Ati sigilat dintii???
Raspunsuri - Pagina 2
szivarvany spune:
B ada, se poate folosi noaptea
Intreaba medicul azi. Nu sunt doc stomatolog, insa e un inceput poate. E vorba de aparatul mobil care trebuie folosit minim 4 ore / zi, timp in care copilul il tine strans intre dinti.
Prietenul nostru de joaca il prefera noaptea. Ca ziua are de vorbit muuult
Sigilarea: curatat dinte, uscat, aplicat o solutie cu pensula, tinut lampa, repetat actiunea de 4 ori parca per dinte.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
deliafairais spune:
se pot sigila si incisivii? piciul meu a cazut cand avea o lingurita in gura si i s-a desprins o bucatica f mica de smalt de pe incisiv drapta sus. as vrea sa ma asigur cumva ca nu se cariaza dintele acolo...eu il spal bine seara si dimineata cu o pasta cu concentratie de fluor de 1400, deci ceva mai mult decat ar fi indicat pt varsta lui. scrie pe pasta ca e ok pt copii de 1-2 ani daca au nevoie de extra protectie, altfel e pt 4-6 ani.
Iasmin08 spune:
Repet ceea ce stiu: sigilarea se face pe suprafata cuspidata, nu interdentar. Nu poate preveni cariile interdentare. Asta stiu, asta spun. (nu scot de la mine ci de la medic cu o experienta de peste 40 de ani in stomatologie)
Iata aici un fragment care explica ce si cum:
" Sigilarea este o metoda de prevenire a cariei dentare. Pe fata ocluzala (cea cu care mestecam) a dintilor laterali, exista un relief alcatuit din niste proeminente (cuspizi), delimitate de mici santuri si fosete (gropite). Aceste santuri si fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, precum si a calitatii smaltului la acest nivel, se dezvolta cu predilectie cariile. Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit sigilare.
Santurile si fosetele sigilate vor avea, in loc de forma initiala, in "V", un profil rotunjit, ca un "U" deschis, facilitind astfel curatirea si impiedicind retentia resturilor alimentare si atacarea smaltului dentar.
Sigilarea se face atat la dintii temporari (de lapte), cat, mai ales, la cei permanenti, de obicei imediat dupa ce au erupt. Vor fi sigilati doar dintii care nu prezinta carii dentare, dupa ce vor fi curatati prin periaj profesional. Varsta de 12 ani este foarte buna, deoarece, in afara de molarii de minte, in mod normal, la aceasta varsta apar ultimii dinti permanenti, deci nu va mai fi nevoie de o a doua interventie."
http://www.estetx.ro/caria_dentara.html
Delia, raspunsul la intrebarea ta este ''da, se poate si la dinti temporari (de lapte)''
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
filofteia spune:
Si eu am inteles de la doctorita ca sigilarea se face pe fata dintelui cu care mestecam (deasupra), ce ma ingrijoreaza pe mine este freza, dar poate s-a referit la periajul de dinainte... cred ca vom face azi unul sa vedem proceduar si apoi ma decid daca vom continua.
Daria, am sa intreb si de aparatul portabil.
Citat: |
Varsta de 12 ani este foarte buna, deoarece, in afara de molarii de minte, in mod normal, la aceasta varsta apar ultimii dinti permanenti, deci nu va mai fi nevoie de o a doua interventie. |
Si apropo de asta, doctorita a spus ca nu se pot sigila toti patru odata, ca este o procedura destul de indelungata si nu poti tine un copil cu gura cascata jumatate de ora, asa ca ea prefera sa-i faca pe rand pentru confortul pacientului.
ruxandra_sb spune:
Da, si noi am sigilat dinti permanenti.
Nu stiu amanunte, a fost cu tati.
Din cate am inteles.. procedura tb repetata pt ca nu tine prea mult... vreo 2 ani. Ceea ce deloc nu ma incanta.
Voi ce stiti?
..timpul sterge totul, dar focul naste foc (Iris)
Iasmin08 spune:
In functie de substanta folosita, sigilarea se repeta dupa un interval de doi ani. Alti medici propun insa o perioada de pana la 6 ani, cand se intervine cu o a doua sigilare.
Indiferent cum ar fi, chiar si sigilati, tot se recomanda control periodic la medicul stomatolog (6 luni sau 1 an- atat ptr adult cat si ptr copil). Cariile nu sunt singura problema care poate sa apara.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
filofteia spune:
Da... si eu am cercetat pe net si cica trebuie verificati la 6 luni si schimbat sigiliul cand este cazul, undeva spre 5 ani...nici pe mine nu ma incanta ideea asta.
paula2003 spune:
Eu le dau flor si vigantolete (pastila) zilnic, ii spal pe dinti si inca nu avem probleme de acest fel. Nu stiu prea multe detalii despre aceasta procedura. Am auzit, stiu in mare, dar nu-s convinsa in totalilate de eficienta metodei.
carina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxandra_sb Da, si noi am sigilat dinti permanenti. Nu stiu amanunte, a fost cu tati. Din cate am inteles.. procedura tb repetata pt ca nu tine prea mult... vreo 2 ani. Ceea ce deloc nu ma incanta. Voi ce stiti? ..timpul sterge totul, dar focul naste foc (Iris) |
Noi i-am sigilat molarii de 6 ani si la unul dintre ei i-a cazut sigiliul dupa mai putin de un an. La ceilalti e ok.
De frezat nu a frezat nimic si daca ar fi implicat asta eu una nu i-as fi facut. Sigilarea in sine poate fi nociva daca se aplica pe un dinte unde este deja carie, in rest doar sa ne tina buzunarul.
Eu i-am facut pentru ca eu am distrofie de smalt si pulpa dentara si nu doresc nimanui sa treaca prin ce-am trecut eu.
People are always blaming their circumstances for what they are. I don't believe in circumstances. The people who get on in this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and, if they can't find them, make them. ~G.B. Shaw
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/
Iasmin08 spune:
Carina trebuie sa-ti fie tare greu si te inteleg. Sunt insa doua lucruri de care probabil tu esti constienta si informata, dar exista persoane care citesc aici si pentru ele voi scrie:
1. distrofia de smalt nu e neaparat ereditara. Faptul ca tu ai avut nu inseamna ca va avea si copilul tau. Daca insa un doctor i-a pus acest diagnostic, iarasi este bine de stiut ca nu intotdeauna dintii ''de lapte'' vor fi succedati in mod neaparat de dinti permanenti cu distrofie de smalt.
2. Distrofia de smalt nu inseamna doar distrofia smaltului de pe suprafata cuspidata (aia pe care mananci propriuzis) ci de multe ori se observa la baza dintelui (langa gingie) si prin aparitia de pete pe dintisori. Cu alte cuvinte, de vreme ce nu se ''imbraca'' propriu-zis dintele cu totul, doar sigilarea nu e o garantie.
Intre noi fie zis: ma bucur ca exista parinti ca tine care au o asemenea grija de puiuti si incearca prin orice pot sa previna. Doctorii care ti-au vazut copilasul ce-au spus? Pana acum prezinta asemenea semne? Nu uita (desi sunt 1000% sigura ca stii deja), nu uita sa ii asiguri un aport normal de calciu si vitamina D. Pentru asta insa consulta-te cu un medic asupra unui aport normal de calciu si fluor- pentru varsta copilului. Pentru ca din cate am invatat eu la facultate, organismul se comporta diferit la administrarea de aport suplimentar in exces. Adica in loc sa depoziteze (ceea ce nu e o alegere buna, pentur ca nu stii unde se depune) calciu, poate sa il considere excedentar si sa scoata calciu afara, nu numai cel ingerat suplimentar, dar sa intre si in rezervele normale din organism. Nu toate organismele reactioneaza la fel, dar de vreme ce te confrunti cu o asemenea problema, este bine de stiut si de supravegheat.
De la mine
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori