piata, cand multe cupluri au amanat decizia de a avea un copil. Statisticile din Varsovia arata ca in capitala Poloniei se inregistreaza un numar mult mai mare de nou-nascuti decat in ultimii ani. Presa relateaza zilnic despre maternitati aglomerate, atat in saloane, cat si pe coridoare. In maternitatile private nu exista astfel de probleme, insa acolo o nastere este mult mai costisitoare.

Bulgaria In cel de-al doilea trimestru al acestui an, numarul nou-nascutilor era deja cu 7% mai mare decat in 2008. Sociologii spun ca, in vremuri grele, bulgarii au tendinta de a "sfida provocarile". Acest lucru pare confirmat si de faptul ca cele mai mari cresteri ale ratei natalitatii - de pana la 30% - s-au inregistrat in cele mai sarace regiuni, in nord-vestul tarii.





_
ALINAde Marie Rebecca Ayanna
Mariuca la tara
VIATA MEA PANA LA CAPAT...

" Sunt o pana de vultur pe coama unui leu/
O crusta de sare sub unghia unui zeu..."
Sum,esse,fui-by me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MADYN spune:

Citat:

EI DA! Exact pentru asta manifestam noi luni!
Pentru mentinerea promisiunii facute de catre Guvern prin emiterea acestei legi (cu acordarea de 85%) ca el, Guvernul, VA SPRIJINI NATALITATEA si pentru a nu ii lasa sa uite ca scaderea demografica in Romania este o realitate deosebit de ingrijoratoare. Potrivit Bancii Mondiale, in cateva decenii, din pricina acestei scaderi dramatice a natalitatii vom avea o populatie imbatranita si foarte putini membrii apti ed munca si contribuabili si, pe cale de consecinta, ne vom confrunta cu o criza sociala si financiara de zece ori mai mare decat aceasta din prezent.
Nu ii vom lasa sa uite ca politica de crestere a natalitatii trebuie sa ramana o prioritate pentru ca masurile luate in cadrul ei sa-si dovedeasca susteinabilitatea.

Celelalte....neputinta de a ne mai achita ratele la banci, de a ne pierde casele, nu sunt decat tragice consecinte ale faptului ca am crezut in propisiunea Guvernului de a ne sustine.




Da, aceasta idee trebuie accentuata, problemele personale ale fiecareia nu vor impresiona foarte mult pt. ca intotdeauna se vor gasi voci care sa sustina ca au trecut prin situatii si mai grave decit noi si s-au descurcat. Dar populatia de virsta medie trebuie atrasa de partea noastra, la urma urmei ei vor fi pensionari sustinuti de generatiile viitoare, copiii nostri. Iar noi astea care mai avem curajul de a face 1-2-3 copii in vremurile de azi, nu trebuie sa fim vazute ca niste cersetoare ci ca niste oameni decenti, corecti care am contribuit ani de zile la bugetul de stat si care acum vrem sa asiguram un viitor demografic si implicit financiar stabil (macar).




Mady lui Mihai - (1-aug-2006) si a lui Costin (21-apr-2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elara spune:

tocmai de asta voi incerca sa inserez acest mesaj pe prima pagina ca sa stim clar pe ce ne focusam:

- continuarea (respectarea) politicii de crestere a natalitatii
- stop discriminarii: am contribuit diferit.
- economia ce se face la buget cu banii de trusou pt nou nascut, alocatii si indemnizatii taiate (asa cum taie cu cinism si fara compasiune pensii, alocatii pt vaduvele de razboi, etc.), econimia aceasta E NESEMNIFICATIVA!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:



_
ALINAde Marie Rebecca Ayanna
Mariuca la tara
VIATA MEA PANA LA CAPAT...

" Sunt o pana de vultur pe coama unui leu/
O crusta de sare sub unghia unui zeu..."
Sum,esse,fui-by me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ade24 spune:

Buna dimineata!

Fetelor am o intrebare: cine a deschis capitolul nou, ca se crede ca este facut de mine?
Insa nu e meritul meu
Cine a deschis capitolul nou sa ia legatura cu Elara.

Va pup

Mami fericita de Ania-Olivia , 23.12.2008

Poze aniversare Olivia
Poze Olivia Mos Craciun

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

eu zic ca va incurcati mai mult...
parerea mea e ca ar trebui sa militati pe constituie...
uitati ce frumos....reda problema noastra art 47 din Constitutia Romaniei..
ARTICOLUL 47(1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.
(2) Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala în unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii.

_
ALINAde Marie Rebecca Ayanna
Mariuca la tara
VIATA MEA PANA LA CAPAT...

" Sunt o pana de vultur pe coama unui leu/
O crusta de sare sub unghia unui zeu..."
Sum,esse,fui-by me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ade24 spune:

Probabil ca s-a mai scris pe aici dar vreau sa reiau pentru ca eu cred ca este important:

In tara sunt la ora actuala sunt 193.004 de mame/tati in concediu de maternitate/paternitate.
Totalul platilor efectuate: 189.883.868 lei
Rezulta un venit mediu de 984 RON
Daca se scade la 600 ron, rezulta o economie "fantastica" de 74.113.536 lei, adica cca 17.730.511 eur.
Mi se pare strigator la cer ca se uita la o asemenea suma. Si acest calcul este facut in cazul cel mai rau al scaderii indemnizatiei. Daca se scade doar cu un procent suma aceea "economisita" de guvern va fi si mai mica.
Sa fim seriosi...astia sunt banii pe o saptamana de buzunar ai udrei, etc.

Mentionez ca cifrele sunt luate de pe mediafax.
Eu am facut doar calculul.

Mami fericita de Ania-Olivia , 23.12.2008

Poze aniversare Olivia
Poze Olivia Mos Craciun

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MADYN spune:

Si 600 roni inseamna concediu de crestere copil platit! Gindeste-te ca sint mii de femei care considera ca traiesc decent cu 600 roni, in conditiile in care au avut salariul minim pe economie sau somaj. Cine stabileste limita decencei? Incearca sa te pui putin in pielea lor sau in pielea penisonarilor, sa vezi prin prisma lor, pt. ca si ei au ceva de spus, doar i-ai auzit ieri la Realitatea, la Turcescu in emisiune cit sint de porniti impotriva noastra.







Mady lui Mihai - (1-aug-2006) si a lui Costin (21-apr-2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elara spune:

My lady, asta cu traiul decent e asa ...o naluca. Unde scrie ce si cat anume inseamna trai decent? (in legislatie adica). Din nefericire nicaieri. Cata vreme exista pensii de doar 300 lei...revoltator...
Ideea ta e buna dar nu prea mizez pe ea..din motivele expuse.
Privitor la alin 2, nu e cazul sa vb de el fiindca nu s-a pus roblema renuntatii la concediul de maternitate platit (care oricum e altceva decat cel de crestere si ingrijire copil.


Elara, fericita mamica
a Mariei Roxana (20.03.2008)
si a lui Matei Catalin
Albumul printesei mele Vacantza de vara 2009 Maria - diverse nazbatii
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns unducthable spune:

ma gandesc cat de multi copii sunt la sate , foarte saraci , stiu ca e vina parintilor , o parte , dar va dau un exemplu

la bloc la mine , o familie, el si ea 40 si ceva de ani , sunt f harnici , nu beau alcool , au 5 copii

nu se poate si pentru copiii care nu au nici o vina ca parintii lor ori sunt saraci ori sunt vai de capul lor , vicii peste vicii ..., sa primeasca de la Protectia Sociala probabil, de la stat , rechizite si strictul necesar cat sa nu stea desculti , sa fie verificati parintii mai des , ca sa poata si acesti copii sa se simta oameni ; repet : nu e vina lor , nu ei au cerut sa se nasca

eu stiu ca in olanda se are in vedere asa ceva , cei care sunt mai saraci au un alt regim , asa incat sa aiba si ei strictul necesar , sa traiasca decent , e vorba de copii

stam in Bucuresti unde multi copii sunt bine ingrijiti de mamele lor , dar la periferii, unele orase si in comune este vai de ei

nu ma pricep la legi , am scris o idee , multumesc pt rabdare

DIANA

"Eu iubesc pe cei ce ma iubesc si cei ce ma cauta ma gasesc."
http://www.dianabostan.evonet.ro/album%20mare/album%20mare%202007.swf

Mergi la inceput