Calendarul gradinarului vesel (12)
Raspunsuri - Pagina 24
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alintaroma Dragi gradinarese am si eu o intrebare ... Cind as putea muta un rododendron fara sa il afecteze? acum deja i s-au scuturat florile dar nu stiu cind ar fi cel mai potrivit ... in toamna sau trebuie asteptat pina primavara urmatoare. Caci mi-am dat seama ca locul unde l-am plantat nu este foarte potrivit lui. Multumesc There's no elevator to success ... you have to take the stairs!!! |
Daca reusesti sa-l scoti cu tot cu pamant poti sa-l muti si acum. Faci o groapa potrivita inainte si apoi il duci repede si uzi bine de tot.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
claudia_a spune:
Tala, si eu am o problema mare cu furnicile... am cativa copaci pe care sunt cu miile; m-am uitat pe frunzele copacilor si nu vad nici un puricel... deci ce cauta acolo???
Un alt musuroi este chiar in mijlocul capsunilor... si multe dintre ele sunt pleostite si nu au crescut. Eu cred ca furnicile sunt de vina... sa nu mai zic ca sunt imense din alea care pisca, cat unghia de mare!!
Am fost la fito si am luat un praf pentru furnici pe care sa il pun pe pamant; in schimb nu trebuie sa fie vant si ploaie... asa ca mai am de asteptat pana le extermin!
Pe langa furnici, mai am o problema cu trandafirii... nu au nici urma de purice pe ele... dar frunzele sunt mancate jumate-circular... probabil de vreo omida, vierme... insa nu il gasesc! Probabil fuge cand stie ca ma apropii! Are rost sa dau cu ceva plantele daca eu nu vad animalu'!?
Ufff... Furtuna asta si vantul puternic mi-au ars frunzele de la pomisori si cateva legume si clematita! Voi ati patit asa ceva?!
Tala spune:
Claudia, stiu despre ce praf vorbesti (cred) dar am incercat intr-un loc f populat cu furnici si n-a avut nici un efect plus ca e cam toxic si daca il pui pe capsuni iti iei adio de la ele caci abia dupa nu stiu cat timp dupa ce-l presari poti sa consumi produsele din acel loc. Ai mare atentie deci.
Furnicile se urca pe pomi nu doar pt purici din pacate, dar eu am rezolvat asta cu scotch (pus invers pe care sa se lipeasca daca le vine vre-un gand) - idee imprumutata de la B.nica
Cum adica ti-au ars frunzele? vezi sa nu fie vorba de rugina (asa am patit eu la phlox)
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
leeloo2004 spune:
Buna fetele!
Vad ca v-au supravietuit gradinile dupa ploile si furtunile astea, sper sa treaca si peste valul asta de frig... plus vintul care la mine bate in disperare!
Cu gazonul cred ca o sa urmez ce ziceti voi - acum i-am lasat de au ierbicidat si ieri au pus ingrasamint, dar de acum incolo o sa-l las asa si o sa incerc eu sa smulg buruienile cum pot. Cel mai rau ma deranjeaza Ranculus-ul salbatic - are si radacini mari si se smulge greu, chiar si acum cind pamintul e asa de moale dupa ploaie...
Clematitele inca nu au inflorit - au citiva boboci imensi care stau sa plesneasca, ii pindesc in fiecare dimineata, dar nu s-au deschis inca!
Am mai plantat un Lupinus si doua gazanii portocalii, craite galbene si un mic molid canadian. Rododendronul a fost inflorit si acum i se cam trec florile, dar e plin de lastari noi asa ca am inceput sa tai florile uscate ca sa las lastarii sa se dezvolte - am citit ca pe acestia apar florile anul viitor. Mi-au rasarit si semintele de Cosmos (le-am adunat anul trceut in Bucovina) - le-am aruncat pe ici-colo in gradina si vad ca sunt deja maricele! Am mai cumparat de la Brico si doi crini hosta - unul cu frunzele tivite cu alb - nu m-am lamurit daca ambii sunt albi sau unul e mov si celalalte alb - cred ca trebuie sa astept pina la anul... Hortensia are si ea multi boboci, bujorii roz au boboci, dar cel alb si cel rosu inca sunt mititei si nici urma de boboci...
Trompeta turcului se dezvolta frumos, la fel ci caprifoiul - sper eu ca vara asta sa acopere deja peretele pina sus.
Din tradafirii cataratori observ ca doar unul se dezvolta frumos, un altul are frunzulite, dar foarte mici, pare ca e intr-un feld e repaos - nici nu stiu ce sa-i fac sa-l fortez sa se dezvolte - oare ingrasamintul pentru tradafiri ajuta??
Acum despre legume - rosiile Rio Grande se dezvolta frumos, am trecut la copilit deja , rosiile prunisoare au "supravietuit" furtunii, rosiile cherry la fel, sunt ok, din cele 20 de rasaduri de vinete vreo 17 sunt ok, ardeii sunt si ei ok, fasolea creste, mazarea are deja "mazare"... adica pastai , castravetii sunt asa-si-asa, acum ca a dat si frigul asta nu stiu ce o sa se aleaga de ei...plus ca nu-mi dau seama de ce din semintele plantate direct in pamint nu a rasarit nimic... Alataieri am rarit si morcovii - sunt curioasa daca o sa maninc anul asta vreun morcov? - astept ca cimbrul si patrunjelul sa mai creasca ca sa le pot rari si pe astea - nu stiu inca ce sa fac cu mararul si coriandrul - sunt destul de mari - banuiesc ca trebuie rarite, nu?
Gata, asta e raportul!!
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
claudia_a spune:
Tala, m-ai speriat cu praful de furnici... vreau sa scap de ele... cum altfel???
Am sa fac niste poze cu frunzele "arse", poate va pricepeti voi sa-mi spuneti ce au patit!!
Tala spune:
Tot vroiam sa va avertizez, dar nu mai am cum sa uit: AU APARUT CAPUSELE!!!! - ele sunt cosmarul meu. Anul trecut am descoperit un cuib pe terasa. Sambata care a trecut am otravit toata casa si apoi am frecat de mi-au sarit capacele dar in curte n-am apucat sa stropesc cu nimic (cu ploile astea) si-mi vine sa uit de ecosistem si echilibrul lui pt ca tocmai am gasit una infipta in gatul catelusei noastre (cateaua e mica si alba, o controlez dupa fiecare iesire din casa si uite ca tot am ratat una).
Astept sa treaca si ziua de maine (cand cica ploua) si apoi, dupa ce am smuls toate buruienile pe care le mai aveam pe sub mobilierul care mi-a ocupat curtea pana acum, stropesc fara mila.
In alta ordine de idei, Claudia, uite cum arata phlox-ul meu (cu rugina):http://picasaweb.google.com/lacramioarab/CurteaSiGradina#5472554198564727954
Alice, uite ce mi-au facut furnicile din 2 tufe:http://picasaweb.google.com/lacramioarab/CurteaSiGradina#5472554986969425586 si http://picasaweb.google.com/lacramioarab/CurteaSiGradina#5472554988349622898
Nu pot sa-mi dau seama ce-mi mananca plantutele de floarea miresii http://picasaweb.google.com/lacramioarab/CurteaSiGradina#5472554193047043058 si frunzele de dalie:http://picasaweb.google.com/lacramioarab/CurteaSiGradina#5472554192987474146
Si intr-o mina mai pozitiva, bradutul meu se pare ca a razbit pana la urma si are mugurasi:http://picasaweb.google.com/lacramioarab/CurteaSiGradina#5472554193131599170
Rocaria arata din ce in ce mai bine, mai ales cu garofitele inflorite (si parfumate):http://picasaweb.google.com/lacramioarab/CurteaSiGradina#5472554191719551826
cam atat despre mine, aveti grija cu capusele!!!
Bucurie!
leeloo2004 spune:
Ups, la capuse nu m-am gindit...cum le-ai gasit? Doar pe caine, sau cum ai gasit cuibul de care ziceai?
Plantele tale par a fi mincate de un vierme sau de un melc/limax...eu zic sa mai urmaresti...
Psl, nu ma uitati cu cele doua intrebari:
- ce sa fac la trandafirul catarator care nu creste...
- mararul si coriandrul trebuie rarite?
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
lbelciug spune:
Uf, Tala, da ce de lighioane s-au aciuat pe la tine, pe noi ne-au ocolit din cate am vazut. Poate soacra sa te sfatuiasca, as vrea sa te ajut dar nu stiu cum. Superbe garofitele tale (sunt pitice, nu?) - se vede cu cata dragoste ai ingrijit rocaria. Si bradutul e tare frumos! Ai dat toate rasadurile afara?
Ti-am vazut ultimele creatii afisate pe blog si n-am putut sa zic decat WOW, arata minunat! Bravo!
Gabriela, e minunat ca ai deja mazare, trag si eu speranta de la a mea! Nu stiu sa-ti raspund la intrebari, dar ai putea incerca pe blogul Elisei.
In alta ordine de idei sunt suparata caci mama mea m-a anuntat ca furtunile din ultimele zile au scuturat de fructe TOTI pomii ei fructiferi: ciresi, visini, corcodusi, caisi. E deprimata sa vada atatea fructe irosite. Cu natura nu te pui!
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
My Family
alintaroma spune:
Simali Multumesc de sfat. Cam asa m-am gindit si eu sa fac dar asteptam o confirmare Si stiam ca e foarte important sa stii cind poti transplanta anumite plante, primavara sau toamna. Si mi-ar parea rau sa il pierd ... dar voi incerca asa, cum mi-o fi norocul
Leeloo2004, mararul creste oricum, asa ca ramine la latitudinea ta daca vrei sa-l raresti sau nu. Dar sfatul meu ar fi sa il raresti acum cit e mai tinerel, in primul rind ca il poti spala, toca si congela sa il folosesti cind vrei tu si mai apoi ca daca lasi foarte mult marar sa ajunga la maturitate si sa faca seminte la anul vei avea puzderie de marar in gradina. E foarte cotropitor nu mai scapi de el. Cel putin la noi asa era.
De coriandru nu stiu ce sa zic, ca nu mi-e cunoscut.
Tala ca sa stii cine iti papa frunzele trebuie sa urmaresti. Daca ziua e liniste atunci trebuie sa mergi seara ca atunci ataca melcii si urechelnitele (?)(nu stiu sigur de cum le zice, in en. sunt earwigs). Pentru earwigs poti aseza bucati de carton pe strat in jurul floriilor atacate peste noapte si dimineata doar le colectezi de sub ele.
Iar pentru melci trebuie sa presari cenusa (am revenit sa specific ca trebuie cenusa de lemn ars) pe strat, tot asa sub tufele atacate, ca ii dezhidrateaza si se descompun. Caci melcii ziua stau ascunsi in strat si seara ies la ospat . Sau mai poti aseza farfurioare cu bere sub plante, seara ca ii atrag si se .
Astea sunt variantele eco/bio
Pentru furnici nu stiu nici o solutie decit care inplica chimicale.
Aveti mare grija cu capusele alea! Dar de unde vin totusi ... ca la noi zic astia ca's padurile pline de la caprioare dar acolo?
Tala spune:
Gabriela, 'cuibul' s-a format din cauza ca atunci cat a fost casa in constructie a stat pe terasa un maidanez si a lasat o pereche probabil acolo. Nu aveam inca terasa acoperita si dupa o ploaie am vazut cum lucesc pe covorul de la intrare (si am crezut ca lesin). Am stropit si am scapat de ele de acolo dar in iarba sunt peste tot (in general, nu doar la mine aici) iar mai este luna in care apar (drept dovada). La mine cateaua a fost semnalul de alarma caci e alba si se vede imediat orice se pune pe ea.
Cat despre daunatorii din curte si eu m-am gandit la melci/limacsi pt ca stiu ca nu departe de curtea mea este "tara melcilor" asa cum foarte corect o numeste baietelul meu (sunt sute) si nu cred ca le este rusine sa treaca parleazul. Vad ca nu se ating de frunze care emit oarece aroma dar chiar nu stiu cum sa-i combat.
Maine ajunge sotul la Institutul Pasteur (de acolo am luat anul trecut otravurile contra capuselor) si va intreba si despre asta - daca aveti si voi ceva curiozitati spuneti si va transmit apoi.
Liviana, garofitele sunt pitice, da, sunt de anul trecut si multumesc
Bucurie!