Copilul captiv (4)

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Ilia eu cred ca nu este deloc offtopic. E doar un alt copil captiv aflat in alta faza a evolutiei. Chiar cred ca-i de interes si pentru altii, fiindca cu siguranta nu e singurul.
Continuam discutia unde ti-e tie confortabil. Mesajul predent il postasem deja...

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilia_99 spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Ilia in primul rand trebuie sa-ti zic iar ca nu-mi place deloc fosta ta terapeuta... Subconstientul e o parte din Sine, o parte din identitatea fiecaruia dintre noi... de unde pana unde e pervers?! hai sa dam vina pe subconstient, sau si mai bine, pe client ca nu e in stare sa iubeasca Cred ca i-ar mai trebui niste ore de terapie personala doamnei...


acuma... da, mi-a spus niste lucruri nu tocmai placute, dar ce vroia aici sa spuna era ok in contextul discutiei noastre. asta a fost explicatia pt anumite lucruri pe care le-am facut eu si carora, rationala cum sunt, nu le gaseam explicatie. si sensul cuvintelor era ca nu intotdeauna rationalizarile pe care le gasim sunt motivele reale pt care facem anumite lucruri, ci tocmai dorinta subconstientului de a recreea anumite situatii, chiar de abuz, care noua ne sunt familiare si pe care cautam sa le retraim. pina ne eliberam de trauma, desigur. in sensul asta e pervers subconstientul. poate gresesc, dar privite din aceasta perspectiva cuvintele astea nu mai par asa de monstruoase. si apoi, nu tot ce aflam despre noi in terapie e de bine, nu? citeodata mai aflam si cum ne-am faultat singuri, desi rational n-am fi vrut, desigur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Ca sa raspund Conchitei, la intrebarea care-i diferenta dintre instinct si personalitate.

Instinctul este innascut, il au toti oamenii.(instinct de perpetuare a speciei, de aparare, de conservare-hrana) Este INCONSTIENT.

Personalitatea are mai multe definitii.Personalitatea se dezvolta printr-o serie de stadii sucesive, in opinia lui Freud sunt:stadiul oral, anal, falic,stadiul latentei si stadiul genital.Si tot in opinia lui Freud, personalitatea e compusa din cele 3 elemente: sinele, eul si supraeul.
Norbert Sillamy da urmatoarea definitie a personalitatii: ´´element stabil al conduitei unei persoane , ceea ce o caracterizeaza si o diferentiaza´´
Dpdv sociologic, avem definitia: ´´expresia socioculturala a individualitatii umane´´(dictionar de sociologie C Zmafir, L Vlasceanu)
Termenul de personalitate este o constructie teoretica psihologica si vine de la ´´persoana´´Este un concept vast, o intrebare pe care fiecare si-a pus-o si a incercat teoretic sa o explice si descrie(de aici atatea definitii)
Personalitatea este o structura, asta reiese din numeroasele definitii ale acesteia(Perron R)
Putem spune ca personalitatea este unica dar asemanatoare in criterii cu cea a altor indivizi.
Important de retinut este ca NU este innascuta ci se FORMEAZA.

Allport spune ca personalitatea e formata din trasaturi organizate ierarhic, si ca in fiecare individ exista 2-3 trasaturi care domina si controleaza celelalte trasaturi.

O trasatura, in plan comportamental, este defapt predispozitia persoanei de a raspunde in acelasi fel unei varietati de stimuli(timiditatea este o trasatura de comportament, spre exemplu)
Tipurile de comportament sunt formate din mai multe trasaturi,iar trasaturile sunt prototipuri (W Michel) asadar nu descriu decat proprietati tipice in anumte situatii.Este gresit deci sa catalogam pe cineva general coleric, doar pentru ca intr-o anumita situatia a zbierat si-a dat cu pumnu-n masa:-)
Unele trasaturi de personalitate sunt vizibile in plan comportamental, altele nu sunt exprimate comportamental.


Personalitatea e formata din temperament si caracter.
TEMPERAMENTUL INSEAMNA o serie de trasaturi INNASCUTE.(ereditare)
Temperamentele au fost si ele clasificate , intai de Hipocrate,Pavlov, Jung, etc.

CARACTERUL inseamna suprasctuctura morala a personalitatii. Allport spunea ca ori de cate ori vorbim despre caracter,emitem o judecata de valoare si implicam un standard moral.
Termenul ´´caracter´´ provine din greaca veche si inseamna ´´tipar´´

CARACTERUL ESTE o structura profunda a personalitatii care se manifesta prin comportament.
Exista mai multe definitii, printre care cea a lui Klages K care spune ca este ´´o vointa moraliceste organizata´´

In strunctura caracterului avem trei grupe de ATITUDINI
1.atitudinea fata de sine insusi- modestie, orgoliu, demnitate, cumpabilitate
2.atitudinea fata de ceilalti si de societate
3.atitudinea fata de munca

Oricum, un raspuns limpede nu exista la intrebarea ´´ce este personalitatea´´Exista multe teorii,exista multi ani de cercetare, pentru ca toti s-au intrebat de-a lungul timpului ´´de ce?´´ sau ´´Cum´´?S-au impus, de-a lungul timpului, teoriile :psihanalitica, behaviorista,cognitiva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Ilia problema mea nu e cu ce ti-a spus terapeuta cu pricina, ci cu modul in care ti le-a spus. Poti vorbi despre "act out"-uturi si fara sa numesti subconstientul pervers si poti vorbi despre mecanismele de protectie ale clientului fara sa-i spui ca nu poate iubi. Dupa parerea mea terapeutul trebuie sa fie empatic alaturi de tine, nu sa te flageleze. Nu-mi place radicalitatea afirmatiilor ei. Si asta nu-i anuleaza eventualele merite.


Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Ilia, am citit mesajul tau si tot nu stiu ce sa zic legat de cazul respectiv. Pot doar sa-ti spun sa nu mai compari cazul acela cu al tau, in functie de f multi factori, fiecare actioneata intr-un anume ritm si intr-un anume fel.
Indraznesc totusi sa spun ca la persona respectiva inca nu s-a ´´deschis usa´´, probabil rezistenta e mare.

Cat despre terapeuta ta, oau, exprimarea e cam agresiva, nu stiu ce a determinat-o sa spuna asta, in ce context...cu ce scop.Ce pregatire are ea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

rrox, multumesc, dar tot n-am inteles cum e cu emotiile astea, concret. le simti, dar cum? tu zici ca le simti pana nu le mai simti, deci nu le mai manifesti. dar cum le manifesti? cum e normal sa le manifesti? care e diferenta intre reprimare si autocontrol si de ce-ar fi rau autocontrolul? nu fie-mea m-a adus in stare de nervi, ci situatia, eram speriata. nu am avut niciodata vreo pornire de palmute si tipete spre ea, ci spre situatie. or ala e instinctul de animal incoltit, orice-ar spune Nelia. :-)) de-aia am intrebat despre personalitate, multumesc LadyJ pentru explicatii - si eu cred ca sunt trasaturi innascute care nu au legatura cu instinctul, asa se explica ce zice nelia si putem avea toate dreptate. :-) da, si eu stiu ca sunt fundamental buna, dar asta mi-e personalitatea, nu instinctul si nici via educatia primita. ca altfel nu pot pricepe de ce doi copii crescuti la fel reactioneaza total diferit - e clar personalitatea la mijloc.

ilia99, cred ca te-am mai intrebat despre somatizare, ce anume se intampla, clar? eu ma simt absolut rau fizic, cel putin o durere de cap crunta care nu trece cu nimic, de cand cu psihoanalizele astea. asa patesti si tu? eu am luat toate medicamentele la rand pentru asta si nu functioneaza niciunul, deci e clar legat de "revelatiile" sufletului. la tine-s episoade sau tin constant?

btw de revelatii, m-am linistit - cred ca familia m-a iubit, nu simt altfel, cred ca si familia recenta ma iubeste, nu simt altfel. iar ce simt eu pentru tot poporul este acelasi lucru, ii iubesc si nu pot altfel. ce voi schimba este perspectiva asupra lucrurilor, deci atitudinea - nu va fi un capat de tara daca actiunea x sau vorba y nu vor transmite iubire, pentru ca nu ma mai simt un catelus care se gudura pe langa stapan si accepta orice contra putina iubire. daca se intampla iubirea asta, bine, daca nu este, iarasi bine. cam aici am ajuns...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns floric_ea spune:

buna,

citind discutia despre "parenting" si despre modele etc mi-am tot raspuns la cateva intrebari pe care le am de cand tot citesc pe topicul.

rox in mare a spus cam ce reprezinta si propria mea parere. iar eu nu-mi pot imagina o persoana, devenita parinte - mama/tata - care nu s-a eliberat inca din propriul ei scenariu - si care poate functiona in asa fel incat sa nu faca la fel/sau exact invers decat au facut parintii ei/sau persoanele care au jucat rolul de mama/tata. poate e ceva ce nu-mi pot eu imagina.

cred iarasi ca aceasta "eliberare" poate fi dobandita si prin alte cai, altele decat propria terapie.

iarasi ceva ce s-ar potrivi aici si o lectura de recomandat, desi nu tocmai facila - este "joc si realitate" - winnicott.

eu, in momentul actual, n-as baga mana in foc ca sunt o mama suficient de buna, in termenii folositi de winnicott. consider ca ma apropii si ma straduiesc foarte tare. stiu insa si cat de greu este si cat este de usor sa pici in modelul stiut si cel mai la indemana.

se vorbea despre iubire. oare cati dintre noi au primit cu adevarat iubire? pentru ceea ce eram, nu pentru ceea ce au investit parintii in noi? cati dintre noi s-au putut vedea pe ei insisi prin ochii parintilor? si cati dintre noi pot spune - ma simt mizerabil eu cu mine dar in rest sunt minunat? cat de mult ne putem disocia si cu ce pret?

iarasi cred ca sunt momente in evolutia noastra - momente in care ne impotrivim schimbarii si momente in care suntem pregatiti sa o facem. iar schimbarea de obicei o facem cand nu mai avem incotro. altfel ne putem trai "fericiti" propriul scenariu ca si cand ar fi intr-adevar viata reala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Conchita, din strucntura personalitatii doar temperamentul este innascut. Restul..dobandit. factori, interactiuni.
Doi frati pot avea personalitati foarte diferite, DOBANDITE, pentru ca intotdeauna vor exista factori in educatie si in relatia cu parintii care-s diferiti, chiar opusi(raportat la frati)
Exemplu, tu cu fratele tau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

rrox, multumesc, dar tot n-am inteles cum e cu emotiile astea, concret. le simti, dar cum? tu zici ca le simti pana nu le mai simti, deci nu le mai manifesti. dar cum le manifesti? cum e normal sa le manifesti? care e diferenta intre reprimare si autocontrol si de ce-ar fi rau autocontrolul?


Pai normal este sa-ti exprimi emotiile in mod asertiv, respectandu-l pe celalalt. Si dupa ce scapi de bagaj chiar poti sa o faci fara probleme. Asa-ti vine sa faci.
Te-nfurii si te superi mai rar fiindca nu mai exista triggere care sa te agate. Le-ai rezolvat deja.
Sigur ca simti, dar simti autentic, adica simti in prezent. Nu se mai atarna de prezent si emotiile neexprimate in trecut. Nu mai simti suparare cand ari fi normal sa fi furioasa si alte d-astea.

Autocontrolul nu-i reprimare. Reprimarea este un mecanism de protectie si este subconstient. Autocontrolul este constient, implica ratiunea. Si e de dorit sa-l avem, cel putin in situatiile normale.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita
si eu cred ca sunt trasaturi innascute care nu au legatura cu instinctul, asa se explica ce zice nelia si putem avea toate dreptate. :-) da, si eu stiu ca sunt fundamental buna, dar asta mi-e personalitatea, nu instinctul si nici via educatia primita. ca altfel nu pot pricepe de ce doi copii crescuti la fel reactioneaza total diferit - e clar personalitatea la mijloc.



Bunatatea este o trasatura de caracter, nu de temperament. Deci nu e inascuta. E alegerea ta, facuta in contextul in care ai trait.

Fratii intotdeauna sunt diferiti. Fiindca fiecare nou copil isi alege felia lui in familie. Isi gaseste locul. Calea cea accesibila spre a se face remarcat si iubit. Drumul spre propriul podium in familie. De obicei primul e mai putin adaptabil decat cei mai mici, fiindca a fost lipsit de competitie. Si mediul e intotdeauna diferit de la un frate la altul. Familia evolueaza.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput