Cate ore de somn sunt necesare
Fetita mea are 1 an si 9 luni. De aproximativ 2 saptamani i/am schimbat programul de somn (recunosc ca din motive de comoditate, dar si pentru ca ne pregatim de concediu si trebuie sa ne adaptam cat de cat programul).
Pe scurt, pana acum dormea de 2 ori in timpul zilei, respectiv se trezea in jur de 6.30 - 7. Dormea in jur de ora 10 aproximativ 45 de minute, iar apoi din nou in jur de ora 15 cam 1 ora, 1 ora si jumtate. Cam acum 1 luna am observat ca adormea foarte greu atat la ora 15, cat si seara ( adormit greu insemna leganat de aproximativ 30 minute). Atunci am hotarat sa incerc sa/i schimb programul de somn. Recunosc ca m/am gandit ca imi va fi si mie mai usor cu un singur somn, ca programul zilnic nu va mai fi atat de fragmentat.
Asadar am inceput sa o culc o singura data, in jur de ora 12 (nu rezista mai mult de atat). Spre surprinderea mea, nu doarme mai mult de 2 ore (de cele mai multe ori, chiar 1 ora si jumatate). In schimb, seara la ora 8.30 da semne clare de oboseala, iar la ora 9 adoarme bustean. Am scapat cu ocazia asta si de leganat. Adoarme singura.Dimineata ora de trezire a ramas aceeasi / 6.30 - 7.
Practic ea doarme cam 11 ore si jumtate pe zi. Nu imi dau seama daca acestea ii sunt sau nu suficiente. Practic imi este frica ca prin aceasta schimbare de program sa nu o privez de somnul atat de necesar la varsta ei.
Programul acesta este mult mai comod pentru mine si ma bucur si ca am scapat de calvarul leganatului. Pe de alta parte, mi se rupe sufletul cand o vad seara la ora 8.30 ca se freaca la ochi si casca de i se rup falcile.
Nu sunt obisnuita cu asta pentru ca atunci cand dormea 2 somnuri pe zi nu era niciodata atat de obosita seara.
Intrebarea mea este cat dorm sau cat dormeau prichindeii vostri la aceasta varsta si daca seara dau semne clare de oboseala.
Va multumesc!
Raspunsuri
beshter spune:
Baiatul meu are doi ani si cateva zile. De la un an si (aprox) 8 luni are un singur somn la vreo ora dupa masa de pranz. Se trezeste in jurul orei 7 - cand am noroc, 7:30 - si adoarme in jur de 13:30 (doarme vreo doua ore si doar cand e foarte obosit sau nu-i iese nicio masea - doua ore jumatate). Seara adoarme in jur de 21:00.
Recunosc ca eu imi doream sa mai dureze perioada cu doua somnuri :) dar adormea din ce in ce mai greu dupa-amiaza (pana cand n-a mai vrut deloc) si nici nu prea mai intelegea mare lucru din plimbari/iesiri. Acum e totul clar: doua iesiri (una dimineata, alta dupa somnul de pranz).
Si, da, seara da semne clare de oboseala, atat de clare incat aproape adoarme cand il spala taica-su pe dinti:) Mie 20:30 mi se pare o ora foarte rezonabila pentru culcare.
coraly spune:
www.babycenter.com/0_how-much-sleep-does-your-child-need_7645.bc" target="_blank">http://www.babycenter.com/0_how-much-sleep-does-your-child-need_7645.bc
Coraly, Sergiu (3 ian 2005) si Dominic (11 mai 2009)
www.flickr.com/photos/13756075@N03" target="_blank">poze
Alaptatul - Help Line
nushulica spune:
al meu pui are 1an si aproape 8 luni si suntem fix in perioada de trecere de la 2 somnuri la 1....si inca nu ne iese zi de zi cu un singur somn....de obicei se trezeste dim pe la 7-8maxim si adoarme in jur de 11 o ora apoi in jur de 4 dupa-amiaza si se trez pe la 6...apoi seara la 10 e in pat
dar are zile...ca azi cand s-a trezit la 9.30nu ma intrebati de ce,n-a dormit pana la ora asta nici cand era bebelush , si l-am culcat de pranz pe la 1.30 a dormit 2 ore si acum seara la 8.30 a picat mancand lapticul,nici nu l-a terminat ca a adormit
in principiu cam face 13 ore de somn si eu zic ca e ok
de David si 19+
ralucajosan spune:
Da, potrivit graficului si Alexandra ar trebui sa doarma cam 13 ore, dar, oricum ar fi, mai mult de 12 nu prea ies. Mai are zile, 1 sau maxim 2 pe saptamana, cand doarme si ea mai mult, in sensul ca doarme la pranz 3 ore, dar astea sunt exceptii.
De regula cam 12 ore cel mult.
Ideea e ca nici atunci cand avea 2 somnuri pe zi tot nu acumula mai mult de 12 ore de somn pentru ca adormea mai tarziu seara.
Tocami asta m/a si determinat sa incerc schibarea de program / faptul ca adormea greu dupa amiaza si apoi seara se lungea pana in jur de 10, chiar 10.30 (ceea ce mie mi se parea tarziu, raportat la programul nostru).
Luna1 spune:
Raluca mie mi se pare ideal programul ei cu o singura ajustare, spui ca la 9 e rupta, culc-o mai devreme, la 20 sau chiar 19,30.
Fetita pretenei mele se culca la 19 seara de la 8 luni si acum are 3 ani si tot asa. Se trezeste in jur de 7 si acum nu mai doarme ziua.
A mea se trezeste pe la 8 si a inceput sa renunte la somnul de dupa-amiaza asa ca la 7,30 -8 seara maxim 8,30 doarme. In zilele cand mai adoarme la pranz se culca la 9 seara.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Iasmin08 spune:
Cred ca depinde si de cat timp petrece in aer liber, de cat timp se joaca, de ora la care se trezeste samd. Si apoi...copiii cresc, este firesc la un moment dat sa mai reduca din timpul necesar somnului. Insa sunt prea mici sa nu doarma la pranz (desi se poate intampla si asta, paradoxal, tocmai cand sunt mai obositi).
In concediu plecati la munte sau la mare? Daca da, s-ar putea sa isi regleze somnul singurica.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
ralucajosan spune:
De somnul de pranz nici nu se pune problema sa il eliminam. Il doarme oricum, numai ca nu mai mult de 2 ore.
In concediu plecam la mare si de asta am spus ca este mai comod cu un singur somn la pranz cand soarele oricum este f. puternic si nu putem sta la plaja.
Cum dormea ea in jur de ora 10, pe la 9.30 manca, asa ca nu prea ne mai ramanea timp de plaja, mai ales ca mai dormea si de pe la 3 pana la 4.
De stat afara oricum sta aproape toata ziua, cu exceptia meselor si a somnului e permanent in parc.
Eu sunt multumita de programul cel nou. Sper numai sa nu fie afectata de lipsa somnului de dimineata.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile voastre.
alex_andra spune:
Buna,
Eu cred ca fiecare copil doarme cat are nevoie organismul lui.
Eva are 15 luni. Pana pe la 12-13 luni avea 2 somnici, unul dimineata pe la 10, vreo ora si unul dupamasa pe la 3, o ora jumatate.
De vreo 2 luni doarme asa:
Dimineata la 7 se trezeste, la 11 iese in parc, la 1 e inapoi, mamanca, la 2 se culca, doarme 2 ore, se trezeste la 4 , la 6 iesim in parc, la 8.30 suntem acasa, baita, laptic, nani ora 9.
Deci doarme aproximativ 12 ore pe zi.
Programul e general. Mai sunt zile cand doarme de la 1 la 3, sau se culca la 8, sau in alte zile la 10 seara.
Dar orele de somn raman 12 in decursul a 24 de ore.
Avand in vedere ca ea e vesela, mananca bine, e activa, se joaca, are jocuri inteligente, nu e palida, nu e apatica si altele....inseamna ca somnul pe care il are e foarte bun
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
Poti ajuta si tu!
coraly spune:
Si eu te-as sfatui sa o culci mai devreme, adica sa adoarma la 20, maxim 20.30!
Coraly, Sergiu (3 ian 2005) si Dominic (11 mai 2009)
www.flickr.com/photos/13756075@N03" target="_blank">poze
Alaptatul - Help Line
alex_andra spune:
Iarna trecuta si eva se culca la 7.30-8. Dar i-am mmutat usor somnul spre ora 9, pt ca acum, venind caldura, daca o culc tot la 7.30-8, o privez de statul afara, in parc.
Nu o mai scot afara la ora 4-5, pt ca e prea cald, deja. Deci o scot la 6. O ora, afara, seara, mi se pare mult prea putin.
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
Poti ajuta si tu!