Viata in Germania (60)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns celesta spune:

Citat:
citat din mesajul lui Yasmine
La Oberschwarzach, gradi e in renovare acum, si educatoarele sunt excelente, au grupa de la 6 luni, chiar ma gandeam sa o dau pe Mara din toamna. La Aglasterhausen au Kleinkindgruppe de la 1 an.

>>Daruieste lumii un zambet shi toata lumea iti va zambi!<< Charlie Chaplin
Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena si Mara Letizia

aha... bine de stiut

14+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

In NWR de la doi ani, dar nu obligatoriu. Si am auzit ca exista si crese, dar eu personal nu cunosc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns albertje spune:

Citat:
citat din mesajul lui Amonar

In NWR de la doi ani, dar nu obligatoriu. Si am auzit ca exista si crese, dar eu personal nu cunosc.

in NRW ,e acelasi sistem ca in olanda .diferenta e ca aici nu au locuri pt toti .inscrierile se ca ca si dincolo ,dinaintea nasterii ,de preferat .stai pe o lista lungaaa pana iti vine randul .esti luat pe criterii ,unul din ele ,fiind contractele de munca ale parintilor .
este greu sa prinzi un loc ...

mai e la privat o posibiliate ,dar ajunge cam 1000 de euro lunar (in KÖln) DE LUNI PANA VINERI!

Statul iti garatnteaza un loc la gradi ,incepand cu varsta de 3 ani .e obliatoriu atunci pt buna integrare si pregatirea pt scoala.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui celesta

Citat:
citat din mesajul lui Yasmine
La Oberschwarzach, gradi e in renovare acum, si educatoarele sunt excelente, au grupa de la 6 luni, chiar ma gandeam sa o dau pe Mara din toamna. La Aglasterhausen au Kleinkindgruppe de la 1 an.

>>Daruieste lumii un zambet shi toata lumea iti va zambi!<< Charlie Chaplin
Corinna, Andreas Noël, Yasmin Serena si Mara Letizia

aha... bine de stiut

14+

daca vrei sa iti reincepi activitatea dupa nastere ,iti recomand sa te adresezi de ppe acum unei crese ,sa completezi formularul de inscriere si sa il trimiti la primarie ,in ideea de a prinde un loc pe acea magica lista .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

Salutare,

Adriana, Felicitari pt culoare.

Vad ca difera de la land la land. La mine in BW nu am avut nici o treaba cu vreo lista din primarie. am fost la gradinitza cu primul in 8 iunie si peste 1 luna ne-a sunat ca o sa avem locul de la 01 august, dar nu l-am vrut de atunci pt ca plecam noi in concediu, asa ca l-am luat de la 1 sept. Copilul implinea 2 ani in 12 sept.

La al doilea ne-a intrebat cam de cand dorim si atunci l-am primit. Avea copilul 1,5 luni, si io nici un program stabil.

Asa ca nu e regula, nu mai speriati lumea (asa cum ma speriau pe mine alti nestiutori, regulile nu-s peste tot la fel)
Iar ma enervez cand isi dau unuii cu presupusul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Didi si celalte fete,aveti noroc,mare noroc!

Aici la mine,in Bayern e destul de greu cu gradinitele.
Pt fata am primit loc la 3,5 ani si in primul an numai pina la 13,in al doilea an pt ca eu am inceput sa lucrez,am reusit sa obtin loc pina la 17.

Acum cu bebe,l-am inscris la cresa,inca de cind era in burta pt ca asa se face,e o warteliste.Am fost in martie si mi-au zis ca s-ar putea din sept,sau sigur din ianuarie sa mi-l ia pt ca pt sugari nu au decit 2 locuri...asta scrie sau e numai la ele acolo regula...in fine,programul 8.30-14 si costa 330 euro plus 2 euro/zi masa,plus pampers,servetele umede,sar usor de 400 pe luna pina la 14.
In sat am 2 gradinite si nici poveste sa ia copii inainte de 3 ani.La cea la care a fost Marie,e posibil sa mi-l ia chiar cu 4 ani ,cica sunt multi copii si locuri extrem de putine.Gradinita e obligatorie pt vorschule nu e obligatorie de la 3 ani,asa mi s-a spus peste tot!
Au spus la sedinta ca nu se mai tine cont de nimic pt ca nu sunt locuri,nu se tine cont ca parintii lucreaza,ca mai are alt frate in gradi,distanta,etc...nimic,doar virsta.Ei stabilesc cite locuri au si probabilii iau pe cei mai mari...Bine,numarul de locuri total il au de la primarie(gradinitele de stat) si cele catolice de la biserica.

Inca aici la noi,la 25 km de München e asa,in oras e mai greu.Am cunostinta careia i-a primit copilul la gradi la 4 ani fara o luna,l-a inscris la mai mute gradinite dar pur si simplu nu au avut loc .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Multumesc Didi, vedem sigur azi ca mergem la 3D la 6PM.

Nici noi nu am avut probleme la gasirea unui loc la gradi. Am mers la primarie si mi-a spus ca este un loc liber care poate fi ocupat peste o saptamana. Nu mi-a venit sa cred ce repede am primit. Aidan avea 3.5 ani si a trebuit numai o copie dupa vaccinuri.

Adriana 23+ Isabel Marie si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier

Mergi la inceput

Citat:

Asa ca nu e regula, nu mai speriati lumea (asa cum ma speriau pe mine alti nestiutori, regulile nu-s peste tot la fel)
Iar ma enervez cand isi dau unuii cu presupusul

nu iti inteleg reply-ul!
noi aici intrebam .asteptam sa n-i se impartateasca alte experiente ,dorim sa ne lamurim ,nu a zis NIMENI ca stie ceva sigur .nu facem pe nimeni nestiutor si daca ne enerveaza personal un reply ,putem face persoana in cauza atenta ,intr-un mod diplomat .santem totusi pe un forum ...fiecare are dreptul la replica ,dar bitte ,fara a folosi expresii ce deranjeaza .multumesc !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

Mama Alina...330 de euro? La noi se calculeaza in functie de venitul parintilor, suma minima, pt. 5 ore (cat avem noi momentan) e parca 45 de euro pe luna (sigur-sigur nu mai stiu ca l-am schimbat de mai multe ori, cand 5 ore, cand 7 - sotul stie mai bine) iar maxima e undeva la 180 cred (pentru parintii cu venituri mari). Noi pampers si servetele i-am adus de acasa, dar la prima cresa ii puneau de acolo, le foloseau pe cele de la Rossmann si la 7 ore cat avea atunci plateam vreo 7 euro pe luna (doar pt. scutece).

Noi am primit loc la cresa foarte repede, l-am dat de la 1 an si 4 luni, am sunat cu o luna inainte la gradi, am vizitat si am primit locul imediat. Mi se pare mult mai greu sa-i gasim o gradi acum, la 3 ani decat a fost artunci. Deocamdata suntem pe lista de astepteptare la una (pt. un loc din august) si mai avem de vizitat 3 langa scoala mea, dar ramane de vazut daca primim loc sau nu, el e oricum e la o gradi acum (mai exact la grupa de cresa) asa ca un loc are deocamdata. Ca nu sunt eu multumita de gradinita respectiva e o alta problema.

Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Angiuta,da,asta e pretul .Scrie clar in foaia de la cresa ca pretul este dublu decit la gradi.Din cite stiu eu,aici in Bayern,gradinitele sunt o parte sponsorizate de stat,alte fete din alte landuri platesc mai mult,imi amintesc ca a fost discutia asta.
Nu tine de nici un salariu,foaia cu tarife e separata si nici in formulare nu am completat cu vreun venit.Probabil ca poti primi ajutor de undeva,habar nu am dar cred ca se poate pune cerere pe la primarie in caz de venituri mici,mamici singure cu venit mic...repet,nu stiu despre asta,nu am intrebat.
Faza e ca sotul meu lucreaza intr-o institutie mare unde au cresa proprie si pretul tot pe-acolo se invirte,ceva de 290 euro pina la 15,daca mai retin exact,plus mincare pe care poti sa o aduci dar tot pe.acolo iesi,plus scutece si servetele.Aici aveam deja loc,copilul are prioritate insa e cam peste mina sa-l duca sotul zilnic,ar trebui sa-l las si mai mult de ora 15 si sa-l scol mult mai devreme asa ca asteptam loc la noi,in sat.
Cresa e de stat,sunt 12 copilasi si 3 doamne.

Mergi la inceput