Suedia (2)
Raspunsuri - Pagina 19
Ina11 spune:
Giani SAS ul nu e obligatoriu. Il faci doar daca vrei sa urmezi studii superioare aici sau ceva de genul. E alegerea fiecaruia daca vrea sa faca SAS sau nu. Daca te referi cand incepe scoala adica Cursul SFI poti sa il incepi si la o luna dupa ce te ai inscris...nu conteaza data sau daca anul scolar deja a inceput nu trebuie sa-l astepti pe urmatorul...te inscrii si ei te cheama la scoala cand incepe noua serie de cursuri:D(numai sa fie locuri libere , daca nu trebuie sa astepti urmatoarea serie si tot asa)Despre gradinita nu stiu programul. Scoala incepe la jum lui august 16 -18 si se termina in iunie 16-18 . Cel putin asa a fost la mine. Au si vacanta de iarna(acuma de pe 18 pana pe 8 ian) si de vara din iunie pana in august plus vacanta de pasti.
Ina11 spune:
scuze Foxy ...era tarziu cand am postat si oboseala si-a spus cuvantul. 4900 nu 3. Deci e la fel ca la tine :)) Rectific cu scuzele de rigoare :490e este chiria, nu 390e:)
GianiD spune:
Multumesc Ina
Ma refeream la scoala pentru copii. Ce faceti vara cand sunteti la serviciu cu copiii? Exista scoala de vara sau locuri unde poti duce copilul in timpul programului tau de lucru? La fel pentru gradinita sau cresa, au program in timpul verii sau exista program de vara?
Foxy-le spune:
Ina,n-ai de ce sa ceri scuze.. oricum e ff buna chiria tinand cont ca ai si terasa si locatia e Gbg. Mi-ar fi placut si mie macar un balcons, dar stau la parter pe colt si si-ar fi spart oamenii capul in el .
Cu studiile sunt tot in ceata. Maine merg din nou la astia cu sfaturi pt ca nu m-am lamurit. Se vede ca difera muuuult de ce-i la noi.
Si scoala pt copii incepe tot atunci.Au aceleasi semestre.
Giani - daca iti gasesti de lucru, o sa poti urma cursurile de limba la seral.Aici cursurile astea se bazeaza mult pe studiu individual.(parerea mea este ca ai nevoie de scoala cu limba asta. macar pt pronuntie si chichite) Oricum limba iti trebuie daca vrei sa locuiesti aici,normal,nu?
35
GianiD spune:
Foxy, sunt de acord ca trebuie limba si nu ma indoiesc ca ai nevoie de profesor la o asa pronuntie...dar ma gandeam ca o sa fiu cam aglomerata ca sa ma gandesc sa urmez o scoala. Si asa nu stiu cum se descurca unii cu 2 copii si ambii parinti cu serviciu...mai ales ca vine si vacanta de vara cand nu e scoala...voi ce faceti cu copiii vara?
florysya spune:
Buna ziua.Dar ce frig este astazi au doar mi se pare mie?
Eu ma apropii cu pasi repezi de ziua nasterii si am asa de mari emotii ca nu stiu ce ma asteapta aici la maternitate.
Foxy sau altcineva care stie ,am nevoie de dreptul ala de sedere ,nu stiu cum se scrie si nu vreau sa fac vreo gafa dar stiu ca incepe cu litera_u_ sau doar de person nummer ca sa beneficiez de servicii gratuite la nastere?Sotul meu a primit dreptul de sedere dar eu si copilul nu.
Ina11 spune:
Flory dar tu dupa ce ti-ai luat personummerul nu ai mers la Migrationsverket pentru a primi si voi drept de sedere?(uppehållstillstånd)
florysya spune:
Ba da Inna am fost am depus hartiile odata cu sotul dar mie si copilului nu ne-a venit nici un raspuns
mihaela_s spune:
Fetelor, noi cei din tarile membre UE nu avem nevoie de uppehålltillstånd ci doar de uppehålsrätt. Asta scrie pe hartiile pe care le-am primit noi de la Migrationsverket. Noua ne-au venit amandoua deodata cred, adica si uppehållsrätt si personnummerele...
La Komvux te intreaba numai si numai personnummer-ul, de acel uppehålltillstånd am avut nevoie NUMAI la ambasada roamana cand am fost sa dau declaratie pentru fata mea cea mare ca poate iesi din Ro insotita de tatal ei(noi suntem divortati, el e in Ro si fata a fost in vacanta, el a dus-o in Budapesta cu masina la aeroport, a zburat singura).
Foxy, intreaba-ma cu incredere orice, raspund cu placere cat stiu.
Giani, scoala incepe in jur de 20 august, difera putin de la an la an, intr-un an a fost 22, anul asta a fost 23. Vacanta de iarna tine din 22 decembrie pana in 9 ianuarie, cea de Paste e o saptamana(de Pastele lor desigur, care nu prea coincide cu al nostru) iar vacanta de vara e putin ma mult de doua luni, se da in jur de 10-15 iunie. Anul asta parca e chiar pe 15, dar a fost acum doi ani pe 11 iunie...Sunt si doua vacante suplimentare...una toamna care se numeste vacanta de toamna(höstlovet), e pe la sfarsit de octombrie si una care se numeste vacanta de sport(sportlovet) in care lumea obisnuieste sa mearga la ski, e in februarie pe la mijloc.
SAS nu e obligatoriu daca nu vrei sa studiezi ceva la nivel universitar aici sau daca nu muncesti undeva unde sa ai nevoie de limba suedeza la nivel de liceu absolvit. De ex. unde lucrez eu, la laboratorul spitalului, ca sa fii angajat permanent ai nevoie de legitimatie de la Socialstyrelsen(e autoritatea care se ocupa cu legitimatiile celor care muncesc in sanatate). Pentru asta, printre cerinte este si SAS B absolvit. Asa ca eu si daca aveam studiile necesare dim Ro, ca sa pot primi fastjobb(loc de munca permanent) ar fi trebuit sa fac suedeza pana la nivel de SAS B.
Ca angajat in multinationala nu e nevoie de limba suedeza cred...
In general lumea nu munceste aici pe branci, adica programul e de la 8 la 16.30 cu jumate de ora pauza la pranz, plus una sau doua pauze de fika(cafea). Pauza de pranz nu ne inclusa in orele lucrate(de asta sunt 8 ore jumate de munca), dar fika da. Bine, eu vorbesc cum e unde muncesc eu, nu stiu cum e la multinationala insa...
Copiii stau dupa scoala la fritids(e programul de afterschool) care e deschis pana la ora 18, deschis de la 6 dimineata, pentru cei care muncesc de mai devreme...deci poti lasa copilul acolo inainte de scoala, sa nu mearga singur, pana la 12 ani. De fapt e obligatoriu, caci nu ai voie sa lasi copiii sub 12 ani singuri acasa. Fritids-ul se plateste insa, e in functie de venitul familiei si de acti copii ai, ca la camin. Noi platim 840 de coroane pentru Silvia, caci e singura acum(Diana are 14 ani), dar cat Silvia era la camin si Diana la fritids, plateam fritids-ul la jumate. DAR si pe asta il platesti peste vara, chiar daca copiii nu merg...apropo de asta, peste vara e deschis fritids-ul, intre aceleasi ore deci ai unde lasa copiii. La noi vine mama si sta cu Silvia o luna si o luna suntem plecati in concediu, asa ca platim "degeaba" fritidsul peste vara :((. Anul asta am avut nevoie insa de doua zile vara, iar Silvia a venit asa de incantata caci au fost la strand cu totii, in plimbari prin padure si s-au jucat toata ziua...
flory, nu ti se pare, e cea mai friguroasa zi de pana acum, anul asta, la noi au fost -10 grade ziua, dar se simteau -16/-18...brrrr, noroc ca nu am avut mult de stat pe afara...
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
GianiD spune:
Multumesc mult, Mihaela! Nu stiu ce m-as face fara voi...degeaba am cautat pe net, nu am gasit alte forum-uri care sa ma ajute! Traiasca Desprecopii si initiativa Suedia!!!