Inca un caz (2)
Raspunsuri - Pagina 16
petra spune:
Si ca sa fim si un pic pe subiect!
Tocmai ce am citit ca Adela- prim solista , se simte mai bine si se recupereaza incetul cu incetul fiind tranferata de la sectia de reanimare la ginecologie.
Din pacate pentru cealalta pacienta de la CF2, sperantele de revenire sunt minime, ea fiind inca in coma. Extrem de trist !
hannen spune:
Am si eu o curiozitate.
cum functioneaza sistemul medical romanesc in privinta "costurilor".
Aceste preturi exista?Daca da ,de cine sunt hotarite?Sunt un standard care se aplica intregii tari sau sumele depind de cit de "bogat" este judetul,prefectura...?
Nu stiu cum sa ma fac inteleasa.
Exista de asemeni si asigurarile de sanatate.Ceea ce inseamna ca ,pacientul plateste un anumit procent,restul il plateste asigurarea.Gresit?Corect?
Eu sincer nu am inteles pina acum de ce un dr. iti pune pretul operatiei.Adica mergi la cabinet si el zice "operatia de hemoroizi costa 20 milioane,cea de glaucom 40 de milioane " si tot asa.
Eu stiu/cred ca datoria doctorului este sa-si faca meseria,adica sa fie doctor (sa trateze,opereze etc). Pe el in mod normal nu-l intereseaza plata,de asta se ocupa conducerea spitalului si eventual casa de asigurari de sanatate (care probabil in caz de interventii grele si costisitoare are probabil o discutie cu asiguratul). nu sunt sigura,dar banuiesc ca asa se face.
Nici nu stiu cum sa explic sa ma fac inteleasa.In speranta ca s-a inteles ceva,va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine.
Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
ISLAM DENOUNCES TERRORISM
I want to tell the world... a Story
Occupation 101: Voice of the Silenced Majority
The Future`s So Bright I Gotta Wear Shades
"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson
tzitziri spune:
Hannen, eu sunt un om normal,nu fac parte din sistem asa ca nu e o parere 'oficiala' dar o sa spun cum am vazut eu lucrurile.
Spitalele private au preturi afisate.Exista si spitale private in care statul deconteaza (printr-un contract intre casa de asigurari si spitalul respectiv).De ex noi am facut analize la Medlife (particular) cu trimitere de la medicul de familie si nu am platit nimic (dar e evident ca in spate au fost niste costuri).Daca vreau sa ma operez de apendicita la privat, statul imi deconteaza o parte pentru interventia chirurgicala (intr-o limita stabilita oficial, pe niste liste, ca ar costa operatia aia si la stat).Existenta acelor liste oficiale inseamna costurile operatiei pentru statisticile lor...aceste preturi nu apar in spitalele de stat pe undeva.Deci daca ma operez la privat statul imi poate da echivalentul in bani al cat m-ar costa operatia la stat, eu urmand sa dau diferenta.
La Giulesti am vazut un singur pret afisat oficial: pretul trusei de epidurala. Care nu mi s-a cerut totusi la iesirea din spital..se pare ca l-a achitat anestezistul din 'spaga'...altfel nu imi explic.
Si toate eco facute la Giulesti la centrul de planificare familiala in sarcina au fost pe bani (100 ron cu chitanta).
Noi platim fiecare lunar un procent din salariul brut.Nu stiu cum e la altii dar pe mine una nu ma afecteaza acest procent.Eu am negociat un salariu net, iar firma da diferenta pana la brut.Deci ei imi redirectioneaza toate taxele.Stiu cat am brutul, stiu cat platesc lunar taxe(daca ma uit pe fluturas) dar nu e ca si cum as vedea vreodata brutul ala 'la fata'.Daca vreo taxa scade imi scade brutul...daca vreo taxa creste imi creste brutul...la mine una netul trebuie sa ramana la fel si ca atare eu una nu simt taxele platite.
Eu nu am vazut preturi oficiale decat la cabinetele private, la policlinicile private sau la spitalele private.Si exceptiile de la Giulesti.Dar stiu ca exista o lista oficiala cu preturile fiecarei proceduri in parte (care nu ar trebui sa fie treaba pacientului).Am aflat de existenta acestei liste cand m-am intrebat de ce la particular statul deconteaza x ron din y ron. Pentru ca x ron ar fi platit statul pentru mine daca ma operam la stat si ca atare e suma pe care mi-o poate oferi daca ma duc la privat.
Eu cand am iesit din maternitate mi s-a dat o fisa cu 'cheltuielile' facute pentru mine.Era ceva modic (gen 9 ron pe zi pentru mancare)*2 zile = 18 lei.Pe care nu i-am platit din buzunar.Nu stiu cat au costat restul.
Nu stiu daca m-am facut nici eu inteleasa.Sunt doar niste observatii personale.Nimic ce am citit teoretic.
EDIT:asa merge cu spitalele private: http://www.spitaluleuroclinic.ro/123/contract-casmb/ - capitolul 5. "# Pacientul asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate are acoperit de de catre CASMB in baza contractului cu Spitalul Euroclinic tariful pe caz pentru afectiuni medicale/chirurgicale:
# Pacientul are de achitat plata suplimentara pentru serviciile deosebite de confort si ingrijire, si servicii medicale suplimentare.
# Pentru informare despre tarife si calculul estimativ pentru un episod de internare va adresati Biroului de Internari."
Oana,mamica implinita de David Paul (17.09.2008)
Computers are useless. They can only give you answers. -Pablo Picasso
XIO spune:
Hanen , la noi la spital preturile operatiilor sunt infime , de aici si conditiile care difera enorm de cele din alte tari.
Mai exact , o apendicectomie costa la noi 10 lei sa zicem. Spitalul primeste in cont 10 lei cand se face operatia. In Austria , o apendicectomie este 1500 de euro , iar din banii aia evident poti face mult mai multe.
Plus ca la noi pt. fiecare asigurat care iisi plateste asigurarea medicala mai sunt 4-5 pers. pe care el le "cara" in pate , caare beneficiaza de asistenta medicala din banii lui.
Si pt. ca a intrebat cineva de subiectul spaga. La noi in tara tot ce primeste medicul intra la foloase necuvenite.Poti da un search pe net cu mita si foloase necuvenite si gasesti si defintiile , si legislatia.Daca intrebi cum se poate proceda ca si dincolo , unde se dau bani dar spitalului , ar trebui sa mearga cel care da bani , sa semneze eca ii inmaneaza spitalului pe post de donatie , sa faca iste acte legalizate si gata.
***Fur is for petting**
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/
www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui balerrina Ca sa dam si niste numere. Timsoara are in jur de 300 000 de locuitori, adica mai putin decat are sectorul 6 Bucuresti care are peste 350 000 de locuitori.... Ca sa nu mai vorbim de Bucuresti care are peste 2 milioane... Cum am zis mai demult .... cine se scuza se acuza.... -- C. |
La ce anume te referi?
Olina , am vazut doar intrebarea aceea. Care erau celelalte?
***Fur is for petting**
www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro
XIO spune:
citat din mesajul lui ioanadara Nu mertan, ferrari mai nou: http://www.ziare.com/ferrari/stiri-ferrari/un-medic-din-timisoara-a-omorat-cu-un-ferrari-un-tanar-390645 Xio pe medicul de aici il stiai? S-a mai pus link ul insa cred ca merita repus si repus de o suta de ori poate il deschizi si tu. Daca Timisoara este asa de micuta cred ca va stiti cam toti medici si rezidenti , domnul doctor cu ferrari avea din ce-si plati chiria? Ingrid mi-e greu sa cred ca incerci sa ne convingi ca noi pacientii suntem de vina deoarece nu mergem in bloc sa facem reclamatii. Serios? La CFR2 pacientii ar fi trebuit sa stie ce se intampla? Ei sunt de vina ca nu au facut reclamatie cand au aflat ca sunt infectati cu cine stie ce microb? Asta este treaba pacientului? Nu crezi ca din moment ce sanatatea imi salta pe fluturas un anume procent atunci ar trebui sa se autosesizeze si sa rezolve problema? Sau poate dupa ce am nascut in loc sa merg acasa sa ma bucur de copil trebuie sa incep razboiul nervilor lasandu-mi copilul acasa cu orele( cu cine???) pentru a merge sa reclam medicul principal, medicul secund, asistenta, moasa, liftierul sau femeia de serviciu din spital?Nu e putin absurd ce-mi ceri tinand cont de faptul ca sunt contribuabil? Si ca in baza acestui fapt si NUMAI a lui fara alte conditii si alergaturi TREBUIE sa primesc ingrijire adecvata? De ce in plus sa-mi pierd si timpul? Pentru a functona ei normal trebuie ca eu sa ma ocup de asta? Nu cumva trebuie ca medicii sa isi faca treaba pentru ca exact asta este normalitatea? |
Dumnezzeule , Ioanadara , dar tu citesti ceva la subiectul asta sau doar scrii?
Am mai raspuns la intrebarea asta pusa de Capcaun , de Olina , iti raspund si tie:
nu este medic , este afacerist , un simplu absolvent de medicina care nu a practicat niciodata pt. ca a intrat in afaceri.
Si daca ar fi medi nu vad care e relevanta. Crezi ca medicii sunt fiinte sfinte care nu sunt capabili de violenta, omor si altele? UIta-te putin prin carti si documentare cu criminali in serie , vezi cati dr au fost printre ei.
Am intrebat in cealalta explicatie la aceeasi intrebare daca acum ca ati aflat ca nu e medic merita o pedeapsa mai usoara? Sau nnu?
Violeta , nu am dat statistici facute de mine ci am dat nr de operatii de pe o singura sectie din spitalul judetean. Deci din 4,15 operatii pe zi , socotind toate zilele din an nu s-a auzit nici un scandal. Prin urmare nu poate afirma cineva ca sunt infime situatiile normale si ca domina situatiile de culpe si malpraxis.
Conchita , imi pare rau , cu tine nu mai comunic.
***Fur is for petting**
www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro
XIO spune:
Detalii despre buget , costul operatiilor samd:
http://www.hosptm.ro/cms/
***Fur is for petting**
www.adoptiicaini.ro
www.adoptiipisici.ro
Ingrid S spune:
citat din mesajul lui hannen Ca am citit putin si dupa,Ingrid ,dupa parerea ta,mama ar trebui sa bata tara in lung si`n lat ca sa isi ia tratamentul pt. glaucom la fiecare 3 luni sau de fiecare data cind tensiunea oculara creste atit de mult incit ameteste si cade din picioare.O situatie nemaipomenita sa iei trenul si sa mergi la bucuresti,arad,cluj,timisoara ...nu? Daca era alt doctor crezi ca mama se ruga de ea pe banii ei?NU!Dar altu nu`i ,asa ca a insistat desi poate sarmanei doamne doctor ii era sila de pacient(aka mama). Ati auzit oameni buni,doctorul te poate refuza fiindca ii este sila de tine.Doctor care lucreaza intr-un spital de stat!! Asta este acum din pacate un rau mai mic,a cazut pe locul doi ,locurile 3,4,5 si ele ocupate... Asadar vom merge in continuare zilnic la doctorii din sistem si fiindca ne dau banii afara din casa le vom oferi mici atentii pt. ca pe medicamentele,seringile,perfuzoarele...cumparate de noi,doctorii si asistentele ne vor face tratamentul. Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas ISLAM DENOUNCES TERRORISM I want to tell the world... a Story Occupation 101: Voice of the Silenced Majority The Future`s So Bright I Gotta Wear Shades "In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson |
Hannen, stiu ca intelegi exact pe dos ce scriu, nu e o noutate, dar nu-mi editez niciun mesaj pentru ca esenta asta este: noi le dam spaga, ba chiar ne chinuim uneori sa ii facem s-o accepte si mi-s satula de acuzele astea vesnice doar de o parte a baricadei.
Btw, eu am spus asa: poate e o scarba de om (adica doctorita, nu mama ta) si nu vrea sa ia alti pacienti...dar continua sa citesti si sa interpretezi cum vrei.
In alta ordine de idei, medicul nu e obligat sa empatizeze cu pacientul, personal prefer unul care nu plange in hohote ca am copilul pe masa de operatie, ci isi face treaba. Deci, asta cu empatia mi se pare deplasata. Daca ar simti la fel cu toti pacientii, ar face atac cerebral in mai putin de o luna. Sa se comporte civilizat, asta da.
Ingrid S si Diana
www.dropshots.com/Ingrid28_photo" target="_blank"> FILME 1
www.dropshots.com/Ingrid28photo" target="_blank"> FILME 2
www.dropshots.com/Ingrid28photo1" target="_blank"> FILME 3
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
Lali spune:
citat din mesajul lui Lali Xio, daca la Bioetica ai luat 10 spune-mi si mie care e procedura stipulata in lege prin care medicii pot primi spaga, ca sa respecte, nu-i asa, dreptul pacientilor de a o da. Legea nr. 46 din 21.01.2003 privind drepturile pacientului, Monitorul Oficial nr. 51 din 29.01.2003". La CAPITOLUL VI - Drepturile pacientului la tratament si ingrijiri medicale exista aliniatul (2) Pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii. Adika concret: iei plicul, mergi cu el la contabilitatea spitalului, sau la fisc, il declari, platesti impozit si apoi pleci acasa cu diferenta ? Sau scrie undeva ca e neimpozabil, e un fel de sponsorizare ? Exista vreo limita de suma, de la care e impozabil ? Acu' eu intreb pe bune. Daca nu se respecta legea cine e vinovat: amandoi ? |
citat din mesajul lui XIO Si pt. ca a intrebat cineva de subiectul spaga. La noi in tara tot ce primeste medicul intra la foloase necuvenite.Poti da un search pe net cu mita si foloase necuvenite si gasesti si defintiile , si legislatia.Daca intrebi cum se poate proceda ca si dincolo , unde se dau bani dar spitalului , ar trebui sa mearga cel care da bani , sa semneze eca ii inmaneaza spitalului pe post de donatie , sa faca iste acte legalizate si gata. ***Fur is for petting** http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro |
Xio, eu intrebam de spaga si de legalitate. Legea aia pe care o citam eu e in vigoare si afisata pe holurile spitalelor din Bucuresti. Sa banuiesc eu ca trebuie citita doar de pacienti si omisa partea cu "in conditiile legii" . Cum e cu Bioetica ? Eu am intrebat daca va invata acolo si etica impozitarii veniturilor medicilor nu numai etica spagii. Si intrebam un student cu 10 la materia asta si pare-se jenat de faptul ca va fi obligat sa ia spaga ca sa se intretina, ca definitii pe net stiu sa gasesc si fara ajutorul tau. Ma intereseaza banii dati doctorului ca daca mergi la contabilitate sa dai o donatie spitalului sunt sigura ca stiu economistii de acolo toate actele ca sa respecte legea.
Macar sa ia spaga si doctorii legal, nu ? Atunci parca, parca nu mai suna atat de urat. Este ca nu ti-a venit ideea ?
Ca eu daca-mi permit sa nu platesc vreun impozit pe vreun venit am penalizari calculate automat de cateva ori mai mari decat dobanda bancii si iau amenda si imi blocheaza statul multe miscari prin neeliberarea unor hartii. Da' statul e muma pentru bugetari (adica aia care cheltuie) si ciuma pentru popor (ala care plateste si mai are si tupeul sa se imbolnaveasca din cand in cand sau sa-si trimita copii la scoala).
inaioana spune:
Lucrurile stau prost in sistemul sanitar pentru ca sunt inca in sistem comunist si etatist. Exista o singura casa de asigurari si anume aia a statului care ia banii si ii imparte dupa cum crede de cuviinta. De aici pleaca totul, inclusiv proasta gestionare la nivel de spitale.
Solutia este simpla: asigurarea de stat sa fie minimala si sa acopere doar chestii de urgenta maxima, iar in rest sa se dea drumul la asigurari de sanatate private.
In acest fel, in loc sa platesc 30% din venitul lunar pentru asigurari pe care nu le folosesc, voi plati sa zicem 1-2% sau o suma anume fixa si de restul de bani ma asigur eu unde vreau, multumesc frumos. La un salariu de 2000 lei sa zicem, platesc 600 lei lunar pentru asigurari de sanatate pe care nu le folosesc.
Ei bine, daca m-as asigura in sistem privat, de 200E pe luna as avea o asigurare foarte frumoasa, zic eu.si as putea sa o fac mai mare sau mai mica, dupa dorinta.
In acelasi timp, spitalele ar beneficia de parteneriat public-privat ceea ce le-ar ridica foarte mult calitatea, inclusiv a managerierii care nu ar mai fi controlata numai de statul-palma-barba-n-cot ci de firme de asigurari si institutii private care au simtul responsabilitatii foarte serios pentru ca altfel le dispare painea de la gura pe bune.
Astfel eu beneficiar as primi servicii de calitate, doctorul ar putea sa isi desfasoare activitatea in demnitate si toata lumea ar fi multumita. sigur, mai putin statul caruia i se reduce accesul la un sac de bani cu care face ce vrea, mai putin ce trebuie.
Pentru asta cred eu ca trebuie luptat.
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)