icter prelungit si colicist mic
Tocmai am iesit din spital cu bebe Siluan,dupa investigatii la sange pt ca la 10 saptamani inca avem icter(bilirubina a iesit cu valori extrem de mari si dupa 4 zile de tratament cu antibiotic-ampicilina,perfuzii,aspatofast,isoprinosine,ursofalk,liv 52 nu a scazut mai deloc)...la eco a iesit ca are colicistul mic si ca dupa un CT sau REM stim daca e cazul sa fie operat sau nu...DESI dr de la spital crede cu tarie ca e f grav si ca va tb operat!
Intrebarea mea este daca a mai trecut cineva cu bebelusul prin asa ceva,ce analize a facut,ce medicamente au fost prescrise ,ce verdict a dat dr!
Multumesc
mami de David, Sam si Siluan
"Exista un singur copil cel mai frumos din lume,si fiecare mama il are"
Raspunsuri
Nicoleta spune:
Dat fiind ca Simo are nevoie de un raspuns destul de repede, as indrazni sa spun chiar URGENT, nu se poate sa i se mute subiectul la "Sunt in panica!"?
----------------------------------------------------------------------------------
Rasul e ca stergatorul de parbriz: nu opreste ploaia, dar iti permite sa iti vezi de drum.
zmotocel spune:
e important de stiut ce tip de icter este. care sunt valorile pt bilirubina directa, indirecta si totala?
urina este colorata (pe sumarul de urina cata bilirubina apare)? scaunul cum este?
cu asa putine info imi vine in minte chistul de coledoc, dar mai pot fi si alte posibilitati. ca investigatii ar fi hemoleucograma, chimie sanguina (in special bilirubina, transaminaze), sumar de urina, ecografia (facuta de cineva obisnuit sa vada copilasi asa mici), rmn (cel mai ok ar fi cel cu substanta de contrast special pt caile biliare, dar in icter nu prea este posibil. plus ca rmn se face cu anestezie generala). plus un consult de chirurgie pediatrica.
Simo27 spune:
Zmotocel,pai fiind internati am facut toate analizele si investigatiile de care zici,mai putin RMN-ul pe care il vom face marti!
Deci,BI:2,92,BT:8,91 si BD:5,99-valorile astea luni,iar vineri-BT:7,74,BD:5,34 SI BI:2,40.
HGB este 8,8,Fierul 179-la urocultura -icter cloestatic si proba de digestie:frecvent grasimi.Scaunul era albicios...
AVem 3 ecografii:dar nu pricep deloc scrisul dr,atat am putu deslusi:colecist contractat mic,continut transamic,posibil aspect de microlitioza biliara!
zmotocel spune:
deoarece bd este cea crescuta cel mai mult sugereaza un icter prin obstructie (adica bilirubina nu se elimina normal din ficat in colecist, apoi in intestin). bi poate sa fie crescuta prin incapacitatre ficatului de a transforma toata bilirubina produsa de organism (destul de posibil la un copil asa mic) si prin productie crescuta de bilirubina (sugerata si de anemia accentuata. bilirubina se formeaza din hemoglobina rezultata din distrugerea hematiilor).
ce as face eu acum..... internare intr-o sectie de pediatrie bine dotata pt analize amanuntite, eventual o sectie unde exista si hematologie pt a exclude o boala de sange si pt corectarea anemiei, apoi sa faci un colangio-rmn (arata cel mai bine structura canalelor biliare si a colecistului).
microlitiza vezicala, de care zice in ecografie, la copii apare datorita distructiei de hematii.
Simo27 spune:
Am fost internata cu bebe de marti pana vineri la Spitalul de Copii,de la noi,din bv.Acolo i s-au facut toate analizele si ecografiile,plus un tratament cu ce am scris in prima postare.Iar marti facem un nou eco,la Hiperdia si apoi Rmn-ul.Si apoi sa il vada un dr chirurg....ideea este ca ei vor sa ne interneze din nou,si sa stam internati pana facem toate astea,dar atata timp cat nu stiu exact ce are copilul si sa ma plimbe de la unii la altii,cum am fost plimbata zilele cat am stat acolo,prefer sa merg la privat!Am vb cu dr de ma Hiperdia,care am inteles ca este cea mai buna de aici din bv la ecografii si mi-a zis ca a facut eco la bebelusi si de 1 luna.Sa vedem cum facem cu anestezia...
Am uitat sa zic ca,luni ne vor mai venii un set de analize-pt glanda tiroida si pt virusi.Dr crede ca in timpul sarcinii am contactat un virus care a afectat dezvoltarea copilului...m-a intrebat si daca ma fost bonlava si in sapt 32 de sarcina am fost tare racita,cu febra mare 39 si cred ca am tusit 2 saptamani.Atunci am luat augmentin,vitaminaC si stodal.Nu stiu daca asta conteaza....
Ce ziceau ca e bine la el:vioi,gangurea si zambea,la nastre a avut 3820,am iesit din clinica cu 3680 iar acum ,la 10 saptamani 5800,52 cm la nastre si acum 57.Deci a luat f bine in greutate!
G.AURA spune:
Icterul prelungit poate afecta neurologic,suntem in aceasta situatie habar nu am avut pana la 1 an si 5 luni baietelul nu mergea cum trebuie si peste tot,Sanda Magureanu,dr.Robanescu,cum nu stiti icterul prelungit mai mult de 3 saptamani poate da afectiuni neurologice,noi avem o hipotonie,kinetoterapie de mic si se recuperteaza,noi am inceput tarziu dupa un 1 an si 4 luni.
zmotocel spune:
afectarea neurologica apare in icterul neonatal prelungit, adica icterul cu bilirubina indirecta foarte mare (bilirubina indirecta poate trece prin bariera hemato-encefalica sa ajunga la creier, cea directa este legata de o proteina prea mare ca sa poata trece). bilirubina normala la nou-nascut este pana la 14mg/dl, abia de 17mg/dl considerandu-se necesar tratament. fototerapia ca tratament al icterului neonatal se bazeaza tocmai pe capacitatea unor enzime din piele de a transforma bilirubina intr-o forma non-toxina, ficatul neputand transforma eficient o cantitate asa mare singur.
Taty spune:
Cum pot sa-mi dau seama cu siguranta daca baietelul meu -de aproape 2 ani acum- a fost afectat neurologic din cauza icterului prelungit daca la vremea respectiva nu am facut analize?...ni s-a dat dupa ureche prednison pentru aprox 2 sapt incepind din ziua a 5-a de viata. Mi s-a parut ca a trecut f greu icterul lui si a facut progrese mai lent decit sora lui mai mare la aceeasi virsta. si acum mi se pare ca atunci cind fuge nu e stapin pe el, parca da senzatia ca va cadea de multe ori..sa fie asta cauza?
Multumesc anticipat!
zmotocel spune:
de obicei daca se ajunge la afectari neurologice din cauza icterului neonatal manifestarile sunt importante, iar copilul ramane cu deficite majore.
cel mai probabil daca doar progreseaza mai lent poate sa fie o varianta a normalului (nu toti copilasii progreseaza in acelas ritm) sau o afectare neurologica. dar asta poti afla doar daca il consulta un neurolog pediatru.