Albinute & bondari de mar-apr '07 (141)
Raspunsuri - Pagina 5
gabi78 spune:
Da fetelor, toate aveti dreptate si va multumesc din suflet pentru idei.
Ieri i-am spus la masa ca nu o sa ii mai dau nici desene animate si i-am luat si niste jucarii spunandu-i ca o sa le primeasca atunci cand va manca fara circ.
Azi la pranz ne-am asezat la masa, a incercat sa faca mofturi dar a mancat fara probleme. Cand era aproape gata s-a ridicat sa se duca sa faca kk (si asta e un tertip pe care il foloseste) si cat s-a dus el la olita eu i-am adus niste plastilina. Cand s-a intors la masa a fost foarte bucuros sa gaseasca plastilina si a terminat de mancat spunand ca ii place cand facem asa.
O sa incerc chestii d-astea sa vedem cat tin.
Despre "rasplata" in dulciuri nu prea e cazul pentru ca nu prea mananca si nu prea cere.
Eu cred ca e ceva legat si de faptul ca atunci cand suntem numai noi ne intelegem chiar bine, dar de cate ori este si altcineva (taica-su, bunica-sa etc.) atunci apare scandalul. Si asta nu prea pot sa explic si imi este greu sa inteleg ce se intampla.
Faza cu rasul ... ce sa zic .... as rade si de multe ori rad ca sa nu plang ... ... dar credeti-ma ... stau 24/24 de ore cu el si sunt si eu om .... sunt zile in care pur si simplu nu m-as da jos din pat sau as iesi pe usa si m-as duce ....
Nici macar la WC nu stau decat seara cand ii linistesc.
Cand dorm ei de obicei fac mancare sau calc rufe sau mai strang una alta prin casa sau pur si simplu ma urc si eu in pat si dorm. Asa ca nu prea pot sa rad mereu.
Sa nu ii spun sa vina la masa .... da, as putea sa ii spun ca servim pranzul/cina sau cine stie ce, dar el nu are nici o problema legata de exprimare, problema apare cand se vde in fata farfuriei.
Aaaaa si azi a mai fost o faza foarte haioasa ... l-am intrebat daca vrea sa fac ciorbita de perisoare sau de peste pentru ca ni se termina cea pe care o avem. Si el imi spune ... "nuuu, faci numai d-asta ce e foarte buna!" Am avut ciorba de pui "a la grec" pe care a gratulat-o pana acum cam asa "de ce e alba, eu vreau sa fie rosie?" "de ce are carnea taiata mica, e pentru Biencutza?" "de ce nu are fidea, eu vreau cu fidea nu cu orez?" si tot asa ....
Va multumesc din suflet tuturor!
gaia.nevia spune:
gabi, acu ca zisesi de alte persoane de fata... am si eu problema asta cu bunicul.
cand e bunicu la noi parca intra strechea in ei. nu vor sa se schimbe de pipi, nu vor sa mearga la baie pt spalat de caca, copilul care mananca cu bunicu urla se zbate si da din maini...
incep sa urasc prezenta lui in casa, ma scoate din minti rau de tot.
in primul rand e atitudinea asta a copiilor. Ma rog, si el care sta pe canapea si nu se misca, numa vorbeste. vIno sa te schimb, vino sa te verifica daca esti transpirat, du-te bea apa, stai nu alerga, stai nu trage de frati-tu, cat pot ei asa de mici sa reactioneze numa la atata vorba?
io ii mai iau pe sus, ii mai iau de mana si-i duc unde trebuie sau macar le dau directia... numa cu vorba de pe canapea nu se poate.
pe de alta parte ma termina pe mine psihic. tot ce face tre sa intrebe. dupa 18 luni de cand e in casa mea zi de zi, tot cauta in dulap la teo haine pt radu.
daca ii las ceva scris, interpreteaza, daca nu-i las scris ci vorbit, uita.
ma intreaba in fiecare zi la ce ora sa vina, si niciodata nu vine la ora aia, ci mai devreme cu o fractiune variabila de timp, nimerind mereu cand sunt in baie, in curu gol sau mai stiu eu cum prin casa ca zic repede s-o fac si p=asta ca la 8 vine el si nu mai pot...
si uneori imi zic mama ce sacrificiu a facut pentru mine el, ca s-a lasat de srviciu sa stea cu odraslele mele obraznice... dar sa mor daca am vreo unda de bunavointa cand ma scoate din minti zilnic ora de ora asa.
Ultima faza e ca il bagase pe radu in cada (eu ma pregateam sa plec la dr cu teo) si urla la el "de ce nu stai ma sa te spal calumea la cur" si il balabanea de mana de colo colo si-i mai striga (ala zbiera ca din gura de sarpe mamamamamaa) nicio ma-ta ca nu-i aici sa iti mai caute in cur...
Deci pe scurt ca sa nu ma incit singura sa comentez, o avea bune intentii, dar e varza cu nervii, si vad ca dracii mei de copii cum le spune deja ii stiu soft spots si fac ca toate animalele de fata cu el, se bat, nu mananca si arunca cu toate alea de toti peretii, chestii care cu mine singura sau cu TL nu se intampla...
na ca m-am descarcat, nu dati cu pietre...
BiancaM spune:
Of GAbi, daca ai sti cat te inteleg!!!
Al meu imi zicea odata, ca era bine daca aveam si eu carnet, ca puteam sa mut eu masina in zilele cand se curata strada, replica mea a fost 'daca aveam carnet, te lasam cu copiii si eu luam masina si plecam sa-mi vantur creierii'. I-am zis si eu ca simt si eu nevoia sa fiu Bianca adultul, nu mami toata ziua. Cand se face 5-6 seara abia astept sa vina 7 ca sa-l culc pe urs si sa am si eu putin timp pentru mine, chiar daca asta inseamna, un dus, citit pe net, raspuns la mesaje....
Cum zic, americanii, 'hang in there'; trebuie sa ne bucuram de ei in orice minut! Sunt alaturi de tine!!
Mami de Amalia si Andrei
Siuta spune:
Aoleu fetelor, cand va citesc ma gandesc ce m-a apucat sa-l fac pe-al doilea .
Pana atunci ma apuc de cursuri de yoga ca sa fac fata !
Anastasia are 95 cm si 12,5 kg. E micuta cu totul! Dar nu pot sa ma plang foarte tare de programul ei de masa. Dimineata manaca un sandwich cu branza/ miere/ ou si bea o cana de lapte, pe la 11 baga vreo 2-3 fructe , la pranz nu lipseste ciorba( e fan !), la 6 un iaurt cu biscuiti si seara un felul 2- de obicei tot mancare gatita.
Ii gatesc cam de toate de la ardei umpluti la mancare de cartofi si snitel cu piure. Cantitativ nu mananca mult, si niciodata, 2 feluri la aceeasi masa. Si are zile in care o masa dureaza 1-2 ore
Ne mai luam de par, mai scoatem o bomboana si pana la urma terminam ce avem in farfurie. Cam asa sta treaba la noi...Cert e ca daca pana acum 1 an ma dadeam de ceasul mortii ca am un copil extrem de slab si de mofturos, si fiecare masa era un scandal si se lasa cu vomitat, acum m-am relaxat - asa e Anastasia, e vesela, zglobie si plina de energie , deci e OK.
Andreea, mamica de Anastasia
http://community.webshots.com/user/Siutaa?vhost=community
menuet spune:
Despre masa...hmm.. Veve nu se incadreaza la acest subiect fiind un copil care a pus rar probleme la mancare.Daca este la masa si nu mai vrea, nu insist o las sa plece.Insa cred ca de foarte mare efect este mancatul in familie.Cand asez masa si noi suntem dar taica-su nu, striga la el..tati hai la masa sa papam in familie.Am servetele vesele de care este foarte incantata sa le aseze ea. Folosim la masa cuvinte precum delicios, minunat sau "oauu ce grozav e!"
O alta smecherie cu ea a fost ca eu "sa ma mananc pe ascuns" starnindu-i ei curiozitatea:
-Ce papi tu acolo?
-Ceva bun..vrei si tu?
-Ia sa vad!
Kitty spune:
Buna seara!
Multumesc de cuvintele frumoase! Cand o sa creasca si ai vostri o sa vedeti ca e atat de placut sa participi la activitatile lor. Doar Andra desi avea treaba destula, tot mergea mereu sa faca galerie lui Robert, nu?
Gabi sunt tare frumusei amandoi, imi plac mult in poza in care dorm amandoi in masina si filmuletele sunt bestiale! Felicitari pentru somnul in deplasare si muuulta invidie pentru kilogramele date jos!
Jo cand chefuim de casa noua? Sa aveti o viata fericita in noul cuib!
Ada te inteleg! Si pe voi, Gabi Bianca! De cate ori ziceam : vreau sa fiu Cristina, nu doar MAMALOR. Acum mi-e mai bine, reusim sa le imbinam cumva...dar Raul e deja marisor.
Siuta...mor de invidie ca ai fost la concert. Macar povesteste-ne si noua. Sanatate Anastasiei!
Referitor la nemancaciosi...si eu sunt de parerea Pisicii. Relaaax. Stiu ca e greu, am si eu unul nemancacios si am crezut ca o iau razna cu el. Si acum e foarte mofturos, dar am lasat mult de la mine, incerc sa ii dau cat pot sanatos de mancare adica nici nu se pune nici acum problema de chipsuri sau pufuleti, la scoala ii pun sandwich cu cascaval, friptura rece, f rar avem in casa mezeluri, dulciuri mai mult de casa sau ciocolata, dar cu portia. Parerea mea e ca mai mult conteaza calitatea mancarii decat cantitatea. Iar kilogramele....Raul a stat 2 ani la aceleasi kilograme si a fost foarte sanatos in timpul acela..desi ingrijitoarea de la gradi e disperata, spunea ca mananca cel mai rau dintre toti copiii.
Si uite....e cat mine de inalt! Am si avut noroc de o pediatra care mi-a spus ca la ea sa merg daca e prea gras...sa nu ma plang ca e slab.
Stefimic ma bucur ca ti-ai facut timp pentru noi, asteptam si pozele.
Noi suntem in acelasi ritm, casa tot varzaaaa, noi tot pe fuga, capca a inceput sa bombane ca asa nu se mai poate.. Prooomit ca ma potolesc si fac muuulta treaba
ralualexandrei spune:
Neatza o pt voi???
Eu sunt deja pe terminate cu cafeaua
Ideea e in materie de mancare sa incercam sa ne detensionam noi,eu simteam ca se zbarleste parul pe mine cand vedeam ca se apropie ora de masa a Mariei ma incordam instant ca un arc numai cu gandul la ce va urma,deci in primul rand aici trebuie lucrat.In al doilea rand e important sa ne gandim ca daca sunt sanatosi chiar si slabuti fiind,e ok.
Gaby ideea de premiu nu se referea neaparat la dulciuri asta a mers in cazul a lor mei ,la tine altu-i premiu evident,trebuie sa le identificam dorintele si sa le exploatam.De cand am copii am devenit o mare santajista si diplomata,recunosc.
Acum referitor la ce spune Gaia cu schimbarea de comportament a copiilor ,am avut de-a face si cu asa ceva ,evident.
Eu am avut senzatia ca Robert ca el e impricinatul credea/ma simtea slaba si incapabila sa-i infrunt bunicii si profita de chestia asta,practic ne juca pe degete,si profita de conflictul mocnit dintre mine si ei ,in ziua cand eu mi-am impus ferm regulile in fata bunicilor si am fost clara si transanta,Robert a inceput incet incet sa nu-si mai modifice comportamentul.
Sincer am incercat sa raresc zilele cand ramanea cu socrii (nu stiu daca tu te poti lipsi de ajutorul bunicului),si in general vizite scurte si placute numai in prezenta mea si cu regulile mele.
Va las si ma duc la treaba ca deja e tarziu.
O zi buna sa aveti!
Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 albumul no2
Vreau sa nu mai fiu diferit!!!!
tzuna spune:
Buna!
In primul rans sunt sufleteste alaturi de mamicile care au probleme cu masa copiilor. Cele care au copiii cu o greutate medie si intotdeauna au mancat macar cate ceva nu au cum sa le inteleaga pe cele cu probleme. Stiti toate problemele care le-am avut cu Maria. Imi venea sa-mi iau campii numai cand se apropia ora ei de masa. Ma rugam de cateva ori pe zi numai sa manance si ea ceva. Era bebelus (3-4 luni) si nu bea pic de lapte cate 9-12 ore de eram disperata plus varsaturile de rigoare, zilnice. Ce am invatat in toate acele luni: sa am rabdare, sa iau lucrurile asa cum sunt, sa nu-mi fac probleme si mai mari daca nu am si copilul e sanatos. Asa ca slava Domnului a trebuit sa incep serviciu si Maria sa stea cu bona. Bona avea si ea o fetita care nu facea mofturi deloc la mancare si asa a inceput Maria mea sa guste chestii pe care nu le mancase niciodata. Si in urma unui concediu la Pitra-neamt si-a facut un orar de masa (singura, din cauza aerului d emunte probabil), orar pe care-l respect si azi cu f mici modificari.
Asa cum scria si Siuta despre Anastasia ei, si gaza mea mananca sanatos, echilibrat dar putin. Are 95 cm si 12, 5 kg. Cred ca ar fi ajuns la 13 daca nu se imbolnavea in ultimele luni. Oricum in perioada asta face f mult efort si nu are cum sa se ingrase. Ma bucur insa cand vad ca mananca. Acasa nu mananca intotdeauna singura la gradinita insa spune ca e mare si nu vrea sa fie ajutata si chiar mananca primul fel. Si gusta din al 2-lea in functie de ce aude in jurul ei( ca sunt copii care incep: nu-mi place, nici acasa nu mananca asta...). Acasa nu-i dau 2 feluri la masa ca as risipi mancarea.
Meniul ei:
mic dejun Acasa/week-end= paine cu pasta de avocado si 1 cana de lapte, 3 oute mici de prepelita cu paine si rosii si iaurt, lapte cu cereale
la gradi /in timpul saptamanii- bea putin lapte acasa, apoi la 8.30 mananca ce e acolo adica lapte cu cereale, sau paine cu cremvusti si ceai, sandvish cu pastrama sau cascaval si ceai
ora 10 - fructe -1-2 (cand e la gradi si sunt prin zona ii dau si acolo cand nu asta este)
pranz- acasa- 1 castronel de supa sau ciorba si un iaurt cu fructe
daca e la gradi au felul I - supa/ciorba sau mamaliguta cu br si smantana
felul II dar ia numai 2 linguri
mar ( daca e ziua cand au ceva dulce dupa masa si nu mar nu se atinge de desert si e prietena baietilor ca-l doneaza)
dupa somn- 1-2 fructe, altele decat dimineata si uneori covrig, biscuiti sau sticksuri
seara - felul 2
la culcare 1 iaurt de 200 g
Astea sunt mesele ei. programul nu se schimba d ela o zi la alta decat dc suntem pe drum si atunci din cauza gretei nu mananca aproaPpe nimic dar nu ma mai stresez si iau lucrurile asa cum sunt.
Mesele sunt relaxate, acasa o las uneori sa se joace, deseneze, chiar sa picteze in timp ce-i dau sa manance dar prefer asa decat sa nu manance nimic sau sa o alerg cu mancarea prin casa.
Acum s ava scriu despre problemele noastre. Va rog sa-mi raspundeti. Sunt disperata si incerc orice. Va scrisesem deja ca are probleme cu somnul adica de vineri seara refuza sa se mai culce singura desi doarme singura in dormitor de la 7 luni. Dupa poveste, rigaciune etc. incepe sa planga ca vrea sa stau cu ea. Si stau putin dar ii explic c anu pot sta pana adorme ea. Ca uneori ii ia si 30-45 minute timp in care fac dus, sau mancare sau incep sa ma uit la un film cu sotul. Ea spune ca viseaza urat.... Ok . Acum ii lasam lumina mare aprinsa (asta desi ea dormea fara nici o luminita pana acum). Aseara ce-i drept a plns maxim 5 minute si nu ne-a mai strigat. I-am explicat ca sunt acolo, ca o aud tot timpul, ca toate usile sunt deschise si luminile aprinse. Chiar credeam ca depasim situatia asta cand azi se trezeste frumos, merge frumos la gradinita, si cand s a o las la grupa plange rau dupa mine, 1 ora mai tarziu o iau sus cu restul copiilor, o duc inapoi si iar bocete dar i-au trecut repede. Ok, nu e as agrav doar ca 2 ore dupa vine educatoarea cu ea sus, eu ma pregateam sa ajung aici la scoala si-mi spune ca Maria plange rau, ca ar durea-o capul si s ao tin putin la mine. Dupa ce mi-a pasat-o nu o mai durea nimic. I-am explicat cum stau lucruruile ,a parut sa inteleaga si am dus-o la grupa sa manance pana termin eu orele la scoala. Chiar nu a mai plans. Cum tb gestionata o asa situatie. O cocolosesc rau 1-2 saptamani sa capete iar incredere in ea si in noi sau ma mentin pe pozitii ca e fetita mare si nu are de ce sa planga asa?
gaia.nevia spune:
"neatza" si de la mine
stau crispata si ma uit cum arunca astia de pe bloc roci si bolovani pe langa masina mea... si mi-au zis dimineata s-o mut, dar sa dea naiba daca am unde
Daca ar fi macar mai putin mucios Dorelu l-as lua printr-un parc ceva, dar azi parca s-a deschis zagazul la muci, draci si maraieli.
Tzuna, nu stiu prea bine ce sa iti raspund. Eu dorm cu ei, sau cel putin stau cu ei pana adorm bine de tot. Altfel urla si tipa si plang dupa mine de zici ca e sfarsitul lumii. Dupa ce adorm sunt si eu libera ca pasarea cerului, daca nu cumva am adormint intre timp si atunci is si mai libera
Teo uneori adoarme si singur, cu povestea, dar destul de rar si in general cand ii zice taica-su care vad ca are alt ascendent asupra lui fata de mine. Ii zice sa se culce cuminte ca el se duce sa fumeze si vine imediat inapoi. Imediat asta e asa de lung, ca adorme copilul ascultand povestea...
Noi am avut crize si probleme cu gradinita, care zic eu acuma, s-au rezolvat cand a fost convins ca vin sa il iau.
De fapt, ma intreaba inca, de mii de ori "da vii sa ma iei?" si raspunsul e invariabil acelasi, "da, sigur ca vin, la ora X dupa ce dormi/mananci" care o fi programul zilei respective.
Nu stiu ce sa fi patit Maria, ce sa fi auzit la alti copii sau cine stie la cine... care sa-i fi schimbat comportamntul asa tare.
Singurul sfat e sa ai rabdare cu ea, sa adoarma inainte sa pleci de langa ea, dar sa-i spui ca vei pleca in patul tau si daca se trezeste noaptea sa te strige ca o auzi prin usa deschisa.
Nu stiu daca poti sa scoti de la ea ce o supara, precis e ceva...
Multa bafta!