Ce produse BIO stiti?
Pentru a defini produsele organice trebuie clarificata, in primul rand sursa acestor produse, cum sunt crescute si care sunt, de fapt, ingredientele acestor produse. Astfel, ingredientele acestor produse sunt crescute fara a fi folosite pesticide, fertilizatori sintetici, fara organisme modificate genetic sau radiatii ionice. Carnea, ouale si laptele provin de la animale care nu sunt hranite cu antibiotice sau hormoni pentru crestere.
Programele si organizatiile mondiale definesc termenul organic in felul urmator:
Mancarea organica este produsa de fermieri, care folosesc resurse naturale si conservanti obtinuti din natura pentru a furniza calitatea produselor pentru generatiile ce vor urma. Carnea organica, produsele avicole si laptele provin de la animale carora nu li s-au administrat antibiotice sau hormoni de crestere. Mancarea organica este obtinuta fara a fi folosite conventionalele pesticide, fertilizatori sintetici, bioenergie sau radiatii ionice. Inainte de a fi denumit si etichetat ca fiind organic, un produs trebuie sa fie certificat de organizatiile europene de certificare, ECO CERT, BDIH , DEMETER sau BCS OKO GARANTIE, singurele acreditate in Europa pentru a garanta standardele pentru a deveni produse organice.
Cum stim ca un produs este bio?
In Europa , pe etichetele produselor organice se pot observa logo-urile organismelor de certificare europene, responsabile cu verificarea acuratetii informatiilor de pe ambalajele produselor organice si cu stabilirea unui produs ca fiind ORGANIC, BIO sau BIO-ORGANIC.
In urma aderarii la Uniunea Europeana, Romania s-a aliniat la standardele europene, adoptand si aceste criterii de certificare.
Produsele organice, care vor fi prezente pe piata romaneasca vor trebui sa contina pe ambalajele lor logo-urile organizatiilor de certificare europene, BDIH, ECOCERT, BCS OKO GARANTIE, DEMETER, indiferent ca sunt producatori sau importatori.
Chimicalele toxice din produsele de ingrijire, care nu sunt Bio, ne supun la un RISC MAXIM DE CANCER!
Potrivit estimarilor privind folosirea zilnica a cosmeticelor, trei produse cosmetice de ingrijire sunt folosite pe bebelusi si copii, zece sunt folosite de barbati, iar femeile folosesc sase produse cosmetice si treisprezece produse de make up. Fiecare din aceste produse contine cel putin doua substante cancerigene, ceea ce inseamna ca in fiecare zi, in medie, ne expunem copiii la sase substante cancerigene diferite, barbatii la douazeci, iar pe noi la treizeci si opt.
Chiar daca ingredientele sunt listate pe produse, nu exista niciun avertisment despre riscul aparitiei cancerului datorita acestor ingrediente! Incepe sa fii resposabil! Consuma produse sanatoase pentru tine si familia ta!
De ce sa ne ferim?
Alegeti produsele care NU contin urmatoarele ingrediente:
DEA, MEA, TEA
Petrolatum
Midazolidinyl urea si DMDM hydantoin
Isopropyl
Sodium lauryl sulphate (SLS )
PVP/VA copolymer , Padimate-O, Methyl, propyl, butyl si ethyl paraben
Coloranti sintetici
Talc
Parfumuri sintetice
Extracte modificate genetic
Produsele bio-organice SUNT SINGURELE PRODUSE care nu contin ingredientele mentionate mai sus.
Raspunsuri
oliviutza spune:
O idee foarte buna topicul acesta, din pacate prea putina lume interesata..
Problema produselor bio este de mare actualitate insa cvasi-necunoscuta la noi, chiar si de catre persoanele educate si informate. Pe mine ma pasioneaza subiectul de cand am nascut si ma preocupa ce produse folosesc pentru Matei. Foloseam creme organice si inainte, dar trebuie sa recunosc ca prima oara cand mi-am luat asa ceva din Grecia a fost pentru ca avea ulei de masline, habar n-aveam cu e cu organicul..
Ideea e ca e nevoie de po****rizarea subiectului pentru ca e foarte important si din aceeasi categorie cu incalzirea globala, taierea padurilor.. numai ca acesta ne afecteaza direct pentru ca e vorba de ce mancam si ce ne punem pe piele.
Legat de asta, am facut pe blog o analiza a cosmeticelor standard pentru bebelusi si a ingredientelor pe care le contin, copiez aici o parte ca e foarte lung:
"Pe site-ul www.cosmeticsdatabase.com administrat de Environmental Working Group se regasesc analize ale majoritatii produselor cosmetice de pe piata, impreuna cu gradul lor de risc si problemele asociate ingredientelor pe care le contin. Produsele si ingredientele lor sunt evaluate pe o scara de la 0 la 10 unde 0-2 implica risc minim, 3-6 risc moderat si 7-10 risc mare.
Acum sa va spun cateva cuvinte despre ce contin produsele pentru bebelusi:
- in primul rand, ftalati. Ftalatii sunt un compus care de obicei nici macar nu se regaseste pe eticheta dar exista in majoritatea lotiunilor, sampoanelor si pudrelor pentru copii, avand rolul de a pastra culoarea si mirosul acestora. Se mai gasesc si in unele jucarii. Cauzeaza inferitilitate. Grad de risc de la 1 la 10.
- parabeni: acestia sunt conservanti utilizati in marea majoritate a produselor cosmetice, inclusiv cele pentru copii. Provoaca alergii si in cantitati mari cancer. Grad de risc 4.
- parfumuri sintetice: cauzatoare de asemenea de alergii si suspectate ca ar favoriza cancerul. Grad de risc 8.
- sodium lauryl sulfate (SLS): provoaca iritatii ale ochilor sau pielii, caderea parului si alte reactii alergice, iar prin interactiunea cu alte substante formeaza nitrati, care sunt cancerigeni. Grad de risc 4.
- parafina: un ulei mineral obtinut din petrol, care blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii. Grad de risc 3.
- propylene glycol: asociat cu un numar mare de alergii si reactii toxice. Grad de risc 4.
- formadelhida: este o toxina produsa de ingredientele din cosmetice, care poate irita sistemul respirator, poate cauza astm, alergii si chiar palpitatii ale inimii. In unele cazuri de expunere masiva, formadelhida provoaca migrene, stari de oboseala, greata, disfunctii ale sistemului imunitar si cancer. Grad de risc 7."
luny spune:
si eu sunt interesata de subiect...dar prea multe, nu stiu..
decat ca undeva la mama naibii, pe la Politehnica, exista un magazin cu produse bio, orez, cereale ptr bebelusi Holle(mi-au placut mult) pe care nu le-am gasit nicaieri in alta parte, ceva borcanse cu mancarici si fructe, faina, si mai erau...zilele urmatoare mai dau o tura sa iau cereale, sunt curioasa daca au inceput livrarile la domiciliu, online..
LUNY, mami de bebe MATEI CRISTIAN - Mufarina Pufarina!(16 martie 2008)
Life is to precious to worry about stupid Shit!
oanamada spune:
Pentru bebelusi nu stiu unde se poate gasi...am aflat acum de la Luny, dar stiu ca pentru adulti, exista o oferta, foarte redusa ce-i drept, la Nic (in Dorobanti)....sunt extrem de scumpe (si normal!), dar am vazut si unt, si smantana si mezeluri...cate putin din fiecare!
Oana siCati mica (1 an si 4 luni)
NOI-CRACIUN SI REVELION,
CATINCA MICA, CATINCA MICA 2, CATINCA DUPA 1 AN, CATI SI MAMI, CATI SI MAMI 2, CATI SI TATI, CATI,BUNICII SI STRABUNICELE, CATI SI UNCHII,
natalia2008 spune:
raspuns pentru luny
Salut luny!
Incearca www.biomania.ro si ai sa gasesti o multime de produse alimentare bio pentru copii.
luny spune:
a, am uitat, ieri am vazut un raft cu produse bio la Carrefour, intre care,lapte de capra, 12 ron kg!
LUNY, mami de bebe MATEI CRISTIAN - Mufarina Pufarina!(16 martie 2008)
Life is to precious to worry about stupid Shit!
natalia2008 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui luny a, am uitat, ieri am vazut un raft cu produse bio la Carrefour, intre care,lapte de capra, 12 ron kg! LUNY, mami de bebe MATEI CRISTIAN - Mufarina Pufarina!(16 martie 2008) Life is to precious to worry about stupid Shit! |
theo_2004 spune:
mai e un subiect pe tema aceasta discutat cu cateva luni (2-3) in urma. s-au dat acolo preturi si adrese de magazine bio / eco in bucuresti.
as dori sa inteleg si eu ceva; de ce se mira si multa lume cand vede preturile produselor BIO? nu e normal sa fie mai scumpe? si mai rare?
mami de theo
"o zi in care nu ai ras este o zi pierduta"
Helenutza23 spune:
theo pai normal ca se mira! eu nu am explicatie de ce sunt muuult mai scumpe. adica as avea una, o sa o expun mai incolo un pic. costa mult, nu dublu, cel putin triplu fata de un produs "normal".
asa "da" incurajare de aconsuma produsele bio! dar poate ca si asta e o strategie, nu?
cred ca producatorii "bio" ar trebui sa se gandeasca la un alt mod de distributie al produselor, nu in supermarket. sa mearga prin cunostinte, sa castige increderea consumatorului, asa ar trebui, cel putin intr-o prima faza. dar e f greu de obtinut increderea in acest domeniu, pt ca stim cu totii ce conditii sunt in majoritatea cazurilor la tzara (unde cred ca se pot produce aceste produse).
pai la super market produsele sunt tinute 3 zile, nu le cumpara mai nimeni, expira evident si ei trebuie sa isi scoata pierderea. cum? in umflarea pretului. o strategie de marketing demna de romania! ura!
theo_2004 spune:
dar asa e in toata lumea. si in vest produsele bio fie ca sunt comercializate in supermarket-uri fie in magazine specializate sunt muuult mai scumpe decat produsele cu conservanti si din culturi ne-ecologice sau ne-bio.
de ex, un dus gel 100% natural, fara parabeni, parfumuri si alte minuni cost 8 euro si ceva iar un dus gel bubchen, acelasi gramaj, costa aprox 1 euro 50
si in magazinele din viena laptele bio de capra e dublu fata de cel de vaca.
si da, in romania, la produsele din import se mai adauga si transportul. in viena e normal sa fie cu 50 eurocenti mai ieftin. si mai intervine si cursul valutar in cresterea preturilor.
mami de theo
"o zi in care nu ai ras este o zi pierduta"
Helenutza23 spune:
theo, da, eu nu zic ca nu ai dreptate in ce zici. dar tot nu mi se pare justificat pretul. o fi ca la obiectele vestimentare, alea lucrate manual sunt mai scumpe
o fi, nu stiu. raman cu senzatia ca nimeni nu are inters sa largeasca si sa promoveze piata produselor bio. nici chiar, culmea, producatorii!
prerea mea