Nazdravani de prin 2003 *2
Raspunsuri - Pagina 14
buli spune:
Iuliana, felicitari pentru punctajul bun la test
recunosc, respingerea fata de uniforma se poate sa fie un pitic de-al meu pe creier, pe noi tare ne-au stresat cu asta in liceu, am terminat exact in '89 si parca innebunisera de-a dreptul.
faza e ca M de exemplu nu poarta camasi nici sa-l pici cu ceara, va fi chiar o problema daca va fi musai camasa si nu tricou de ex.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
cristinamh spune:
aoleu ma dana, asa agresivi... brr...
eu i+am cam speriat pe amandoi, cel putin cu mancarea functioneaza, nu primesc nimic. a venit odata iris la banca, "mami, tanti aia de+acolo vrea sa+mi dea pufuleti, dar tu nu+mi dai voie. pot sa iau totusi unul?"
cu tiganii... nu i+am speriat, doar le+am zis ca unii oameni sunt draguti cu copiii, doar ca sa+i pacaleasca. si suna horror, dar le+am povestit cum le iau inima si+i lasa sa moara, si o dau la alti copii foarte bolnavi... pe fi+mea daca incearca s+o abordeze cineva necunoscut fuge ca apucata, zici ca+i salbatica, i+am bagat in cap ca poate fi o vrajitoare rea care fura copii, si imbracata frumos ca sa+i pacaleasca.
si pe strada, cand se mai gasesc unii fara ocupatie sa comenteze, nu+i bag in seama. ma intreaba copilul, ce voia nenea ala, si ii spun ca nu stiu, si nu ne intereseaza, ca nu+l cunoastem si nu vorbim cu strainii.
aa, si la andrei i+am zis ca il vor duce undeva departe, si+l vor pune sa sape in mina toata ziua, fara lumina, fara calculator si fara mancare. a fost f buna aici povestea cu pinocchio si insula placerilor.
sper sa nu mi+i ia vreodata la interviu la protectia copilului, ca in mod sigur ma declara aia paranoica.
si... legat de ce faci cand te pierzi, ca avem experienta... te duci la o vanzatoare de magazin, sau un paznic, politist. NU PLANGI, si ceri un tf sa o suni pe mami. numarul il stie pe dinafara. iris inca nu, dar lucram la asta. in schimb la ea l+am scris pe hainute, si i'am aratat, daca se pierde, trebuie sa arate numarul de tf.
Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii | Proba speciala de 1 iunie la Expozitia de Talente
mihaela_s spune:
dana, eu am sa iti scriu din experienta mea de mama a unei adolescente acum, trecuta deci prin faza asta. Ideea este ca asa cum a zis si ciuf, parintii tind ca in jurul varstei de 6-7 ani ai copiilor, sa ii considere mari, dar ei nu sunt inca. Si cand copilul de 7 ani e cel mare in familie sau copil unic, tendinta e si mai mare. Vad ca sunt singura mamica aici la care nazdravanul e al doilea copil si poate de aici sunt oarecum mai relaxata decat voi in ceea ce priveste ce stie/face copilul. Mai ales ca e diferenta de varsta intre fete si stiu ca toate astea se rezolva si mai ales cum se rezolva. Diana a trecut la fel prin faze din astea, e varsta la care ei inca nu deosebesc realitatea de imaginatie, viseaza la prieteni buni, au nevoie de ei si cred ca tot ce zboara se mananca. Cum repetitia e mama invataturii(si asta se refera nu numai la scoala) chestia este ca trebuie sa ii repeti pana se satura si mai apoi inca si inca toate povestile, povetele si eventualele consecinte ale discutiei cu un strain. Iti spun sigur ca altfel va vedea lucrurile la 10 si apoi la 13 ani. Pe Diana nu mai trebuie sa o instruiesc, am facut-o cand era mica, de varsta nazdravanilor acum, stie de pericolele ce pot sa apara. Acum discutam de pericolele alcoolului, drogurilor, barbatilor periculosi...discutii tot vor fi dar de alta natura. Nu trebuie insa relaxare in situatiile astea, date exemple mereu, speriati putin la limita intelegerii. Silvia de ex. e speriata de hotii de copii. In Suedia au fost doua cazuri de trei ani incoace de cand locuim noi aici, de rapire de copii, sechestrare, viol si apoi moarte. Si au fost fetite mai mari...de 10 si 12 ani. Numai ca au fost rapite, luate cu forta...au fost cazuri tragice. Silvia a vazut la stiri povestea fetelor, una dintre ele chiar a fost mediatizata mult, au cautat-o pe fetita vreo 10 zile...disparuse pur si simplu venind cu bicicleta de la antrenament, gasisera bicicleta la margine de drum, intr-un loc pustiu, langa o padure si ea nu era nicaieri. Fusese un psihopat cel care o rapise, o sechestrase, violase si apoi omorase...Silvia a fost tare impresioanata si desi avea numai 4 ani atunci, isi amninteste si acum de fetita si de povestea ei trista. Ei ii e frica sa mearga singura inca, oriunde, dar stiu ca va veni vremea cand va dori independenta si pana atunci muncim la ce trebuie sa stie, sa se fereasca, etc.
Ceea ce s-a intamplat ieri e un semnal de alarma(eu zic ca e foarte bine venit) ca mai ai de muncit cu Raduc. Nu fii dezamagita ca el nu a reactionat asa cum voiai tu, inseamna ca nu e inca pe deplin constient de pericole si cum sa reactioneze, trebuie inca muncit si e bine ca stii asta. Fara intamplarea asta tu probabil credeai ca ai "muncit" indeajuns cu el, fara sa stii ca de fapt el nu a perceput lucrurile cum tu i le-ai transmis. Deci nu lasa garda jos, reincepe explicatiile, cu exemple, mai ales cel de ieri, cu ce se putea intampla, etc.
Eu mi-am mai scris aici temerile ca noi traim ca intr-un glob de sticla pe insula. Aici lumea e linistita, rare cazuri de agresiuni si mai ales intre tineri bauti sau adulti bauti...rapiri de copii, chestii din astea mai grave...crime...nu am auzit aici pe insula. E bine ca avem tv-ul sa vedem ce se intampla in lume . Si uneori ma gandesc daca e bine pentru copii sa creasca asa, fara pericole...oare mai apoi vor stii sa se fereasca in lumea cea mare? Totusi ma gandesc ca la 19-20 de ani vezi altfel lumea, esti matur si pe picioarele tale, le pot lasa linistita sa plece in locuri mari si aglomerate, unde si criminalitatea e mai mare.
Aici lumea nu intreaba pe strada nimic pe copil, fiecare isi vede de a lui...in schimb cat am fost in Egipt, Silvia a fost de-a dreptul intimidata si rusinata de reactia barbatilor arabi...toti o mangaiau pe crestet, o ciupeau de obraz, o intrebau cum o cheama, ii trageau cu ochiul si ii spuneau ca e frumoasa ca o printesa. Nici eu nu stiam cum sa reactionez, ea venea si se lipea de mine, se ascundea...e o fetita rusinoasa si cu strainii nu vb nici in prezenta mea...nici cu vecinii nu vb, ca mi-e mie rusine .
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Am uitat sa precizez ca la varsta adolescentei de exemplu, apare si pericolul prietenilor pe net...am vazut un film, poate l-ati vazut si voi...cu o mama de adolescenta care se deghizeaza in copila de 14 ani ca sa prinda in flagrant pe un barbat insurat ce profita de naivitatea adolescentelor. A fost un foarte bun exemplu de ce se poate intampla, l-au vazut si fetele...Pericolele nu se imputineaza nicidecum cand copiii cresc, trec unele si vin altele....
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Tot eu, ca e ziua mea libera, singura de saptamana asta .
Azi in oras e "ziua schimbului de scoli", adica ziua in care toti elevii petrec cate o ora sau doua la noua clasa unde vor incepe in toamna. Cei care nu schimba mare lucru, cum e de ex. Diana, li se prezinta numai noile materii si eventualii noi profesori. Dar pentru restul, cum e de ex. Silvia, e o zi importanta. La ea la scoala e si o premiera...anul trecut a inceput generatia de mai multi ani incoace, in care au facut doua clase de clasa zero. Si acum au amestecat clasele, copiii intre ei. Am primit ieri lista cu noua clasa, cu profesoara care ii preia de la cl. intai si pana intr-a 3-a. Iar azi copiii vor petrece impreuna o ora cu totii si cu profesoara in noua lor clasa. Silvia era emotionata, abia astept povesti dupamasa.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
danat spune:
Cristina moaaa, chiar ca scenarii horror le-ai servit ambilor copii. Eu i-am spus chestia cu furat copilul, pus sacul in cap si apoi dus in padure cu animalele alea rele.... parea impresionat, dar se vede ca nu face legatura cand e cazul, cu realitatea.
Mihaela da, pina la urma am luat-o si eu ca pe un semnal de alarma, cand m-am mai calmat. Aseara la 12 inca imi statea un nod in gat si imi venea sa-l bag la loc in burta pe Raducu
Nu stiu mai fetelor, copilul asta al meu e atit de sociabil, dornic de comunicare si pozitiv, iubitor de soceitate, il vad si fata de colegii de gradi, e cel mai expansiv, deschis, vorbaretz, vesel, ii iubeste, se prosteste pt ei, uneopri mi-e ciuda ca e asa disponibil parca prea mereu pt ei. Alteori, imi pare bine ca e un om deschis, ceilalti mi se par cam constipati de mici. Desigur, ca o varianta buna e calea de mijloc, dar na, cum sa ii explici asta unui copil de 6 ani jumate? Si nu ar fi ca ii eplici, dar nu pricepe sensul exact...
Voi mai discuta cu el, ii mai spun variante, nu stiu cum s-o mai iau sa il cobor cu picioarele pe pamint. Sa inteleaga ca lumea nu e compusa din oameni pozitivi gen cei din familie, si ca unii sunt chiar rau intentionati. El e asa increzator ca toti sunt buni ca el, ca si dupa ce ii face cineva un lucru rau, el tot nu e suparat pe acela, iarta foarte usor, e un omulet f f bun.
Nu mai pot sa scriu...
_
Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.
cristinamh spune:
miha, ce-as vrea eu un glob de-ala de sticla... n-as mai iesi din el pana la adanci batraneti...
ziceti voi de pericole, si eu inca imi storc neuronii sa le explic ce-s alea violuri... si ma gandesc ca vine toamna, si va trebui sa-i explic lui andrei... sa insir acum cazuri de abuz in toaleta, cu copii mai mari? si nu stiu ce varianta sa adopt aici. sa prezint fix realitatea, cu ce se poate intampla, sau sa coafez un pic...
nu stiu daca mai tineti minte, cand am venit eu socata de la piscina, ca niste draci de copii de vreo 10 ani ii pipaiau pe-astia mici , sa le bage degetul in fund... si mai stiu si invatatori care la jumatea orei se duc cu clasa intai la toaleta, apoi nu iau pauza... dau in paranoia...
Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii | Proba speciala de 1 iunie la Expozitia de Talente
buli spune:
Cristinaaaa
la asta nu m-am gindit!
cum, frate? chiar asa?
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
mihaela_s spune:
cris, chiar nu imi amintesc de faza de la piscina...ooooof!
Eu zic sa coafezi, e totusi prea mic la 7 ani...eu stiu ca tu il vezi mare ca e primul . Dar nu-i servi chiar realitatea cruda, e timp pentru aceea mai tarziu. Eu cu Silvia nu am vb inca de violuri, iar Diana le-a aflat parte de la tv, de la colege, de la mine mai indirect...eu nu le pot spune asa grozavii fetelor.
Iar Silvia a fost asa de speriata de fetita aceea disparuta incat a trebuit sa inmoi cumva frica ei, nicidecum sa o speriu mai tare. Dar la urma urmei tu iti cunosti mai bine copiii, daca la Andrei merge mai mult, spune-i!
Da, pana la adanci batraneti vom sta noi in glob dar copiii trebuie sa zboare la scoli la un moment dat si la viata lor.
Oricum eu pe Diana am intruit-o mai bine cand era de varsta Silviei, asta date fiind conditiile(mergea/venea singura de la scoala, uneori...mai mult din cl.3-a) si statea singura acasa, mergea la cumparaturi. Silvia are acici alte conditii si inca nu am inceput asa cu multe amanaunte. Dar urmeaza ele...
dana, bucura-te ca e asa sociabil, e si asta o calitate...eu m-as vrea asa sociabila dar nu sunt si nu pot sa "ma fac" . Doar ca trebuie tu sa te pliezi cu grija si atentia, cu sfaturile si indrumarile caracteristice firii lui. si ai sa vezi ca va fi mai bine cand va mai creste...asa pe la 20 de ani . Si o sa vina cu iubita de mana sa iti prezinte viitoarea nora .
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
ciuf spune:
Iuliana, dar nu am inteles, pentru ce iti trebuie tie sa dai examenul asta? Si din atatea materii? Adica cum ti se deschid mai multe usi? Si pentru ce voluntariat? Scuze daca ai mai explicat ce si cum sta treaba mai demult. Oricum felicitari pentru un asa scor!!! La mai mare, daca vrei sa il mai dai o data.
Buli, Luca poarta uniforma din clasa pregatitoare. Si asta a fost pentru noi un motiv in plus sa alegem scoala la care merge acum. Nu imi place deloc sa ii vad pe copii imbracati in tot felul de Spiderman sau Hanna Montana. Consider ca la scoala trebuie sa fii imbracat mai modest si mai serios. Ma uit cateodata la fetele astea liceence si nu sunt capabila sa le ghicesc varsta. Arata tare matur. Si haina, precum machiajul, contribuie si el la varsta eronata.
Nu stiu, parerea mea, dar uniforma imi da impresia de disciplina, seriozitate. Nici mie nu mi-a placut uniforma si slava Domnului ca am tot folosit-o. Dar cand il vad pe Luca in ea parca vad un copil silitor.
Orasul in care locuiti voi e tare frumos. Tocmai ce am vazut niste poze din Iasi ale unor prieteni si am ramas impresionata de ce oras frumos aveti. Ah, jumatate din comunitatea romaneasca din orasul nostru sunt din Iasi.
Danat, sa stii ca e o calitate sa ai un copil outgoing. Si in plus genul asta de copii sunt mai greu de fraierit de oamenii "rai". Mi-a placut tare mult descrierea ta despre Radu. Exact asa este Luca al meu. Cum e Radu.
Nu stiu daca v-am mai povestit dar avem aici doi frati, vecini de-ai nostri, care imi dau al naibii de furca cu Luca. Si totusi incerc sa vad partea buna a lucrurilor. Si anume daca Luca face gresala eu il corectez. Zilele trecute scosesem trambulina in poienita de langa casa noastra unde se joaca de obicei copii. Eh si la trambulina asta trebuiau atasate picioarele. S-au adunat copiii in jurul ei si fratii acestia amandoi ca vor sa ajute si ei. La care cel mare zice : Hai sa vad cum dracu' se monteaza asta. La care sotul nu s-a abtinut si i-a zis sa isi controleze vocabularul ca altfel Luca nu se va mai juca cu el. Si copilul zice ca taica-sau i-a spus ca e mai bine sa zica ce dracu' decat "what in the world". Nah, eu acasa l-am luat pe sot la criticat. Ca el nu trebuie sa actioneze asa. Eu mai degraba imi corectez copilul meu, nu pe al altuia. Ca noi, parintii, gandim in contradictoriu.
De ex., anul trecut Eva vine acasa si imi spune "what the heck". E clar ca de la noi nu a auzit asta pentru ca noi vorbim numai rom. I-am explicat ca noi nu vorbim asa, nu e frumos si nu vreau sa o mai aud asa. De atunci nu a mai spus. M-am bucurat ca am reusit sa aud ce a spus si ca am putut sa o atentionez. Luca stie ce trebuie sa vorbeasca si ce nu. Dar jucandu-se cu copiii astia se lasa tare influentat. Cel mare are 10 ani si e foarte manipulativ, are o influenta mare asupra lui Luca care il divinizeaza. Tot ce spune acest copil e litera de lege pt. Luca. Si ii suceste mintile lui, il imbrobodeste cu diverse fantezii de Luca ma surprinde ca le crede. Sper cu timpul sa isi dea seama ca acesti copii nu ii sunt "prieteni" cum crede el, ci numai parteneri de joaca.
I-am explicat lui Luca ce gest urat este sa scuipi in palme ca sa le speli cum face fratele cel mare. Luca nu vede asta asa disgusting cum vad eu.
Hai ca va las. Ma chinui la mesajul asta sa il scriu timp de 2 ore. Ba am vorbit la telefon, ba ca vor copiii sa manance, sa il scot pe cezar sa faca pp.
Ah, azi ma trezii la 7, eu de obicei dorm mai mult ca imi place somnul. Si ma bucurai ca piticii dorm ca sa pot sa imi beau si eu cafeaua in liniste si sa ma uit pe net. Pai Luca s-a sculat la 7:15 cu gandul ca trebuie sa isi faca tractiunile, ca azi e prima zi a lui de vacanta si ca ce vom face ... asa ca se duse cafeaua mea bauta in liniste.
Sa aveti o zi faina.
Edit: scrisesem ora de trezire a lui Luca ca fiind 8:15 in loc de 7:15
Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea