Crestinismul si evolutia spirituala 10

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Pai,Crinuta ,simt cind nu mai am har cind sint doar purtatoare de cuvinte,nu si de foc,cind ma rog doar cu cuvinte,doar cu mintea,nu si cu inima,cam asa.Una e sa vibrez din cap pina-n talpi la auzul slujbei,alta e sa mai casc...sa-mi mai fuga gindurile,stiti voi.Si are legatura si cu iubirea de aproape:cind ai har,ii iubesti mai mult pe ceilalti,cind nu,ii cam critici,judeci,analizezi etc.

Sf Siluan zice ca-i clar o conditie iubirea de vrajmasi,nu asa,cum ziceam eu desteapta ca macar pe aproape sa-l iubim..se pare ca-i obligatoriu sa-i iubim pe vrajmasi si sfintul zice ca cel mai bine e sa ni-i imaginam ca pe copiii nostri,si atunci vom putea sa-i iubim.Si asa e,avem sansa sa stim cum e sa avem copii,deci ne-am putea imagina ca dusmanii sint ca si copiii nostri.Eu sa va zic cum puteam iubi pe cineva pe care ma suparam:imi aminteam fie ipostaze in care persoana era necajita(sau plingea de ex)sau ipostaze in care mi-a facut vreun bine sau altora a facut vreun bine si atunci imi trecea supararea si simteam in inima iubire pt acea persoana.Pt altii care sint si rai si nici pe Dumnezeu nu-l au,iarasi mi-e simplu,ca mi-e mila de lipsa si de singuratatea lor fara Domnul si atunci iar simt ceva pt ei,daca nu iubire,macar ceva cit mai pozitiv cu putinta.Sfintii zic ca nu-i imposibil,dar noi,oamenii simpli...Dar se pare ca e imp chiar si daca ne smerim,adica daca realizam ca am gresit cuiva si daca punem ceva bun in locul urii/judecatii etc.

Va pup,fetelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Iasmin ,da,mi-ai amintit,asa zice preotul si incerc sa sorb acele cuvinte si stiu ca de fapt harul nu pleaca singur,ci eu il alung prin purtarea mea...Cind pogoara Duhul,am citit intr-o brosura Liturghia explicata sau cam asa ceva,El se aseaza pe cei care sint receptivi,atenti,dar daca te gindesti la altceva/altcineva...Si daca mai esti si cu burta plina..caci va marturisesc un pacat:eu maninc inainte de a pleca la biserica,adica beau cafea si maninc ceva,nu ies nemincata...Voi cum faceti?(Bine,de 2 ori pe an la Impartasanie,nu mainc si nu beau nimic,se intelege..).

Va mai pup o data!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

La noi nu e voie cu o ora inainte sa mananci, dar la noi lumea se impartaseste cel putin saptamanal, iar persoanele consacrate si nu numai, cei care merg zilnic la Liturghie nu mananca cu o ora inainte sau mai mult, alegerea e a lor, minimul fiind de o ora.
Oricum, sunt destui care tin luni, miercuri si vineri post cu paine si apa.

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

Second chance

www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy

www.najumary.or.kr/mary/recent/recent-2010/2010-2-28.htm" target="_blank">Naju






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Buna dimineata!

Un pic mai este si e Inaltarea Domnului. Nu-mi vine sa cred ce repede a trecut vremea de la Pasti incoace.
Crinuta, mie parintele duhovnic mi-a recomandat cu caldura sa nu mananc de cu seara de dinainte de impartasanie. Deci nici vorba sa primim Sfanta Impartasanie mancati sau bauti. La bebelusi nu stiu cum e, Codrin sugea si peste noapte, dar de cand se trezea pana se impartasea nu ii dadeam san. Si de obicei dupa impartasanie adormea imediat tun.
Au trecut ani si am observat ca in tot timpul asta, dupa impartasanie noua nu ne e foame. Ne piere foamea pentru ore bune.
La ortodocsii mireni, postul din ziua de luni este optional dar nu este canonic. Adica daca ai asa evlavie mare, tii ca vrei, nu e insa obligatoriu. Caracter obligatoriu il au miercurea si vinerea- asta in perioada in care se mananca de frupt. La manastiri insa se tine si lunea. Noi de pilda nu il tinem lunea.
Eu ma simt cu mult mai bine cand postesc, si eu si sotul meu.

Katya, stiu ce zici. Eu beau ceva dimineata, nici nu as putea altfel, imi vine un pic greu cand ma impartasesc (sa nu breau nimic) dar, asta e. Am nevoie sa beau in conditia in care ma aflu. Nu-mi pot permite altfel, pentru ca la mine e vorba de boala. Da, si pe mine ma incearca foamea inainte de a pleca, dar e mai mult asteptarea.
Sa va explic. Mie imi place sa fiu cu sotul meu si cu copilul cand ajung la Biserica. Poate lucrurile se vor schimba, nu stiu, nu sunt batute n cuie. Sotul meu munceste enorm, de multe ori se culca la ore mici -2-3 chiar si 4 dimineata, sapt trecuta. Evident ca doarme mai mult dimineata. Asa ca stau sa il trezesc la ora 9. Pana se trezeste, se spala, se imbraca, isi face rugaciunea, trece ceva timp. Solutia cu eu plec inainte si el sa vina cand o veni e buna dar, nu vreau sa-mi vina el la biserica la binecuvantarea de sfarsit. Deci plecam tarzior la Biserica. Dar na, nu e vina mea, cum am mai zis. Evident ca in acest caz, pana la 9.30 mi se face si foame. Daca as fi in biserica, ma concentrez pe rugaciune si uit. Altfel acasa...Asta e. Neputinte omenesti.
O sa lucrez eu la capitolul asta, deocamdata am altele in prim plan, altele care ma macina in interior.
Noi sa fim sanatoase.

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Mamabear, rugaciunea mea preferata pentru copii (o ziceam si cand mergeam pe jos la servici) este asta:

Rugacuinea parintilor pentru copii

Doamne, Dumnezeul nostru, Cela ce cu intelepciunea Ta ai zidit pe om din tarana si ai suflat in fata lui suflare de viata si, binecuvantandu-l, ai zis: cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul; iar la Cana Galileii, prin Unul-Nascut Fiul Tau, ai binecuvantat nunta si deci nasterea de fii, cu multa umilinta rog marea Ta bunatate, ca neincetat sa reversi harul Tau si sa te milostivesti asupra copiilor mei (aici eu zic numele copilului), pe care ai binevoit sa mi-i daruiesti. Umple-i de intelepciune si pricepere. Apara-i de toate cursele vrajmasilor vazuti si nevazuti. Porunceste ingerilor Tai ca totdeauna sa le fie calauze si povatuitori spre toate faptele cele bune, ca de-a pururea sa Te poata lauda si preamari in veci. Amin.


Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Katya, ma gandeam, vezi ca sunt ceva diferente intre noi. Bunaoara tu zici ''burta plina". Dar masa de dimineata e ceva frugal la mine, stii? Ca e un covrig, ca e o feliuta de ceva...e ceva sa roada stomacul. Stomacul nu o sa te roada atat de repede, daca nu bei lichide dimineata. Dar odata ce ai baut apa, cafea, el va intra in ciclul normal de zi. Incearca intr-o zi sa bei mai tarzior cafeaua. Macar vezi cam cum e ritmul tau.
Si ii spui parintelui duhovnic. Te sfatuiesti cu el. Pentru ca ei sunt povatuitorii nostri si sunt mult mai incercati in posturi decat noi.


Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Iasmin, la voi e altfel. Eu am spus cum e la noi, ca intreba Katya.

Crinuta si minunea ei

Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!

Second chance

www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy

www.najumary.or.kr/mary/recent/recent-2010/2010-2-28.htm" target="_blank">Naju






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Hristos a inviat!

Iasmin, iubita mea, nu veniti de Inaltare la Neamt (e hram la manastire)? Eu va astept.

Da, la noi se recomanda sa nu se mai manance dupa ora 12 noaptea , pt impartasit. Aici fac exceptie copiii si bolnavii grav, diabeticii... La oamenii mari, bolnavi , se stabileste cu duhovnicul, cum sa primeasca impartasania. La copiii sub 7 ani nu conteaza daca au mancat sau nu. Sunt si unii calugari exagerati care cer sa nu manance nici bebelusii, dar asta e alta poveste. Noi am intrebat nu unul, ci mai multi ierarhi si ei au spus ca pana la 7 ani copilul poate fi impartasit chiar daca tocmai a mancat. E bine totusi, ca parintii sa incerce sa-i obisnuiasca pe copii fara mancare, treptat, de pe la 5-6 ani, ca sa nu le vina greu daca brusc, de la 7 ani nu mai pot manca inainte de liturghie.

Am citit intr-o carte, dar nu-mi mai aduc aminte in care, o intamplare adevarata, petrecuta demult.
Un calugar smerit , cu o viata modesta, cu multe fapte bune si cu o mare iubire de Dumnezeu si de aproapele, a fost hirotonit preot, cu toate ca nu avea prea multa scoala. Dupa o perioada, ierarhul locului a fost instiintat ca parintele mananca bine inainte de a savarsi Sfanta Liturghie, apoi, dupa slujba nu mai manca deloc, asa ca l-a chemat la el pe calugar, ca sa-l certe si sa-i ceara sa respecte randuielile, daca mai vrea sa slujeasca. Acesta a venit, si asteptand sa discute cu ierarhul, pentru ca era cald, si-a scos haina de deasupra si a pus-o pe o "sfoara" care era intinsa in incapere. Toti cei prezenti au ramas uimiti, deoarece "sfoara" era o raza de lumina care intra pe geam, si si-au dat seama de masura la care ajunsese acel calugar simplu. Dupa aceasta minune, ierarhul nu l-a mai mustrat (asa cum intentiona), dar l-a intrebat totusi de ce nu respecta randuiala de a nu manca inainte de slujba. Parintele a raspuns ca el fiind fara carte, nu a stiut, dar s-a gandit ca mancand inainte va sta Hristos (din impartasanie) deasupra bucatelor si nu ele deasupra lui Hristos. Si-a cerut iertare pentru greseala lui si de atunci a respectat randuielile (cu toate ca nimeni nu i-a mai zis nimic).
Mi-a placut tare mult aceasta intamplare, care ne arata, ca multe altele, ca Dumnezeu cauta in primul rand la inima omului. Asta nu inseamna ca noi, stiind regulile si randuielile Biserici, ne putem indreptati anumite comportamente facand apel la exemple particulare ale unor oameni, caci nu stim daca suntem si noi la masura lor duhovniceasca. Orice nu putem sau nu vrem sa tinem din randuielile stabilite de Biserica, trebuie discutat cu duhovnicul.

Va pup pe toate si va doresc o zi buna!

PS: Kariguld, nu-mi vine sa cred ce mamica tanara esti , cu copii asa de marisori (si frumosi).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Adevarat a Inviat!

Katya, incearca treptat treptat sa bei cafea mai tarziu si sa mananci mai tarziu, asa si duminica va fi mai usor. E ca un antrenament. Sau cel mai bine, asa cum a spus si Iasmin, sfatueste-te cu par duhovnic, cred ca poti vorbi cu dansul duminica dupa Sf Liturghie.

Ana, frumnoasa povestea voastra.

Nu te teme, mergi pe acest drum, cu aceste hotarari in inima si nu-ti va parea rau. E calea cea stramta si pentru a ramane pe ea trebuie sa nu fii singur. Insoteste-te cu fratii de un cuget, agata-te de Parintele duhovnic.
Da-mi minte sa fac voia Ta, Doamne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Hristos a-nviat!

Fetele,va multumesc,asa o sa fac:o sa vb cu duhovnicul,poate-mi da dezlegare.Iasmin,pai un pahar cu apa,o cafea,un covrig vorba ta,se umple burta,ca normal ca nu maninc 2 feluri,dar nici nu plec nemincata,ca sa ma concentrez mai bine zic eu...La noi,in privinta copiilor, preotul ne-a rugat ca macar cu 3 ore inainte de impartasit sa nu le mai dam de mincare(copii de pe la 3 ani in sus,nu bebelusi).Duminica de ex cea mica a mea nu mincase de pe la 8,30,ca n-a mai cerut,si eu am uitat sa-i ofer si m-am gindit toata slujba ca i s-o face rau de foame,degeaba m-am cautat prin geanta,n-am gasit nimic,atita am asteptat impartasania(pe la 12)...dar ea n-avea nimic,era sprintena...

Ica ,tu ce mai faci?

Va pup!

Mergi la inceput