Crestinismul si evolutia spirituala 10
Raspunsuri - Pagina 14
Iasmin08 spune:
La noi cele doua sunt intotdeauna una dupa alta.
Uite in www.calendar-ortodox.ro/sfintii_mai.htm" target="_blank">Calendarul ortodox. Numai Sfanta Treime nu cade la fel Dar e cat de cat aproape (la cateva zile)
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
mamabear spune:
Iasmin, iubita mea surioara, duhovnicul ni-l alegem singuri, dupa inima noastra, doar parintii trupesti ne sunt dati de sus. Pe parintii trupesti nu-i putem schimba, dar putem sa alegem sa nu-i urmam, atunci cand ei nu-l urmeaza pe Hristos, sa nu le urmam invatatura, cand ne invata contra bisericii... Cu atat mai mult duhovnicul ni-l putem schimba , cand exista motive intemeiate. Ca si crestini, avem datoria de a cerceta si de a ne cunoaste credinta, astfel incat sa fim cat mai aproape de Adevar.
Daca avem ravna sa ne impartasim cat mai des cu Sfintele Taine (si cum ar putea fi altfel, cand incercam sa avem o viata crestineasca autentica, pentru care avem nevoie de Impartasanie ) si duhovnicul nu ne lasa, nici dupa ce i-am spus ca "ardem dupa Hristos" , ca simtim nevoia sa ne impartasim cu Hristos, inseamna ca el e cel in neregula si nu noi, si avem tot dreptul sa-l schimbam. Nu ne schimbam duhovnicul pt motive puerile, pentru mofturile noastre, dar faptul ca ne limiteaza accesul la Trupul si Sangele Mantuitorului, fara sa existe pacate opritoare, sunt motiv binecuvantat de a ne desparti de un duhovnic si de a cauta altul. Nu zic sa-l judecam pe un anumit preot, ca poate el e mai potrivit pt crestinii mai reci, mai putin ravnitori, care inca n-au ajuns sa constientizeze importanta Sfintelor Taine; nu stiu, nu judec.
Curentul asta cu "mai rarut ca-i mai dragut" nu e in duh ortodox, si e bine sa te desprinzi de el, daca ai ajuns la intelegerea importantei majore pe care o au Sfintele Taine. Citeste tot articolul si gandeste-te bine ca, urmand de bunavoie un anumit preot pt ca ti-e drag si-l respecti, te lipsesti singura de asa mare ajutor. Noi vom da socoteala in fata lui Hristos pt alegerile pe care le-am facut, ca El ne-a dat minte sa gandim si sa cernem lucrurile.
" Dar eu iau asta ca un canon. Atata merit, atata primesc. "---nu e corect ce zici (ca sa nu zic , ca-i o prostie ), nimeni nu ia Sfintele pe merit, sa afirme cineva asta ar fi culmea mandriei. Toti, toti avem nevoie de Hristos din Impartasanie, nu o meritam, dar este vitala pt mantuirea noastra.
Sper sa nu te superi pe mine pt ce ti-am "zis" , pt ca am facut-o cu toata dragostea.
Iasmin08 spune:
Scumpa mea, daca nu ar fi dragostea dintre noi, poate as fi simtit un duh impotriva ta. Dar sincer nu! Nu pot fi nici suparata pe tine (absolut nici o secunda) si nu numai ca inteleg cele ce spui, sunt si de acord.
Cum ramane cu ascultarea, iubita surioara? Cum sa fac? Ca am ascultarea fata de sot (care insista sa mergem la acelasi duhovnic), si mai am si ascultarea fata de primul duhovnic, si ascultarea fata de duhovnicul actual. Toti au concurat la situatia prezenta. Si bine zici ca facem alegeri, poate am si spaima uriasa ca imi stiu starea de fapt si de drept inaintea lui Dumnezeu si sincer, in adancul sufletului stiu ca nu merit deloc Jertfa Sa mantuitoare. Poate asa cum bine spunea cineva, ar trebui eu mai intai sa ma iert pe mine, caci Hristos m-a iertat (pentru cele spovedite)
Mai ramane sa vorbim peste cateva zile. Sper sa il determin pe stimatul sotz sa mearga sambata cu mine, si o sa ridic din nou problema asta (si asa imi vine sa intru in pamant de rusine in fata parintelui de nu-ti pot spune). Sa vedem ce va fi.
Iasmin08 spune:
Recunosc ca e o prostie,(partea cu atata merit) dar nu am zis ce gandesc, am zis ce simt. Asa simt, ca probabil pacatele mele ma indeparteaza de cuminecare si spre deosebire de restul oamenilor, am probabil pacate mai mari. Ce stiu eu, eu merg si spun. Ca parintele face bunatate si ma lasa sa ma impartasesc, este altceva. Stiu ca e un pic mai aspru, poate ca asa trebuie sa fie cu mine, spre mantuirea mea. Ca el ma cunoaste bine (cred) si imi stie pacatele. Suna cam a nesiguranta, asa-i?
Cum am zis, vine din interior, ani de zile nu m-am simtit vrednica nici sa ating ceva sfant, nu m-am simtit vrednica nici sa ma rog, si si acum ma simt la fel, desi le fac toate. Nu stiu de unde vine vina asta uriasa, dar ma copleseste. Poate de asta nu am nici tupeu sa insist prea mult pe subiect. Desi mi-ar fi de folos.
crinuta spune:
Iasmin, ii faci jocul diavolului. El incearca sa te tina departe de Impartasanie, asa a facut si cu mine. Stii ca e genial in asa ceva.
Tine minte: pacatele spovedite se sterg in momentul Spovedaniei, nu dupa un nr de ani, sau mai stiu eu ce. Consecintele lor... asta e alta poveste, dar pacatele sunt iertate!
Daca tu nu pleci eliberata de la Spovada, e o problema, si asa te chinuie pe tine cel rau.
Deci constientizeaza asta si ia masuri. Discuta cu duhovnicul tau despre asta, open ur heart to him, nu este o problema de neglijat.
Impartasania ar trebuie sa fie cel putin saptamanala.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.najumary.or.kr/mary/recent/recent-2010/2010-2-28.htm" target="_blank">Naju
Iasmin08 spune:
Crinuta, uite www.trilulilu.ro/2oo9cora/f8fbfc913b17f7" target="_blank">ici un cadou. Mie imi place melodia la nebunie, tot dansez cu printul meu mic si asa ii place, de nu iti pot spune
Despre cealalta problema...''si tu Brutus?" Pai tocmai tu care stii exact ce si cum imi spui ca ar trebui sa fiu mai lejera cu mine???
crinuta spune:
Tocmai pt ca stiu iti spun toate astea.
Lasa ca mai vb noi pe privat.
Nu pot asculta melodia ca am scos placa de sunet ca sa imi mearga pc=ul. Inca nu am rezolvat problema...
Te uiti la film?
Ai vazut ca nu i-a iesit jocul zgripturoaicei?
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.najumary.or.kr/mary/recent/recent-2010/2010-2-28.htm" target="_blank">Naju
Iasmin08 spune:
ma uit, ma uit...
Cu un ochi sunt la TV acolo, si cu unul aici la tine, sa vad ce zici. (Zici ca's melc)
Da, o sa vorbim pe privat asupra aspectului.
Te pup (pacat ca nu poti auzi melodia, ti-ar place cu siguranta).
mamabear spune:
Iasmin, draga noastra Crinuta are dreptate cand zice ca-i faci jocul diavolului lasandu-l sa te insele, sa te faca sa crezi ca nu esti vrednica (dar pe bune, cine e ?) si sa te departeze de Sfintele Taine. Citeste in intregime articolul, ca scrie si despre asta.
Daca sotul nu e de acord, e mai greu sa mergi la alt duhovnic, dar incearca sa-i schimbi actualului duhovnic viziunea, sa-ti deschizi inima in fata lui, fara teama.
(Si cand ziceam eu de ascultarea fata de sot, o dadeai la intors , ca mai toate fetele de aici.)
Va pup pe toate! Noapte buna!
Katya spune:
Hristos S-a inaltat!
Culmea e ca si eu am incercat azi la biserica un sentiment de rusine ca din vreo 35-40 de oameni citi am participat la slujba,s-au impartasit doar 3 copilasi...deci nu e normal ca omul sa se-mpartaseasca doar de 2 ori/an si mai ales cind e Paste sau Craciun cind bietii preoti sint f aglomerati si nici nu mai au timp sa doarma,sint f obositi si pe urma tot noi ne miram ca nu avem o spovedanie de calitate etc.
Dar parca nici impartasirea deasa sau saptaminala nu mi se pare la indemina..Pt ca omul tb sa fie totusi demn de acea impartasanie,n-o putem lua oricum,nu zice si rugaciunea asa,cind iese preotul cu Potirul?In cite rugaciuni n-am citit ca Singele e foc care arde-de iubire dar si de osinda?
Parintele T.Paraian de ex zicea ca se caieste ca a dat asa usor dezlegari pt impartasiri,ii parea rau ca n-a fost mai ferm si mai atent cu sufletul omului.Mai zicea ca,in materie de viata duhovnceasca,se poate vorbi chiatr de analfabetism si el estima ca doar 1-2%dintre romani stiu cu adevarat de ce merg la biserica.Duhovnicul are o mare raspundere pt sufletele pe care le pastoreste,si-apoi daca exista aceste 2 curente,sigur ca nu exista degeaba,nu?E un temei in toate.
Eu sint mai degraba de partea duhovnicului lui Iasmin si ma consider la fel de nevrednica de a ma apropia de Potir si asta chiar nu e din mindrie.
Spovedania iarasi nu stiu ce sa zic a propos de ce zice Crinuta cum ca ar sterge automat pacatul:nu-l sterge daca nu e insotit de cainta.Una dinte prietenele mele n-a primit impartasanie acum de Paste pt ca a marturisit ca nu-si poate ierta/intelege/opri critica fata de soacra.Deci constientizeaza pacatul dar,daca nu e cait,cum ar putea sa-L primeasca pe Hristos?Cum sa te ierte pe tine Domnul daca tu n-o ierti pe soacra?De aceea eu nu m-am putut impartasi cu anii,am incercat o spovedanie pe la vreo 28 de ani,dar efectiv nu ma caiam deloc de un anume pacat,mai mult,urma sa-l repet iar si iar si inca cu placere...ce era sa-mi faca duhovnicul?ma gindesc acum ca tare blind mai era,eu in locul lui m-as fi dat pe usa afara.Mie mi se pare logic ca nu poti primi Impartasania decit curat sau cit mai curat posibil.Sigur ca-s si oameni care o pot face saptaminal,asa ar trebui sa fim toti,dar pina acolo...eu as zice mersi daca omenirea crestina s-ar impartasi chiar si anual,chiar si la 2 ani,avind in vedere ca-s oameni batrini care nu s-au impartasit niciodata...
noapte buna,v-am pupat!