Calendarul gradinarului vesel (12)
Raspunsuri - Pagina 22
canuta-om-sucit spune:
Salutare!
Rezolvare problema purici si paduchi de plante - aphide (asa se numesc intrusii)
Dupa discutii cu 2 ingineri horticoli si ce am mai cautat eu pe net, concluzia e ca aceste ganganii sunt destul de nasoale.
Dupa carte trebuie sa iei planta si sa o arzi pentru ca iti umple toata gradina cu astfel de purici.
Cel mai bine, e solutia cea mai drastica sa o aplici pe tote plantele ca sa starpesti cat de cat orataniile, adica direct insecticid daca nu arzi planta.
Eu am ales solutia de mijloc, o solutie pe baza de nicotina, nu e nici bio dar nici insecticid ca Decisul care ramane in pamant sute de ani. Se numeste IMIDACLOPRID si TIACLOPRID, astea sunt substantele active produsul comercial il veti gasi sub mai multe denumiri.
Sincer sunt cam dezamagita, ca am incercat cu fiertura de foi de tutun cu usturoi macerat,si fulgi de sapun de casa, au disparut dar dupa 1 saptamana au reaparut. Cica eclozeaza prin nov, de fapt, in muguri, de aceea e foarte importanta stropirea de iarna, eu habar nu aveam ca exista asa ceva sau ma rog, se face asa ceva. Nu degeaba fac oamenii facultate ca sa invete anumite lucruri, e un domeniu foarte vast....
martie spune:
Auziti...exista vreo deosebire intre bio si eco? Tocmai ce-am auzit pe cineva spunand "noi vindem produse bio, dar si eco!!". oK
Tala spune:
Martie, cea mai scurta definite cred ca este pt bio: 'mananca linistit, nu are chimicale', iar pentru eco: 'la fabricarea produsului nu ne-am batut joc de natura'.
Liviana, ne-a ravasit si pe noi furtuna, in sensul ca mi-a zburat o masa de pe terasa ca pe o punga de plastic (desi eu nu pot s-o misc de una singura), alte lucruri nu au zburat pt ca le-am strans la timp, la masa nu m-as fi gandit...; pamantul e smantana de la cata apa o fi curs, iar unele plantute s-au culcat de la ploaie sau vant, habar nu am. Am transplantat telina si sper ca nu mi-a ingropat-o in namol (nu am cum sa ajung la ea fara sa ma afund in noroi). Evit sa calc pe pamantul asa moale pt ca dupa ce se usuca devine imposibil..
Nu stiu daca au rasarit carciumaresele, a rasarit ceva in zona aceea dar nu stiu daca nu-s buruieni si mai astept sa mai creasca.
Insa sunt placut impresionata de coriandru - plantutele au cred 10cm dar umplu de parfum toata curtea, a rasarit si rucola, abia astept sa vad cum e; levantica sta sa infloreasca, garofitele au pocnit, iar Lantana m-a innebunit cu florile ei: iata si o poza cu ea:http://picasaweb.google.com/lacramioarab/CurteaSiGradina#5471118410599447378
Gabriela 42, am avut si eu unstejarel pana anul asta. L-am tinut in ghiveci 3 ani si in toamna nu l-am mai bagat in casa..asa ca a murit.
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
olympia spune:
Pup gradinaresele!
Acum asteptam si noi furtuna, mi-e groaza ca in sfarsit am pus si eu rasadurile afara, ce-o fi om vedea. Nici solarul nu l-am invelit ca lumea, doar am improvizat ceva cu doua folii carpite si niste ferestre vechi deasupra, sper sa nu le salte...
Liviana, ma bucur ca s-au prins plantutele si c-au inflorit! Crinii de-o zi s-au facut tufa mare?
Au rasarit si la noi daliile, au inflorit liliacul, lacramioarele, caldarusele. In schimb mi s-au basicat rau piersicii, am dat cu Dithane si degeaba si cum tot au fost ploi, n-am putut repeta stropirea. Voi incerca cu Merlin, asta e sistemic dar e singurul care a mers si in anii trecuti.
Feciorul a terminat examenele, a luat 9.20 si 9.25, va avea ca medie finala cam 9.4. acum sa-l vad cand reinstaleaza Windowsul, care altminteri merge , mai putin partea cu incarcatul pozelor. De-aia sunt in continuare in greva si pe blog.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
olympia spune:
Multumesc, Martie!
Ei, cum ati trecut furtuna?
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
terry spune:
olympia, vad ca aceeasi problema cu cea pe care o am eu la piersici, o ai si tu. s-au basicat frunzele. din ce am citit pe net este vorba de o ciuperca si ca tratament se aplica Captan sau Dithane. intrebarea mea, catre voi este cat de toxic este un astfel de tratament si bineinteles, cat de eficient este? mai sunt si alte solutii sigure dar bio?multumesc
simali spune:
Si piersicul din curtea firmei noastre se basicheza in fiecare an. Nu-i dam cu nimic. Raman totusi destul de multe fructe doar ca pe coaja fac niste punctulete. Sunt foarte gustoase.
Eu sunt impotriva stropirilor in general. Am facut numai stropirile in perioadele de repaos.
canuta- eu am facut stropirea de toamna tarzie si pe cea de primavara timpurie, dar cu toate acestea paduchii verzi si rosii ataca in continuare (inca nu foarte puternic dar ma astept intr-o luna sa inceapa rock-an-roll-ul). Vin de la vecini sau sunt destul de rezistenti, habar n-am. Pentru cei de pe trandafiri sau de pe pomii pitici a fost suficienta curatarea cu mana. Nu s-au mai intors paduchii. Se pare ca atunci cand ii omori ei impregneaza frunza cu un feromon care-i anunta pe ceilalti ca acolo e un loc naspa de trait...
Dar la pomii mai mari anul trecut am suprimat mugurii de crestere cu o foarfeca (oricum pomii crescusera destul) si am dat foc ramurilor. Paduchii apar numai pe mugurii de crestere si pe bobocii fragezi.
La mine totul creste superb. Astept sa infloreasca clematita mov care s-a catarat partial pe un liliac. Mi-a placut simbioza si am lasat-o.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui leeloo2004 Sunt si putin suparata ca luni au venit baietii cu gazonul si au mai dat cu ierbicid pe buruienile care au mai aparut pe ici-colo prin gazon - din pacate batea vintul si am vazut ca au fost afectati si doi trandafiri si doua din florile ranculus pe care le am in jardinierele din fata... sper totusi sa-si revina... |
Nu vreau cu orice pret sa se molipseasca toata lumea de ideile mele eco dar as vrea sa-ti impartasesc cateva dintre ideile mele (verificate) despre gazon:
Sub stratul tau de iarba se dezvolta in mod natural un intreg ecosistem. Ganganii se nasc, mor, putrezesc, iarba se hraneste cu ele, etc. Cand ierbicidezi tu omori totul. Iarba ta nu va mai avea din ce sa se hraneasca si va trebui sa stai toata ziua cu ingrasamant pe ea pentru ca ai distrus intreg ecosistemul. Si tot nu scapi de buruieni. Vecinul mau a ierbicidat total inainte sa puna gazon si iarba a crescut tot cu buruieni. A ierbicidat apoi buruienile, degeaba. Semintele de buruieni sunt rezistente si sunt aduse mereu de vant, de pasari, de ploaie.
Solutia este sa le lasi sa creasca impreuna cu gazonul si apoi sa le smulgi cat poti de mult in primul si al doilea an. Odata covorul de iarba format semintele de buruieni nu vor mai patrunde prin el. Eu nu sunt obsedata de gazonul perfect. La mine prin iarba mai cresc si cate un trifoi, si cate o papadie. Dar daca vrei poti sa le rezolvi pe toate. Plus ca am dat de capat unor soiuri de buruieni:
- pirul se smulge foarte usor toamna. Radcina se micsoreaza fantastic.
- buruienile care infloresc se smulg foarte usor cand incep sa faca boboci.
- trifoiul tot toamna
Singura careia nu i-am dat de cap e rochita randunicii. M-a capiat!
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
valentinag spune:
Liviana,avem 1400mp,avem si pomi,dar si loc pentru ceapa,spanac,rosii,castraveti,etc etc.Si decat sa dau banii pe cartofi fortati cu azot si dati cu nu stiu cate chimicale,mai bine punem noi.Bine,iarna cumparam,ca nu avem productie asa mare,dar macar cateva luni,sunt atenta un pic ce bagam in noi!
Mi-au inflorit irisii,bujorii(care anul asta au flori extrem de putine,nu-s de ce)caldarusele,m-am uitat la hortensii,am vazut vreo 4-5 flori,iasomia acum sta sa se deschida,ce sa mai,o placere sa stai in curte si sa-ti desfeti ochii,mirosul,auzul.
Am studiat zmeura,e pliiiina de flori,in nici un an n-a mai fost asa.Si capsunii la fel,cred c-o sa fie productie record anul asta.
Simali,si la noi e rochita randunicii multa rau,da ma tarasc in genunchi mereu si-o tot smulg
Care aveti visini,v-au mai ramas ceva visine in ei?Noi avem 3 si nu stiu daca sunt vreo 50 de visine in toti,au cazut 99%din ele,habar n-am de ce!
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea