copilul meu nu saluta
Raspunsuri - Pagina 4
roxanaz spune:
codruta_grg
Trimis la - 07/09/2011 : 10:29:57
--------------------------------------------------------------------------------
Fiica mea (6 ani) nu saluta persoanele care nu ne sunt apropiate (de ex. vecini) Imi spune ca ii este rusine sa ii salute . Acum vreo 2 ani am zis ,lasa ca va creste si va saluta, dar acuma incepe sa mi se faca mie rusine . Sotul meu deja e exasperat, eu mai putin ....dar chiar nu stiu cum sa procedez cu ea.
roxanaz spune:
Laura25
Trimis la: - 07/09/2011 : 10:41:09
--------------------------------------------------------------------------------
Daca zice ca ii e rusine atunci sa stii ca asa este. Saluta tu si in timp iti va urma exemplul. Nici ai mei nu saluta din proprie initiativa decat dimineata cand ajung la gradinita, dar nu imi bat capul. Ne aud pe noi salutand si sigur o vor face si ei cand vor fi pregatiti.
ela_04
Trimis la: - 07/09/2011 : 11:28:55
--------------------------------------------------------------------------------
Am un vecin deasupra cred ca e clasa IV acum. Pana anul asta nu saluta niciodata. Niciodata nu am auzito pe maica-sa sa-i zica ceva in legatura cu asta. L-a lasat in pace, ea saluta bine mersi si sotul dar copilul nu zicea nimic.
De anul asta a inceput sa salute. Singur, dintr-o data. M-am si speriat
daca la inceput dadeam din cap acum ma gandesc ca f bine a facut mamica de nu a obligat copilul sa zica.
Fi-miu da din mana la toata lumea dar de zis zice doar cand are el chef. Cand mergem la piata zici ca e ceausescu in vizita de lucru.
bb ralukutza
Trimis la: - 07/09/2011 : 11:32:33
--------------------------------------------------------------------------------
Nici a mea nu saluta...eu ii tot zic mereu...dar nu o oblig.
Un baietel de pe scara, are vreo 8 ani si cam de anul asta a inceput si el sa salute...dar striga si daca ma vede la balcon si el e jos, sau invers......e haios rau.
natalia_nica spune:
Anul trecut va povesteam ca si al meu saluta selectiv sau mai mult nu, acum saluta pe toata lumea in gura mare
olim spune:
salutare
nici al meu la 4 ani nu prea saluta,iar cand ii atrag atentia imi spune ca nu cunoaste bine persoana repsectiva si nu trebuie sa o salute
pe al meu cand era mic si nu saluta, il strangea soacra de mana, si acum uraste se ergem de mana si sa il string.
Insa de multe ori o fac involuntari, iar el isi retrage rapid mana.
Eu cred c a nu merita sa ii stresam, si asa cum spune laura, pana la urma or saluta si ei din proprie initiativa.
Iris2002 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olim salutare nici al meu la 4 ani nu prea saluta,iar cand ii atrag atentia imi spune ca nu cunoaste bine persoana repsectiva si nu trebuie sa o salute pe al meu cand era mic si nu saluta, il strangea soacra de mana, si acum uraste se ergem de mana si sa il string. Insa de multe ori o fac involuntari, iar el isi retrage rapid mana. Eu cred c a nu merita sa ii stresam, si asa cum spune laura, pana la urma or saluta si ei din proprie initiativa. |
Eu cred ca merita sa ii "stresam". Nu am probleme cu salutul, amandoua fetele saluta, au 2,5 si 4,5 ani. Aici la scoala, la intrarea in casa, se saluta si da mana cu invatatoarea (de la 4 ani se merge la scoala) si la fel la plecare. La fel, daca se merge in vizita, daca e o zi de nastere cu multi invitati, se da mana pe rand cu toti cei prezenti, la venire si la plecare. Si noi procedam asa, si copilasii la fel. E la fel de important, cum zicea cineva, ca si invatatul sa spuna te rog, multumesc, cu placere. Sunt banalitati dar ne fac viata mai placuta. Stiu ca deseori in Romania se mira cate cineva ca fetele imi cer apa cu: mami, te rog frumos sa imi dai un pahar cu apa, ca multumeau cand il primeau.
Problema la noi e invatatul sa astepte cand alte doua persoane vorbesc(de obicei doi adulti, de exemplu invatoarea vorbeste cu mine, sau parintii discuta), sa ii vina randul la vorbit. Aici avem de lucrat. Ii explic de fiecare data ca trebuie sa astepte, zambeste angelic si spune ca a inteles, data viitoare se repeta situatia. Din fericire am rabdare.
manuelacrina spune:
Crina 6 ani saluta selectiv, pe criteriul simpatiilor si antipatiilor
De multe ori se rusineaza, "se pierde", se inroseste si are dubii pe cine, cand si cum trebuie salutat; dar vorbim, comunicam si incet-incet isi insuseste "regulile".
Chiar ma intreba odata: - mami e ora 12 sau e trecut de ora 12 ? - de ce ??!! - sa stiu daca zic buna dimineata sau buna ziua !
Si exersam: ...de exemplu ne jucam "de-a magazinul", facem schimb de roluri, odata este ea vanzatoarea, odata este ea clienta, jucam teatru si vorbim frumos cu: buna ziua, va rog, se poate, v-as ruga, multumesc, la revedere etc.... ne amuzam, inventam diverse situatii si-i place f mult sa joace "rol de om mare".
... sau ne jucam "de-a vecinele", ne intalnim in parc cu copiii nostri (papusi, ursuleti de plus ) si conversam: buna ziua, ce faci draga, vai ce rochita draguta ai , multumesc, te rog, la revedere ...
Si eu cred ca asa, prin joc, exersand "rolurile", va scapa incet si de timiditate si i se va parea normal sa salute.
Si incerc sa-i induc ideea, pe care cred ca o va "asimila" in timp, ca daca saluta se respecta in primul rand pe ea insasi si apoi pe cel salutat, este un gest care caracterizeaza pe cel care saluta, nu este "un serviciu" adus celui salutat.
Laura25 spune:
'te rog, poftim, multumesc, scuza-ma, pardon ...' sunt cuvinte pe care copiii le folosesc mult mai usor. Le folosesc cand deja sunt intr-o interactiune cu o alta persoana. Le stiu de mici si le spun in primul rand prin imitatie. Dar cu salutul e un pic altfel. Mai ales salutarea unei persoane adulte, straine (vecini, rude pe care le vad de cateva ori in viata). Apare firesc o stare de 'rusine', intimidare. Nu e vorba ca nu stiu ce au de spus sau nu le pasa, ci le este greu sa deschida gura. Fata mea pana de curand se ascundea in spatele meu si avea o atitudine f, retinuta daca cineva necunoscut i se adresa direct, o intreba ceva. Nici vorba sa deschida ea gura si sa se adreseze ea prima unui adult 'strain'. Din acest punct de vedere sustin eu ca nu trebuie presati.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
olim spune:
iris, alex al meu spune demult te rog, multumesc, poftim, poti sa imi dai te rog frumos si alte chestii de genul asta, in romania chiar multa lume , inclusiv soacra care era educatoare imi zice ca prea il stresez cu aceste politetuti,dar nu saluta decat selectiv.
La scoala si in vizite pe langa salutari ne pupam de 4 ori, asa e aici la noi. eu vorbeam ca nu saluta vecinii cu care nu avem contact decat vizual si nu fizic, adica nu ne vizitam, nu saluta neamurile pe care le-a vazut odata in viata , deci vorbesc de persoane cu care nu prea are contact direct.
monica70 spune:
Ma inscriu si eu - 5 ani jumate,saluta cateodata,uneori cand o atentionez saluta,dar altadata oricat as ruga-o n-o face ... nici picata cu ceara Si inca inainte de doi ani saluta pe toata lumea de se minunau - mai ales vecinii - in toate felurile: : "buna dimineata/ziua/seala , la levedele, noapte buna ,ceau" etc. Baietelul e la fel ca ea acum la doi ani,dar parca il vad si pe el cand creste ...
Si ai mei clar nu-s genul timizi,ca de multe ori se baga in vorba pana ci cu persoane straine pe strada.Cred ca are ceva legatura si cu simpatia/antipatia , dar si-s cam neinteresati de problema.Nici nu m-am mai agitat de la o vreme,ca vad ca n-am cu cine.Teoria o cunoaste (ba inca ce lectii ii da lu' frate-su'),dar la practica ... varza. Credeam ca o sa am o fetita politicoasa si bine crescuta dar se pare ca nu mi-a iesit
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"