Know-how-ul pentru cautarea unei bone
Sunt fericita mamica a unui baietel de 3 luni pe nume David.
Desi zilele petrecute acasa cu david sunt o minunatie se pare ca in curand trebuie sa-mi reiau serviciul, asa ca ma cinfrunt cu o problema.
Cu cine las copilul.
as vrea sa stiu cum se incepe cautarea unei bone, care sunt mijloacele si crieriile de selectie.
cum se verifica potentiala bona si alte asemenea aspecte legate de subiect.
As vrea sa-mi impartasiti din experientele voastre pentru ca teoria nu prea cred ca ajuta foarte mult.
Mii de multumiri.
Raspunsuri
radu_tud spune:
Buna,
Eu nu sunt in situatia de a cauta o bona acum dar am facut lucrul asta pentru niste prieteni acum juma de an.
Cel mai simplu e sa dai anunt la ziar ... dar vor veni toate babele apocaliptice de care nu mai scapi.
Cel mai bine e din gura in gura, pe la colegi, vecini, cunostinte. Pe recomandari. Nu spune ca e pentru tine ci pentru o cunostinta buna. Dar fa sa para ca tu esti cea care va decide daca acea cunostinta se va intalni sau nu cu bona. Comporta-te ca un recrutor.
Vezi prima data omul. Prima oara cand vezi acea persoana, intreaba-te daca ti-ar placea sa aiba grija de tine. Daca iti place acel om si ma refer aici ca stare emotionala atunci cand il vezi, e bland, are privirea calda, iti inspira un suflet cald, fire calma, sa fie un om frumos, un chip senin, intelegatoare... e timpul sa treci la pasul urmator. Nu te lua dupa zambete si amabilitati. Daca nu iti place, nu mai sta pe ganduri si da-i un shut undeva fara vorbareala multa. Prima impresie conteaza foarte mult.
Pune viitoarea bona sa iti povesteasca despre copiii ei, despre familie, lungeste vorba si observa mereu punctele sensibile ale conversatiei. Ar fi ideal daca ai putea sa inregistrezi asta pe video si sa urmaresti apoi inregistrarea. Nu-ti iti va scapa nici un amanunt.
Eu asa procedez cand trebuie sa recrutez pe cineva pentru un post foarte important.
Nu ezita sa enervezi candidatul, sa il aduci in situatia de a da raspunsuri jenante, sa isi foloseasca atentia la max., sa retina detalii.
Faceti o plimbare si povestiti. Acum iti vei da seama daca e o persoana dinamica sau o lenesa, un om grabit sau comod. Va trebui sa aiba multa rabdare cu copilul tau si in acelasi timp sa nu il plictiseasca, sa nu il repeada, sa fie atenta la ce e in jur. Urmareste-i privirea. O bona pesimista se va uita meru in jos. Nu cred ca vrei asa ceva. Vezi ce o preocupa.
Persoana in cauza va face tot posibilul sa iti faca o impresie buna. Dejoaca-i planul si indu-i stari de incertitudine. Daca si atunci iti place, nu mai e nevoie de nimic. Angajeaz-o!
... nu inainte de a verifica cele spuse de ea.
Fa-i o vizita acasa si vezi cum locuieste, daca e ordine in casa. Mergi la WC si vezi cum e acolo. Asa cum e buda ei, asa e si ea ca om. Vorbesc serios, nu e gluma. Nu am timp acum sa iti explic de ce e asa.
Prietenilor mei le-am gasit o bona super. Am intervievat vreo 8 pana sa dau de asta.
Bafta!
cici spune:
Parerea mea e ca alegerea va fi foarte grea ,dar trebuie sa fii
foarte exigenta.
Ca sa nu pierd din timpul pretios acordat puiutului meu,in aprilie
m-am hotarit sa-mi iau o menajera pentru ca nu mai faceam fata(casa mare ,bla bla..etc.) au venit cu nemiluita.N-am dat raspusul pe loc,mi-am notat datele fiecareia (un fel de cv)dar si bolile de care sufera sau au suferit.Nici una n-a avut vreodata vreo boala.Intr-un final m-am hotarit asupra uneia dintre ele.
Prima impresie e cu cintec .
Treaba o facea cum se cuvine chiar foarte bine dar ajunsesem sa ma ingrozeasca prezenta ei.Era de ajuns sa o intreb ceva ca uita de treaba si de toate. Cred ca i-am auzit povestea vietii de vreo 15 ori si problemele ei cotidiene le stiam mai bine decit pe ale mele.
In plus in preajma ei deveneam obosita.Din ce citisem deseori in revista "astrologie si paranormal'mi-am dat seama ca am de a face
cu un vampir energetic.
Nu, nu e o gluma si nici nu sunt deplasata,vampirii energetici sunt acele persoane care fara voia lor(majoritatea ) iti fura din energie si te lasa fara vlaga ,sunt invidiosi pe ceva anume si provoaca deochiul,etc.
Colac peste pupaza ,vine intr-o zi mai tirziu decit ora stabilita si-mi spune senina ca baietelul ei s-a simtit rau,nu l-a mai dus la camin pentru ca are scarlatina.Am trimis-o acasa si m-am dat la cules informatii.Viteza la farmacie ,cumparat tratament pentru toata familia,luat tratament,trimis spioni la ea acasa,baietelul nu are scarlatina,medicul gresit diagnosticul.(timp in care mi-e imi iesise par alb nu alta ).Imi era greu sa-i spun sa plece din mila pentru ea(avea un baietel de 3 anisori pe care il crestea singura)dar cind mi-a zis ca si-a gasit servici cu carte de munca am fost mai mult decit fericita.
Radu_tud are foarte mare dreptate urmeaza-i sfaturile
si nu uita analize la zi(despre ce analize e vorba exact iti spune
mai bine un docor pediatru)
In plus este indicat ca sa ramii alaturi de bona si de copil cel putin
3 saptamini.
mult noroc!
cici
Flavia spune:
Sfaturile fetelor sunt foarte bune de aceea nu ma repet dar adaug din experienta proprie ca mai exists soluti sa pui la blocurile de pe strada ta (cartierul tau) niste anunturi si astfel stii sigur ca sta aproape si ca poti obtine mai usor info despre stilul de viata ca vecinii sigur au gura mare.
Flavia
qsar spune:
Bianca,
Noi am angajat o menajera printr-o agentie si suntem destul de multumiti... Cu bona este mai greu, dar nu imposibil daca sunteti foarte atenti la interviuri... Agentia va scuteste de alergatura si de cautarile initiale. Ei fac o selectie preliminara in functie de cererile voastre.
Daca vrei amanunte, (nu dau numele agentiei, sa nu para reclama) scrie-mi un PM.
Q (Gabriela)